ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μαρία Γκουγκουσκίδου: “Θα αγωνίζομαι εναντίον της Χαράς Νικοπούλου έως ότου την νικήσω”!


Η δικηγόρος του Ευάγγελου Πουλιλιού (και περιφερειακή σύμβουλος του Αρη Γιαννακίδη) δηλώνει πως δίνει “ιδεολογικό αγώνα” ενάντια στην δασκάλα του Μεγάλου Δερείου που δικαιώθηκε από όλα τα ελληνικά δικαστήρια ενώ ο πελάτης της (ο Πουλιλιός) συνεχώς χάνει!

Η Μαρία Γκουγκουσκίδου ήταν από την αρχή στο πλευρό του τότε δημάρχου Ορφέα και νυν δημάρχου Σουφλίου Ευάγγελου Πουλιλιού και πάντα απέναντι στην δασκάλα Χαρά Νικοπούλου σε κάθε δικαστική αναμέτρηση. Μάλιστα το RodopiNews.gr ήταν τότε το μοναδικό μέσο που τόλμησε και έδωσε βήμα στην “απέναντι πλευρά” της Χαράς Νικοπούλου όταν η κοινή γνώμη σε όλη την Ελλάδα ήταν έξω φρενών με τον φασιστικό τρόπο που η δασκάλα πολεμήθηκε από το εθνικιστικό παρακράτος της Αγκυρας που δραστηριοποιείται ελεύθερο στην ελληνική Θράκη εξαιτίας “ειδικού τύπου” σχέσεων και δοσοληψιών με ντόπια πολιτικά και αυτοδιοικητικά συμφέροντα.

Από τότε πέρασαν χρόνια, η Χαρά Νικοπούλου που εξαιτίας της βίας και τρομοκρατίας που υπέστη ζήτησε μετάθεση στην Θεσσαλονίκη επέστρεψε ξανά στην Θράκη, τα δικαστήρια την δικαιώνουν συνεχώς αλλά η “αντίπαλη πλευρά” φαίνεται πως δεν ξεχνά και δηλώνει πως δεν θα ησυχάσει μέχρι η δασκάλα να ηττηθεί! Πριν λίγες ημέρες λοιπόν η Χαρά Νικοπούλου κέρδισε ακόμη ένα δικαστήριο, αυτή την φορά εναντίον του τότε δημάρχου Ορφέα (στα όρια του οποίου βρίσκεται το Μεγάλο Δέρειο) για όσα συκοφαντικά ο δήμαρχος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή. Οπως ήταν φυσικό ο Πουλιλιός καταδικάστηκε πανηγυρικά, η δασκάλα του Μεγάλου Δερείου συνεχίζει τον δικαστικό της αγώνα αλλά η δικηγόρος του πρώην δημάρχου Μαρία Γκουγκουσκίδου φαίνεται πως δεν το βάζει κάτω αφού με γραπτό της στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενη στην υπόθεση δήλωσε:

“…..Άλλο είναι να είσαι πολιτικός αντίπαλος του Πουλιλιού και μπράβο σου και άλλο να είσαι οπαδός μιας εθνικίστριας που έκανε τόσο κακό στον τόπο μας και συνεχίζει. Εμένα ο Πουλιλιός είναι πελάτης μου ναι, αλλά για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν αγωνίζομαι μόνο ως δικηγόρος, αλλά και από ιδεολογία και γιατί νιώθω ότι έχω ευθύνη να αγωνίζομαι κατά του εθνικισμού και του φασισμού όπου τον συναντάω. Και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι εναντίον της έως ότου την νικήσω. Εσύ, ως σοσιαλιστής, πώς μπορείς και αναπαράγεις αυτό το άρθρο του Χρόνου με όλες τις εθνικιστικές εξάρσεις του φίλου της χρυσαυγίτισσας;”
Mε λίγα λόγια η αντίπαλη δικηγόρος της δασκάλας (δασκάλας που πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε, χτυπήθηκε από παρακράτος του τουρκικού φασισμού και εθνικισμού και για όλα αυτά δικαιώθηκε από κάθε ελληνικό δικαστήριο) φαίνεται να έχει εντελώς διαφορετική άποψη από όλα τα δικαστήρια που προηγήθηκαν (δικαίωμά της) και θεωρεί τον εαυτο της “ιδεολογική αγωνίστρια” ενάντια στην δασκάλα Χαρά Νικοπούλου για την οποία υποστηρίζει πως είναι “εθνικίστρια”, “χρυσαυγίτισσα”, εκπρόσωπος του “εθνικισμού και τους φασισμού” και πως “έκανε κακό στον τόπο μας και συνεχίζει”! Και συμπληρώνουμε πως η Μαρία Γκουγκουσκίδου δεν είναι μόνο δικηγόρος αλλά είναι και εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Αρη Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ) ενώ έντονη είναι και η δράση της σε εκδηλώσεις εναντίον των εταιρειών εξόρυξης χρυσού στην Θράκη.

Από όσο πάντως εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε η δασκάλα ούτε φασίστρια είναι, ούτε χρυσαυγίτισσα, ούτε έκανε κάποιο κακό στον τόπο (το οποίο κακό και συνεχίζει) και το μόνο που έκανε στο Μεγάλο Δέρειο ήταν σε έναν χώρο της εκπαίδευσης που κυριαρχούσε η ανομία και οι δραστηριότητες παρακρατικών να απαιτήσει απλά να εφαρμοστεί ο νόμος. Πράγμα που μάλλον δεν είναι αυτονόητο για την Θράκη η οποία φαίνεται πως για κάποιους είναι “αυτόνομη περιοχή” και ο καθένας (τουρκόφωνος ή ελληνόφωνος) μπορεί να εφαρμόζει τους δικούς του “νόμους”. Οπότε αδυνατούμε και να καταλάβουμε σε τι ακριβώς συνίσταται ο “ιδεολογικός αγώνας” της Γκουγκουσκίδου εναντίον της Νικοπούλου! Αν μία δασκάλα δέχεται πόλεμο από το φασιστικό παρακράτος των εθνικιστών της Αγκυρας και κάποιος δηλώνει “εναντίον της” στον αγώνα αυτό, τότε τι ακριβώς εκπροσωπεί αυτός ο κάποιος;

Οσο για την παράταξη της οποίας είναι μέλος και εκπροσωπεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, αδυνατούμε επίσης να πιστέψουμε τα όσα ακούστηκαν προεκλογικά όταν ο αρχηγός της παράταξης Αρης Γιαννακίδης φάνηκε να χάνει από την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη και ξαφνικά κέρδισε, με μικρή διαφορά, εξαιτίας μαζικής μετακίνησης ψήφων κατά την δεύτερη Κυριακή σε εκλογικά κέντρα που ψηφίζουν τουρκόφωνοι μειονοτικοί, κυρίως της Ξάνθης. Αδυνατούμε δηλαδή να πιστέψουμε το σενάριο που ακούστηκε περί συνάντησης του Γιαννακίδη με τον ψευδομουφτή Ξάνθης και θιασώτη του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής Αχμέτ Μέτε, σενάριο που επιβεβαίωσε αργότερα και ο ίδιος ο τουρκομουφτής με δηλώσεις του όταν, όπως δήλωσε, ο Γιαννακίδης τον “έριξε” και δεν τήρησε τίποτε από όσα είχαν συμφωνήσει! Το τι είχαν συμφωνήσει όμως ποτέ δεν μας το είπε… Είναι λοιπόν δυνατόν να είναι αλήθεια όλα αυτά τα σενάρια; Εμείς λέμε πως όχι! Ομως είναι δυνατόν τέτοιου είδους σενάρια να βγαίνουν συνεχώς χωρίς καμία επίσημη διάψευση; Προξενεί εντύπωση, δεν Προξενεί;

Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία τα νέα επεισόδια του σήριαλ “Ιδεολογικός αγώνας εναντίον της Νικοπούλου” για να δούμε τελικά πόσο μακριά θα πάει αυτή η βαλίτσα. Και σε περίπτωση που η δικηγόρος του Ευάγγελου Πουλιλιού το χρειαστεί ξανά, είμαστε έτοιμοι να της ξαναδώσουμε το βήμα να παρουσιάσει τις απόψεις της. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για μία (όπως και η ίδια δηλώνει) ιδεολογική αγωνίστρια της περιοχής μας…
ΠΗΓΗ

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014 ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

3ος όμιλος ΚΟΛΟΜΒΙΑ,ΕΛΛΑΔΑ,ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ,ΙΑΠΩΝΙΑ










ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η.ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΣΤΟΥΣ… ΤΟΥΡΚΟΥΣ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σημαντική συνέντευξη έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu ajansı, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, όπου απάντησε σε πολλά ερωτήματα ενώ η συνέντευξη του δημοσιεύτηκε και στην τουρκική εφημερίδα, Milligazete, (6/12).

Σύμφωνα με τα τουρκικά λεγόμενα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κατηγόρησε από την αρχή τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου ότι προσπαθούν συνεχώς να συκοφαντούν την Χρυσή Αυγή ότι είναι ναζιστικό κόμμα ενώ τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ μετέχουν σε αυτή την εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή, όπως υποστήριξε ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα και μετέχει από το 1990 στις βουλευτικές εκλογές ενώ δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό και την ναζιστική ιδεολογία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα στην σύλληψη και φυλάκιση του αρχηγού της, Νίκου Μιχαλολιάκου, και αφού τόνισε με έμφαση ότι είναι παράνομες, παρομοίασε την σύλληψη και φυλάκιση του Μιχαλολιάκου με την πριν από χρόνια σύλληψη και φυλάκιση του… Ερντογάν, πριν γίνει πρωθυπουργός εξ αιτίας των ισλαμικών ιδεολογικών του πεποιθήσεων. Και συνεχίζοντας την παρομοίωση του Μιχαλολιάκου με τον Ερντογάν, ο κ Κασιδιάρης ανέφερε ότι όπως και ο τότε ο φυλακισμένος και υπόδικος Ερντογάν έγινε στην συνέχεια πρωθυπουργός και ηγέτης της Τουρκίας, έτσι και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής θα γίνει μια μέρα ο… ηγέτης και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Οι ερωτήσεις των Τούρκων στη συνέχεια περιστράφηκαν στα θρησκευτικά και στη υπόθεση της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Ο κ Κασιδιάρης αφού υποστήριξε πως η Χρυσή Αυγή σέβεται κάθε θρησκεία, είναι κάθετα αντίθετη με την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους. Κάλεσε δε την Τουρκία μέσα από την συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, να σεβαστεί την συνθήκη της Λοζάνης αλλά και το διεθνές δίκαιο όσον αφόρα τα δικαιώματα της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης που τα σύγκρινε με την τελείως διαφορετική, όπως ανέφερε κατάσταση που απολαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης. Κατηγόρησε δε ανοιχτά τη Τουρκία ότι είναι υπόλογος για το ανθελληνικό πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1956, το οποίο ήταν  μια χαρακτηριστική εκ μέρους της Τουρκίας παραβίαση της συνθήκης της Λοζάνης. Στη συνέχεια ανέφερε ότι πολλά ελληνικά μνημεία και εκκλησίες στην βόρειο Κύπρο είναι σήμερα αχούρια και έχουν συληθεί από τα κατοχικά στρατεύματα. Έθιξε και το πρόβλημα των λαθρομεταναστών που όπως τόνισε είναι μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορεί να λυθεί με την συνεχιζόμενη παρουσία εκατομμύριων λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα.

Τέλος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και τόνισε πως η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απελπισία πολλούς Έλληνες και τους έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία ενώ πρόσθεσε πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής συνεχώς ανεβαίνουν καθώς έχει αποδείξει ότι είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να βοηθήσει τον λαό που δοκιμάζεται σε τέτοιο βαθμό από την κρίση.

Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις δηλώσεις και τι υποστηρίζει ο βουλευτής  Ηλίας Κασιδιάρης, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι θέλησαν να πάρουν συνέντευξη από τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, ενώ είναι κάθετα αποκλεισμένος από τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι κρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας. Γεγονός όμως είναι ότι η ενημέρωση στην Ελλάδα έχει καταντήσει «αλακάρτ» και αυτό είναι άλλο ένα αίσχος της μνημονιακής κατοχής αυτής της χώρας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Διαγράφτηκε από τη ΝΔ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Νίκος Κιουτσούκης

Διαγράφτηκε από τη ΝΔ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Νίκος Κιουτσούκης
Στη διαγραφή του προέδρου της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Κιουτσούκη προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε την διαγραφή του από τους καταλόγους και τα μητρώα του κόμματος, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «με τις πράξεις, την αντιδεοντολογική και αντικομματική συμπεριφορά του, έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα καλούσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε αντάρτικο κατά του προϋπολογισμού, καθώς έκανε λόγο για «κοινωνικό ολοκαύτωμα στο οποίο κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μένει απαθής».
ΠΗΓΗ

ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα προς βουλευτές: Κανείς δεν δικαιούται να μείνει απαθής στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.


Η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα,  απευθυνόμενη στους βουλευτές εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού το Σάββατο έκανε λόγο για κοινωνικό ολοκαύτωμα στο οποίο «κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μένει απαθής, πολλώ δε μάλλον εσείς που είστε οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού».
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΔΑΚΕ στη μακροσκελή ανακοίνωσή της, το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν πρέπει να βασίζεται σε κοινωνικά συντρίμμια και οικονομικά ερείπια, ενώ τονίζει πως ο προϋπολογισμός «για τέταρτη συνεχή χρονιά είναι αποκλειστικός “απότοκος” των επαχθών δεσμεύσεων ακραίας και μονοδιάστατης λιτότητας που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο των Δανειακών Συμβάσεων ... εμπεριέχει μια σειρά υφεσιακών, “φορομπηχτικών” και κοινωνικά άδικων μέτρων με μοναδικό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος».
«Μαύρισε η Ελλάδα, μαύρισαν οι Ελληνικές οικογένειες, μαύρισαν οι ζωές των Ελλήνων πολιτών που ανεβαίνουν έναν ατέρμονο “Γολγοθά” από τις εκβιαστικά επιβαλλόμενες πολιτικές της Τρόικας και των Δανειστών μας» σημείωνε σε άλλο και κατέληγε:
«Το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να “παράγει” κοινωνική ευημερία και όχι να “αναπαράγει” κοινωνική δυστυχία. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι εφικτή ούτε μπορεί να ταυτίζεται με την ακραία λιτότητα. Οικονομία και κοινωνία είναι έννοιες αλληλένδετες, “συγκοινωνούντα δοχεία”…
Οι απαραίτητες διαθρωτικές αλλαγές δεν σημαίνουν “ανθρωποφαγία”, οι μεταρρυθμίσεις δεν προϋποθέτουν το ξεπούλημα του Εθνικού μας Πλούτου, ούτε τη απαξίωση των κρατικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
Ο Προϋπολογισμός αποτελεί τον “οδικό χάρτη” για το επόμενο έτος…οφείλει, λοιπόν, πέρα από τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης να περιλαμβάνει ισοδύναμα μέτρα ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της κοινωνικής ισορροπίας.
Το κοινωνικό κράτος είναι οικονομικός σταθεροποιητής και όχι “ανελαστική δαπάνη”…
Η κοινωνία δεν αντέχει, η συνοχή της καταρρέει…η φωνή της είναι πλέον κραυγή απόγνωσης που επιβάλλεται να εισακουστεί…
Το “λάθος” που όλοι ομολογούν αλλά κανείς δεν διορθώνει τείνει πια να γίνει ολέθριο.
Σ’ αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να μένει απαθής, πολλώ δε μάλλον εσείς που είστε οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού».

