ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ληστρικά καπέλα στη βενζίνη


Αγρια κερδοσκοπία πυροδότησε η δεύτερη, σε λιγότερο από έναν μήνα, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με την τιμή της βενζίνης να «πετάει» κοντά στο 1,50 ευρώ, ακόμη και μέσα στην Αθήνα. Εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση που επικρατεί πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλοί πρατηριούχοι επέβαλαν καπέλο 10-12...


λεπτά το λίτρο- όσο δηλαδή και η επιβάρυνση από την αύξηση του φόρου- ακόμη και στα αποθέματα που είχαν στις δεξαμενές τους και τα οποία είχαν αγοράσει πριν από την επιβολή του φόρου με χαμηλότερη τιμή!

Το νομοσχέδιο με τα μέτρα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη ορίζει πως «η ισχύς των διατάξεων των άρθρων 12 ώς 17 (όπου περιλαμβάνεται και η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα) αρχίζει από τις 4/3/2010», αλλά για όσες ποσότητες βενζινών και ντίζελ επρόκειτο να εκτελωνιστούν χθες από τα διυλιστήρια, όχι για εκείνες που προϋπήρχαν στις δεξαμενές των πρατηρίων.

Δεδομένου μάλιστα ότι η χωρητικότητα της δεξαμενής του μέσου πρατηρίου στην Ελλάδα είναι 10 κυβικά μέτρα, τότε αν ένας πρατηριούχος αγόρασε για παράδειγμα 10.000

λίτρα βενζίνης τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων- προκειμένου να την πουλήσει σήμερα με τον αυξημένο φόρο (9,6 λεπτά/ λίτρο)- βάζει αμέσως στην τσέπη του 960 ευρώ. Στελέχη του χώρου εκτιμούν ότι η αγορά καυσίμων δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό του εύκολου κέρδους που δημιούργησε η κυβερνητική εξαγγελία. Η λογική αυτή απέδωσε σε όσους την ακολούθησαν ποσό που σύμφωνα με την αγορά κυμάνθηκε μεταξύ 5-10 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: