ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

«Αλβανός θα φυλάξει τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία;»



Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επιστρέφοντας στο θέμα της παροχής ιθαγένειας στους μετανάστες είπε χαρακτηριστικά:

«Λέτε, θα πάει φαντάρος». Δηλαδή, θα βάλουμε τον Αλβανό να φυλάξει τα σύνορα με την Αλβανία; Ή θα βάλετε στους Patriot αυτούς που θα Ελληνοποιήσετε τώρα; Αν ήταν έτσι κύριε Πρωθυπουργέ, τότε γιατί τους Έλληνες Μουσουλμάνους δεν τους έχουμε κάνει ούτε λοχαγούς στο Στρατό; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Μουσουλμάνους από τους 200.000 που να έγινε κυβερνήτης στα F-16; Γιατί δεν υπάρχει ένας λοχαγός που να είναι Μουσουλμάνος; Είμαστε ρατσιστές που δεν το έχουμε κάνει; Κάτι φοβόμαστε! Βλέπετε ότι το Ισραήλ έχει στείλει πρέσβη στην Ελλάδα που δεν είναι Εβραίος αλλά Μουσουλμάνος. Εμείς λοιπόν, κάποια καχυποψία έχουμε.


Αφήστε τα αυτά ότι θα ενισχυθεί ο Ελληνικός Στρατός, στρατεύοντας όλους αυτούς που δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους».

Εφημερίδα Α1 – ΣΕΛ.17

"ΜΑΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ"ΟΙ ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΘΙ Σ΄ΑΥΤΟΝ

Σε μια κρίση αυτογνωσίας ανήρτησαν πανό που έγραφε πως "ΜΑΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ"...



Αν και δεν χρειαζόταν να το γράψετε...γνωρίζει όλος ο κόσμος τι είστε...
παρόλα αυτά....Μπράβο!!...μπορεί να μην ήταν τεράστιο βήμα αλλά κάτι είναι και αυτό...το γνώθι
σ'αυτόν μπορεί να σας βοηθήσει...

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣ'ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΘΑ ΖΕΙΤΕ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ



Εμείς δεν θα πούμε νούμερο...μας πρόλαβε το indymedia και έγραψε 100!!!!...Εμείς αφήνουμε τις εκτιμήσεις σε εσάς...
Σταδίου....3 λωρίδες και το πεζοδρόμιο πιασμένο...από την μία άκρη μέχρι το τέλος της πλατείας στο ύψος της Αμερικής...από εκεί και πέρα υπολογίστε μόνοι σας...

H πορεία που σύμφωνα με το "έγκυρο" indymedia δεν έγινε ποτέ!!!

συνεχίζεται...σύντομα...

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΤΡΟΜΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΠΟΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΡΙΓΥΡΝΑΝΕ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠ'ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΛΥΤΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ; ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ. ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠ'ΑΥΤΟΥΣ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΝΗ, ΦΟΡΑΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ. ΣΤΟ ΨΕΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΑΝΟΥΛΕΣ.

Συγκίνηση στο μνημόσυνο των 21 νεκρών της «Θύρας 7» 29 χρόνια μετά...

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το μνημόσυνο των θυμάτων της «Θύρας 7».

Σύσσωμη η οικογένεια του... Ολυμπιακού τίμησε την μνήμη των 21 «ερυθρόλευκων» φιλάθλων που έχασαν τη ζωή τους πριν από 29 χρόνια στον αγώνα Ολυμπιακός - ΑΕΚ στις 08/02/1981.Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, αθλητές από όλα τα τμήματα του συλλόγου, καθώς και οι Πέτρος Μαντούβαλος (Βουλευτής Α' Πειραιώς και νήσων), Στέλιος Μπρατσόλης (πρόεδρος ΕΠΣ Πειραιά), Παναγιώτης Φασούλας (δήμαρχος Πειραιά), Σάββας Θεοδωρίδης και φυσικά χιλιάδες φίλαθλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Αδέρφια ζείτε», ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν το «Αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Η Λόλα Νταϊφά, η οποία έχει σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε στην ομιλία της: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τις οικογένειες των θυμάτων στη μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού. Ήταν μία ημέρα με μεγάλες αντιφάσεις. Από τη μία η σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού μας και από την άλλη η εκατόμβη που χάθηκαν τόσα παιδιά.

»Ο χρόνος τσακίζει τις ψυχές των οικογενειών που νιώθουν ακόμα τον χαμό των παιδιών τους. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος και προχωράμε όλοι μαζί. Οι χαρές είναι πιο μεγάλες, όταν έρχονται μετά από δύσκολες καταστάσεις. Όλοι έχουμε την υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να στηρίζουμε τον Ολυμπιακό στα δύσκολα'.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Παππάς που γράφει κάθε χρόνο ένα ποίημα στη μνήμη των θυμάτων πήρε τον λόγο και απήγγειλε ένα νέο ποίημα για τα θύματα.

Εκεί που κυριολεκτικά ρίγησαν καρδιές ήταν όταν ο κ. Ηρακλής, ο ταξιτζής που μετέφερε πολλά από τα παιδιά στο νοσοκομείο, έδωσε τη αιματοβαμμένη σημαία που κρατούσε ο 14χρονος Παναγιώτης Τουμανίδης στην μητέρα του, η οποία ξέσπασε σε λυγμούς. Η σημαία θα φυλαχθεί στο μουσείο του Ολυμπιακού και φυσικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η όλη σκηνή προκάλεσε συγκινησιασιακή φόρτιση.

Αναλυτικά τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας:

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16)
Ηλίας Παναγούλης (17)
Γεράσιμος Αμίτσης (18, οπαδός της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19)
Νίκος Φίλος (19)
Γιάννης Διαλυνάς (20)
Βασίλης Μάχας (20)
Ευστράτιος Πούπος (20)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23)
Σπύρος Ανδριώτης (24)
Κώστας Καρανικόλας (26)
Μιχάλης Μάρκου (27)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30)
Αντώνης Κουρουπάκης (34)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40)

Τα σκαλιά της βουλής αξίζουν πιο πολύ από το σπίτι του Παλαμά

030210-palamasγράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου
Mε... ανακούφιση μάθαμε, την εβδομάδα που πέρασε, ότι η Ελληνική Βουλή ενέκρινε δαπάνη 200.000 ευρώ, για να αντικατασταθούν τα μάρμαρα που βρίσκονται στην είσοδο της Βουλής. Κανονικά, για τα μάρμαρα αυτά θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα μικρό ηρώο, αφού τόσα άντεξαν, τόσα άκουσαν και τόσα είδαν κατά την διάρκεια της "κοινοβουλευτικής" τους θητείας.
Οπότε θα χαραχθούν κάτι σαν διάδρομοι ώστε οι βουλευτές και ιδίως οι βουλευτίνες να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο έδαφος χωρίς τη γόβα τους. Αφορμή από ότι καταλαβαίνουμε, ήταν διάφορα "ατυχήματα" τα οποία είχαν βουλευτίνες με ψηλές γόβες αλλά και "υπερτραφείς" βουλευτές. Μια τέτοια άτυχη στιγμή είχε μια μέρα και ο Θόδωρος Πάγκαλος, όχι προς Θεού δεν έχασε την γόβα του... αλλά το έδαφος κάτω από τα πόδια του, με αποτέλεσμα να σωριαστεί λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της Βουλής. Φυσικά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις καθώς, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έχουν κάποια... παραπάνω κιλά!

Αλλά για τον Παλαμά, δεν έχουν λεφτάΚαι ενώ χρήματα για τον... εξωραϊσμό του περιβάλλοντος της Βουλής - που πέρα από τα αστεία μια χαρά μας φαίνεται ήδη - υπάρχουν, όπως υπάρχουν και για διάφορες πολυπολιτισμικές φιέστες, δεν υπάρχουν χρήματα για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Αυτό αποδεικνύεται από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης, Ηλίας Πολατίδης και Αθανάσιος Πλεύρης στην Βουλή, σχετικά με το σπίτι του Κωστή Παλαμά στην Αθήνα. Ρώτησαν οι τρεις βουλευτές του ΛΑΟΣ, τον κύριο Γερουλάνο: κατ' αρχάς, για ποιους λόγους δεν έχει γίνει η αναπαλαίωση και η συντήρηση της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα; Αλλά και το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο σας για την αποτροπή της κατάρρευσης του κτηρίου όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μέγιστος Εθνικός μας ποιητής;
Η απάντηση του Γερουλάνου είναι αλήθεια ότι είναι κάπως... διφορούμενη. Κατ' αρχάς, ο υπουργός, επιβεβαιώνει το «στάτους» του σπιτιού στο οποίο πέθανε ο Κωστής Παλαμάς, αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και την προστασία του από τις διατάξεις του νόμου. Αμέσως μετά αναφέρεται στο αίτημα της «φερόμενης ιδιοκτήτριας» Μαρίας Γεωργίου, η οποία ζήτησε την άρση χαρακτηρισμού του κτηρίου. Και η οποία απορρίφθηκε το 2004.
Αμέσως μετά όμως, ο κ. Γερουλάνος, σε μια δήλωση η οποία δεν τιμά καθόλου την χώρα που ανέδειξε τον Πολιτισμό, αλλά ούτε και το υπουργείο του οποίου ηγείται, μας λέει ότι «μετά από σχετική έρευνα των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, η απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά του κτιρίου κρίθηκε ασύμφορη».
Προσπαθεί βέβαια, αμέσως μετά, να «χρυσώσει το χάπι» αναφερόμενος στην νομοθεσία, η οποία λέει ότι «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας». Βέβαια δεν μας λέει, ποια υπηρεσία του Υπουργείου... ελέγχει την εφαρμογή αυτού του νόμου...
Αλλά φυσικά το βάρος της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια του κάθε ιδιώτη, που μπορεί να έχει ή να μην έχει την οικονομική ιδιότητα να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τα εθνικά μας μνημεία. Επί της ουσίας ο υπουργός Πολιτισμού, αποφεύγει να απαντήσει στο τι σκοπεύει να κάνει το κράτος, επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Εκτός και αν δεν σκοπεύει να κάνει τίποτε. Ίσως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικές. Και οι διάφορες «πολιτιστικές» φιέστες στις οποίες ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή οι παχυλοί μισθοί κάποιων χρυσοκανθάρων, έχουν μεγαλύτερη σημασία, από την διατήρηση των εθνικών μας μνημείων. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, το σπίτι του Εθνικού ποιητή, σίγουρα θα είχε αναδειχθεί. Αντ' αυτού, εμείς το εγκαταλείπουμε.
Ας ελπίσουμε, ότι κάποια δραματική αλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον. Αλλιώς θα δούμε και αυτό το σπίτι, να γίνεται... μεζονέτα, ή μονοκατοικία με πισίνες, όπως έχει γίνει και με άλλους χώρους, ακόμη και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα.
Επόμενο >

2η γιορτή Patria...

poster-giorti-patria2010αυτή η γιορτή είναι του Δημήτρη...
Την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου το περιοδικό «Patria» διοργανώνει την 2η ετήσια γιορτή του. Στον πολυχώρο «Χρώμα» (Καραγεώργη Σερβίας και Λέκκα 8), στο κέντρο της Αθήνας (Σύνταγμα), από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από εκδηλώσεις, προβολές, συζητήσεις, εργαστήρια (workshops), εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με μουσική συναυλία και γλέντι μέχρι πρωίας.
Όπως και πέρυσι, οι φίλοι του περιοδικού θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν αλλά και κυρίως να συμμετάσχουν σε μια σειρά από συζητήσεις με θεματικές ενότητες που θα αφορούν στην επικαιρότητα, ιδωμένες μέσα από το πρίσμα του «πατριωτικώς ορθού».
Επίσης, θα τιμηθούν και μια σειρά από Ελληνίδες και Έλληνες για την εθνική προσφορά τους.

πρόγραμμα
έναρξη 11:00 π.μ.

ισόγειο
Yποδοχή, πληροφορίες και λειτουργία cafe, bar και εστιατορίου καθ' όλη την διάρκεια της εκδηλώσεως.
Κατά την διάρκεια του μουσικού προγράμματος ο χώρος θα λειτουργήσει ξεχωριστά με ελαφρά μουσική, ποτό και φαγητό.

α' όροφος
εκθέσεις (όλη την μέρα)
Πατριωτικό βιβλίο (θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο)
Πολιτική γελοιογραφία: Ο Παναγιώτης Δούμας σκιτσάρει την επικαιρότητα με πατριωτικό πενάκι...
Ηρωικός ρεαλισμός: Έργα του Φρανκ Φραζέτα που ύμνισε το επικό στοιχείο στην ιστορία και την μυθολογία.
συζητήσεις
13:00 - 14:00 Νεολαία και πατριωτισμός.
συντονίζει: ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ.
συμμετέχουν: Ηλίας Σπύρου (τ. πρόεδρος ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ), Έφη Σέλιου (δημοσιογράφος, μέλος της ΕΝΒΗ), εκπρόσωπος του Ποντιακού Συλλόγου «Η ΑΡΓΩ», εκπρόσωπος του πατριωτικού συνδέσμου «ΠΑΛΑΙΧΘΩΝ».
14:30 - 15:30 Παρουσίαση του βιβλίου «Ανάμεσα σε δύο κόσμους»
συμμετέχουν: ο συγγραφέας Ευάγγελος Χανιώτης, Τάσος Δημητρακόπουλος (δικηγόρος), Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (εκδότης της εφημερίδος «Ελεύθερος Κόσμος»
16:00 - 17:00 Corto Maltese - Ένας αναρχοδεξιός αντι-ήρωας
ο καθηγητής πανεπιστημίου, Χρίστος Γούδης, μιλά για τον γνωστό ήρωα κόμιξ και τον δημιουργό του Hugo Pratt.
προβολές
15:30 - 16:00 Ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του Φρανκ Φραζέτα.Μιλά ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
17:00 - 17:30: Αποσπάσματα ταινιών με ήρωα τον Corto Maltese.

β' όροφος
προβολές13:00 - 14:30 Οι γενναίοι του Βορρά (Ελληνική ταινία)
συζητήσεις
12:00 - 13:00 Ελληνικός πατριωτικός κινηματογράφος
συντονίζει: ο Πέτρος Μυλωνάς (δημοσιογράφος)
συμμετέχουν: Γιώργος Πισσαλίδης (κριτικός κινηματογράφου), Τάσος Δημητρακόπουλος (δικηγόρος)
16:00 - 17:00 Οικολογία και εθελοντισμός
συντονίζει: Σπύρος Σταματόπουλος (σ/χης ΠΖ ε.α.)
συμμετέχουν: Σταύρος Παϊσιάδης (δημοσιογράφος), Γιάννης Σύρρος (δασολόγος), Δημήτρης Καρβέλης (Πρόεδρος ΛΕΦΕΔ Αττικής)
17:00 - 18:00 Θράκη - Κύπρος - Βόρειος Ήπειρος. Τα ανοικτά μέτωπα του Ελληνισμού
συντονίζει: Γιάννης Κουριαννίδης (εκδότης, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης).
συμμετέχουν: Σεμπαϊδήν Καραχότζα (Πομάκος δημοσιογράφος), Σταύρος Καρκαλέτσης (ιστορικός), Μπάμπης Καραθάνος (πρόεδρος του συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ελλάδος)
18:00 - 19:30 Λαθρομετανάστευση και Οικονομία. Το αίτημα για δημοψήφισμα
συντονίζει: Παναγιώτης Δούμας (Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής).
συμμετέχουν: Κων/νος Ρωμανός (καθηγητής παν/μίου), Γιάννης Κολοβός (δημοσιογράφος - συγγραφέας), Βασίλης Κροκίδης (πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου).
Παρεμβαίνουν: Ηλίας Πολατίδης (βουλευτής Σερρών ΛΑ.Ο.Σ.), Μάκης Βορίδης (βουλευτής Αττικής ΛΑ.Ο.Σ.)
19:30 - 21:00 Δημήτρης Παπαγεωργίου. Ο Πατριωτισμός υπό διωγμόν - Η ηγεμονία της Αριστεράς.συντονίζει: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (εκδότης του «Ελευθέρου Κόσμου»).
συμμετέχουν: Σπύρος Χατζάρας (δημοσιογράφος), Νίκος Χιδίρογλου (δημοσιογράφος), Ανδρέας Πάτσης (δικηγόρος), Χρήστος Χαρίτος (οικονομολόγος).
Παρεμβαίνουν: Θάνος Πλεύρης (βουλευτής Α' Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ.), Άδωνις Γεωργιάδης (βουλευτής Β' Αθηνών ΛΑ.Ο.Σ.), Χρίστος Γούδης (πρόεδρος του ιδρύματος «Ίων Δραγούμης»)
βραβεύσεις
Στις 21:00 - 22:00 το PATRIA θα τιμήσει Έλληνες, διακεκριμένους για την εθνική και κοινωνική τους δράση.
μουσικό πρόγραμμα
22:00 - 23:00 Συναυλία Αφοι Λούμπεν
Οι Αφοί Λούμπεν παρουσιάζουν ζωντανά τα νέα κομμάτια τους και τα αφιερώνουν στο φυλακισμένο μέλος τους, Δημήτρη Παπαγεωργίου.
23:00 - ...   Μουσικό αφιέρωμα στους Rammstein και την μουσική σκηνή που δημιούργησαν. (θα λειτουργήσει μπαρ και γι' αυτόν τον χώρο)

ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ ΡΕ ΑΜΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...ΤΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Νόμιμος, οικογενειάρχης, υποψήφιος Ελληνας

Μετανάστης παραγωγικής ηλικίας, με παιδιά στο σχολείο, με εισφορές σε Ταμεία και φορολογικά βάρη, διεκδικεί ιθαγένεια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Είναι κατά μέσον όρο 35 ετών, δηλαδή στην πλέον παραγωγική του ηλικία, έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, εργάζεται κατά κύριο λόγο στις κατασκευές, μένει σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική και Θεσσαλονίκη), είναι πατέρας παιδιών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, έχει εισέλθει νόμιμα στην Ελλάδα πριν από το 2005, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καταβάλλει κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ και υποβάλλει φορολογική δήλωση. Αυτό είναι το προφίλ του οικονομικού μετανάστη, ο οποίος μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο πήρε ήδη τον δρόμο προς τη Βουλή, θα μπορεί να διεκδικήσει την ελληνική ιθαγένεια και το δικαίωμα να ψηφίζει στις δημοτικές εκλογές, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ένταξή του στην ελληνική κοινωνία.

Το κοινωνικό προφίλ των οικονομικών μεταναστών προκύπτει από έρευνα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την Οικονομική Μετανάστευση, που διενεργήθηκε με αφορμή το «σχέδιο Ραγκούση», χωρίς ωστόσο να εκφέρεται σε αυτήν γνώμη για την ιθαγένεια και την ψήφο. Αν και ο υπολογισμός του ακριβούς αριθμού των μεταναστών, όπως επισημαίνεται, αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω της παράνομης μετανάστευσης και της σύγχυσης η οποία επικρατεί στους εμπλεκομένους φορείς, εκτιμάται ότι ο όγκος του αλλοδαπού πληθυσμού που διαμένει στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία ο μέσος όρος των αλλοδαπών στον πληθυσμό ανέρχεται στο 5,5%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των μεταναστών ανήκει στις παραγωγικές ηλικίες (53,5% επί του συνόλου), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με το αντίστοιχα δεδομένα που αφορούν τους ημεδαπούς και δείχνουν περισσότερους έλληνες ηλικιωμένους και μικρότερο ποσοστό παιδιών σε σύγκριση με τον αλλοδαπό πληθυσμό (15% για τους Ελληνες, 17% για τους αλλοδαπούς). Το 32,9% των μεταναστών εργάζονται και έχουν ενταχθεί πλήρως στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Το 29,3% έχει γνώσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 9,2% δεν έχει καμία εκπαίδευση και το 0,6% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών (37,7%) είναι ανειδίκευτοι εργάτες και ειδικευμένοι τεχνίτες (35,4%).

Ο αριθμός των παιδιών των αλλοδαπών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία ανέρχεται σε 98.241 άτομα (6,7% στο σύνολο). Στην πλειονότητά τους όμως τα παιδιά των μεταναστών δεν συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο λύκειο (66%) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (85%). Οι περισσότεροι μετανάστες εγκαθίστανται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός τους επιλέγει περιοχές αναλόγως της απασχόλησής τους (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, κτλ.). Το 31,7% απασχολείται στις κατασκευές, μεγάλο ποσοστό εργάζεται ως οικιακό προσωπικό, 12,8% στη μεταποίηση, 8,2% στον τουρισμό. Μετά το 2001 καταγράφεται μείωση κατά 73% της απασχόλησής τους σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και αύξηση της απασχόλησής τους στο εμπόριο. Οι μετανάστες στη συντριπτική τους πλειονότητα εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους μέσω της μισθωτής εργασίας.

Το 90,2% του συνόλου των μεταναστών μένουν στο ενοίκιο ενώ μόλις το 5% διαθέτει ιδιόκτητες κατοικίες, αν και η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι μετανάστες στρέφονται στην αγορά κατοικίας. Παραμένουν στη χώρα μας πέρα των πέντε ετών, με μικρές εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένες εθνικότητες.

Η είσοδος των μεταναστών εκτιμάται ότι συμβάλλει και στην «τόνωση» των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με σημαντικό αριθμό νέων εργαζομένων οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αποδίδουν εισφορές χωρίς να αξιώνουν κάποια παροχή. Η θετική επίδραση όμως εκτιμάται ότι είναι προσωρινή, έστω κι αν ο χρονικός αυτός ορίζοντας του προσωρινού καλύπτει 20 ως 25 χρόνια.

Για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στην οικονομία έχει διαπιστωθεί ότι η συμβολή των νόμιμων μεταναστών στο ΑΕΠ της χώρας κυμαίνεται από 1,9% ως 2,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους παράνομους μετανάστες κυμαίνεται μεταξύ 0,5% ως 0,7%.

Σερβιτόρος και ηθοποιός
Ο κ. Καραφίλ Σένα (φωτογραφία) είναι μία από τις περιπτώσεις που καλύπτει ο νόμος. Ηρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία το 1993 και μαζί του μετανάστευσε και η οικογένειά του. Εργάζεται ως σερβιτόρος και παράλληλα ασκεί την υποκριτική, στην οποία θήτευσε στην Αλβανία. Είναι ασφαλισμένος, πληρώνει φόρους και τα παιδιά του σπουδάζουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο. «Πλέον δεν ξέρω από πού είμαι. Είμαι και από την Αλβανία και την Ελλάδα μαζί» λέει χαριτολογώντας, ενώ όταν ερωτάται για το εάν θα ζητήσει την ελληνική ιθαγένεια απαντά εξίσου ανάλαφρα: «Ευχαρίστως!».

Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΙ...

Ένα ρεπορτάζ στο «βασίλειο των αστέγων» στην Πειραιώς με αφορμή την «ξενάγηση» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Οι άλλοι πρωταγωνιστές Η δυστυχία δεν έχει χρώμα και φυλή

Εκατοντάδες μετανάστες, άστεγοι, τοξικομανείς, αλκοολικοί στο συσσίτιο για ένα πιάτο φαγητό

, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος περίμενε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μακριά από  τις τηλεοπτικής  κάμερες. «Ένας  γέροντας μου έχει συστήσει να  αποφεύγω τα 3  δέλτα: τους δημοσιογράφους,   τους δικηγόρους και τους  δεσπότες»
Ο ήλιος δεν μπορούσε να αλλάξει σε τίποτα το κρύο που ένιωθες κατηφορίζοντας την Πειραιώς. Μια κλούβα της Αστυνομίας στη γωνία με τη Σωκράτους σού έδινε το μήνυμα ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σήμερα. Μετανάστες, άστεγοι, αλκοολικοί, πρεζόνια, είχαν αρχίσει ήδη να στριμώχνονται στο στενό πεζοδρόμιο. 200... 300... 400... Προσπαθώ να τους μετρήσω, αλλά είναι μάταιο. Ένα ανθρώπινο ποτάμι που συνεχώς φουντώνει περιμένοντας ένα πιάτο φαγητό! Φωνές, σπρωξίματα, πειράγματα, καβγάδες.
Προχωρώ γρήγορα έχοντας στο πλάι μου τη Μαρία τη φωτογράφο. Ένας καλοντυμένος μετανάστης βρίσκεται ξαφνικά στα πόδια μας. Προσπαθούσε να κλέψει τη σειρά των μπροστινών του (!) και τον έσπρωξαν εκτός πεζοδρομίου. Τώρα, για τιμωρία, πρέπει να ξαναπάει στην αρχή της ουράς. Η Μαρία σηκώνει τη μηχανή και φωτογραφίζει. Κάποιοι βάζουν το χέρι τους μπροστά στο πρόσωπο. «Νo foto, no foto», φωνάζει μια παρέα μαύρων με γυαλιά ηλίου και ακουστικά στα αυτιά. Οι περισσότεροι όμως δίπλα τους ποζάρουν.

«Θα έχουμε επισήμους», σχολιάζει δυνατά ένας ξανθός, Αλβανός μάλλον, βλέποντας τη μεγάλη φωτογραφική μηχανή. «Ποιος, ποιος, ποιος;», αρχίζει να φωνάζει το ετερόκλητο πλήθος, οι περισσότεροι για χαβαλέ. «Ο Πατριάρχης»! Τους απαντά αυστηρά ο αστυνομικός που έχει κρεμάσει το αυτόματο στον λαιμό του και προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στο ετερόκλητο πλήθος. «Ο Πατριάρχης». Σε λίγα δευτερόλεπτα η λέξη έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, αλλά βεβαίως κανείς δεν συγκινείται.

Ο πατέρας Ιωάννης, γνώριμος από προηγούμενη επίσκεψή μου, με διακρίνει με την άκρη του ματιού του και κάνει νεύμα να ανοίξει λίγο η καγκελόπορτα για να μπω. Όπως όπως, σέρνω μαζί μου και τη Μαρία. Μερικοί άστεγοι επωφελούνται και χώνονται και αυτοί στην αυλή. Μπροστά τους, στην εσωτερική ουρά της αυλής, είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Οι παπάδες και οι εθελοντές που φυλάνε την πόρτα, τους έχουν επιτρέψει από νωρίτερα την είσοδο. Να μην περιμένουν στην εξωτερική ουρά, στριμωγμένες οι γυναίκες, μαζί με όλους αυτούς τους άνδρες.

«Ο κόσμος έχει αυξηθεί».
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει», με ενημερώνει ο Λευτέρης Σκιαδάς που είναι πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων. «Ο κόσμος έχει αυξηθεί πολύ. Τώρα πια έχουμε τρία συσσίτια την ημέρα, δύο του δήμου και ένα της Αρχιεπισκοπής. Στο μεσημεριανό συσσίτιο γύρω στις δώδεκα έρχονται μόνο Έλληνες, συνταξιούχοι, άστεγοι, εξαρτημένοι, οικογένειες. Το 80% είναι από τον άξονα της φτώχειας, τη Δυτική Αθήνα- Βοτανικός, Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι Λιόσια». «Στο απογευματινό στις τρεις και το βραδινό στις έξι έρχονται κυρίως αλλοδαποί, Ασιάτες και Αφρικανοί», συμπληρώνει ο Κωστής Δήμτσας από τη ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη». Σύνολο; Δυο- τρεις χιλιάδες γεύματα την ημέρα.

Στην άλλη είσοδο του Κέντρου, οι κάμερες έχουν στηθεί και περιμένουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σε μια γωνία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνομιλεί με τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, αναμένοντας τον Πατριάρχη. «Μέχρι τον Μάιο, τα συσσίτια θα έχουν επεκταθεί σε άλλες πέντε συνοικίες της Αθήνας», ακούω τον δήμαρχο να λέει. «Οι δημοσιογράφοι είναι έξω, εσείς γιατί είστε μέσα;», ρωτάω γελώντας τον Αρχιεπίσκοπο. «Γιατί ένας γέροντας μου έχει συστήσει να αποφεύγω τα 3 δέλτα: τους δημοσιογράφους, τους δικηγόρους και τους δεσπότες», απαντά- πάντα ετοιμόλογος- ο Αρχιεπίσκοπος. Του ζητώ να σχολιάσει αυτά που ακούγονται για κόντρες στην Εκκλησία όσον αφορά την ιθαγένεια στους μετανάστες.

«Η Εκκλησία δεν έφερε τους μετανάστες», μου απαντά. «Είναι υποχρεωμένη όμως, όταν της χτυπούν την πόρτα, να τους προσφέρει ό,τι μπορεί».

Στο «βασίλειο των αστέγων».
Θέλω να τον ρωτήσω γι΄ αυτά που δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ότι αν εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό «θα μαυρίσει ο τόπος και θα γεμίσουμε με παραρτήματα της Αλ Κάιντα». Δεν προλαβαίνω όμως να τελειώσω το ερώτημα και οι φωνές των τηλεοπτικών συνεργείων μάς αναγκάζουν να σπεύσουμε προς την είσοδο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε. Χειραψίες, φωτογραφίες, συστάσεις και μετά έξοδος, στο «βασίλειο των αστέγων». Μια ντουζίνα κοστουμαρισμένοι από την ασφάλεια υψηλών προσώπων προσπαθούν να κάνουν κλοιό προστασίας για τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Ιερώνυμος τους παραμερίζει πρώτος. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που περπατάει σε αυτή την αυλή. Αρχές του χρόνου, είχε έλθει ένα μεσημέρι χωρίς συνοδεία και χωρίς κάμερες και έφαγε μαζί μετανάστες και τοξικομανείς. Ο Βαρθολομαίος μοιράζει πλαστικοποιημένες εικονίτσες της Παναγίας σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας και οι γυναίκες σκύβουν να του φιλήσουν το χέρι.

Ένα μικρό παιδί σπρώχνεται από τη μητέρα του κάτω από τα πόδια των αστυνομικών και στέκεται- τσουπ!καμαρωτό μπροστά στον Πατριάρχη. Δεν μιλά λέξη ελληνικά και ο Βαρθολομαίος, όσο πιο φιλικός μπορεί, τον ρωτά: «Ρakistan?». Χαρούμενος που κάποιος ξέρει τη χώρα του ο πιτσιρικάς αρπάζει την εικονίτσα και τρέχει στη μαντιλοφορούσα μαμά του. Δύο μεγάλες σακούλες γεμάτες με τρόφιμα και γρήγορο βήμα προς την έξοδο. «Πάνε να φάνε στο σπίτι, έχει πολλά παιδιά» μου εξηγούν οι πατέρες Ανδρέας και Χρήστος.