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ


Στην Μεγάλη Πατρίδα μας Ελλάδα το μέγιστο αγαθό που στερούμαστε εν καιρώ υποτίθεται ειρήνης είναι η ελευθερία μας. Το αγαθό εκείνο για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αιμάτων έχει δεσμευθεί από ανέστιους τύπους και τούς ελληνόφωνους συνεργάτες τους στη γη που το γέννησε. Είναι και η ελευθερία μας μέσα στις Εθνικές Αξίες που έχουν γίνει εμπορεύσιμα είδη προκειμένου να εξοφλήσουμε τα «χρέη» μας.

 Στην πραγματικότητα εκείνο που μάς ζητούν οι σύγχρονοι κατακτητές τής Παγκοσμιοποίησης είναι να τεθούμε δίχως Πίστη και Πατρίδα, δίχως ίχνος σεβασμού στις ρίζες και την αξιοπρέπειά μας στην θανατερή της αγκάλη. Αυτή την παραμονή στη φυλακή που φτιάξανε για εμάς δίχως την συγκατάθεσή μας είναι που ονομάζουν «ελληνικό χρέος». Να βρουν έτοιμους υπηρέτες και πρόσφορο έδαφος στα πλούτη τής γης μας.

 Για να βρει όμως κάποιος θρασύς και δειλός εισβολέας εύκολη οδό πρόσβασης στα πλούτη τής γης ενός υψηλόφρονος λαού, πρέπει πρώτα απ’ όλα να βρει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και θα κλέψει τον πλούτο τής καρδιάς που διαθέτει ο κατακτημένος λαός. Δεν θέλουν οι βρωμεροί νεοταξίτες τής αλλοδαπής και τής αστικής κοινοβουλευτικής τυραννίας  να αφεθούμε απερίσπαστοι στην φροντίδα των δικών μας ανθρώπων και στη λήψη των αποφάσεων για την προκοπή τού Έθνους μας. Δεν θέλουν να ανήκουμε στον ίδιο τον εαυτό μας.

 Αληθινά Ελεύθερος Άνθρωπος είναι εκείνος που διαθέτει το ύψιστο αυτό αγαθό στο πνεύμα και το σώμα, στους λογισμούς του, τις Παραδόσεις του, τις αποφάσεις και τις ενέργειές του. Και Αληθινά Ελεύθερος Έλληνας είναι ο Ελεύθερος Άνθρωπος. Εκείνος που οδηγεί τα βήματά του εκεί που τον καλεί η καρδιά του. Εκείνος που σκέφτεται τούς δυνατούς μα και τους φαινομενικά αδύνατους τρόπους για να κάνει την κοινωνία ασφαλή για τα παιδιά του και το κράτος δικό του, επομένως ωφέλιμο για το Έθνος του. Εκείνος που θα πάρει την Ευλογία Χριστού για να φτιάξει μέσα από Ιερές Παρακαταθήκες Πατρίδα Πιστή, Δίκαια και Δυνατή.

 Είναι η Αληθινή Ελευθερία που αρμόζει στη δική μας Φυσική Ελλάδα για την οποία αγωνίζεται ο Λαϊκός Εθνικισμός μας και μάς την έχουνε στερήσει ξωμερίτες λαθρεπιβάτες τής Ελληνικής Φυλής. Μάς την έχουν στερήσει με την συνειδητή συνεργασία τής εγκληματικής συμμορίας τού «συνταγματικού» τόξου και με ποικίλους τρόπους.

 Με τούς αντιρατσιστικούς ψευδονόμους που φτάνουν έως τα λειτουργικά κείμενα τής Πίστης, τούς Λόγους τού Θεού για να μην συγχυστεί ο σταυρωτής εμποράκος των εθνών. Και ακόμη για να προστατέψουν ολοκαυτώματα ξένα και πολυπολιτισμούς όταν ξεχνούνε σκόπιμα τα ζωντανά ολοκαυτώματα τού Ελληνισμού που φτάνουν έως τις μέρες μας.

 Μάς στερούν την ελευθερία μας όταν μάς προσβάλλουν τη νοημοσύνη και ανακαλύπτουν ανύπαρκτα ελληνικά και εθνικιστικά εγκλήματα, αλλά δεν βγάζουν άχνα για τα πραγματικά εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων. Εγκλήματα με ανθρωποκτονίες στην κοινωνία και λαθροχειρίες στην εθνική μας κυριαρχία.

Μάς στερούν την ελευθερία προκειμένου να προσκυνήσουμε τον Παγκοσμιοποιητή Τύραννο ακόμη και με τη στρέβλωση τής Παιδείας μας που με τη χρήση ψεμάτων μετατρέπεται σε εργαλείο τής κατοχής. Από την ενοχοποίηση τού Εθνικού Φρονήματος έως την συκοφάντηση των Κανόνων τής Πίστης μας που μάς κάνουν διαφορετικούς και δεν μπορούμε να ομαδοποιηθούμε στο παγκόσμιο σφαγείο.

Τα βλέπουμε όλα τούτα ακόμη και μέσα σε σελίδες βιβλίων που μιλούν τάχα για την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία. Συμπεριλαμβάνονται στις ρητορείες ανθελληνικού μίσους από διεθνιστάδες καθηγητές. Είναι τα ίδια βιβλία που από τούς «συνωστισμούς» των Ελλήνων τής Σμύρνης φτάσανε σε χάρτες που αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Και τώρα προχωρούν με το ανάθεμα στον Εθνικισμό και την πριμοδότηση τής ελευθεριότητας στο θρησκευτικό φρόνημα.Μάς στερούν ακόμη την ελευθερία με το άνοιγμα τού δρόμου στον βάρβαρο κατακτητή που προελαύνει εν καιρώ ειρήνης σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο. Με τις εμπορικές συμφωνίες και τις φιλίες τής ντροπής, με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και προσφάτως με την κατάληψη 24 τετραγωνικών μέτρων στην Νεκρή Ζώνη τής Κύπρου μας δια των τουρκικών λογχών και την άδεια των ψευτοειρηνευτικών και ψευτοσυμμαχικών δυνάμεων.

 Βεβηλώνουν οι μισέλληνες τα Ελληνικά Αίματα, ενώ μάς βάζουν φόρο διαβίωσης για να είναι σίγουροι πως θα υπηρετούμε την ψευτοπεριούσια λαίλαπα έως να πεθάνουμε. Αλλά ατύχησαν ατυχία μέγιστη. Διότι η Ελλάς που έφτασε έως τις μέρες μας έστω και λειψή είναι αποτέλεσμα τής ισχυρής θελήσεως Ελλήνων που αγωνίζονται για Πίστη και Πατρίδα με πάθος για Ελευθερία και Ελληνικό Εθνικισμό. Και Ελευθερία κατέχει μονάχα εκείνος που κανονίζει όλες του τις πράξεις με γνώμονα τα δίκαια τού λαού του και τού Έθνους του, αυτός που είναι αυτόχρημα Εθνικιστής.

 Το Αίμα και η Δικαιοσύνη είναι δύο ορμητικά ποτάμια που τρέχουν μέσα στη φλέβα τού Έλληνα αδιάκοπα. Οι κοινές Παραδόσεις, οι κοινές συνήθειες, η ορμέμφυτη αξιοπρέπεια, τα σημάδια τού ένδοξου παρελθόντος που μάς καλούν να φτιάξουμε ακόμη καλύτερο μέλλον. Είναι τα χέρια μας που είναι καμωμένα να φτιάχνουν ελληνικά έργα, να κάμουν το Σταυρό και να λευτερώνουν Μεγάλη και Εθνικιστική Ελλάδα.

Σ. Καραχάλιος
ΠΗΓΗ

ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΘΩΩΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Λεπτομέρειες... 
ΑΘΩΩΣΑΝ ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η γνωστή ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΙΑ ΝΟΤΗ:"Μαγκιά δεν είναι να μην ξέρεις για τα βασανιστήρια που γινόντουσαν στην Μακρόνησο, τις συλλήψεις και τις φυλακές"

Η Τατιάνα Στεφανίδου σήμερα το απόγευμα έδειξε στην εκπομπή της απόσπασμα από την χθεσινή συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη.
Μέσα από ένα σύντομο βίντεο, έδειξε όλα τα επίμαχα σημεία από τα όσα είπε το τραγουδιστής και φυσικά στην συνέχεια τα σχολίασε. Η παρουσιάστρια είπε: «Μαγκιά  Νότη μου δεν είναι ν’ ακυρώνεις τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού. Μαγκιά δεν είναι να μην βλέπεις την ιστορία. Μαγκιά δεν είναι να μην ξέρεις για τα βασανιστήρια που γινόντουσαν στην Μακρόνησο, τις συλλήψεις και τις φυλακές».


ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Χαρά Νικοπούλου είναι η δασκάλα που δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και των συνεργατών του, υφιστάμενη ακόμη και επίθεση και ξυλοδαρμό από μουσουλμάνο παρακρατικό στις αρχές του 2008.
Το… αμάρτημά της: τόλμησε να επιτελέσει συνειδητά το έργο της Ελληνίδας δασκάλας! Την περασμένη εβδομάδα έκλεισε άλλη μία υπόθεση στην σειρά των επιθέσεων που έχει δεχθεί.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Έβρου Ευάγγελος Πουλιλιός καταδικάστηκε από δικαστήριο της Ορεστιάδας σε φυλάκιση έξι μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου που υπηρετούσε στο Μεγάλο Δέρειο. Όπως είναι γνωστό η δασκάλα δεχόταν επιθέσεις από οργανωμένους κύκλους κατευθυνόμενων κατά βάση από του τουρκικό προξενείο μειονοτικών.

Το κατηγορητήριο αναφερόταν σε τηλεφωνική παρέμβαση του δημάρχου στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» στο ΑΛΤΕΡ το 2010, όπου ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας πρόβαλε το εθνικό έργο της Χαράς Νικοπούλου. Ο δήμαρχος Ορφέα τότε και νυν Σουφλίου κ. Πουλιλιός παρενέβη για να υποστηρίξει ότι η κ. Νικοπούλου ζει σε βίλα που της παραχώρησε ο Δήμος και επίσης ότι έχει στραφεί με αγωγές διεκδίκησης αρκετών χιλιάδων ευρώ από τους μαθητές της!
Και οι δύο απόψεις αποδείχθηκαν παντελώς ψευδείς. Η κ. Νικοπούλου παρουσίασε φωτογραφικό υλικό ντοκουμέντο το μικρό σπιτάκι του δασκάλου που είχε κατασκευάσει χρόνια πριν το δασαρχείο όπου διέμενε όπως ήταν όταν της το παρέδωσε στην άθλια κι ελεεινή εικόνα που είχε και πως μεταμορφώθηκε χάρις στο προσωπικό της ενδιαφέρον. Επίσης, αποκρούστηκαν στο δικαστήριο τα ψεύδη περί αγωγών προς τους μαθητές της, αφού ήταν μια δασκάλα που τιμούσε το λειτούργημά της και δεν θα στρεφόταν ποτέ κατά των παιδιών που δίδασκε.

Προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις στο τηλεοπτικό κοινό ο κ. Πουλιλιός διόγκωσε τα πράγματα με αποτέλεσμα να παραποιήσει την αλήθεια κάτι που τελικά αποδείχθηκε με άνεση στο δικαστήριο της Ορεστιάδας χθες που τον καταδίκασε σε φυλάκιση 6 μηνών. Μάλιστα στην απολογία του έκανε το ατόπημα να πει: ««Πρώτη φορά κ. πρόεδρε βρίσκομαι σε δικαστήρια δεν έχω σχέση με αυτά δεν γνώριζα ουδέποτε πάτησα το πόδι μου σε δικαστήρια», για να τον κατακεραυνώσει ο πρόεδρος της έδρας κ. Ταμακίδης: «Μα τι λέτε κύριε, εγώ ο ίδιος σας έχω δικάσει τρεις φορές!»…
Στην εκπομπή είχε μιλήσει νωρίτερα ο τότε σύζυγος της Χαράς Νικοπούλου, που δήλωσε ότι αν και ξεκίνησαν με πολλά όνειρα να μείνουν για πάντα στο Μεγάλο Δέρειο, αναγκάστηκαν με τα όσα έγιναν εκεί να συμφωνήσουν να φύγουν. Μίλησε για το ένα καθεστώς πρωτόγνωρης τρομοκρατίας που βίωναν μαζί με τους μετρημένους στα δάκτυλα χριστιανούς που ζούσαν στο πομακοχώρι, αλλά και για την συμπαράσταση κι αγάπη που δεχόταν από πολλές μουσουλμανικές οικογένειες. Μίλησε επίσης για τα γνωστά  «μαύρα κονδύλια» που φθάνουν και μοιράζονται στην περιοχή φωτογραφίζοντας την κατάσταση που επικρατεί, χωρίς κανείς να κάνει το παραμικρό για να αλλάξει αλλά και για την σκληρή διείσδυση του τουρκικού προξενείου που επιδιώκει να εκτουρκίσει τους ορεσίβιους Πομάκους.

Το κατηγορητήριο πάντως αποδείχθηκε από το ίδιο το βίντεο της εκπομπής όπου ο τότε δήμαρχος Ορφέα και νυν δήμαρχος Σουφλίου κ. Πουλιλιός έκανε έξωση στη Χαρά Νικοπούλου από τη μικρή ξύλινη μονοκατοικία, που της παραχωρήθηκε ως «σπίτι του δασκάλου», καθώς επίσης και βίντεο στο οποίο ο πρώην σύζυγος Ηλίας κ. Ελευθεριάδης έδειχνε ιδιόχειρο σημείωμα του δημάρχου με το οποίο  ζητούσε να μεσολαβήσει για μια «χάρη» από τη Χαρά Νικοπούλου, ο πατέρας της οποίας ήταν πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Έτσι, σύμφωνα με την μαρτυρία του, η μη προώθηση της «χάρης» έφερε (πιθανόν) το μένος του κ. Πουλιλιού που εκδηλωνόταν με διάφορους τρόπους. Η δασκάλα αντέδρασε ψύχραιμα, διάψευσε κατηγορηματικά τον δήμαρχο διευκρινίζοντας ότι οι μόνες αγωγές που έκανε ήταν εις βάρος του μουσουλμάνου που της έσπασε το χέρι και εναντίον τουρκόφωνων μειονοτικών εφημερίδων της Ξάνθης και Κομοτηνής που την συκοφαντούσαν σύσσωμες επιχειρώντας να διαμορφώσουν ένα κλίμα εναντίον της.  
Πρότυπο Ελληνίδας δασκάλας
Τον Απρίλιο του 2008, δημοσιεύσαμε ολοσέλιδο αφιέρωμα, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Ο κόσμο γύρω μας" όπου γράφαμε τα εξής:

Η ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, που δεν υπέκυψε επί μήνες στις πιέσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μέχρι που υπέστη επίθεση και ξυλοδαρμό από μουσουλμάνο παρακρατικό, αποτελεί το πρόσωπο που επιλέξαμε να προβάλουμε στο τεύχος αυτό. Ποιο ήταν το έγκλημά της ώστε να αποτελέσει στόχο; Τόλμησε να επιτελέσει συνειδητά το έργο της Ελληνίδας δασκάλας!

Η Χαρά Νικολοπούλου είναι δασκάλα στο Μέγα Δέρειο, ένα μειονοτικό χωριό του Έβρου κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Μόλις διορίστηκε, το 2004, επέλεξε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε έναν τόπο που πραγματικά τη χρειαζόταν. Εγκαταστάθηκε εκεί με τον σύζυγό της και μάλιστα έγινε δημότης του Δήμου Ορφέα, όπου ανήκει το χωριό, το οποίο αριθμεί 1.200 κατοίκους μουσουλμάνους. Κάποιοι από αυτούς ενοχλήθηκαν όταν τα παιδιά τους άρχισαν να κάνουν παρέλαση στις εθνικές γιορτές με παρότρυνση της δασκάλας. Μάλιστα μερίδα μειονοτικών θέλησαν να τη διώξουν από το σχολείο, υποστηριζόμενοι και από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές της Ξάνθης και της Ροδόπης, ύστερα από παρότρυνση του ιμάμη της περιοχής. Υπέρ της απομάκρυνσής της τάχθηκε και ο μειονοτικός διευθυντής του σχολείου, καθώς και γονείς που υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα. Είναι προφανές ότι η Χαρά γινόταν εμπόδιο στα σχέδια του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Όλα αυτά ήταν γνωστά από μήνες, όπως φαίνεται και από παλαιότερο άρθρο που αναδημοσιεύουμε σε ειδικό πλαίσιο.

 Αυτή η δασκάλα, με την ανιδιοτελή προσφορά, ξεκίνησε με όραμα να δώσει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να υπηρετήσει το λειτούργημά της. Εκτός των καθημερινών μαθημάτων του σχολείου, παρέδιδε δωρεάν μαθήματα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και δυσχέρεια στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Οργάνωσε χορωδία με την οποία τα παιδιά ήρθαν σε καλύτερη επαφή με τη γλώσσα και τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης. Με αυτή τη χορωδία η δασκάλα και οι μαθητές της, βραβεύτηκαν από το Υπουργείο με ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη όπου φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης δίνοντας μια μουσική παράσταση. Επίσης το σχολείο της προσκαλέστηκε για τις 29 Φεβρουαρίου από εκπαιδευτικό μορφωτικό σύλλογο αποφοίτων Αρσακείου, για να τιμηθεί για τη χορωδία και για το έργο που γίνεται. Η δασκάλα προετοίμασε τα παιδιά, μοίρασε τραγούδια και ξεκίνησε την προετοιμασία της χορωδίας. Όπως είπε η Χαρά σε συνέντευξή της «δυστυχώς μου ερχόντουσαν μηνύματα να μην γίνει αυτή η εκδρομή, δεν θα στείλουμε τα παιδιά… (…) «Αυτά τα παιδιά δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ, όχι μόνο την πρωτεύουσα, αλλά ούτε και τις γειτονικές πόλεις. Είναι τακτική των γονέων να πηγαίνουν εκδρομές και διακοπές σε πόλεις της γείτονος χώρας και όχι σε δικές μας πόλεις. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο είναι ενδεικτικό της όλης στάσης μέσα στο χωριό. Τα παιδιά των ανθρώπων που υπέγραψαν για να φύγω από το σχολείο, δεν τα στέλνουν στην εκδρομή, ενώ οι γονείς των άλλων παιδιών, τα στέλνουνε.»

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008 ήρθε το αποκορύφωμα. Η δασκάλα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από κάτοικο του χωριού, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν νιώθει ότι τα γεγονότα αυτά μπορεί να της κάμψουν το φρόνημα και την αποφασιστικότητά της, απαντά: «Σαφέστατα όχι. Και θα σας πω ότι με αυτήν την παιδεία και με αυτήν την κουλτούρα είμαι μεγαλωμένη, έχω τον Ελληνισμό μέσα μου. Και δεν τίθεται θέμα ηρωισμού, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου, αυτό είναι το πιστεύω μου. Είμαι Ελληνίδα δασκάλα και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Και θα σας πω και κάτι ακόμη. Πιστεύω πως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μειονότητα, πρέπει να εξυγιανθεί από την ρίζα και όχι από τις άκρες των κλαδιών.»

Μετά την ταλαιπωρία της και την αποκατάσταση του σπασμένου χεριού της, η Χαρά Νικολοπούλου επανήλθε στα καθήκοντά της και μάλιστα στις 25 Μαρτίου οργάνωσε παρέλαση των μαθητών και γιορτή μπροστά στο ηρώο του χωριού, όπου εκφώνησε λόγο ενώ οι μαθητές της απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν για την Επανάσταση του ’21. Βλέποντας το σχετικό βίντεο κάναμε τη σκέψη ότι πολύ λίγοι μαθητές στην Ελλάδα είχαν την τύχη να γιορτάσουν τόσο ουσιαστικά την εθνική επέτειο.

Τιμούμε τη δασκάλα Χαρά Νικολοπούλου και την προβάλουμε ως πρότυπο Ελληνίδας εκπαιδευτικού. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: εκεί στη Θράκη ποιος ασκεί κρατική κυριαρχία; Το Ελληνικό Κράτος ή το Τουρκικό Προξενείο;

"Η δασκάλα οι πρακτορίσκοι και το ελληνικό κράτος" 
Η επίθεση εναντίον της Χαράς Νικοπούλου δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνώριζαν την κατάσταση. Το Νοέμβριο 2007, δυόμισι μήνες δηλαδή πριν, είχε δημοσιευθεί άρθρο του Γιάννη Χ. Κουριαννίδη, εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα» και συνεργάτη του TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, με τίτλο «Η δασκάλα, οι πρακτορίσκοι και το ελληνικό κράτος» στο οποίο επισημαίνονταν τα εξής:
Η κόρη του Προέδρου του Αρείου Πάγου, η Χαρά Νικοπούλου, είναι δασκάλα. Δεν χρησιμοποίησε το αξίωμα του πατέρα της για να επιτύχει έναν «καλό» διορισμό. Διορίστηκε στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου, σε ένα Πομακοχώρι απομονωμένο, που κατοικείται μόνο από μουσουλμάνους Πομάκους. Επέλεξε να μείνει με τον σύζυγό της στο χωριό που διδάσκει, κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριές της, κοντά στους ανθρώπους που εκτιμούν το έργο και την προσφορά της. Το νεαρό ζευγάρι μετέφερε ακόμη και τα πολιτικά του δικαιώματα στο χωριό και διαμένει εκεί, όχι μόνο τους μήνες του σχολικού έτους, αλλά ολόκληρο το χρόνο.

Αυτή ακριβώς η αγάπη προς τον τόπο και τους ανθρώπους του, αυτή η ανιδιοτελής διάθεση για προσφορά, έγινε αιτία για την στοχοποίησή τους από τους πράκτορες του τουρκικού προξενείου. Χρησιμοποιώντας διάφορα ψεύδη, εκβιάζοντας και πιέζοντας τους κατά τα άλλα φιλήσυχους Πομάκους, οι εγκάθετοι του τουρκικού προξενείου συλλέγουν υπογραφές για να διώξουν από το χωριό τη φιλότιμη δασκάλα και το σύζυγό της. «Αυτό το χωριό αγαπά μόνο τους Τούρκους που για αιώνες μένουν σ’ αυτό», γράφουν οι πρακτορίσκοι, ενώ οι απειλές και οι εκφοβισμοί σε βάρος των δύο «ξένων» είναι πλέον σε ημερησία διάταξη!
  
Και ενώ οι προσπάθειές τους ακόμη δεν αποδίδουν, αφού ελάχιστοι είναι οι γονείς που υποχώρησαν στις πιέσεις, κι ενώ έφτασαν ακόμη και στο σημείο να καταθέσει στη Βουλή σχετική αναφορά ο βουλευτής Χατζηοσμάν του ΠΑΣΟΚ, η Χαρά έχει να αντιπαλέψει και με τον ακαταμάχητο γραικυλισμό των «λειτουργών» του ελληνικού κράτους, από το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα την παραμικρή στήριξη! Προς τιμήν της, η ηρωική Χαρά Νικοπούλου, δεν υποκύπτει στις πιέσεις και δηλώνει ότι θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της. Κι όλα αυτά, παρά το λαϊκό δικαστήριο που επεχείρησαν να στήσουν πριν λίγες ημέρες οι πρακτορίσκοι του προξενείου! Αναρωτιέμαι: Πόσους ανθρώπους έχουμε στην Ελλάδα σαν την δασκάλα Χαρά Νικοπούλου; Πέντε; Δέκα; Ίσως λέω και πολλούς! Τι κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτούς;
ΠΗΓΗ

Ν.ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΘΕΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑΣ...ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ







ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ του Δ.Ιατρόπουλου



Σας παρακαλώ, τραβήξτε την κουρτίνα. Ανοίξτε τα παραθυρόφυλλα της Ιστορίας μας, να περάσει μέσα ο ήλιος. Σπάστε τις αμπάρες, κόψτε τα σκοινιά, διαρρήξτε τις μπουκαπόρτες, τινάξτε τα παλιά σκεπάσματα, φωνάξτε επιτέλους την αλήθεια, έρχονται χρόνια βαριά, έρχονται χρόνια κατακόκκινα, όχι από σημαίες και τοματοχυμούς, αλλά από αίμα.

Σας παρακαλώ, ξυπνήστε, δεν πάει άλλο, φτάνει πια, ο δρόμος τελειώνει, η πατρίδα τελειώνει, το όνειρο τελειώνει, όλα πάνε προς το τέλος, το χιόνι βρωμίστηκε από τα πατήματά τους, ο αέρας μολύνθηκε απ' την ανάσα τους, τα λόγια γίνονται σφικτήρες και πνίγουν το μυαλό, οι σκέψεις ταξιδεύουν σαν τραυματισμένες καρακάξες σ ένα άδειο τοπίο...

Σας παρακαλώ, κρατήστε όρθιες τις ιδέες, μην παραδίδεστε στις εικόνες, σταθείτε απέναντι από το ύποπτο ρεύμα, μην αφήνετε να περπατήσει στο σώμα σας το τρεμούλιασμα του πανικού, μην αποχωρείτε, μην φεύγετε, μην αραιώνετε τις γραμμές, πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πρέπει να γίνουμε όλοι μαζί Κάτι Μεγάλο, πρέπει και πρέπει και πρέπει...

Σας παρακαλώ, μην ξεγελάτε το θυμό σας με υποψίες συμβιβασμού, μην ανατρέπετε την αγανάκτηση σας, μην προδίδετε το πρώτο βήμα της άνοιξης, μην διστάζετε, κρατηθείτε όρθιοι, το κύμα θα περάσει, η μπόρα θα καταντήσει ψιλοβρόχι αν εμείς περάσουμε από μέσα της μ’ ένα λοστό στο βλέμμα κι ένα σκληρό χαμόγελο στο ξεραμένο στόμα μας…

Σας παρακαλώ, δεν έχετε το δικαίωμα να σταματήσετε να σκέφτεστε! Μας κοιτάζουν από το συμπαντικό θεωρείο τους οι Αγέννητοι ΄Ελληνες! Ζητάνε μια καθαρή χώρα να γεννηθούν κι ένα ζωντανό τοπίο να μεγαλώσουν. Ζητάνε μια σπίθα αγάπης να φωτίσει τον καινούργιο δρόμο τους. Αλλιώς, αν δεν τους πείσουμε, δεν θα κατεβούν, θα ορφανέψει ο τόπος μας, θα αρχίσει να σβήνεται από το χάρτη του κόσμου, μην το επιτρέψετε αυτό…

Σας παρακαλώ, δεν έχω άλλη δύναμη να φωνάξω, τόσα χρόνια, σέρνω κι εγώ την ταπεινή μου φωνή σ όλους τους τόνους, δεν έχω άλλες κοφτερές λέξεις να τινάξω στον άνεμο, να σας βρουν κατακούτελα, είμαι κι εγώ ένας από σας, φταίω για πάρα πολλά, όμως το παιδί που διανυκτερεύει μέσα μου, δεν θα γιορτάσει πια, κανείς δεν του κάνει ένα δώρο, το ίδιο κι εσείς νιώθετε το ξέρω, το βλέπετε, αρνούμαι ακόμα και να παίξω με τις λέξεις μου.
Δεν μου φτάνουν πλέον τα ποιήματα, τα λόγια μας βαρύνανε σαν τις ψυχές μας, όχι, μην αφήσουμε να κλείσει η πόρτα…

Σας παρακαλώ, μην αφήσουμε να μπει ο δικός μας θάνατος ανάμεσά μας, δικάστε τους μέσα σας πρώτα, εις θάνατον, εις θάνατον, εις θάνατον, όλοι τους, όλοι όσοι μας πούλησαν, μας πρόδωσαν, μας ξευτέλισαν, μας γονάτισαν, μας απέσυραν στις γωνιές της αγωνίας, εις θάνατον σας παρακαλώ, όλοι τους λοιπόν…

Σας παρακαλώ, δεν έχω πρόσκληση, δεν έχω πρόκληση, δεν χτυπάω κανένα κουδούνι, κανένα καμπανάκι, οι καμπάνες σιγούν σ’ όλη τη χώρα, οι ποιητές μου βουρκώνουν από τα βάθη της ιστορίας μας, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας, μας τραβάνε το αυτί αυστηρά, δεν μπορεί να μην το βλέπετε, δεν μπορεί να πέσατε όλες κι όλοι, Αδελφές κι Αδελφοί μου, σε μαύρη νάρκη, σε ύπουλο ύπνο, σε βαριά αφασία, δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να πηγαίνετε αμίλητοι με σκυφτό το κεφάλι προς το τέλος του δρόμου...

Σας παρακαλώ, μέσα σας τουλάχιστον, κρεμάστε τους, τουφεκίστε τους, κόψτε τους τις γλώσσες, πετάξτε τα κεφάλια τους στο βάραθρο, διαλύστε τα ίχνη τους στον καραβοριά…

Σας παρακαλώ, δεν έχουμε τίποτε να σώσουμε πια, παρά μόνο Εμάς. Κι αυτό είναι πάρα πολύ…

Σας παρακαλώ, ακούστε με, σας μιλά ο τελευταίος των τελευταίων ανάμεσά σας, με λόγια απλά, δίχως στολίδια, όμως η βαριά ευθύνη μας, ας βγει στον ελεύθερο αγέρα. Ο αγέρας αυτός είναι δικός μας, ακόμη… Ανεβείτε μέσα του και πετάξτε ψηλά, πιο ψηλά κι απ’ το φόβο, πιο ψηλά κι από το θάνατο...

Σας παρακαλώ, ακούστε με..
ΠΗΓΗ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

«Μαύρος θάνατος» στο Αιγαίο: Kαι 3ο ZUBR στην υπηρεσία - Εν αναμονή του 4ου.

ZUBR STRATIOTIKO «Μαύρος θάνατος» στο Αιγαίο: Kαι 3ο ZUBR στην υπηρεσία   Εν αναμονή του 4ου
“Είστε πολύ τυχεροί που έχετε και χρησιμοποιείτε Zubr. Δεν υπάρχει τέτοιο οπλοσύστημα αποβάσεων στο δυτικό οπλοστάσιο. Ακόμα κι εμείς που το έχουμε δεν βρίσκουμε τρόπου να το αντιμετωπίσουμε με συμβατικά μέσα όταν πλέει”.

Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν οι Ρώσοι της αντιπροσωπείας του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκου, τις δυνατότητες των Zubr.

Το οποίο χαρακτηρίζεται “Μαύρος Θάνατος” από τους ίδιους τους Ρώσους, λόγω της μαύρης ελαστικής “ποδιάς” επάνω στην οποία πλέει ή καλύτερα “πετάει” το σκάφος και των ικανοτήτων που έχει.

Η είδηση είναι ότι είναι πλέον έτοιμη η Follow-on-Support για την υποστήριξη του τεσσάρων πλοίων που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο από τα οποία τα δύο πλέουν αυτή την στιγμή και σύντομα ενεργοποιείται ένα τρίτο σκάφος.

Το σημαντικό είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποφασίσει να ενεργοποιηθεί άμεσα ένα τρίτο πλοίο και πιθανόν και το τέταρτο που έχει “κανιβαλιστεί” για να υποστηριχθούν me ανταλλακτικά τα λοιπά σκάφη.

Αρχικά αγοράστηκαν δύο Zubr από την Ρωσία από την Ουκρανία αλλά το δεύτερο ουκρανικό “κόπηκε” κατά την παραλαβή του λόγω τεχνικών ατελειών και έκτοτε παραμένει στο ναύσταυθμο της Μαύρης Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι έχει καταβληθεί το 40% της συνολικής του αξίας. Μετά από αυτό αγοράστηκε ένα τρίτο ρωσικό, το «Κεφαλληνία» (L180).

Έτσι είχε σσχηματιστεί ένας εξαιρετικός στόλος από το «Κέρκυρα» (L182), το «Κεφαλληνία» (L180) το «Ζάκυνθος» (L183) και το «Ιθάκη» (L181), ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει ένα Τάγμα Πεζοναυτών πλήρους συνθέσεως σε οποιοδήποτε νησί του Α.Αιγαίου, έχοντας ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά: Υψηλές δυνατότητες επιβίωσης κατά το πλού τους (αδύνατον να προσβληθούν από υποβρύχια λίγω της υψηλής ταχύτητάς τους και πολύ δύσκολα εγκλωβίζονται από τους αισθητήρες των μαχητικών λόγω του φυσικού “σπρέϊ” από σταγονίδια που σχηματίζεται γύρω τους από τους πέντε τεράστιους αεριοστροβίλους που χαμηλώνει πολύ το υπέρυθρο ίχνος) και μεγάλο οπλικό φορτίο.

Ιδού ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους για να κρίνει ο καθένας τι υπερόπλο είχε στην διάθεσή του το ΠΝ το οποίος αρχικά απαξιώθηκε (λόγω έλλειψης συντήρησης βγήκαν από την υπηρεσία Το “Ζάκυνθος” και το “Ιθάκη”). Και εν τέλει καταστάφηκε το ένα από τα δύο εναπομείναντα.

Tώρα ενεργοποιείται το ένα από τα δύο (μάλλον το “Ζάκυνθος”) και πιθανόν το “Ιθάκη”, ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και για το ουκρανικό το οποίο έχει αποπληρωθεί κατά 40%.

Εκτόπισμα

550 τόνοι

Μήκος / πλάτος / βύθισμα

57,3μ / 25,6μ / 21,9μ

Ταχύτητα (μέγιστη)

60 κόμβοι (40 με 3 άρματα)!

Αυτονομία

5 ημέρες

Καύσιμα

56 τόνοι

Πλήρωμα

30 (5 αξιωματικοί, 18 υπαξιωματικοί)

Μεταφορική ικανότητα

140 πεζοναύτες σε συνδυασμό με 3 άρματα, 8 TOMA, 10 TΟΜΠ
130 τόνους φορτίο ή 360 επιπρόσθετους οπλίτες (συνολικά 500 στρατιώτες)

Σύστημα πρόωσης

5 αεροστρόβιλοι Μ-70/10.000 ίπποι
(2 για την συμπίεση της “ποδιάς”)

Οπλισμός

4 α/α συστήματα Igla-1M (Strela-3), 2 α/α και αντιπυραυλικά ΑΚ-630Μ
δυνατότητα πόντισης ναρκών και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών των 122 χλστ.!
ΠΗΓΗ

Αριστεροί μύθοι και πικρές αλήθειες για τα Δεκεμβριανά


Τα δραματικά γεγονότα του Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου 1944 στην Αθήνα έχουν δώσει λαβή για την καλλιέργεια μιας ολόκληρης μυθολογίας από την πλευρά του ΚΚΕ και άλλων συνιστωσών της ελληνικής Αριστεράς. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι απόψεις τύπου μαύρο-άσπρο (π.χ. όλοι οι δεξιοί είναι καλοί και όλοι οι αριστεροί είναι κακοί), αλλά πιστεύω ότι η νέα γενιά Ελλήνων δεν είναι υποχρεωμένη να τρέφεται με την μυθολογία και την παραφιλολογία μιας συγκεκριμένης παρατάξεως. Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες παραμέτρους και ορισμένα ιστορικά στοιχεία, ώστε να βοηθήσω την απαγκίστρωση της νεοελληνικής ιστοριογραφίας από μύθους συστηματικά και περίτεχνα καλλιεργημένους επί δεκαετίες.


Ερώτημα 1ο. Το ΚΚΕ επί κατοχής απλώς βοηθούσε τον αγώνα κατά των κατακτητών ή προετοίμαζε μεθοδικά την αρπαγή της εξουσίας και τον ένοπλο αγώνα κατά του αστικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος;

Παρά τους τόνους μελανιού που έχουν χυθεί τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα μιλούν από μόνα τους. Το ΕΑΜ ήταν μία οργάνωση –προμετωπίδα, στην οποία εντάχθηκαν βεβαίως πολλοί ακομμάτιστοι πατριώτες για να απελευθερώσουν την πατρίδα από την τριπλή Κατοχή. Όμως το ΚΚΕ ποτέ δεν έχασε τον έλεγχο και χρησιμοποίησε τη στρατολόγηση αγνών πατριωτών για να έχει ετοιμοπόλεμο στρατό για την περίοδο μετά την Απελευθέρωση. Είναι χαρακτηριστική η τάση του ΕΛΑΣ (Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού) να διαλύει με φονικό τρόπο αντίθετες οργανώσεις ακόμη και την Κεντροαριστερή ΕΚΚΑ του Συνταγματάρχη Ψαρρού. Η ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση) και η ένοπλη ομάδα της, το 5/42 Σύνταγμα, δεν είχε μεγάλη δύναμη, αλλά ως μη ελεγχομένη από το ΚΚΕ ενοχλούσε. Έτσι φθάσαμε στη δολοφονία του Ψαρρού στο Κλήμα Δωρίδος από τον ΕΛΑΣ (νύχτα της 16ης προς 17η Απριλίου 1944).
Ο Άγγλος Συνταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ, ο οποίος ανήκε τότε στη βρετανική στρατιωτική αποστολή που στήριζε την ελληνική Αντίσταση, γράφει τα εξής χαρακτηριστικά: «Για τους ηγέτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ -όχι όμως και για πολλούς από τους οπαδούς τους, των οποίων ήταν εύκολο να εκμεταλλευθούν τον ενθουσιασμό- η πάλη κατά των Γερμανών ήταν δευτερεύουσα μέριμνα, η οποία αναλαμβανόταν μόνο για σκοπούς που εξυπηρετούσαν τον αρχικό σκοπό της κατακτήσεως της πολιτικής εξουσίας»(1). Ο Γιουγκοσλάβος παρτιζάνος και συνεργάτης του Κομμουνιστή ηγέτη Τίτο, ο γνωστός Βουκμάνοβιτς-Τέμπο, αν και υπήρξε για ένα διάστημα σύμβουλος και συνεργάτης του ΚΚΕ, παραδέχεται ότι μερικές φορές ο ΕΛΑΣ σκοπίμως απέφευγε τη σύγκρουση με τους Γερμανούς και Ιταλούς για να διατηρεί δυνάμεις για την κατάληψη της εξουσίας.


Ερώτημα 2ο. Τι προηγήθηκε του αιματηρού συλλαλητηρίου της 3.12.1944;

Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12.10.1944 σχηματίσθηκε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σ' αυτή συμμετείχαν και Υπουργοί-Υφυπουργοί από τον χώρο του ΕΑΜ χωρίς να είναι όλοι ακραίοι κομμουνιστές. Αυτοί ήσαν οι Γ. Ζεύγος, Μ. Πορφυρογένης, Α. Σβώλος, Η. Τσιριμώκος, Α. Αγγελόπουλος και Ν. Ασκούτσης. Οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει στην απόφαση να διαλυθεί την 1.12.1944 η Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ και να παραδώσει τη θέση της σε μία νέα Εθνοφυλακή, η οποία θα απετελείτο από άνδρες όλων των αποχρώσεων και κομμάτων. Όμως το ΕΑΜ αρνήθηκε την ημέρα εκείνη να συμμορφωθεί και με εντολή του ΚΚΕ αποσύρθηκαν από την Κυβέρνηση οι αριστεροί Υπουργοί. Το ΚΚΕ κρατούσε την Πολιτοφυλακή για να επιτεθεί εναντίον των Αγγλικών Δυνάμεων του Σκόμπι και των ελαχίστων κυβερνητικών δυνάμεων, όπως ήταν η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων. Ζήτησε δε άδεια για συλλαλητήριο στις 3 Δεκεμβρίου.

 
Ερώτημα 3ο. Η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό, αλλά τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ οι αστυνομικοί από τη Μεγάλη Βρετανία και από την ταράτσα της Βουλής.

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση για γενική επανάσταση είχε ληφθεί προ πολλού. Πριν από το συλλαλητήριο ένοπλοι του ΚΚΕ επετέθησαν κατά του σπιτιού του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τραυμάτισαν έναν αστυφύλακα, ενώ στο Σύνταγμα σκότωσαν πριν από το συλλαλητήριο άλλον έναν αστυνομικό. Την πραγματική εικόνα της επαναστατικής προετοιμασίας ομολογεί ένα τότε στέλεχος του ΚΚΕ, ο Α. Καλλιγάς, ο οποίος γράφει τα εξής εξόχως ενδιαφέροντα:
«Οι εφημεριδοπώλες διαλαλούσαν τα παραρτήματα (της 1ης Δεκεμβρίου) με τη μοιραία διαταγή και το διάγγελμα (του Σκόμπι) που απειλούσε το λαό με λιμοκτονία και οικονομικό βάραθρο. Τώρα πια δεν απομένει καμία ελπίδα. Καμία ελπίδα; Ίσως αν υποχωρούσαν οι εαμικοί. Έτρεξα στα γραφεία της οργάνωσης. Τα δωμάτια ήσαν άδεια..... τα έγγραφα είχαν μεταφερθεί και πολλά έπιπλα. Από τα στελέχη κανείς. Μόνο οι ελασίτες της φρουράς υπήρχαν στο χτίριο και μερικοί πολίτες. Χωρίς να ρωτήσω τίποτε, γύρισα προς τα πίσω. Βγήκα και τράβηξα για το Κόμμα. Μια ανάλογη έκπληξη με περίμενε κι εκεί. Όλα είχαν μετακομιστεί. Το χτίριο είχε αδειάσει. Ρώτησα τον άνθρωπο της πόρτας: «Δεν μου λες, σύντροφε, μεταφερθήκανε τα γραφεία σας;». «Από σήμερα» μου απάντησε. «Πού» ξαναρώτησα με αδημονία. «Στην παρανομία, σύντροφε», έκανε ζωηρά ο θυρωρός. «Δεν κατάλαβες , λοιπόν, ακόμη, τί γίνεται;» Και τότε κατάλαβα οριστικά και αναμφισβήτητα τί γινότανε....»(2).
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δύο ημέρες πριν από το συλλαλητήριο, που πυροδότησε την έκρηξη, το ΚΚΕ και οι θυγατρικές του οργανώσεις είχαν ήδη φυγαδεύσει τα στελέχη τους στην παρανομία και είχαν κλείσει τα γραφεία τους. Η απόφαση για την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας είχε ήδη ληφθεί και είναι μέγας μύθος να επιρρίπτεται η ευθύνη στην Αστυνομία, ότι δήθεν μετέτρεψε σε αιματηρή διαδήλωση ένα ειρηνικό συλλαλητήριο. Το τεχνηέντως παρουσιαζόμενο ως «ειρηνικό συλλαλητήριο» ήταν η αιχμή του δόρατος μιας προαποφασισμένης γενικής και βίαιης εξέγερσης. Αν επετύγχανε αυτή η εξέγερση η Ελλάς θα είχε μεταβληθεί σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως σταλινικού τύπου, εκατομμύρια αντιφρονούντες (Βασιλόφρονες, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες κ.α) θα είχαν εκτελεσθεί ή εγκλεισθεί σε ελληνικά Γκουλάγκ και η Μακεδονία και η Θράκη θα είχαν αποσχισθεί από την Ελλάδα. Ευτυχώς που ο τελικός στόχος των Δεκεμβριανών απέτυχε. Αυτά που είδαμε και μάθαμε για τα κομμουνιστικά καθεστώτα μετά την κατάρρευσή τους το 1989-1990 μάς πείθουν ότι ο Θεός και η αυτοθυσία των λίγων κυβερνητικών και Βρετανών μαχητών έσωσαν την Ελλάδα από μύρια δεινά.


Ερώτημα 4ο. Πώς δικαιολογείται το όργιο σφαγών αμάχων, οι λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων και η απαγωγή ομήρων εκ μέρους του ΚΚΕ;

Δεν μιλούμε για θύματα σε μάχες μεταξύ αντιπάλων ομάδων. Αναφερόμαστε σε ολόκληρες οικογένειες που βρέθηκαν παραμορφωμένες από την επαναστατική βία του ΚΚΕ, του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ (κομμουνιστική οργάνωση ειδικευμένη σε πολιτικές δολοφονίες). Αυτά τα κατέγραψαν Άγγλοι Εργατικοί (δηλαδή Κεντροαριστεροί ) υπό τον Βουλευτή Σιτρίν που ήλθε ειδικά γι' αυτό τον σκοπό στην Αθήνα μετά την καταστολή της ένοπλης στάσης. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός υπολόγισε σε 65.000 τους αμάχους που φονεύθηκαν. Πολλοί απήχθησαν στα Κρώρα και σε άλλα σημεία της Αττικοβοιωτίας και αναγκάσθηκαν να περπατούν ημίγυμνοι μέσα στο κρύο του χειμώνα. Ίσως το ΚΚΕ ήθελε να εξαφανίσει την ηγεσία της αστικής τάξης απαγάγοντας και δολοφονώντας ιατρούς, δικηγόρους, Πανεπιστημιακούς καθηγητές και αξιωματικούς. Όμως και αυτή η ερμηνεία δεν εξηγεί το εύρος και το μένος της βίας, διότι μεταξύ των δολοφονηθέντων και απαχθέντων περιλαμβάνονταν και απλοί εργάτες, χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, και άνθρωποι κάθε τάξεως και ηλικίας.
Την απαράδεκτη βία και αιματοχυσία παραδέχθηκαν με υπόμνημα προς τον Αντιβασιλέα και Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό ορισμένα στελέχη του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων αριστερών δυνάμεων. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη της 5.4.1945, φέρει τις υπογραφές των Σιάντου, Ζεύγου, Πορφυρογένη, Σβώλου, Αγγελόπουλου, Ασκούτση, Μάντακα κ.α. και λέει μεταξύ άλλων: «Έγινε ένα κίνημα που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν έπρεπε να γίνει και έπρεπε να είχε αποφευχθεί. .... Και δυστυχώς κατά το κίνημα αυτό έγιναν όσα έγιναν εναντίον αμάχων και αθώων...».
Την ίδια ακριβώς ημέρα συνήλθε η 11η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ και κατέγραψε τα κυριότερα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία της εξέγερσης: Επισημαίνονται κυρίως «η όχι σωστή εκτίμηση των διαθέσεων και του ρόλου της αγγλικής κυβέρνησης του Τσώρτσιλ», η «υποτίμηση των διαθέσεων της αντίδρασης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» και η «υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του ΚΚΕ».
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 3 Ιανουαρίου τα δύο μεγάλα κόμματα, Λαϊκό και Φιλελευθέρων, για να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της αστικής δημοκρατίας, σχημάτισαν και στήριξαν την Κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα. Στις 10 Ιανουαρίου συνήφθη ανακωχή και από 2 έως 12 Φεβρουαρίου 1945 συνεκλήθη στη Βάρκιζα συνάντηση μεταξύ της Κυβερνήσεως και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ με στόχο την παράδοση του οπλισμού από τον ΕΛΑΣ. Εκεί υπεγράφη η ιστορική Συμφωνία της Βάρκιζας, δόθηκε υπόσχεση να μην τιμωρηθούν οι ηγέτες της εξέγερσης και επετράπη η ελεύθερη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών. Αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης κατηγόρησε τον Γιώργη Σιάντο ως προδότη και ως κύριο υπεύθυνο γι την ήττα στη μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο 1944.

 
Ερώτημα 5ο. Θα κέρδιζε ή θα έχανε το ΚΚΕ αν απέφευγε την ένοπλη ρήξη και αν ακολουθούσε πολιτικές μεθόδους επιρροής;

Ο γνώστης της εποχής, αείμνηστος πολιτικός και ιστορικός Ευάγγελος Αβέρωφ (1908-1990. Ξεκίνησε ως στέλεχος των Φιλελευθέρων, στη συνέχεια διετέλεσε στενός συνεργάτης και Υπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και έγινε αρχηγός επί ένα διάστημα της Νέας Δημοκρατίας) παρατηρεί τα εξής:
«....Το Κόμμα μπορούσε πράγματι αν παραιτείτο της τραγικής εξεγέρσεως του Δεκεμβρίου του 1944 να καταλάβει μια θέση εξέχουσα και ίσως δεσπόζουσα στην πολιτική ζωή της χώρας. Κατά το τέλος του 1944 βρισκόταν στην Κυβέρνηση. Είχε αποκτήσει συμμάχους σε όλες τις τάξεις του πληθυσμού. Οι πλείστοι από αυτούς , αν και ακόμη διατηρούσαν αμφιβολίες απέναντί του ήταν του λοιπού τόσον εκτεθειμένοι ώστε θα συνοδοιπορούσαν κατ' ανάγκην μαζί του. Εξάλλου το ΚΚΕ είχε εισχωρήσει παντού και οι αντίπαλοί του ήταν αδύνατοι και διηρημένοι. Η πολιτική διαδικασία τού προσέφερε πλεονεκτήματα σαφή, βέβαια, και με την πάροδο του χρόνου ίσως αποφασιστικά. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς το ΚΚΕ άφησε να του διαφύγουν όλες αυτές οι εξαιρετικές ευκαιρίες.
Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι το ΚΚΕ ακολουθούσε δύο αντίθετες γραμμές και δεν απεφάσιζε να ακολουθήσει τη μία ή την άλλη: Κυμαινόταν συνεχώς μεταξύ του αγώνος και του συμβιβασμού, μεταξύ της γραμμής της δυνάμεως και της γραμμής της πολιτικής. Χρησιμοποίησε τον αγώνα και τη δύναμη μόνο στον «τρίτο γύρο». Αν είχε νωρίτερα ακολουθήσει τη μία ή την άλλη γραμμή είναι πιθανόν ότι ο καταστρεπτικός γι' αυτόν «τρίτος γύρος» δεν θα χρειαζόταν» (3). (Ο Αβέρωφ με τον όρο «τρίτος γύρος» αναφέρεται στην ένοπλη σύγκρουση του 1946-1949 από την οποία το ΚΚΕ εξήλθε ηττημένο και οδηγήθηκε στην παρανομία).


Ερώτημα 6ο. Σήμερα τι πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι μας;

Νομίζω ότι είναι καιρός να ισορροπήσει το εκκρεμές της ελληνικής ιστοριογραφίας. Από το 1949 έως το 1974 ακουγόταν και γραφόταν μόνον η αντικομμουνιστική πλευρά των γεγονότων του 1941-1949, στα οποία περιλαμβάνονται και τα Δεκεμβριανά. Από το 1974 μέχρι σήμερα ακούγεται κατά κόρον και καθ' υπερβολήν η άποψη του ΚΚΕ και η ερμηνεία της αριστερόστροφης ιστοριογραφίας. Επιτέλους πρέπει η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία και η κοινωνία να αναγνωρίσει ότι όσοι Χωροφύλακες, Αστυφύλακες, Λιμενοφύλακες, στρατιωτικοί κ.ά. σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι τη νόμιμη Κυβέρνηση της Ελλάδος δεν ήσαν «μοναρχοφασίστες», ούτε συνεργάτες των Ναζί, ούτε ενήργησαν μόνοι τους και αυθαιρέτως. Υπεράσπισαν τη δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό, την οικονομική ευημερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Προς Θεού, δεν προτείνω να ξανακαλλιεργήσουμε έναν παρωχημένου τύπου αντικομμουνισμό. Αλλά προτείνω να γίνει προσπάθεια από τον Δεξιό και Κεντρώο χώρο για να διαδοθούν περισσότεροι τα σοβαρά και ψύχραιμα βιβλία που επικρίνουν το ΚΚΕ για τα Δεκεμβριανά, όπως π.χ. το βιβλίο «Φωτιά και Τσεκούρι» του Ευαγγέλου Αβέρωφ. Και να οργανωθούν ιστορικά συμπόσια, στα οποία να μπορέσουν να ακουσθούν ελεύθερα όλες οι απόψεις.
Είναι κωμικοτραγικό μετά την κατάρρευση των ανατολικών καθεστώτων σταλινικού τύπου να βλέπουμε αριστερούς συγγραφείς σε όλη την Ευρώπη να καταγράφουν και να επικρίνουν τα εγκλήματα και τα άλλα σφάλματα των κομμουνιστικών κομμάτων ή καθεστώτων και στη χώρα μας να εμποδίζονται από τραμπούκους οι Γάλλοι συγγραφείς που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το βιβλίο «Η μαύρη βίβλος του Κομμουνισμού» (εκδόσεις ΕΣΤΙΑ). Φυσικά δέχομαι ότι αγριότητες διεπράχθησαν πιθανόν και από την πλευρά των κυβερνητικών ή των βρετανικών δυνάμεων. Σε έναν πόλεμο κανείς δεν είναι άγιος. Όμως στην περίπτωση των κυβερνητικών επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά ενώ στην περίπτωση του ΚΚΕ και της ΟΠΛΑ επρόκειτο για σταθερή και μεθοδευμένη γραμμή.
Καιρός να ομονοήσουμε οι Έλληνες, διότι οι στιγμές είναι δύσκολες. Όμως η ομόνοια και η καταλλαγή δεν επιτυγχάνονται με μονομερείς διαστρεβλώσεις της Ιστορίας και με συνεχή καλλιέργεια μύθων από μία παράταξη, η οποία προκάλεσε μεγάλο θρήνο και μεγάλη ζημιά στον τόπο και καλό θα ήταν κάποτε να καθήσει ταπεινά και να κάνει τη σκληρή αυτοκριτική της. Όχι μόνο για τα Δεκεμβριανά, αλλά και για την τυφλή υποταγή στον αιμοσταγή δικτάτορα Στάλιν, για το αίτημα της απόσχισης από την Ελλάδα της Μακεδονίας και για πολλά άλλα.


Κωνσταντίνος Χολέβας


παραπομπές

1. C.M. Woodhouse: Apple of Discord, London 1948, σελ. 141.
2. Α. Καλλιγά: «Φλεγόμενη Πολιτεία- Η μάχη της Αθήνας», Αθήνα 1946 , σελίδα 13 (Παραπέμπει σ’ αυτόν ο Θεοφ. Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του «Ανατομία της Επαναστάσεως, Αθήνα 1952).
3.Ευ. Αβέρωφ-Τοσίτσα: Φωτιά και Τσεκούρι- Ελλάς 1946-49 και τα προηγηθέντα, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, Αθήνα 2010 (πρώτη μονοτονική έκδοση), σελ. 146-147


Το άρθρο αυτό του Κωνσταντίνου Χολέβα παρουσιάστηκε αρχικά στην ελληνική έκδοση του περιοδικού BBC History.
ΠΗΓΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΕΡΒΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ ΜΑΓΚΑΛΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ "ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΥΛΗ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΤΟ"....


Συνεχίζω το θέμα με την μικρή Σέρβα που έχασε την ζωή της από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού...

Εκτός από όσα έγραψα στο προηγούμενο άρθρο θέλω να προσθέσω και κάποια νέα ερωτήματα μιας και βλέπω πως οι υπερευαίσθητοι υποκριτές φιλανθρωπούληδες συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τον θάνατο της μικρής για να λένε υπερευαίσθητες μαλακίες οι οποίες όμως δεν θα σώσουν άλλες ζωές αλλά το αντίθετο θα τις οδηγήσουν και αυτές στο θάνατο.

Πρώτα πρώτα πως γίνεται αλλοδαποί παράνομοι να νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα; Ποιος πούστης τους νοικιάζει το σπίτι του όταν για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συμφωνητικό συμβόλαιο επισυναπτόμενο στην Εφορία και φυσικά το ΑΦΜ και των δύο συμβαλλομένων; Εφόσον η Σέρβα μάνα με την κόρη της διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά και άδεια παραμονής, αυτό σημαίνει που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν είχε συντάξει με την Σέρβα κανένα συμβόλαιο ενοικίου και έτρωγε τα νοίκια χωρίς να τα δηλώνει στην Εφορία ώστε να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί.

Την Σέρβα την συνέλαβαν για παράνομη διαμονή στην χώρα και ήδη της παραχωρήθηκε το γνωστό χαρτάκι - μούφα πως θα πρέπει να εγκαταλείψει την  Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα, τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που το νοίκιαζε στην παράνομη Σέρβα και δεν πλήρωνε μία στην Εφορία για τα νοίκια που εισέπραττε, τον συνέλαβε κανείς και εάν όχι γιατί δεν τον συνέλαβαν;

Δεύτερον, μάθαμε πως η αδικοχαμένη μικρή Σέρβα πήγαινε και σε δημόσιο Ελληνικό σχολείο και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Πως γίνεται μάνα και κόρη να διαμένουν παράνομα σε μία χώρα και αυτή η χώρα να δέχεται την κόρη της σε σχολείο; Πως γίνεται τα παιδιά παρανόμων διαμενόντων σε μία χώρα να γίνονται δεκτά από τα δημόσια σχολεία της χώρας αυτής και σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σε καμία χώρα δεν συμβαίνει, μόνο στην Ελλάδα.

Πως γίνεται να λες στην μάνα Σέρβα να εγκαταλείψει την χώρα σε ένα μήνα αλλά την κόρη της την είχες νομιμοποιήσει στην ουσία με την αποδοχή ένταξης της σε δημόσιο Ελληνικό σχολείο; Συμβαδίζουν αυτά τα δύο; Όχι φυσικά γιατί αυτά τα σχιζοφρενικά και ξενολαγνικά μόνο σε ένα κράτος μπουρδέλο θα μπορούσαν να συμβαίνουν και αυτό το κράτος μπουρδέλο είναι η Ελλάδα εδώ και 23 χρόνια...

Αντί να απελαύνονται οι λαθρομετανάστες μαζί με τα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή που συλλαμβάνονται, τους επιτρέπουν κιόλας να πηγαίνουν και σε Ελληνικά σχολεία τα παιδιά τους και να νοικιάζουν και σπίτια!!! Αλλά θα μου πείτε τώρα πως δεν είχαν συλληφθεί για να απελαθούν ούτε η μάνα ούτε η κόρη.. Ναι βέβαια, το μπουρδέλο κράτος αυτό περίμενε πρώτα να πεθάνει η μικρή και μετά να συλληφθεί ως λαθρομετανάστης η μάνα!!!

Τόσο καιρό δεν είχε φροντίσει το μπουρδελοκράτος να τσακώσει ούτε την μάνα με την κόρη ούτε και τον πούστη που τους νοίκιαζε το σπίτι του φοροδιαφεύγοντας.... και τώρα κλαίνε οι φιλανθρωπούληδες και εξοργίζονται με τον μπουρδελοκράτος γιατί λέει φταίει η τεράστια τιμή του πετρελαίου λες και αν το πετρέλαιο κόστιζε 40 λεπτά  η παράνομη Σέρβα μάνα που ήταν άνεργη θα πλήρωνε το ρεύμα της ΔΕΗ και δεν θα έβαζε το μαγκάλι για να ζεσταθεί αυτή και η κόρη της!!! Τόσο μαλάκες είναι οι υπερευαίσθητοι φιλανθρωπούληδες που βλέπουν το δάκτυλο αλλά όχι το δάσος που κρύβεται πίσω από το δάκτυλό τους!!

Ρε μαλάκες φιλανθρωπούληδες που τάχα τόσο πολύ στεναχωρηθήκατε για το θάνατο της μικρής Σέρβας, εάν κατάσχονταν τα σπίτια και  έστελναν για καταναγκαστικά έργα όσους νοικιάζουν αυτά τα  σπίτια τους σε παρανόμους λαθρομετανάστες και εάν απελαυνόταν και η μάνα με την κόρη από την πρώτη στιγμή, θα είχε χάσει την ζωή της η μικρή; Δεν καταλαβαίνετε πως νομιμοποιώντας παράνομες καταστάσεις με αυτή την γελοία και υποκριτική σας στάση, οδηγείτε και άλλες ζωές στο θάνατο ή μήπως θέλετε η πτωχευμένοι και άνεργοι Έλληνες να πληρώνουν τα πετρέλαια, τα ρεύματα και τα πάντα στους αλλοδαπούς;

Η τιμή του πετρελαίου και το ρεύμα της ΔΕΗ σας φταίει ρε ηλίθιοι, ή μάλλον θα έπρεπε να ζητάτε εσείς οι ίδιοι την άμεση εφαρμογή του Νόμου για τους παράνομα εισερχόμενους και διαμένοντες στην χώρα όπου προβλέπεται και η άμεση απέλασή τους. Δεν ήταν πρόσφυγες η μάνα και η κόρη από την Σερβία. Δεν προέρχονταν από εμπόλεμη ζώνη ώστε να λογίζονται ως πρόσφυγες ούτε υπάρχει απουσία Σερβικής πρεσβείας στην Ελλάδα όπως υπάρχει απουσία Αφγανικής ώστε να υπάρχει κάποια δυσκολία στην απέλαση των Σέρβων, Αλβανών κλπ.

 Για τραβάτε εσείς ως Έλληνες μετανάστες στην Ισπανία, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και όπου θέλετε εσείς (και μιλάω για την Σέγκεν μάλιστα) ως άνεργοι που ψάχνετε εκεί δουλειά, να δούμε εάν θα σας απελάσουν μετά από ένα μήνα εάν δεν βρείτε δουλειά ή αν μείνετε για πάνω από ένα μήνα άνεργοι στις χώρες αυτές... Και επαναλαμβάνω πως αναφέρομαι στις χώρες της Σέγκεν, όχι σε Σερβίες, σε Αλβανίες και πολύ περισσότερο σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας...

Η Σέρβα μάνα τι έκανε αλήθεια στην πτωχευμένη Ελλάδα ως άνεργη; Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς; Υπάρχει Έλληνας μετανάστης που θα έψαχνε δουλειά σε ξένη χώρα, δεν θα έβρισκε δουλειά και θα παρέμενε εκεί ακόμα και αν αυτή η χώρα δεν τον έδιωχνε; Η μάνα Σέρβα σιγά που ήταν άνεργη. Απλά δούλευε σε μαύρη και αφορολόγητη εργασία προφανώς και λεφτά είχε απλά πείτε μου πόσοι αλλοδαποί πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ, κοινόχρηστα, νοίκια; Αποτελεί πλέον κανόνα να μη πληρώνουν τίποτα  και να το σκάνε ένα βράδυ αφήνοντας πίσω τους απλήρωτους λογαριασμούς και φέσια και κάτσε μετά εσύ να τους βρεις και φτου και από την αρχή φεσώνουν μετά το επόμενο σπίτι και τους λογαριασμούς μέχρι να το ξανασκάσουν ένα βράδυ και ξανά μανά τα ίδια....

Αυτά όμως δεν απασχολούν κανέναν φιλανθρωπούλη και ξέρετε ποιοι είναι αυτοί ε; Είναι αυτοί οι υπερευαίσθητοι φιλανθρωπούληδες που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε λαθρομετανάστες χωρίς να πληρώνουν μία στην Εφορία.. αλλά είναι μέχρι να τους φεσώσουν οι λαθραίοι δύο - τρεις φορές για να ξυπνήσουν... γιαυτό και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας τα 2/3 των διαμερισμάτων είναι ακατοίκητα... Προτιμούν πλέον οι φιλανθρωπούληδες να τα πουλήσουν για λίγα ευρώ παρά να τα νοικιάζουν σε λαθραίους που τους αφήνουν μετά φέσια και καταστροφή...

Η χώρα μας λοιπόν δέχεται τον οποιονδήποτε και κάνει τα στραβά μάτια χωρίς να τον απελαύνει αλλά περιμένει μόνο εάν χαθεί κάποια ζωή, τότε μόνο να "παρέμβει"...

Και πως "παρενέβη" το κράτος στην συγκεκριμένη περίπτωση; Εδώ γελάμε και πάλι γοερώς.. Ο Δένδιας έδωσε λέει εξάμηνη άδεια παραμονής στην μάνα με δικαίωμα παράτασης!!!!! Καταλάβατε δηλαδή... το γνωστό τροπάρι της παράνομης Ελληνοποίησης α λα Κούνεβα... Σε λίγο η μάνα θα ψηφίζει ΝΔ....

Ρε συ Δένδια, δεν βγάζετε και κάνα νόμο που να παίρνει με πλειστηριασμούς τα σπίτια των σκληρά φορολογούμενων πτωχευμένων Ελλήνων και να τα δίνει εντελώς δωρεάν στους λαθρέποικους και να μας εξαναγκάζει επίσης εμάς τους σκληρά φορολογούμενους πτωχευμένους Έλληνες πολίτες, να τους πληρώνουμε και τη ΔΕΗ και τη θέρμανση και το φαΐ και τα πάντα και ας μένουμε εμείς στο τρίτο παγκάκι της πλατείας δεξιά; Τι; Υπάρχει ήδη αυτός ο νόμος; Το ήξερα, απλά ήθελα να το ακούω... γουστάρω να ακούω σε τι  μπουρδέλο κράτος ζούμε...!
ΠΗΓΗ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Η δημοκρατία της κυψέλης


Μπορούν οι μέλισσες να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας και διοίκησης επιχειρήσεων; Ε, λοιπόν, ναι! Με παρουσία 100 εκατ. χρόνων επάνω στη Γη, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων που δεν μπορούμε παρά να ζηλέψουμε! Το ποιος κατασκευάζει τα ανέκδοτα και τα βάζει στην κυκλοφορία και το πώς προέκυψαν τα διάφορα επιτυχημένα γιατροσόφια ήταν για χρόνια κάτι που δεν είχα καταφέρει να καταλάβω.

Για το πρώτο έχω ακόμη την ίδια απορία. Για το δεύτερο, όμως, για το πώς δηλαδή από τη φύση με τη χλωρίδα και την πανίδα της αντλούμε συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες που δεν έρχονται όλες μόνο από περίκλειστα και αποστειρωμένα εργαστήρια, έχω καταλάβει ότι οφείλουμε πολλά στην παρατηρητικότητα μερικών ανθρώπων. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στα δάση, δίπλα στα ποτάμια και στις θάλασσες. Είτε είναι ιθαγενείς, που η ζούγκλα αποτελεί το καθημερινό τους περιβάλλον, είτε επιστήμονες, που ζουν κι αυτοί σαν τους ιθαγενείς έχοντας αναπτύξει την ίδια απαραίτητη για την επιβίωση παρατηρητικότητα.

Ενας περίεργος χορός: Ενας γερμανός στρατιώτης, που το 1943 απαλλάχθηκε από τη συνέχιση της θητείας του λόγω σοβαρού τραυματισμού στο ρωσικό μέτωπο, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και στη συνέχεια θέλησε να εκπονήσει διδακτορική διατριβή σχετική με τις μέλισσες.

Ενα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1949, περνώντας έξω από τους κήπους που ήταν γύρω από το Ινστιτούτο Ζωολογίας του Μονάχου, ο Martin Lindauer είδε σε έναν θάμνο ολόκληρο μελίσσι να έχει σταθμεύσει. Αλλά επειδή ανήκε ακριβώς σε εκείνους που δεν προσπερνούν έτσι ό,τι γίνεται δίπλα του, στάθηκε να δει προσεκτικά το τι συνέβαινε. Και εκτός από τις «χορευτικές κινήσεις» που ο κάθε σχετικός με τις μέλισσες έχει υπόψη του, παρατήρησε ότι κάποιες από τις… χορεύτριες-μέλισσες δεν ήταν και τόσο καθαρές!

Δεν ήταν όμως βουτηγμένες στη γύρη ή σε άλλα φυτικά απομεινάρια. Πήρε λοιπόν προσεκτικά μερικές από αυτές και τις πήγε στο εργαστήριο. Με μια λεπτή βούρτσα τίναξε ό,τι είχαν επάνω τους και το εξέτασε. Αλλη είχε μαύρα υπολείμματα καπνιάς, άλλη κόκκινη σκόνη από τούβλα, άλλη λευκή σκόνη από ασβεστοκονία. Και αυτή η παρατήρηση ήταν η πρώτη σχετικά με ένα θέμα που κρατάει ως σήμερα το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και μερικών που ασχολούνται με το… «μάνατζμεντ».

Δημοκρατία διά… βοής! Ο Thomas Seeley, τη μοναδική φορά που μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί του, μου εξήγησε ότι σπάνια μπορείς να τον βρεις σε τηλέφωνο ή και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο διότι περνάει τον καιρό του σε ένα μικρό νησί, το Appledore (με μόλις 900 μέτρα διάμετρο), στον Ατλαντικό, 10 χιλιόμετa ανοιχτά της Πολιτείας Maine, παρακολουθώντας τις μέλισσες και κάνοντας τα πιο παράξενα πειράματα. Είναι μαθητής του Lindauer και συνεχιστής των ερευνών του. Είχαμε την τύχη να τον δούμε εν δράσει στο ντοκυμαντέρ «Τι σκέφτονται τα ζώα;» και σήμερα πια ξέρουμε, έπειτα από δεκαετίες ερευνών, ότι οι μέλισσες, πέρα από την υπέροχη οργάνωση της κυψέλης τους, διαθέτουν και μια αίσθηση που τους επιτρέπει να παίρνουν δημοκρατικές αποφάσεις!

Διότι αυτό που παρατήρησε ο Lindauer και τεκμηρίωσε ο Seeley είναι ότι, μόλις η κυψέλη αρχίσει να μη χωράει όλες τις μέλισσες, κάποιες μαζί με μια βασίλισσα θα φύγουν ψάχνοντας για νέα κατοικία. Υπάρχουν λοιπόν ανάμεσα σε αυτές κάποιες που πετούν πιο μακριά και ψάχνουν για το κατάλληλο κατάλυμα. Επιστρέφουν και αρχίζουν η καθεμιά τον παραστατικό χορό της περιγράφοντας το πώς είναι αυτό που έχει βρει. Το υπόλοιπο μελίσσι αρχίζει να παίρνει θέση σχετικά με το ποιος από τους ανιχνευτές αυτούς είναι πιο πειστικός και στο τέλος όλοι ακολουθούν όποιον πλειοψήφησε. Ναι, δεν είναι πλάκα, είναι επιστημονικά  τεκμηριωμένες παρατηρήσεις δεκαετιών.

Μαθήματα business Ούτε είναι για να γελάσουμε το ότι ο Michael O’ Malley, κοινωνικός ψυχολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, καθηγητής στην Columbia Business School, εκδότης στο Yale University Press, μελισσοκόμος από το 2002, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «The wisdom of bees» και υπότιτλο: «Τι μπορεί να διδάξει η κυψέλη τις μπίζνες».

Σε 25 μαθήματα προσαρμόζει διδάγματα από τη ζωή των μελισσών σε μια κυψέλη ώστε να εφαρμόζονται και στην επιχειρηματική ζωή.

    Οι μέλισσες, όταν είναι να αποφασίσουν για την καινούργια κατοικία, δεν διαθέτουν άπειρο χρόνο ούτε το 100% των απαραίτητων πληροφοριών. Εχουν όμως πολλούς συμβούλους, τους ανιχνευτές, και την τελική κατεύθυνση τη δίνει μια απόφαση της αρκετά καλά πληροφορημένης πλειοψηφίας. Ενα δίδαγμα και για ορισμένους πολιτικούς ηγέτες που αποφασίζουν κλεισμένοι σε ένα γραφείο κάτω από την επιρροή ελάχιστων και ιδιοτελών μερικές φορές συμβούλων.

    Οταν θέλει μια μέλισσα να προσδιορίσει μια τροχιά που φέρνει σε καλό τόπο με πλούσια τροφή χορεύει μέσα στην κυψέλη δίνοντας την κατακόρυφη κατεύθυνση του ηλίου και τη γωνία ως προς αυτή την τροχιά. Αφήνει όμως και κάποια ασάφεια να παρεισφρήσει και έτσι η επόμενη μπορεί να ανακαλύψει και κάτι καινούργιο. Ο O’ Malley εκθειάζει αυτή την τακτική, όπου υπάρχουν καθαροί κανόνες σε μια επιχείρηση αλλά και μια δυνατότητα να βρεις και κάτι καλό σε διπλανή «διαδρομή».

    Παρομοιάζει την τακτική των μελισσών σε έναν τόπο με αυτήν της Wall Mart. Ξεκίνησαν σαν ένας κλάδος που αποσχίστηκε από τις σφήκες της Αφρικής και κατέκτησαν τον κόσμο. Οπου βρέθηκαν ήταν ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές, έψαχναν για καινούργια μέρη και είχαν εμπιστοσύνη στα μέλη της κοινωνίας τους όταν αυτά υπεδείκνυαν νέους τόπους με τροφή.

    Κάνουν τη δουλειά τους και ταυτόχρονα ωφελούν και αναπτύσσουν το περιβάλλον γύρω τους. Προσέχουν για να έχουν φυτά, λουλούδια, γύρη, νέκταρ. Πόσες επιχειρήσεις σκέφτονται έτσι;

    Στο πρώτο μάθημα αναφέρει ότι «ο θεός των μελισσών είναι το μέλλον». Ο,τι κάνουν το κάνουν βλέποντας πιο μακριά από το μόλις αύριο. Στο τελευταίο λέει ότι κάνουν τη δουλειά τους  αμέριμνες, χωρίς να μπλέκονται σε ίντριγκες του γραφείου, να υφίστανται αδικίες, να βάζουν τρικλοποδιές σε συναδέλφους.

Από το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ «More than honey», εκτός από τη σημασία τους για το περιβάλλον, συγκράτησα δύο ακόμη παρατηρήσεις. Κάπου λέει μια μελισσοκόμος: «Αν θέλεις να κυβερνήσεις την κυψέλη, μάθε να κυβερνάς τη βασίλισσα» και το δεύτερο είναι η διαπίστωση ότι τα φυτά δεν μπορούν να μετακινούνται και να αγκαλιάζονται ερωτικά μεταξύ τους. Οι μέλισσες λοιπόν μεταφέροντας τη γύρη γίνονται οι άγγελοι της αγάπης τους. Αρα σκοτώνοντας τις μέλισσες σκοτώνουμε και κάτι άλλο μαζί.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ «More than honey» (εικ. 1) Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου θα προβληθεί σε συνεργασία με το Cine Doc (cinedoc.gr)  στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, το  morethanhoney   , 99 λεπτά με εξαιρετικές εικόνες από τη ζωή των μελισσών και των ανθρώπων γύρω τους, για το πόσο χρήσιμες είναι στον άνθρωπο, αφού ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τροφίμων στηρίζεται στη δική τους ικανότητα να βοηθούν στην καρποφορία. Βέβαια ταυτόχρονα ο θεατής θα ανατριχιάσει για το κακό που τους κάνουμε με τα εντομοκτόνα και κυρίως τα νικοτινοειδή.

Η προβολή επαναλαμβάνεται την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναός. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το ντοκυμαντέρ αυτό, που εικονογραφεί με τον καλύτερο τρόπο τα όσα αναφέρθηκαν στο σημερινό κείμενο «Η δημοκρατία της κυψέλης».


Οι μέλισσες πεθαίνουν στον βωμό του … φοίνικα! (Τσώλη Θεοδώρα για το Βήμα)

Ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί με επικίνδυνα εντομοκτόνα διέλυσαν τη μελισσοκομία της Αττικής. Περνά, περνά η μέλισσα; Στην Αττική το τελευταίο διάστημα δεν περνούν δυστυχώς ούτε η μέλισσα ούτε τα μελισσόπουλα. Και αυτό λόγω της «επέλασης» γεωργικών φαρμάκων που ψεκάζονται… αφειδώς και με λανθασμένο τρόπο μέσα σε αστικές περιοχές για την αντιμετώπιση ενός σκαθαριού που αποδεκατίζει τους φοίνικες, όπως καταγγέλλουν στο «Βήμα» μελισσοκόμοι αλλά και επιστήμονες. Ποια είναι η τελική εικόνα; Χιλιάδες μελίσσια της Αττικής μάς έχουν αποχαιρετήσει προ πολλού, αφού δηλητηριάζονται μετά τις επισκέψεις των μελισσών στα «άνθη του κακού» των φοινίκων, ενώ και οι φοίνικες συνεχίζουν να αργοπεθαίνουν.

Σε όλο αυτό το «μεγάλο θανατικό» πανίδας και χλωρίδας έρχονται να προστεθούν και οι πρόσφατοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου κουνουπιού-ξενιστή του ιού του Δυτικού Νείλου που τάραξε το καλοκαίρι που μας πέρασε τη χώρα μας και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής. Ψεκασμοί που, σύμφωνα με τους ειδήμονες, ίσως συνέβαλαν στον πρόσφατο εκτεταμένο αφανισμό των μελισσών. Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται ψιλά γράμματα που αφορούν μόνο τους μελισσοκόμους, αν όμως σκεφτείτε ότι οι μέλισσες που χάνονται επικονιάζουν τα φυτά που είναι η πηγή για το 80% των τροφίμων που καταναλώνουμε, ίσως αντιληφθείτε πιο εύκολα ότι χωρίς τις ταπεινές μελισσούλες κινδυνεύουμε να μην έχουμε να φάμε!

Σε λίγο καιρό ίσως κερδίζει… βραβείο όποιος δει μέλισσα να πετάει στον αττικό ουρανό Το πρόβλημα φαίνεται να λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ανυπολόγιστες διαστάσεις στην Αττική, όπου οι μέλισσες … φύγανε, για την ακρίβεια, όπως όλα δείχνουν, δεν ξεφύγανε από τα «χημικά δίχτυα» των ανθρώπων.

Το καμπανάκι ακούστηκε ηχηρό ήδη από τα τέλη του 2010 από τους μελισσοκόμους και συγκεκριμένα από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας». Όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σπύρος Χάσκος, σε έγγραφο που εστάλη στις 7 Δεκεμβρίου του 2010 προς τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζεται το πρόβλημα του ψεκασμού των φοινικοειδών και της καταστροφής των μελισσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται, «όλα τα χρησιμοποιούμενα ως σήμερα χημικά σκευάσματα τίποτε δεν προσέφεραν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της καταστροφής των φοινίκων, παρά μόνο στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών των χημικών βιομηχανιών».

Νευροτοξικά και για τον άνθρωπο; Στο έγγραφο επισημαίνεται μάλιστα ότι τα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς μπορεί να μην είναι βλαπτικά μόνο για τις μέλισσες αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. «Τα εν λόγω χημικά σκευάσματα είναι ιδιαίτερα βλαπτικά, νευροτοξικά για την ανθρώπινη υγεία».

Οπως καταγγέλλει ο κ. Χάσκος, στις εκκλήσεις αυτές της προηγούμενης χρονιάς προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη σωτηρία των μελισσών το υπουργείο αρκέστηκε να επαναλάβει τις οδηγίες χρήσης στα φοινικοειδή των κατ’ εξαίρεση εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων. Και αυτό «γνωρίζοντας ήδη ότι σχεδόν καμία από τις οδηγίες δεν ετηρείτο». Ετσι ο σύλλογος επανήλθε με νέα έγγραφα από τις αρχές του προηγούμενου μήνα (Σεπτέμβριος 2011), καθώς από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και οι φοίνικες άρχισαν να ανθοφορούν, οι θάνατοι μελισσών έγιναν ακόμη πιο μαζικοί.

Με έγγραφά του που εστάλησαν τον προηγούμενο μήνα προς τους αρμόδιους δήμους (βρίσκονται στη διάθεση του «Βήματος») το υπουργείο αναφέρεται σε αυτές τις καταγγελίες των μελισσοκόμων του «Κηφήνα», τονίζοντας μάλιστα ότι «η αρμόδια υπηρεσία διερευνά το θέμα για τυχόν παραβάσεις» και ζητεί να του παρασχεθούν άμεσα στοιχεία για την κατάσταση. «Ωστόσο η τεράστια ζημιά έχει ήδη γίνει λόγω παρατυπιών όλο αυτό το διάστημα» σημειώνει ο κ. Χάσκος.

Ποια είναι όμως αυτά τα κατ’ εξαίρεση εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την (αμφίβολη) σωτηρία των φοινίκων της Αττικής τα οποία συγχρόνως φαίνεται να οδηγούν τις μέλισσες στο να … μη σώζονται με τίποτε και ποιες οι παρατυπίες που αφορούν την εφαρμογή τους;

Παράνομοι ψεκασμοί: Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας κ. Πασχάλης Χαριζάνης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε άδεια στις 23 Ιουνίου 2011 και με ισχύ 120 ημερών για χρήση εντομοκτόνων που περιέχουν τις νεονικοτινοειδείς ουσίες imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam, καθώς και τη μακροκυκλική λακτόνη abamectin. «Η έγκριση φαρμάκων που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ισχύ ως τις 23 Οκτωβρίου 2011 και τα εντομοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται με συγκεκριμένη δόση στην καρδιά του δένδρου του φοίνικα χωρίς ψεκασμό, αφού προηγουμένως κοπούν οι ταξιανθίες ώστε να μη βρίσκουν οι μέλισσες γύρη και δηλητηριάζονται.

Ολα τα εντομοκτόνα που πήραν έγκριση είναι μελισσοτοξικά» λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Στην πράξη όμως έγιναν πολλές παράνομες ενέργειες. Εγιναν και ψεκασμοί με ισχυρές δόσεις και με μη εγκεκριμένα εντομοκτόνα, χωρίς να κοπούν οι ταξιανθίες των φοινικόδεντρων. Καταστήματα γεωργικών φαρμάκων ανέφεραν ότι πούλησαν μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνων σε ιδιώτες που ψέκαζαν τους φοίνικές τους χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τα μελίσσια όλης της περιοχής. Το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε καταγγελία επώνυμη προς τη Διεύθυνση Γεωργίας Ανατολικής Αττικής και περιμένουμε τις ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Γιατί δεν κόβουν τα άνθη; Ενα απλό μέτρο που πρέπει να τηρούν τα συνεργεία των δήμων που είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση των φοινίκων αλλά πιθανότατα αρκετές φορές άβολο όταν οι φοίνικες έχουν μεγάλο ύψος, το κόψιμο των ανθέων των φοινίκων, φαίνεται ότι μπορεί να σώσει τις μέλισσες. Ιδού γιατί είναι τόσο σημαντικό: όπως εξηγεί ο κ. Χαριζάνης, τα νεονικοτινοειδή γεωργικά φάρμακα είναι διασυστηματικά, αυτό σημαίνει ότι κυκλοφορούν σε όλα τα μέρη των φυτών, όπως και στα άνθη τους.

Έτσι, αν οι ταξιανθίες του φοίνικα δεν κοπούν όπως ορίζουν οι οδηγίες και όπως δυστυχώς όλα δείχνουν ότι συμβαίνει συστηματικά, πριν από την εφαρμογή των εντομοκτόνων οι μέλισσες που αναζητούν γύρη δηλητηριάζονται. «Και όχι μόνο αυτό: μεταφέρουν τη δηλητηριασμένη γύρη στην κυψέλη, με αποτέλεσμα να αφανίζεται ολόκληρο το μελίσσι» υπογραμμίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι την καταστροφή που προκαλούν αυτά τα γεωργικά φάρμακα αποδεικνύει και το γεγονός ότι από τον χάρτη της Αττικής εξαφανίζονται και οι άγριες μέλισσες. «Αυτό μαρτυρεί ότι υπάρχει αρνητική επίδραση και στην άγρια πανίδα».

Μελίσσια – νεκροταφεία; Ενόσω όμως τα μελίσσια πεθαίνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται (έστω και αργοπορημένα) να ενεργήσουν, τα μελισσοκομεία έχουν μετατραπεί σε … νεκροταφεία. Σύμφωνα με τον κ. Χαριζάνη, «από τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των μελισσιών που καταστράφηκαν είναι αρκετές χιλιάδες και η καταμέτρηση συνεχίζεται κάθε μέρα. Οι ζημιές που παρατηρήθηκαν στην Ανατολική Αττική ξεκινούν από το Λαύριο και φθάνουν ως το Γραμματικό».

Τη μελισσοτοξικότητα αυτών των γεωργικών φαρμάκων μαρτυρούν διαφορετικά ερευνητικά στοιχεία, όπως προκύπτει από έγγραφο ειδικών της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που εστάλη τον περασμένο Μάρτιο (9.3.2011) προς το Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο έγγραφο αυτό, σημειώνεται ότι τα σκευάσματα (abamectin, imidacloprid, thiamethoxam) που έχουν εγκριθεί κατ’ εξαίρεση για διάθεση στην αγορά με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του σκαθαριού στα φοινικοειδή έχουν συνδεθεί μέσω μελετών με τοξική επίδραση για τις μέλισσες.

Όπως συγκεκριμένα σημειώνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του ΑΠΘ, καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου στο έγγραφο, το abamectin έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αλιείας της Αγγλίας ως υψηλής τοξικότητας. Όσον αφορά το imidacloprid στο έγγραφο τονίζεται ότι αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν την τοξική δράση της συγκεκριμένης ουσίας στις μέλισσες, η οποία οφείλεται είτε στην ίδια την ουσία, η οποία είναι αρκετά σταθερή στο έδαφος, είτε στους μεταβολίτες της.

Συμπληρώνεται ότι «τόσο η ίδια η δραστική ουσία όσο και τα παράγωγά της μπορούν να επηρεάσουν τις μέλισσες και σε μικρές δόσεις λόγω του ότι προκαλούν όχι μόνο άμεσα τοξικά αποτελέσματα αλλά και χρόνια τοξίκωση». Και το thiamethoxam διαπιστώθηκε από πειράματα ότι επιδρά στο νευρικό σύστημα της Apis mellifera (μέλισσα που παράγει μέλι) επηρεάζοντας τη συμπεριφορά της. Στο έγγραφο του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι «από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι τα σκευάσματα αυτά δύναται να προκαλέσουν προβλήματα όταν οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται εντός της ακτίνας πτήσης των μελισσών».


Στις δύο αυτές φωτογραφίες φαίνονται καθαρά οι παρατυπίες που γίνονται σε ό,τι αφορά την εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων στους φοίνικες. Ο Δήμος Μαραθώνος προειδοποιεί ότι θα γίνει ψεκασμός των φοινίκων στη Νέα Μάκρη (και όχι έγχυση των φαρμάκων στον κορμό, όπως κανονικά θα έπρεπε) τις εντελώς ακατάλληλες ώρες 8 π.μ. – 11.30 π.μ. Και αυτό ενώ οι ίδιες οι οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρουν ρητώς ότι η εφαρμογή των φαρμάκων δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των μελισσών (σημειώνεται ότι οι μέλισσες ξεκινούν τις πτήσεις τους με το πρώτο χάραμα και σταματούν τουλάχιστον μία ώρα μετά τη δύση). Οι παρατυπίες όμως δεν σταματούν εδώ: ο φοίνικας που αναμένεται να ψεκαστεί… υπό το άπλετο φως του ηλίου είναι γεμάτος καρπούς, γεγονός που σημαίνει ότι δεν κόπηκαν ποτέ οι ταξιανθίες του, όπως επιβαλλόταν. (Φωτογραφία: Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας», Σπύρος Χάσκος).

Διπλή χημική επίθεση: Και σαν να μην έφθανε το «χημικό» μέτωπο των ψεκασμών στα φοινικοειδή, πιθανότατα εφέτος η «επίθεση» στις μέλισσες να είναι διττή, αναφέρει η ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας κυρία Σοφία Γούναρη: «Εκτός από το θέμα των ψεκασμών για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών υπάρχει και εκείνο που αφορά τους εφετινούς ψεκασμούς για τα κουνούπια-ξενιστές του ιού του Δυτικού Νείλου». Η κυρία Γούναρη επισημαίνει ότι «υπάρχουν φόβοι ότι και αυτοί οι ψεκασμοί δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζουμε καν τι φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν, αφού δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας που ήταν υπεύθυνο για το θέμα».

Η ειδικός σημειώνει ότι, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που να δίνουν μια σαφή εικόνα για τις απώλειες μελισσιών, εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν χαθεί τουλάχιστον 5.000 μελίσσια στην Αττική. «Και δεν είναι μόνο οι απώλειες. Ακόμη και τα μελίσσια που επέζησαν είναι άκρως αδύναμα».

Και βέβαια με αυτούς τους ψεκασμούς που, όπως όλα δείχνουν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων γίνονται με λανθασμένες μεθόδους, πιθανότατα τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας. «Οι ψεκασμοί είναι επιβαρυντικοί όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά και για άλλα έντομα και φυτά-μη στόχους. Και βέβαια κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει την επίδραση στην υγεία των ανθρώπων».

Κινδυνεύουν και τα λαχανικά;  Το γεγονός ότι οι ψεκασμοί των φοινίκων μπορεί να … ψεκάσουν με προβλήματα υγείας τον άνθρωπο τονίζει από την πλευρά του και ο κ. Χαριζάνης. «Με τον ψεκασμό τα φάρμακα μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες καλλιέργειες, όπως σε λαχανικά που καταναλώνονται από τον πληθυσμό. Παράλληλα μπορούν να φθάσουν ακόμη και μέσα στις οικίες όταν οι ψεκασμοί γίνονται σε κατοικημένες περιοχές. Με δεδομένο ότι έχει φανεί από πλήθος στοιχείων πως τα γεωργικά αυτά φάρμακα είναι νευροτοξικά για πολλούς οργανισμούς, τίθεται ζήτημα και για πιθανές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου».

Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τους εκπροσώπους του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Αττικής να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ααναμένεται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά ζητώντας εισαγγελική έρευνα τόσο για τις απώλειες των μελισσών όσο και για τους τρόπους ψεκασμού των φοινικοειδών και τη διακίνηση μη εγκεκριμένων γεωργικών φαρμάκων από ιδιώτες γεωτεχνικούς.

Σημειώνεται ότι στις 22 Οκτωβρίου ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας» σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας διοργανώνουν ημερίδα στη Νέα Μάκρη (ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου «Αλίκη» στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, λεωφόρος Μαραθώνος 196) σχετικά με το ζήτημα του αφανισμού των μελισσιών στην Αττική, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα υπάρχοντα ανησυχητικά δεδομένα.

Δεδομένα που πρέπει να «κεντρίσουν» το ενδιαφέρον όχι μόνο των ειδικών και των αρμόδιων φορέων αλλά του καθενός από εμάς. Διότι οι μέλισσες αποτελούν πραγματικές «εργάτριες» που συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια (κλονισμένη) οικονομία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι μέλισσες μαζί με τις πεταλούδες, τα σκαθάρια και τα πουλιά προσφέρουν ετησίως στην οικονομία εργασία που αποτιμάται σε 153 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής. Είναι λοιπόν μάλλον καταστροφικό να χάνουμε αυτό το… εργατικό δυναμικό που με τους σκληρούς όρους της εποχής μας συμφέρει και με το παραπάνω: δουλεύει αμισθί για όλους μας ζητώντας μόνο να μην το δηλητηριάζουμε…

 Ενα από τα «νεκροταφεία» μελισσών της Αττικής. Σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη στις 16 Αυγούστου 2011 φαίνονται καθαρά χιλιάδες μέλισσες πεθαμένες έξω από την κυψέλη τους. (Φωτογραφία: Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Πασχάλης Χαριζάνης)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΑ ΝΕΟΝΙΚΟΤΙΝΟΕΙΔΗ; Τα νεονικοτινοειδή γεωργικά φάρμακα αποτελούν μια κατηγορία διασυστηματικών εντομοκτόνων (κυκλοφορούν δηλαδή σε όλα τα μέρη του φυτού) τα οποία έχουν δράση παρόμοια με το φυσικό εντομοκτόνο νικοτίνη που δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ουσίες της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι οι acetamiprid, clothianidin, dinotefuran, fipronil, imidacloprid, nitenpyram, thiacloprid και thiamethoxam.

Τα γεωργικά φάρμακα της κατηγορίας χρησιμοποιούνται ευρέως τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες σε διαφορετικές χώρες – στην Ελλάδα από το 1997. Τα ολοένα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την (αν)ασφάλειά τους για τις μέλισσες οδήγησαν την ΕΕ με Οδηγία που εξεδόθη στις 12.3.2010 (2010.21.ΕΕ) να ζητήσει από τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα για την προστασία των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή γεωργικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως επικάλυμμα σπόρων.
Παρ’ ότι στην Οδηγία αναφερόταν ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2010, το ελληνικό υπουργείο δεν έλαβε κάποιο μέτρο ως εκείνη την ημερομηνία. Εφαρμόζοντας – έστω και αργοπορημένα – τη σχετική Οδηγία, η χώρα μας αρχίζει τώρα να λαμβάνει μέτρα για τα νεονικοτινοειδή τροποποιώντας τις εγκρίσεις κυκλοφορίας ορισμένων νεονικοτινοειδών φυτοπροστατευτικών φαρμάκων που εφαρμόζονται με ψεκασμό φυλλώματος, ενώ εκκρεμούν οι τροποποιήσεις που αφορούν τις εγκρίσεις φαρμάκων που επενδύουν τους σπόρους.

Εκπονείται εξάλλου ένα σχέδιο δράσης που θα αφορά ένα πρόγραμμα συνεχούς ελέγχου της θνησιμότητας των μελισσών στον αγρό από επικαλυπτικά σπόρων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την επαναξιολόγηση των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται ως επενδυτικά σπόρων. Τη δημιουργία του σχεδίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 έχει αναλάβει το Τμήμα Φυτοπροστασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, προκειμένου να σωθούν τα (εναπομείναντα) μελίσσια.

Οπως αναφέρει η ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας κυρία Σοφία Γούναρη, «στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ως επιστημονική εταιρεία ότι οι μέλισσες πρέπει να αποτελέσουν δείκτες που θα μαρτυρούν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα γεωργικά φάρμακα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αλλάξει η νομοθεσία έγκρισης των γεωργικών φαρμάκων, αφού οι εταιρείες σήμερα, προκειμένου να υποβάλουν φάκελο για έγκριση, διεξάγουν τεστ που δεν επαρκούν.

Τα τεστ αυτά αφορούν θανατηφόρες δόσεις των φαρμάκων και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις μικρότερες, υποθανατηφόρες δόσεις που δεν σκοτώνουν τα μελίσσια αλλά προκαλούν πλήθος προβλημάτων, όπως προβλήματα μάθησης και μνήμης, υποθερμίας και κακής διατροφής των αναπτυσσόμενων μελισσών, αλλά και αποδυνάμωση του αμυντικού συστήματος των μελισσών».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ «Το Βήμα» ήλθε σε επαφή με το αρμόδιο Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με τους ψεκασμούς των φοινίκων και τους θανάτους των μελισσών στην Αττική. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, οι αποφάσεις για εφαρμογή κατ’ εξαίρεση ορισμένων γεωργικών φαρμάκων στους φοίνικες ελήφθησαν ύστερα από εξέταση των υπαρχόντων δεδομένων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάλυση των επιστημονικών στοιχείων και σε συνεργασία με έγκριτα ελληνικά πανεπιστημιακά εργαστήρια. Στην απάντηση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η χώρα μας, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε υποχρέωση να λάβει έκτακτα μέτρα για την πρόληψη του σκαθαριού Rynchophorus ferrugineus το οποίο θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών και «έπληξε» την Ελλάδα για πρώτη φορά το 2005.

Οσον αφορά τις καταγγελίες για μη τήρηση των οδηγιών ψεκασμού των γεωργικών φαρμάκων στους φοίνικες, το υπουργείο απαντά ότι «δόθηκε άμεσα η εντολή στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής να διενεργήσει έλεγχο για το αν έγινε μη ορθή ή παράνομη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φοινικοειδή. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις»
Σε εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται και η διαδικασία ελέγχου σχετικά με την επίδραση που μπορεί να είχαν στις μέλισσες οι ψεκασμοί που έγιναν εφέτος στην Ανατολική Αττική για τα κουνούπια. Το υπουργείο αναφέρει μεν ότι «σε ανάλογες εφαρμογές που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα τόσο για τα κουνούπια όσο και στα φοινικοειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν μας έχει κοινοποιηθεί αρνητική επίδραση σε μελίσσια». Προσθέτει πάντως ότι για την περίπτωση της Αττικής αναμένονται αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που θα δείξουν το αίτιο θανάτου των μελισσών. «Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και συνεκτιμώντας τυχόν νέα διαθέσιμα στοιχία θα προχωρήσουμε στις δέουσες ενέργειες» σημειώνεται στην απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης.

Σε εξέλιξη και πάλι βρίσκεται και ο έλεγχος των καταγγελιών για τυχόν παράνομη χρήση ή μη ορθή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φοινικοειδή, όπως ζήτησε το υπουργείο από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.
Τέλος, οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει ως σήμερα, πρόβλημα παρουσιάζουν τα μελίσσια σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης του οικοσυστήματος από τη χρήση των εντομοκτόνων στα φοινικοειδή.

Πάντως εμείς θα σημειώσουμε ότι, ενώ όλες αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται τώρα … σε εξέλιξη, η κατάληξη για χιλιάδες μελίσσια της Αττικής είναι ήδη η χειρότερη.

MONSANTO και BAYER δολοφονούν τις μέλισσες
Οι θάνατοι των μελισσών και το Τέλος της ζωής στον πλανήτη
Μέλι,το δώρο των Θεών στον άνθρωπο και την φύση

ΠΗΓΗ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Α.ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:"Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.ΣΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ..."


Μ.Μ.ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗΣ


Το να μένουν σταθερά τα πρόσωπα των τριών εξουσιών αμετάβλητα ή με μικρές διαφοροποιήσεις ήταν αναμενόμενο. Την δουλειά που επιλέχθηκαν να κάνουν την διεκπεραίωσαν και με το παραπάνω και θα την διεκπεραιώνουν διότι αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους. Αυτό που προκαλεί όμως είναι όταν τα πρόσωπα που εκπροσωπούν την τέταρτη εξουσία -αυτή της δημοσιογραφίας- δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια οι αθώες περιστερές της “ανεξάρτητης” δημοσιογραφίας είναι στις θέσεις τους και όχι μόνο δεν σταλθήκαν σπίτι τους, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια λαμβάνουν και εύσημα από το αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό για τις θέσεις που παίρνουν στα κρίσιμα ζήτημα που αφορούν το λαό.
Πριν, όλοι αυτοί ήταν χωρισμένοι με τις κομματικές τους ταμπέλες και έδιναν αιματηρό αγώνα να ανεβάσουν τα ποσοστά του κάθε κόμματος παίρνοντας και τα ανάλογα ποσά, θέσεις και συμβόλαια στα ΜΜΕ τρώγοντας παράλληλα μέσω του κρατικού κορβανά. Ακριβώς τα ίδια πρόσωπα σήμερα έχουν πάρει την εντολή από την εξουσία να χωριστούν σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, σε φιλοευρωπαϊστές και μη, φτιάχνοντας αδιάντροπα στρατόπεδα λαϊκών θαυμαστών.
Η κοινή γνώμη θαυμάζει σήμερα αυτόν που είναι εναντίον ή υπέρ του μνημονίου ενώ χθες ο ίδιος δημοσιογράφος ήταν υπέρ ή εναντίον του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ κ.λπ. Η κοινή γνώμη αποδεικνύει με την στάση της ότι πραγματικά είναι κοινότατη διότι οι πραγματικές κοινές τουλάχιστον πληρώνονται από τους πελάτες. Να εκσπερματίζει ο καθένας μέσω οθόνης, άρθρου και οποιουδήποτε δημοσίου λόγου πάνω σε μία κοινή γνώμη χωρίς αυτή να έχει τίποτε να εισπράξει, την καταντά τουλάχιστον βιτσιόζα.
Οι πρώτοι που έβγαλαν την ουρά τους έξω όταν ζητήθηκαν ευθύνες για την καταστροφή της χώρας ήταν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Βέβαια, αν το σύστημα ήθελε να τους στήσει στον τοίχο ως συνυπεύθυνους θα το είχε κάνει, άρα το σύστημα δεν είχε κανέναν λόγο να αλλάξει τα μαντρόσκυλα της κοινής γνώμης διότι γνωρίζει ότι η κοινή γνώμη εκτός από κοινή είναι και τυφλή. Μπροστά στα μάτια της βλέπει αυτόν που κάλυπτε σκάνδαλα, που έκρυβε την αλήθεια, που έπαιρνε χρήμα βρώμικο κάτω από το τραπέζι και πάνω από αυτό, που κάλυπτε κλέφτες και εγκληματίες της πολιτικής ζωής, που χαριεντίζονταν μαζί του ξεδιάντροπα και αντί να τον πιάσει από το λαιμό, του ανεβάζει ακροαματικότητες αυξάνοντάς του τα συμβόλαια κονόμας χρίζοντάς τον "μεγαλοδημοσιογράφο" και “μεγάλο επαναστάτη”.
Δικαιούνται να ομιλούν όλοι αυτοί οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης με τον φερετζέ των εκπροσώπων της ελευθερίας του λόγου σήμερα; Φυσικά όχι. Από την στιγμή που έχεις τα οικονομικά και συνταγματικά προνόμια να υπερασπίζεσαι την αλήθεια αλλά εσύ επιλέγεις να σπαταλάς και τα δύο συνομιλώντας με πολιτικούς που ξεπούλησαν την ελευθερία και τα συνταγματικά δικαιώματα ενός λαού δεν είσαι απλά ίδιος με αυτούς αλλά χειρότερος. Διότι δεν είσαι ο ελεύθερος λαϊκός θεματοφύλακας του λαού αλλά ο πληρωμένος διαχειριστής μιας κατασκευασμένης Αλήθειας.
Όση ευθύνη έχουν οι δημοσιογράφοι άλλη τόση ευθύνη έχει και η κοινή γνώμη. Χωρίς την υποστήριξη της κοινής γνώμης τα μαντρόσκυλα δεν θα μπορούσαν να αλιχτάνε. Και αν τα μαντρόσκυλα χάσουν την φωνή που προστατεύει τα αφεντικά τους τότε η κοινή γνώμη από πρόβατο σε μαντρί θα είχε την ευκαιρία να βγάλει τον δίκαιο λύκο που κρύβει μέσα της. Ο καθένας μας πρέπει να καταλάβει ότι στο οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα οι απαιτήσεις του δεν είναι γνώμη που την διαχειρίζεται ο δημοσιογραφίσκος ονομάζοντάς την κοινή, αλλά η εντολή που δίνει στο σύστημα μέσω του δημοσιογράφου να εκτελεστεί από την εξουσία. Δημοσιογράφος δεν είναι ο αγγελιοφόρος της εξουσίας, είναι ο διαβιβαστής των εντολών του λαού προς την εξουσία και ο ελεγκτής της τήρησης αυτών.
Πριν λοιπόν ανεβάσετε τις ακροαματικότητες ή θαυμάσετε ένα άρθρο των διαμορφωτών της κοινής γνώμης σκεφτείτε ότι εκείνη την στιγμή ο φράκτης στο μαντρί που σας κρατά μέσα ακίνδυνους για το σύστημα γίνεται ακόμα πιο ανθεκτικός.-
ΠΗΓΗ