ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ο ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Τους Λαιστρυγόνας
και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα
μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου
ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν η σκέψις σου υψηλή,
αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα
και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας
και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα
δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς
μεσ στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους
στήνει εμπρός σου».

(Ιθάκη, Κωνσταντίνος
Καβάφης, 1911)


Μέσα στο γενικότερο κλίμα της «οικονομικής τρομοκρατίας» την οποία καλλιεργούν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, και την αναπαράγουν συντεταγμένα τα ΜΜΕ, πέραν των οικονομικών δεικτών, των spreads και των ελλειμμάτων, χρησιμοποιούνται επιλεκτικώς στην κατεύθυνση αυτή και στοιχεία από τον μύθο ή από την τέχνη. Με τον τρόπο αυτόν η ιδεολογική «τρομοκρατία» αποκτά μια εκλεπτυσμένη πολιτισμική χροιά...

του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ

Αν βέβαια οι συντάκτες του «διαγγέλματος» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός για να αναγγείλει τα «μέτρα» είχαν διαβάσει στοιχειωδώς τον αλεξανδρινό ποιητή, δεν θα χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα των δυσχερειών που αντιμετωπίζουμε τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες, που με τόση ελαφρότητα επικαλέσθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός... Είναι φανερό ότι απουσιάζει «η σκέψις η υψηλή», που τόσο σοφά αναφέρει ο ποιητής.



Κανένας δεν παραγνωρίζει το μέγεθος των δυσκολιών. Κανένας δεν αγνοεί τις προσπάθειες και τις θυσίες στις οποίες θα υποβληθεί ο ελληνικός λαός. Θα πρέπει όμως να μη μεγεθύνουμε εμείς οι ίδιοι τις δυσκολίες, επιδεικνύοντας ανευθυνότητα, έλλειψη πολιτικής βούλησης, υποχωρητικότητα στις πιέσεις.

Για αυτό και κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος για «χρεοκοπία» της χώρας του, ότι ο ίδιος αναφέρθηκε επανειλημμένως σε αναξιόπιστη Ελλάδα και ότι ο ίδιος έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας»...

Οι λέξεις, οι έννοιες, οι συμβολικές εκφράσεις δεν αποτελούν μια ακολουθία συλλαβών που καταχωρίζονται στο λεξικό. Περιέχουν νοήματα, είναι φορτισμένες ιστορικά, εννοιολογικά, φιλοσοφικά... Δεν επιτρέπεται ένας πρωθυπουργός να ομολογεί ότι κυβερνά μια χώρα που επί των ημερών του απώλεσε τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας... Ή οι λέξεις έχασαν το νόημά τους ή ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, το νόημα αυτό.

Το χειρότερο όμως είναι να συμβαίνει εκείνο το οποίο επικαλείται ο ποιητής, δηλαδή «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας... να τους κουβανείς μες στην ψυχή σου... η ψυχή σου να τους στήνει εμπρός σου»...

Ίσως τελικά αυτό να συμβαίνει. Δηλαδή τις αντιλήψεις τις οποίες ο καθένας από μας έχει, τον τρόπο που αντιλαμβανόμεθα και κατανοούμε τον γύρω κόσμο, να τον εκλαμβάνουμε ως αντικειμενική πραγματικότητα, ως συλλογική συνείδηση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έχει πράγματι μια σύγχρονη, μεταμοντέρνα αντίληψη για την πολιτική, για τον ρόλο του κράτους - έθνους, για τις έννοιες της πατρίδας και του πατριωτισμού. Για αυτό και ίσως, σύμφωνα με τις αντιλήψεις του, σύμφωνα με το δικό του «κοσμοείδωλο», η απώλεια ενός τμήματος της εθνικής μας κυριαρχίας δεν συνιστά μείζον πρόβλημα, όπως άλλωστε συμβαίνει με το θέμα της εθνικής μας ταυτότητας...

Μέσα από αυτή την «ανάλυση», ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του διαδραματίζουν σήμερα έναν «διαιτητικό» ρόλο, αποτελούν τους «ενδιάμεσους» μεταξύ αφενός της ελληνικής κοινωνίας και αφετέρου των ευρωπαίων τοποτηρητών και του ΔΝΤ. Η εμβέλεια της πολιτικής τους παρέμβασης εξαντλείται στο να πείσουν αφενός τους πολίτες ότι, για να μην τους αφανίσουν οι «Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες», θα πρέπει να υπομείνουν αδιαμαρτύρητα τα πλέον ακραία και άδικα μέτρα και να μετριάσουν αφετέρου με την παρέμβασή τους τις «άγριες διαθέσεις» των νέων «οικονομικών πατρώνων» της εθνικής μας, πλέον, κυριαρχίας.

Όταν ένα κράτος - έθνος, όταν ένα σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό σύστημα αυτοαπαξιώνεται, όταν αποδυναμώνει και λοιδορεί, κάποιες φορές, την ταυτότητά του –δηλαδή το νόημα και το περιεχόμενο που αποδίδει στον εαυτό του– τότε το ίδιο του το περιβάλλον το αγνοεί, το υποβαθμίζει, το θεωρεί ως ένα εύκολο στόχο για να επιβάλει τις βουλήσεις του.

Όταν αναφερόμεθα ως χώρα στην «απώλεια τμήματος της εθνικής μας κυριαρχίας», στέλνουμε ένα αρνητικό μήνυμα προς όλους όσοι επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εμφανιζόμαστε ως χώρα με μειωμένη βούληση, με μειωμένη αντίσταση στις πιέσεις, έτοιμη για κάθε συμβιβασμό. Δεν πιστεύουμε ότι αυτόν τον ρόλο επιφυλάσσει στον εαυτό του ο νυν πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να προασπίζεται ο ίδιος την αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας του και όχι να συμβάλλει στην αποδυνάμωσή της με πράξεις και χαρακτηρισμούς που υποβαθμίζουν τον ελληνικό λαό και τον καθιστούν «αποδιοπομπαίο τράγο» και στόχο των κερδοσκόπων. Ας κατανοήσει ο Γ. Παπανδρέου ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας «δεν τεμαχίζεται, δεν παραχωρείται, δεν ευτελίζεται» και ότι ο δικός του ρόλος είναι η κατοχύρωση, η προάσπιση και η ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας.

Διερωτώμεθα τελικώς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθετεί τις «διαπιστώσεις» του πρωθυπουργού για την αποδυνάμωση της εθνικής μας κυριαρχίας και, σε τελική ανάλυση, αν αποδέχεται ο ίδιος να ασκεί τον ρόλο του κάτω από αυτές τις συνθήκες.

* Ο ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΚΙΒΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Α8ΘΗΝΩΝ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Κύριε Γκίβαλε, επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για το άρθρο σας στο "ΠΑΡΟΝ" της 14/3/10. Απλό, σαφές, απόλυτα διαφωτιστικό της καταστάσεως που ζούμε και που οδηγούμαστε. Συνεχίστε την εθνική και κοινωνική σας προσπάθεια.
Γιάννης Σ.