Ο Πατριάρχης θέλει και αυτός να βοηθήσει στη διανομή του φαγητού. Όλοι παραμερίζουν και βρίσκεται να μοιράζει ψωμί. Οι περισσότεροι το παίρνουν χωρίς να πουν λέξη, άλλοι σκύβουν ελαφρά το κεφάλι. Μια κυρία προσπαθεί να καθησυχάσει τους μετανάστες που αρχίζουν να διαμαρτύρονται γιατί με όλους αυτούς τους επισκέπτες η διανομή του φαγητού γίνεται αργά. Είναι η κυρία Γεωργία, αρχιμαγείρισσα του συσσιτίου της Εκκλησίας στο Θησείο. Κάθε μεσημέρι ταΐζει 200 άτομα και μετά έρχεται και βοηθάει εδώ. Δίπλα της η Μαίρη Πίνη, συνταξιούχος δημοσιογράφος, μαλώνει έναν μετανάστη που έχει πάρει δύο χυμούς αντί για έναν. Τους εθελοντές τους ξεχωρίζεις από τα λευκά χειρουργικά γάντια που φορούν. Πρώην αλκοολικοί ή πρώην τοξικομανείς μαζί με ανθρώπους της Εκκλησίας και παλιούς μετανάστες που έχουν μάθει πια τα κατατόπια και έρχονται νωρίτερα να βοηθήσουν και να φάνε.

Ιερωμένοι από διάφορα δόγματα ζητούν να συνομιλήσουν με τον Πατριάρχη και τελικά τον παρασύρουν στο εσωτερικό του Κέντρου. Ανάμεσά τους, ο Νιγηριανός επίσκοπος Ντάγιο της Εκκλησία της Πεντηκοστής. Τον είχα γνωρίσει και αυτόν πέρυσι να χορεύει και να ψέλνει σε ένα διαμέρισμα, που το έχει μετατρέψει σε εκκλησία στη Μενάνδρου.

«Είμαι ευγνώμων». Πλησιάζει η ώρα που ο Πατριάρχης πρέπει να αποχωρήσει. Οι δημοσιο γράφοι ζητούν μια δήλωση. «Είμαι ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος οδήγησε τα βήματά μου εδώ. Είδα στα μάτια των ανθρώπων τον πόνο αλλά και την ανακούφιση από τη θαλπωρή της Εκκλησίας. Αποχωρώ συγκλονισμένος με αυτά που έζησα».

Δίπλα του, ο Ιερώνυμος ζητάει από όλους να σκεφθούν τον Λόγο του Κυρίου: «Επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με». Αναρωτιέμαι μήπως αυτή είναι η απάντησή του σε όσους είναι επιφυλακτικοί στην επιχειρούμενη νομιμοποίηση των μεταναστών. Και μάλλον είναι, αφού αμέσως μετά συμπληρώνει: «Είναι άλλο πράγμα να κρίνει και να κατακρίνει κάποιος από τον καναπέ του σπιτιού του και άλλο να βρίσκεται εδώ, να βλέπει τον ανθρώπινο πόνο και να αποφασίζει ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής».

Όταν ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος έχουν φύγει στο Κέντρο Αστέγων έχουν απομείνει μόνο λίγοι τοξικομανείς. Το φαγητό δεν τους ενδιαφέρει. Παίρνουν τον χυμό, το γλυκό και χάνονται. Οι συνάδελφοι του τηλεοπτικού συνεργείου του τουρκικού ΤRΤ κλείνουν την κάμερα και σχολιάζουν: «Στην Ισταμπούλ δεν έχουμε τόσα μεγάλα συσσίτια».

Να μην κρίνει κανείς από τον καναπέ του σπιτιού του αλλά να έρθει εδώ να δει το πραγματικό νόημα της ζωής
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Είδα στα μάτια των ανθρώπων τον πόνο αλλά και την ανακούφιση από τη θαλπωρή της Εκκλησίας
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Δεν είμαστε στην Καμπούλ, αλλά 5 χιλιόμετρα από τα σπίτια μας»

Η Χριστίνα, η Νίκη, η Μαριλίζα, η Αλκιόνη, ο Σταύρος είναι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στο Κολέγιο Ψυχικού. Τους είχα δει γύρω από τους πάγκους να μοιράζουν φαγητά στους άστεγους. Αμήχανοι και φοβισμένοι στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα- και συνήθιζαν τις μυρωδιές, τις φάτσες και τους τσαμπουκάδες για ένα παραπάνω γιαούρτι- έκαναν επαγγελματικά τη δουλειά τους.

Δίπλα τους ο καθηγητής τους, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, πρωτοσύγκελλος του Αρχιεπισκόπου, τους συγχαίρει τελικά για τη βοήθεια που πρόσφεραν. Χωρίς υπερβολές όμως, έτσι για να καταλάβουν ότι ήταν και αυτό καθήκον τους.

«Δεν είχα ξαναέρθει εδώ. Μας είχαν εξηγήσει τι θα βλέπαμε και τι θα κάναμε, αλλά όταν βρέθηκα στην αυλή, δεν πίστευα αυτό που έβλεπα.

Άνθρωποι να σπρώχνονται για ένα κομμάτι ψωμί».

«Έπρεπε τελικά να έρθουμε. Να δούμε ότι υπάρχει και μια άλλη ζωή. Ναρκομανείς, αλκοολικοί, ζητιάνοι, όλοι αυτοί μαζεμένοι μπροστά σου. Στην αρχή νιώθεις παράξενα, μετά όμως καταλαβαίνεις ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι περισσότερο φοβισμένοι από σένα».

«Είχα ξαναέρθει στην περιοχή με τους φίλους μου, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα δω τέτοιες ουρές για φαγητό. Δεν είναι στην Καμπούλ ή στην Αφρική. Είναι πέντε χιλιόμετρα από τα σπίτια μας».

ΚΑΙ Ο ΔΟΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΙΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ...

Μετανάστης ψηφοφόρος

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΖΑΝΑΚΗ tzanakis@dolnet.gr


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γ. Ραγκούσης θα αρκούσαν για να πεισθεί και ο πλέον κακοπροαίρετος: ακόμα κι αν σπεύσουν όλοι οι μετανάστες να κάνουν αίτηση για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, θα αντιπροσωπεύουν το 1,13% των ψηφοφόρων στη Νομαρχία της Αθήνας.

Σε όλες τις άλλες περιοχές, το σχετικό ποσοστό αρχίζει από το μηδέν και έχει δίπλα δύο δεκαδικά. Ποιος λοιπόν μπορεί να πιστέψει ότι το ΠΑΣΟΚ το κάνει για να επηρεάσει τα αποτελέσματα;

Το πιστεύουν, λέει, οι νεοδημοκράτες. Και ζητούν από την κυβέρνηση να μην ψηφίσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις εκλογές, αλλά στις επόμενες και βλέπουμε. Σωστά- ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε πέντε χρόνια... Κι ας ζουν οι μετανάστες για χρόνια και χρόνια στη χώρα μας. Κι ας μην μπορούμε πια να ζήσουμε τη ζωή μας χωρίς αυτούς- ρωτήστε τις οικογένειες που έχουν κάποιον ανήμπορο. Κι ας σπουδάζουν τα παιδιά τους δίπλα στα δικά μας. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι τα δικαιώματα που κέρδισαν οι δικοί μας μετανάστες στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 είναι ανεδαφικά για την Ελλάδα του 2010.

Γνωρίζουν ότι σε πολλά από τα νησιά μας- κοσμικά και μη- τα σχολεία υπάρχουν ακόμα χάρη στα παιδιά των μεταναστών; Γνωρίζουν ότι ολόκληρες περιοχές έχουν ακόμακάποια- ζωή χάρη στους ανθρώπους αυτούς; Και εμείς θα τους απαγορεύσουμε να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στην πόλη ή το χωριό τους;

Κομψοί αποκλεισμοί
ΜΕ ΚΟΜΨΕΣ διατυπώσεις και σεμνά χαμόγελα, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει στη συλλογική μνήμη την πολιτική των αποκλεισμένων που εφαρμόσθηκε για τους ανθρώπους της Αριστεράς στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Μόνον που οι σημερινοί αποκλεισμένοι είναι και δεξιοί και αριστεροί και ό,τι άλλο θέλετε- απλώς έτυχε να γεννηθούν αλλού.

Βέβαια, η ρύθμιση του κ. Ραγκούση δεν είναι δημοφιλής. Επιβιώνουμεή προσπαθούμε, τέλος πάντων- εν μέσω μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και ίσως το εκλογικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ να είναι σημαντικό.

Όμως, είναι μία ρύθμιση αυτονόητη που μεγαλώνει την κοινωνία μας και πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε ΛΑ.Ο.Σ. ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β' ΑΘΗΝΩΝ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΕ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Ο Γραμματέας της Κ.Ε και Βουλευτής Β' Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε το παρόν στην ακομμάτιστη συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών στην πλατεία Κολοκοτρώνη
εκπροσωπώντας το ΛΑ.Ο.Σ. την οποία και οργάνωσε η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας ενάντια στην παραχώρηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στους λαθρο - μετανάστες.
Με την άφιξή του, πλήθος κόσμου τον υποδέχτηκε θερμά δίνοντάς του την εντολή συνέχισης της μαχητικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο καθώς και τις ευχές για δύναμη του καθημερινούαγώνα στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη και σε όλη την κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο Γραμματέας απεύθυνε ένα σεμνό και διακριτικό χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους Έλληνες πολίτες και τους διαβεβαίωσε
ότι η μάχη για την μη παραχώρηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου αβίαστα και γενικευμένα από την κυβέρνηση Παπανδρέου θα συνεχιστεί αμείωτη!


ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ.ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!www.in.gr/news/category.asp?lngdtrid=244

Συμφωνείτε με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες;
Ναι227
 26,3%
Μάλλον ναι89
 10,31%
Μάλλον όχι41
 4,75%
Όχι495
 57,36%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ11
 1,27%
Σύνολο:863
Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης για τις παρελάσεις

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις:

"Για να βγη η Χώρα μας από το δεινό οικονομικό αδιέξοδο, η Κυβέρνηση βρήκε, ανάμεσα σε άλλους, κι' αυτόν τον τρόπο: Στις 22 Ιανουαρίου τ.ε. ο υπουργός Εθνικής Αμύνης εδήλωσε - φυσικά, με την σύμφωνη γνώμη της Κυβερνήσεως -ότι «χωρίς την συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων θα πραγματοποιούνται στο εξής οι παρελάσεις, με την ευκαιρία των εθνικών εορτών η επετείων» και ότι «στις παρελάσεις θα λαμβάνουν μέρος μόνο πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα μηχανοκίνητα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο των σχετικών μονάδων θα επιδεικνύωνται κατά την διάρκεια επιθεωρήσεων στους τόπους όπου εδρεύουν οι μονάδες αυτές». Εξ' άλλου, στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης για την λήψη της εν λόγω αποφάσεως επικαλούνται «λόγους οικονομικούς αλλά και επιχειρησιακούς».

Η απόφαση αυτή είναι εξωπραγματική και απαράδεκτη. Γιατί αν θέλη η Πολιτεία, μπορεί να κάνη περικοπές δαπανών σε άλλους τομείς και όχι στις εθνικές παρελάσεις, που, επί τέλους, γίνονται δύο φορές τον χρόνο: στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου. Και δεν αναλογίζεται ο κ. υπουργός, και μαζί του και η Κυβέρνηση, πόσο εξυψώνεται το εθνικό φρόνημα του λαού όταν βλέπη και τα σύγχρονα οπλικά μέσα των Ενόπλων μας Δυνάμεων; Τι επιδιώκουν με την εν λόγω απόφασή τους και τις φαιδρές δικαιολογίες για περικοπή, τάχα, των δαπανών; Πως θα φρονηματίζεται η νέα γενιά, αλλά και, γενικώτερα, ο Ελληνικός Λαός, αν τυχόν - ο μη γένοιτο - προκληθή από κάποιον από τους γείτονές μας και χρειασθή να υπερασπίση τα αιματοπότιστα εδάφη της Ελληνικής μας Πατρίδος;

Ο Έλληνας, κύριε υπουργέ, χωρίς ψωμί ζη. Χωρίς Χριστό, όμως, και Ελλάδα δεν ζη. Αυτό μαρτυρεί η υπερτρισχιλιόχρονη Ιστορία μας. Μη κάνουμε τα ιερά του Έθνους θέμα μόνο οικονομικό.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να ανακληθή πάραυτα η εν λόγω εξωφρενική απόφαση. Γιατί, πότε καταργώντας τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου, πότε αφαιρώντας τον όρο «εθνικός» από τα υπουργεία Παιδείας και Αμύνης, πότε καταργώντας την παρουσία των μηχανοκινήτων τμημάτων από τις παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και πότε επιχειρώντας την νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών προς άγραν ψήφων, φρονώ ότι ξεπουλάμε ουσιαστικά την Πατρίδα μας, στην οποία, όπως πάμε, θα καταντήσουμε να είμαστε ξένοι...

Χωρίς να υποτιμώ την φιλοπατρία κανενός, κάνω, εν τούτοις, για άλλη μια φορά θερμοτάτη έκκληση να ανακληθή η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σχετικά με τις παρελάσεις, υπενθυμίζοντας τον λόγο του Πνεύματος: «ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος...». Πρόσχωμεν ! Στώμεν καλώς! Οι καιροί ου μενετοί".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_2769.html#ixzz0emUu1tMF

Ειρήσθω: Πέτρος Γιάλλουρος, πρώτος νεκρός μαθητής Ήρωας της ΕΟΚΑ.


«Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου επυροβολήθη χθες και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων. Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονα του ατυχούς μαθητού. Προτού εκπνεύσει ανεφώνησε: «ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ».

Η Μ Ε Ρ Α Τρίτη ήταν το 1956 η 7η Φεβρουαρίου. Λίγο πριν από τις 9 π.μ., στη συμβολή των οδών Ερμού και Κυπριανού της Αμμοχώστου, έξω από το κατάστημα τροφίμων Καψουράχη, απέναντι από το φαρμακείο Μίκη Μιχαηλίδη, Εγγλέζος υπαξιωματικός, μέλος εποχούμενης σε ανοικτό λαντρόβερ περιπόλου της στρατιωτικής αστυνομίας, σκόπευσε με αυτόματο Στεν, πυροβόλησε και σκότωσε τον επικεφαλής μαθητικής διαδήλωσης, άοπλο, δεκαεπτάμισι χρονών μαθητή του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου Πέτρο Γιάλλουρο, από το Ριζοκάρπασο.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 8.2.1956, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της Λευκωσίας έγραφε στην πρώτη σελίδα: «Ο μαθητής του Γυμνασίου Αμμοχώστου Πέτρος Γιάλλουρος εφονεύθη χθες την πρωίαν βληθείς υπό σφαίρας εις το στήθος. Κλείσιμο καταστημάτων και απεργίαι εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά τον φόνον του μαθητού».

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της ίδια μέρας έγραφε: «Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου επυροβολήθη χθες και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων. Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονα του ατυχούς μαθητού. Προτού εκπνεύσει ανεφώνησε: «ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ». Όλα τα καταστήματα Βαρωσίων έκλεισαν εις ένδειξιν πένθους. Λιμενεργάται ηρνήθησαν να εκφορτώσουν στρατιωτικόν υλικόν. Η κηδεία του φονευθέντος μαθητού εγένετο αυθημερόν εις Ριζοκάρπασον»…

Ξ Α Ν Θ Ο Σ γαλανομάτης, ηγετική μορφή των αγωνιζομένων μαθητών, της Αλκίμου Νεολαίας ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο, σημαιοφόρος του σχολείου ο Γιάλλουρος. Στη μαθητική εκδρομή - προσκύνημα, του καλοκαιριού του 1955 στη μητέρα Ελλάδα, με τη στολή και το πηλήκιο του Γυμνασίου, σημαιοφόρος με τη Γαλανόλευκη κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου 20 Αυγούστου 1955.

Στη φωτογραφία της λεβεντιάς, παραστάτες του σημαιοφόρου Γιάλλουρου, με τις στολές τους επίσης οι μαθητές και μαθήτριες Νάπα Κυριακίδου Δημητρίου, Αντώνης Αντωνιάδης, Χριστάκης Χριστοφίδης, Μαρία Κώστα Πρέζα. Στη σελίδα 126 του νέου βιβλίου του Δημήτρη Λεβέντη «Η ζωή και ο θάνατος του Πέτρου Γιάλλουρου». Στο ίδιο βιβλίο, σελ.28, γράφει για την εκδρομή στην Ελλάδα, τη διαμονή στο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, μαζί με μαθητές από τη Λάπηθο, την Πόλη Χρυσοχούς και την Πάφο, μεταξύ των οποίων κι ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Κι έγραψε ο Γιάλλουρος στον πατέρα του: «Μόλις πάτησα το Άγιο χώμα της Ελλάδος, μια βαθειά συγκίνησις με κατακυρίευσε και δάκρυα ανέβηκαν στα μάτια μου, αφ’ ενός λόγω του ότι πατούσα στην Ελεύθερη Πατρίδα, αφ’ ετέρου διότι σκέφτηκα ότι η ιδιαιτέρα μας πατρίς Κύπρος έμενε υπόδουλη κάτω από τον βαρύ ζυγό των Άγγλων, ενώ έπρεπε να είναι κι αυτή ένα κομμάτι της Ελεύθερης Ελλάδος»…

Αύριο στη Φανερωμένη της Λευκωσίας πεντηκοστό τέταρτο Εθνικό Μνημόσυνο του πρώτου νεκρού μαθητή Ήρωα της ΕΟΚΑ.

ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Σαθρή επιχειρηματολογία και υπεκφυγές!

Πριν το 2004 ο κ. Σκανδαλίδης νομιμοποίησε περίπου 800.000 λαθρομετανάστες! Ακολούθησε ο κ. Παυλόπουλος και με διάφορες μεθόδους νομιμοποίησε άλλους 600.000 λαθρομετανάστες!
Σύνολο 1.400.000 ήδη νομιμοποιημένοι λαθρομετανάστες!!!

- Κάποιος θα μου πει... Γιατί ονοματίζεις αυτούς τους ανθρώπους ως λαθρομετανάστες, αφού ήταν μετανάστες και τώρα είναι ήδη «Έλληνες»;

- Κατ' αρχήν ο Έλληνας γεννιέται, όπως και ο αλβανός, ο πακιστανός κτλ και δεν γίνεται με οποιασδήποτε μορφής γραφειοκρατική πράξη! Οι πολιτικοί είναι αιρετοί κρατικοί λειτουργοί με «ημερομηνία λήξης» συνήθως πολύ σύντομη! Δεν μπορεί κάποιος από δαύτους να πάρει μια απόφαση, όσο κι αν ενεργεί σύννομα, που θα επηρεάζει καταλυτικά τα εκατομμύρια των Ελλήνων για τους επόμενους αιώνες!
- Νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Όλοι τους πέρασαν παράνομα τα Ελληνικά σύνορα διαπράττοντας τεράστιο ποινικό αδίκημα, για το οποίο δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμα στα ελληνικά δικαστήρια!
- Νόμιμοι μετανάστες υπήρξαν οι Έλληνες που προσκλήθηκαν και αφού εξετάστηκαν και ελέχθησαν καταλλήλως, μεταφέρθηκαν με ευθύνη των χωρών που ζητούσαν το εργατικό δυναμικό και τότε ευημερούσαν οικονομικά, για να εργαστούν και να προσφέρουν στην χώρα που τους φιλοξενεί, στον εαυτό τους, την οικογένεια τους και στην πατρίδα τους την Ελλάδα...!
Αυτοί και μόνο αυτοί λέγονται νόμιμοι μετανάστες... όσοι δηλαδή προσκαλούνται, ελέγχονται, εξετάζονται και μετά εργάζονται!!!
Όσοι πηγαίνουν κρυφά κι απρόσκλητοι σε μια χώρα είναι έποικοι και δυνάστες!
Ο αριθμός των 250.000 παιδιών λαθρομεταναστών που ψευδώς ισχυρίζονται, οι συγγραφείς του λαθρονομοσχεδίου, ότι μόνο αυτά θέλουν να ελληνοποιήσουν, προέρχεται από μια στατιστική έρευνα του 2006 (!) σχετική με τα παιδιά λαθρομεταναστών που τότε φοιτούσαν στα ελληνικά σχολεία! Δηλαδή ο αριθμός αυτός που επικαλούνται είναι εντελώς παραπλανητικός και πλασματικός! Στην πραγματικότητα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος, σήμερα 4 χρόνια μετά την πρώτη μέτρηση, και μας τον κρύβουν σκόπιμα!

Μετά την συγκλονιστική αποκάλυψη του τέως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, φανερώθηκε ότι μετά την χορήγηση Ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά αυτά (όσα κι αν είναι) των λαθρομεταναστών που προνοεί το λαθρονομοσχέδιο, αυτόματα σημαίνει ότι θα γίνουν Έλληνες και οι γονείς τους... Αυτό όμως μας το κρύβουν επίσης σκόπιμα!

Υπάρχει δικαστικό προηγούμενο με σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων εναντίον της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, που στο πρόσφατο παρελθόν εξέδωσε το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την δικαίωση των εκεί προσφυγόντων γονιών, που ανάγκασε εν τέλει τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν! Το ίδιο θα συμβεί και στη δική μας περίπτωση, αφού υπάρχει ήδη το προηγούμενο δεδικασμένο!

Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο συγκεντρωτικά, έχουμε και λέμε:

1.400.000 είναι ήδη νομιμοποιημένοι.
1.000.000 είναι τουλάχιστον αυτοί που «θα τακτοποιήσει» το νυν λαθρονομοσχέδιο.
2.400.000 δηλαδή συνολικά σε πρώτη φάση…
Αυτά για την αρχή, αφού όπως συνεχώς ακούγεται δημόσια από επίσημα χείλη υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι, «θα κλείσουμε τα σύνορά μας προς την Ευρώπη, πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι…»!
Όλη η έννοια μας είναι δηλαδή να μην φύγουν από την Ελλάδα και όχι να πάψουν να εισβάλουν, από τα άμοιρα κι αφύλακτα Ελληνικά σύνορα, που σκοπίμως δεν γίνεται κανένας λόγος γι' αυτό! Μένουν μόνο σε ευχολόγια, ότι η Τουρκία δηλαδή κάποια στιγμή (!) θα πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες που έχει συνυπογράψει, τις σχετικές με την επιστροφή κάποιων λαθρομεταναστών από αυτούς που διακινεί καθημερινά προς την χώρα μας!!!

Μετά την τακτοποίηση της πρώτης φουρνιάς λαθρομεταναστών, θα γίνει σλόγκαν σε όπου γης κατατρεγμένο... «πηγαίντε στο Ελλάντα, θα γίνετε Ευρωπαίοι και θα φάτε με χρυσά κουτάλια...»

Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!

πηγή:
3fialtis

EΛΕΓΧΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΑΡΧΟΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΤΟΥ SOROS.

ΤΑ ΜΑΤ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ EΔΕΙΡΑΝ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΔΗΓΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ....

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ.
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ INDYMEDIA TO ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΥΣ ΒΟΘΡΟ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΟ.

ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1129402#1129402


Προληπτικούς ελέγχους σε οδηγούς και περαστικούς διενήργησαν οι ομάδες περιφρούρησης της αναρχικής αντιεξουσιαστικής συγκέντρωσης. Αφού βεβαιώνονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα, μετά,κατά το δοκούν,άρχιζε το ξύλο. 50χρονος διέπραξε το έγκλημα να φοράει κράνος που έλεγε "Εν τούτω νίκα", τουρίστρια κρατούσε σημαιάκι της Ελλάδας και το κουνούσε χαρούμενη, ενώ 2 καλόγριες προπηλακίστηκαν όπως τους άρμοζε. Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν σε οδηγό διερχόμενου αυτοκινήτου, ο οποίος σύρθηκε στην άσφαλτο, έφαγε γερό ξύλο από 40 κρανοφόρους και όλα αυτά μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των 2 μικρών παιδιών του. Τα παιδάκια έκλαιγαν γοερά, για αυτό και οι κρανοφόροι χτυπούσαν τα παλούκια τους πάνω στο αυτοκίνητο για να σταματήσουν επιτέλους.
Μπορεί οι παραπάνω συμπεριφόρες να μην εκφράζουν παρά μια μικρή μειοψηφία, αλλά ας σκέφτουμε όλοι μαζί δύο συνθήματα:

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ
ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ, ΑΛΛΑ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
Την επόμενη φορά ο "χώρος" ας περιφρούρησει, όχι τους περαστικούς, αλλά τα ίδια τα άτομά του από την ξεφτίλα και τη συνέργεια σε τραμπούκικες φασιστικές συμπεριφορές.
Υ.Γ. Εννοείται ότι οι μικρές μειοψηφίες αναπτύσσονται όπου υπάρχει ανοχή και συνενοχή και όπου υπάρχουν προϋπάρχουσες αντίστοιχες αντιλήψεις.

Υ.Γ. Και για ακόμη μια φορά: η άμεση δημοκρατία δε σημαίνει ζούγκλα, η αναρχία δε σημαίνει χάος.

ventetta

ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Η σημερινή προγραμματισμένη συγκέντρωση των φίλων του Αγίου Όρους έγινε σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Κολοκοτρώνη όμως.

Οι γνωστές ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ αντισυγκεντρώσεις είχαν την "τιμητική" τους από ακροαριστερές οργανώσεις, και τους γνωστούς αναρχοφασίστες που θέλησαν για μια ακόμα φορά να αμαυρώσουν τη ΝΟΜΙΜΗ διαδήλωση οργανώνοντας μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ οργάνων του παρακράτους με την ανοχή του κράτους και του Χρυσοχοΐδη.

Η πορεία και η συγκέντρωση όπως και η προηγούμενη στα Ίμια ήταν ειρηνική. Η περιφρούρηση δεν άφησε περιθώρια για τα έκτροπα που οι γνωστοί-άγνωστοι και μονίμως ασύλληπτοι επιχείρησαν να κάνουν.

Οι αναρχικοί λακέδες είχαν απλωθεί διάσπαρτα σε καφετέριες και τα γύρω στενά ελπίζοντας να κάνουν φασαρίες και να διαλύσουν την συγκέντρωση. Οι μερικές δεκάδες κατακαημένοι κουκουλοφόροι αναρχοφασίστες εκτοπίστηκαν γρήγορα αλλά με πρωτοβουλία και απαίτηση των διοργανωτών και ΟΧΙ της Αστυνομίας η οποία για να πράξει το καθήκον της έπρεπε να της βάλουν οι διαδηλωτές τις φωνές.

Τα γνωστά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "ακροδεξιούς" κακούς - παραλείπουν ασφαλώς να πούν ότι συμμετείχε πλήθος κόσμου που δεν ανήκε πουθενά, και ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟ 85% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - και για απλούς "αντιρατσιστές"...αυτό είναι το βάπτισμα των κουκουλοφόρων αναρχοφασιστών με τα σύνεργα του εγκλήματος (σακίδια με το γνωστό περιεχόμενο) που επιχείρησαν χωρίς αποτέλεσμα να εισχωρήσουν στην συγκέντρωση.

Είδαν κι απόειδαν όμως πως ο κόσμος δεν μασάει από τέτοιες προβοκάτσιες και πήγαν στο στέκι τους στα Προπύλαια να είναι και κοντά στο άσυλο... μόνο την πόρτα δεν τους άνοιξε ο Χρυσοχοΐδης να περάσουν μετά τα έκτροπα εκεί. Αφού είναι δικοί τους... ο κόσμος το έχει καταλάβει πλέον πόσο ντάντεμα τους ρίχνουν και πώς τους χρησιμοποιούν για να διοργανώνουν ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ με την ΣΑΘΡΗ ελπίδα ότι ο κόσμος θα ... τρομάξει και δεν θα πάει.

Αυτές οι νέες διαπλανητικές φασιστικές μέθοδοι με πειθήνια όργανα τους αναρχοφασίστες είναι πολυμασημένες και ο Έλληνας τις έχει φτύσει μούρη τους!

Νεότερα σε λίγο....

Μάθημα Δημοκρατίας τα αρχαία Ελληνικά

Σωκράτης [πηγή: Εκκλησία της Κύπρου]
‘Εκκλησία της Κύπρου’
«Μάθημα δημοκρατίας τα Αρχαία Ελληνικά»
1 Φεβρουαρίου 2010
Χρίστος Παντελίδης
Σε πρόσφατη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου και αρχαιογνώστη Konrad Adam, ο οποίος αναφέρει ότι στα πλαίσια ορισμένων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που επιχειρούνται σε αρκετά γερμανικά κρατίδια, πρέπει να ενισχυθεί η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γερμανικά σχολεία. Κύριο επιχείρημά του είναι ότι τα αρχαία ελληνικά ακονίζουν το δημοκρατικό φρόνημα και την πολιτική συνείδηση των παιδιών σε μια κοινωνία καταναλωτική που την χαρακτηρίζει η πνευματική νωθρότητα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ποτέ ένας αρχαίος συγγραφέας δε μεταδίδει ένα μόνο μήνυμα, ένα δόγμα ή ένα πρόγραμμα. Συνήθως πρόκειται για δύο ή και περισσότερες αρχές που αντιτίθενται μεταξύ τους και προσπαθεί η μια να επιβληθεί στην άλλη: Ο Κρέων και η Αντιγόνη, ο Ιάσων και η Μήδεια, ο Σωκράτης και ο Καλλικλής, ο Έρως και το Νείκος. Πάντα η πάλη ενός λόγου και ενός αντίλογου, αυτή η πάλη που έφτασε στην τελειότητά της με τους σοφιστές…»
Στη συνέχεια ο κ. Adam θυμίζει στους αναγνώστες του ότι «ο τελευταίος γερμανός αυτοκράτορας ήθελε τα γερμανικά σχολεία να βγάζουν νέους Γερμανούς και όχι Έλληνες και Ρωμαίους. Ορθά ο αυτοκράτορας δεν ήθελε τα αρχαία, αφού γνώριζε ότι μόνο την τυφλή υπακοή στον ανώτατο άρχοντα δεν θα ενστάλαζαν στην ψυχή των παιδιών. Ο φόβος του δεν ήταν μήπως οι γερμανοί μαθητές διδαχτούν κάτι περιττό γι’ αυτούς, αλλά μήπως μάθουν κάτι περιττό γι αυτόν, μήπως μάθουν να αντιδρούν, να αντιστέκονται, να εξεγείρονται».
«Η ελληνική λογοτεχνία, συνεχίζει το άρθρο, βρίθει από τέτοιους αυτόνομους ανθρώπους. Ας αφήσουμε την Αντιγόνη και τους επώνυμους. Ο Πλούταρχος μας διασώζει την περίπτωση ενός ανώνυμου. Όταν ο στρατηγός Μιλτιάδης ζήτησε από το δήμο των Αθηναίων να του χαρίσουν έναν τιμητικό στέφανο, αυτός ο ανώνυμος αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι, απ’ όσο ήξερε, στο Μαραθώνα ο Μιλτιάδης δεν είχε πολεμήσει μόνος του. Αν στο μέλλον πολεμούσε κατά των Περσών μονάχος και τους νικούσε, τότε μπορούσε να υποβάλει πάλι το αίτημά του στο δήμο.
Τα αρχαία ελληνικά, λοιπόν, μας βοηθούν όχι απλώς  να θυμηθούμε τις απαρχές της δημοκρατίας, αλλά,  όπως σχολιάζει και ο συνεργάτης της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου,  να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της δημοκρατίας σήμερα. Το πιο πάνω δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung μάς θυμίζει και ένα άλλο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Neue Presse (Βιέννη, 10/8/2004), σύμφωνα με το οποίο ιατροί επιστήμονες κατέληξαν στο παράξενο αλλά και πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι η απαγγελία των ομηρικών επών επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, αφού με το ρυθμό που επιβάλλει η  απαγγελία του δακτυλικού εξάμετρου συντονίζονται οι λειτουργίες της καρδίας και της αναπνοής, με αποτέλεσμα να πέφτει η πίεση του αίματος! Σήμερα διερωτάται κανείς ποια θέση, για να μην πούμε ποια τύχη, έχουν τα αρχαία ελληνικά στο σύνολο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που τελευταία, ομολογουμένως, επιχειρείται με περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα. Τι προνοούν για τα αρχαία ελληνικά τα αναλυτικά προγράμματα που ετοιμάζονται από τις ειδικές επιτροπές; Πόσο λαμβάνεται υπόψη η διαχρονική τους αξία; Θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε και να μην κατανοούμε αυτό που βλέπουν και κατανοούν οι ξένοι όσον αφορά τα αρχαία ελληνικά; Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι γεμάτη από παραδείγματα που βοηθούν το  σύγχρονο άνθρωπο να κατανοήσει ότι η διατύπωση μιας θέσης,  οδηγεί στην αντίθεση και ότι στη συνέχεια και τα δυο μαζί οδηγούν στη σύνθεση. Ή ότι ο λόγος οδηγεί στον αντίλογο με κατάληξη το διάλογο που είναι και το μόνο μέσο να βρεθεί συναινετική λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα περιοριστεί και πάλιν η διδασκαλία του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών σε εκείνους τους λίγους μαθητές που θα «τολμήσουν» να το επιλέξουν; Ας προβληματιστούν περισσότερο οι επικεφαλής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ας δώσουν επιτέλους στα αρχαία ελληνικά τη θέση που τους αξίζει στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Και ας μη κρυβόμαστε πίσω από τον μέχρι σήμερα λανθασμένο ίσως τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος, γιατί αυτό αποτελεί ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/5337

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
Οι συμμετέχοντες στην προαναφερόμενη ανοικτή πανομογενειακή συγκέντρωση, όλοι Έλληνες στη καταγωγή που ζούμε στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, άνθρωποι που νοιαζόμαστε για την πατρίδα μας αν και ζούμε μακριά της, άνθρωποι που υπηρετούμε την πατρίδα μας εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια και που θυσιαζόμαστε για αυτή όταν κληθούμε, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα και αιτήματα:.........
1)Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία είναι απαραίτητο να υπάρχει ισορροπία -σε εύρος και συσχετισμούς-μεταξύ των δικαιωμάτων που παρέχει η πολιτεία (και πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης) αλλά και των υποχρεώσεων που του επιβάλλει. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κοινωνίες οδηγούνται στα άκρα είτε της απολυταρχίας και της σκλαβιάς, είτε της αυθαιρεσίας και της αναρχίας.
2) Ζούμε στις ΗΠΑ, την πρώτη χώρα που θεμελιώθηκε πάνω στις δημοκρατικές αρχές και εμπνεύστηκε από τις μεγάλες αξίες της –αρχαίας αλλά και σύγχρονης- Ελλάδος, της πατρίδας μας, και νιώθουμε έντονη την ανάγκη να σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη και να στηρίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.
3) Νιώθουμε, όσο λίγοι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, νόμιμοι ή μη, μιας και όλοι είμαστε μετανάστες ή γόνοι μεταναστών στις ΗΠΑ και βιώσαμε παρόμοιες καταστάσεις.
4) Κρίνουμε απαραίτητο η ελληνική πολιτεία να προστατεύει όλους τους μετανάστες, ακόμη και τους παράνομους, και να εντάσσει στο δυναμικό της όσους από αυτούς αποτελούν ωφέλιμη και δημιουργική συνιστώσα της γενέτειράς μας, παρέχοντας τους το δικαίωμα της νόμιμης εργασίας με όλες τις αμφίδρομες δεσμεύσεις που απαιτεί κάτι τέτοιο.
5) Ωστόσο, είμαστε εναντίον της μαζικής και με συνοπτικές διαδικασίες χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους και μη μετανάστες στη χώρα μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα ήμασταν εξίσου αντίθετοι και με μαζικές απελάσεις ή όποιες άλλες προθέσεις ή πράξεις που θα έπλητταν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ευημερία σε εθνική κλίμακα.
6) Κρίνουμε ότι η μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας δεν μπορεί να αποτελεί απλά μια διαδικασία της κρατικής μηχανής και μάλιστα μιας μηχανής που δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την αποτελεσματικότητα της, που συχνά «εμπνέεται» από κομματικές κατευθύνσεις και που «ταλαιπωρείται» από τακτικές εκλογικές αναμετρήσεις.
7) Είναι γνωστό ότι η μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας δεν μπορεί να προκύψει απλά από την ψήφιση ενός σχετικού νόμου τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ψηφίζουν κατά βούληση … των πολιτικών τους αρχηγών απαξιώνοντας έτσι οι ίδιοι τον σπουδαίο και διακριτό ρόλο που τους ανέθεσε το ελληνικό σύνταγμα με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών.
8)Κρίνουμε ότι η μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας δεν εμπίπτει στα πλαίσια της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύουμε ότι ο έλεγχος, η καταγραφή και η έκδοση «πράσινης» κάρτας νομίμου παραμονής σε πρώτη φάση θα συνέβαλε αποτελεσματικά στη προστασία αυτών των ανθρώπων και στη συνέχεια, μέσα από μια μακροπρόθεσμη εθνική μεταναστευτική πολιτική, την ένταξη όσων πληρούν κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις στην ελληνική πολιτεία.
9) Κρίνουμε ότι το ζήτημα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας και της κατάρτισης μεταναστευτικής πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν εθνικό και να ζητηθεί μια ευρύτερη συναίνεση εντός και εκτός του κοινοβουλίου. Διαφαίνεται ότι η φιλοσοφία του προτεινόμενου νομοσχεδίου διίσταται (ίσως και να αντιτίθεται) κατά πολύ του κοινού λαϊκού αισθήματος με κίνδυνο τη δημιουργία ανατρεπτικών και ρατσιστικών δυναμικών αλλά και τάσεων διάσπασης και τριβής μέσα στην ελληνική κοινωνία.
10) Η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο με επείγουσα προτεραιότητα, καταμεσής μάλιστα μιας τεράστιας και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και χρηματοπιστωτικής απαξίωσης που διέρχεται, κατά γενική ομολογία, η πατρίδα μας, μας δημιουργεί εύλογα πολλά ερωτηματικά, ακόμη και υποψίες. Είναι αλήθεια τόσο επίκαιρο και επείγον τον εν λόγω ζήτημα; Ποιος θα είναι άραγε ο αντίκτυπος στην εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και ομοιογένεια των Ελλήνων; Θα διακυβευτούν το εθνικό φρόνημα και η ορθόδοξη πίστη μας; Θα επιφέρει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, προς όφελος ενός ή δύο συγκεκριμένων κομμάτων; Σε μια εποχή που οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και η ανεργία καλπάζει, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα ασφαλιστικά ταμεία και στα κρατικά ταμεία ανεργίας και επιδομάτων; Συμφωνούμε ότι «ο φόβος είναι κακός οδηγός», αλλά δεν φοβόμαστε. Το να επεξηγούμε τα πάντα κάτω από το πρίσμα της ξενοφοβίας είναι υπεκφυγή και όχι αντιμετώπιση. Ο Έλληνας δεν φοβήθηκε θεριά, τώρα θα φοβηθεί; Το να αναφερόμαστε σε ανθρώπους που «η ανέχεια και ο πόλεμος τους στέρησαν την πρώτη τους πατρίδα» αποτελεί απόπειρα παραπλάνησης του κόσμου, θίγοντας τις ευαίσθητες χορδές ανθρωπιάς του Έλληνα, προβάλλοντας μια περιορισμένη μα τραγική κατηγορία των μεταναστών και όχι μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη διάσταση του ζητήματος.
Δυστυχώς εκτιμούμε ότι η μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας θα επιδράσει αρνητικά, έως και καταλυτικά, με συνέπειες απρόβλεπτες και ίσως μη –αναστρέψιμες.
11) Τελειώνοντας αναρωτιόμαστε γιατί το ελληνικό κράτος, αν ήθελε πραγματικά να «τακτοποιήσει» εκκρεμότητες, δεν φρόντισε με την ίδια σπουδή να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της ελληνικής διασποράς για χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις χώρες που κατοικούν τα μέλη της; Στο κάτω-κάτω εμείς οι απόδημοι Έλληνες (απεξαρτημένοι από ρουσφέτια, πακέτα και επιδοτήσεις) θα ψηφίζουμε με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την προοπτική του ελληνικού έθνους. Έτσι δεν πρέπει;
12) Κρίνουμε ότι η λαθρομετανάστευση και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι ο Δούρειος Ίππος της άλωσης του Ελληνισμού.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Δημήτριος Καλαμαράς Esq, Πέτρος Γαλάτουλας
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

Ο ΣΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Ο νόμος είναι η βάση κάθε ευνομούμενης κοινωνίας. Από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούταν απαράβατος και ιερός, που όποιος τον παρέβαινε χαρακτηριζόταν αστόχαστα ιερόσυλος. Πώς ορίζεται λοιπόν ο νόμος; Υπάρχουν νόμοι διαχρονικοί;

"Ελληνική Αναγέννηση" - Άρθρο του "Ορφέα"
Νόμος, σύμφωνα με το λεξικό Σούδα είναι «...ο θεσμός, η συνήθεια». Η συνήθεια αυτή είτε είναι αποτέλεσμα πολλών ετών και εκφράζεται μέσα από την καθημερινότητα (π.χ. θυσία στους θεούς κατά την αρχαιότητα), είτε επιβάλλεται από τους κραταιούς (π.χ. κεφαλικός φόρος). Στο νου μας έρχονται πολλές περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία που νομοθέτες θέσπισαν νόμους για το γενικό «καλό». Ο Σόλων στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. καθιέρωσε μια σειρά από νόμους στην πόλη των Αθηνών, εισάγοντας αρκετές καινοτομίες, όπως τη σεισάχθεια (σείω + άχθος = αφαιρώ βάρος). Απελευθέρωσε λοιπόν, όσους είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών, κατάργησε το δανεισμό με εγγύηση ανθρωπίνου σώματος και χάρισε όλα τα χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες και δημόσιο.

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε τον Σόλωνα να νομοθετήσει; Στα τέλη του 7ου αιώνα η κοινωνική κρίση μάστιζε την Αθήνα. Υπήρξε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και συγχρόνως μια μείωση των παραγωγικά εκμεταλλεύσιμων περιοχών της Αττικής, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια χρόνια διπλή αναντιστοιχία: α) ανάμεσα στους πλούσιους γαιοκτήμονες που κατείχαν τα πάντα και τους φτωχούς αγρότες που εξαρτιόταν από τα δάνεια που έπαιρναν από τους γαιοκτήμονες και β) ανάμεσα στην αυξανόμενη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων και στη μειούμενη προσφορά τους. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν, μεταξύ άλλων, οι γαιοκτήμονες να επιβάλλουν την κατάργηση των μη-εντόκων και μη-ενυπόθηκων δανείων που ίσχυαν μέχρι τότε και την αντικατάστασή της από έντοκα και ενυπόθηκα δάνεια. Έτσι, όλο και αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού της πόλης έχανε την ιδιότητα του πολίτη και ξέπεφτε στην κατάσταση του δούλου (πολλές φορές πουλιόταν σε ξένους).[1]





Αξίζει να τονίσουμε την άποψή του για τη νομιμοποίηση μεταναστών, ένα θέμα που «καίει» τη σύγχρονη κοινωνία μας. Δίνει λοιπόν, το δικαίωμα να πολιτογραφηθούν αθηναίοι πολίτες όσοι «ξένοι» θέλουν να κατοικήσουν στην Αθήνα, αφού όμως μείνουν για λίγο καιρό σε αυτήν, (τοὺς ἐξ ἀλλοδαπῆς Ἀθήνῃσι κατοικεῖν ἐθέλοντας, εἰς πολίτας ἐνταῦθα χρόνον ὀλίγον διατρίψαντας ἐγγράφεσθαι). Τι εννοεί όμως με τον όρο «αλλοδαποί»; Αλλοδαπός, σύμφωνα με το έγκυρο ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής J. B. Hofmann είναι: «ο εξ άλλου τόπου, ο ανήκων εις άλλην χώραν, ξένος». Χώρα για τους αρχαίους Έλληνες θεωρείται ο τόπος τους, έτσι ο Αθηναίος για τους Θηβαίους θεωρείται ξένος και αλλοδαπός. Οι δε ξένοι με τη σημερινή έννοια καλούνται «βάρβαροι» και ο Σόλων δεν αναφέρεται σε αυτούς, μιας και χρησιμοποιεί τη λέξη «αλλοδαποί». Με λίγα λόγια, είναι αδιανόητο για τους αρχαίους ημών προγόνους να πολιτογραφηθούν Έλληνες Πολίτες όσοι δεν έχουν ρίζες στα ελληνικά φύλα. Όμως, δεν μπορούσε ο καθένας από του «ξένους» να γίνει αθηναίος πολίτης, έπρεπε να συντρέξει και μια άλλη προϋπόθεση. Αναφέρει ο αρχαίος νομοθέτης στο 3ο Κεφάλαιο (Άρθρο 25): «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παραχωρήσει το δικαίωμα του Αθηναίου πολίτη σε κάποιον που δεν είναι άξιος να γίνει πολίτης στο δήμο των Αθηναίων, για τη γενναιότητά του» (Μὴ ἐξεῖναι ποιήσασθαι Ἀθηναῖον, ὃν ἂν μὴ δι̉ ἀνδραγαθίαν εἰς τὸν δῆμον τῶν Ἀθηναίων ἄξιον ᾖ γενέσθαι πολίτην).

Ο Σόλωνας έδωσε τεράστια σημασία στον παραγωγικό ιστό της Αθήνας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στην εξέλιξη της κοινωνίας. Έτσι, επιβάλλει την άσκηση τέχνης και δίδει το δικαίωμα στους υιούς να μην γηροκομήσουν τον πατέρα τους, εάν εκείνος... δεν τους έχει διδάξει κάποια τέχνη.[2] Φανερή γίνεται έτσι η ιδιαιτερότητα του παραγωγικού τομέα στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας. Σκέψεις και πρακτικές που δεν συναντώνται στη σημερινή Ελλάδα.

Γνωρίζοντας ο ίδιος ότι θα μπορούσε εύκολα να γίνει πιο ελαστικός στην εφαρμογή των νόμων ή ακόμα και στην μερική αναπροσαρμογή τους, προτίμησε να φύγει από την πόλη. Αυτή του η πράξη δηλώνει, σε μια πρώτη φάση, την διάκριση των εξουσιών. Αφού, δημιούργησε νόμους πλαίσια μέσα στα οποία θα κινούνταν οι πολίτες ως ζωντανός εξελισσόμενος οργανισμός στη συνέχεια, με την αυτοεξορία του από την πόλη, έδωσε την ευκαιρία σε άλλα όργανα να εκτελέσουν τους νόμους (διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας).

Κατά την αντίληψη του Σόλωνα, το δίκαιο δεν εμπεριέχει την έννοια της ισότητας, αλλά αυτή της δίκαιης ανισότητας. Έδωσε μεγάλη σημασία στις μεταποιητικές και εμπορικές τάξεις της Αθήνας, δίνοντάς τους την πλειοψηφία στην Εκκλησία του Δήμου. Γενικά, η νομοθετική του λογική, στηρίχθηκε στη διατήρηση των κοινωνικών τάξεων, μη θέλοντας να τις εξισώσει, δημιουργώντας έτσι έναν καλά δομημένο μηχανισμό που λειτουργούσε προς συμφέρον της πόλης.

Μετά τον Σόλωνα, σημαντικό παράγοντα στο δρόμο προς την αθηναϊκή δημοκρατία έπαιξαν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη. Η πορεία αυτή των νόμων, οι οποίοι άλλαξαν και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των πολιτών μέσα σε περισσότερο από έναν αιώνα, μας δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι οι νόμοι είναι βασική προϋπόθεση για την ανοδική πορεία μιας κοινωνίας και δεύτερον ότι αυτοί δε μένουν ποτέ σταθεροί στη διάρκεια των αιώνων καθώς μεταβάλλονται οι κοινωνικές – οικονομικές συνθήκες. Όμως, μη γελιόμαστε. Αυτό που διατηρεί τη συνοχή των νόμων, όσες τροποποιήσεις και να γίνουν, είναι οι αξίες και τα ιδανικά που διακρίνονται, ακόμα και με μια πρόχειρη ματιά στους νόμους του Σόλωνα, όπως και σε εκείνους άλλων μεταγενέστερων νομοθετών. Αξίες ηθικές, όπως η διατήρηση της παρθενίας, αξίες θρησκευτικές, όπως η τέλεση ευχαριστιών προς τους θεούς, αξίες οικονομικές, όπως η στήριξη των γεωργών και τεχνιτών που δημιουργούν πλούτο στην κοινωνία, καθώς και τα ιδανικά της πατρίδας και της γενναιότητας για την υπεράσπισή της.

Οι νόμοι του Σόλωνα καταδεικνύουν το τεράστιο πνευματικό χάσμα που χωρίζει τη σκέψη και τη δράση του αρχαίου πνευματικού κόσμου και του αντίστοιχου σημερινού. Τότε, επενέβαιναν οι λεγόμενοι σοφοί για να σώσουν τις πόλεις από την κοινωνική κατρακύλα. Σήμερα, οι «σοφοί» είναι τα golden boys που προσκυνούν το χρήμα και το λατρεύουν σαν θεό τους. Αυτοί, οι τελευταίοι, αναλαμβάνουν να αναπτύξουν κοινωνίες πατώντας σε λάθος μονοπάτια. Τότε, οι σοφοί, χωρίς να έχουν σπουδάσει στο Harvard, αντιλαμβάνονταν τη σημασία της ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού μιας πόλης-κράτους. Σήμερα, οι πολυσπουδαγμένοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και με χρόνια εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του, με αποτέλεσμα να καταρρακώνουν με τις αποφάσεις τους την αγορά και να δημιουργούν έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τέτοια είναι η αναντιστοιχία των δύο εποχών, που δεν θα ήταν άκαιρο να αναρωτηθούμε, πως ξέπεσε έτσι το ανθρώπινο είδος; Πώς άφησε κάποιους αδαείς να το οδηγήσουν στο βούρκο; Θα ξυπνήσει ποτέ για να αναστηλωθεί; Οι ευχές όλων μας για το 2010 είναι λόγια. Ήρθε ο καιρός για έργα. Καλή χρονιά.

Ορφεύς

ΠΗΓΗ: http://elliniki-anagennisi.blogspot.com/2010/01/blog-post.html