Και άλλες περικοπές από την κυβέρνηση που... διαλύεται
Μέσα σε ένα κλίμα πανικού και αποφυγής ευθυνών (έως και κατηγοριών) η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να "περάσει τον καιρό" της, μέχρις ότου η χώρα οδηγηθεί στο πλήρες αδιέξοδο. Ουσιαστικά, τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν πολύ καλά πως το μνημόνιο αποτελεί την πολιτική τους κηδεία, γι αυτό τον λόγο προσπαθούν (ο καθένας από το ντοβλέτι του) να διασωθούν για να υπάρξουν την επόμενη ημέρα...
Μία κυβέρνηση, η οποία έχει επιδοθεί σε "κοψίματα" κρατικών επιχορηγήσεων, μειώσεις μισθών σε υπαλλήλους, αυξήσεις φόρων στους πολίτες, ενώ έχει καταστεί σαφές πως έχει από καιρού κλείσει τις "κάνουλες" για την υλοποίηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής, προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία γνωρίζοντας πολύ καλά πως οι πολιτικές της αποφάσεις έχουν "τινάξει στον αέρα" την χώρα. Βέβαια, ενώ το κυβερνητικό συμβούλιο συζητά και κάνει φιλοσοφικές προσεγγίσεις στα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία, την ίδια στιγμή ΟΥΤΕ ΕΝΑ κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει ζητήσει την παύση της πληρωμής του, ούτε ένας βουλευτής δεν έθεσε θέμα παύσης πληρωμών ολόκληρου του πολιτικού κόσμου...
Κι ενώ βρισκόμαστε μερικά βήματα πριν την βέβαιη ανακοίνωση κυβερνητικού ανασχηματισμού και ίσως λίγο πριν την (καθυστερημένη) προκήρυξη εκλογών, όλοι άρχισαν να στοχεύουν στον "τσάρο" επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τα τραγικά λάθη και τις αστοχίες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ίσως, βέβαια, αγνούν τα κυβερνητικά στελέχη πως το budget ήταν πολύ μεγάλο για τον Παπακωνσταντίνου, αφού η εμπειρία του σε ξεπούλημα (με προηγούμενη διάλυση) ήταν σχετικά μικρή (βλ. ΟΤΕ).
Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, όπως γράφει το "ΕΘΝΟΣ"
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προς «υπογραφή» Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2012-2015) προαναγγέλλουν μια επίπονη διαδικασία, ειδικά για το οικονομικό επιτελείο.
Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν αρκετοί υπουργοί, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναλύσει τα δεδομένα και να… κατανείμει τα βάρη των περικοπών ανά υπουργείο. Στην αρχή άκουγαν χωρίς να διακόπτουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι προσάρμοσαν τις παρεμβάσεις τους στη λογική του… Πόντιου Πιλάτου. Η πρόταση για 10% περικοπές οριζόντια σε όλα τα υπουργεία (14,5 από δαπάνες και 9 δισ. από έσοδα) ήταν αυτή που προκάλεσε «επανάσταση» και στην πραγματικότητα απομάκρυνε τη δυνατότητα αποφάσεων.
Οι επόμενες ημέρες σε κάθε υπουργικό γραφείο -με ελάχιστες εξαιρέσεις- ήταν το ίδιο δύσκολες. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές» υποστήριζαν υπουργοί, εξαπολύοντας μύδρους κατά του οικονομικού επιτελείου.
«Ας κόψουν οι άλλοι»
«Εγώ δεν μπορώ να κόψω άλλα κονδύλια, γιατί δεν κόβει ο …» έλεγε υπουργός, ενώ συνάδελφός του «έδειχνε» τον Θ. Πάγκαλο, κατηγορώντας τον (παρότι δεν χειρίζεται ως αντιπρόεδρος προϋπολογισμό) ότι έχει αναλάβει αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και ζημιογόνων φορέων. «Μέχρι στιγμής γίνονται ”ασκήσεις” σε κάθε υπουργείο, αλλά αν αυτή η ”άσκηση” δεν λυθεί εγκαίρως, τότε δεν θα λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου» προειδοποιεί κορυφαίος παράγοντας και αποκαλύπτει ότι η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι η 5η δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν ακολουθηθεί ο σχεδιασμός που έχει αποφασιστεί.
Η αλήθεια είναι ότι ένα πρώτο πλάνο περικοπών έχει ήδη επεξεργαστεί και «συζητά» με την τρόικα ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και καταθέσει την πρώτη «εκδοχή» των περικοπών. Αλλωστε δέσμευσή του αποτελεί η έγκριση του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Απριλίου και η ψήφισή του από τη Βουλή στην… επέτειο του μνημονίου – δηλαδή έως τα μέσα Μαΐου.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου:
Σε 10 μέρες πρέπει όλα να τελειώσουν
Το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών είναι στο υπουργείο Οικονομικών η δέουσα «συνταγή» περικοπών. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει -μάλιστα, η βάση ετέθη κατά την τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου στις 11 του Φλεβάρη. Ο «τσάρος» της Οικονομίας, εν τω μεταξύ, έχει υπολογίσει ότι από τις ετήσιες δαπάνες συνολικά (115 δισ. με τόκους) πρέπει να περικοπούν από 12% έως 15% σε βάθος μεσοπρόθεσμου -ήτοι 14,5 δισ. ευρώ. Εχει δε την ευθύνη να παρουσιάσει εντός των επόμενων δέκα ημερών το σχέδιο για μεσοπρόθεσμη προσαρμογή, συγκεντρώνοντας τις «επιμέρους» περικοπές ανά υπουργείο.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:
Θεωρεί υπερβολικά τα 660 εκατ.
Εχει ζητηθεί «μαχαίρι» 660 εκατ. ευρώ και η πολιτική ηγεσία του Περιφερειακής Ανάπτυξης αναζητεί τις «πηγές» του υπουργείου. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν συμφωνεί με περικοπές που θα ακυρώσουν επενδύσεις -πάντως, οι γενικοί γραμματείς του ψάχνουν περιθώρια για… ψαλίδισμα.
Γιάννης Ραγκούσης:
Ποντάρει στο Ενιαίο Μισθολόγιο
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό των δαπανών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 2010 η Αυτοδιοίκηση έλαβε πόρους 2 δισ. ευρώ αντί 3 δισ. ευρώ το 2009. Τους έχει ζητηθεί να προχωρήσουν σε επιπλέον περικοπές περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξευρεθούν για παράδειγμα από το «κόψιμο» των επιχορηγήσεων προς τα κόμματα ή των πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Σοβαρή μείωση προβλέπεται και από το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Βαγγέλης Βενιζέλος:
Ετοιμάζει στοχευμένες παρεμβάσεις
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι του οικονομικού επιτελείου έχουν ζητήσει «άλματα» στις περικοπές, που παραπέμπουν σε «γενναίες» αποφάσεις. Για παράδειγμα, ακούγεται ότι -εκτός από το «σίγουρο» κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ που ζητείται από τις περικοπές στο υπουργείο Αμυνας- το οικονομικό επιτελείο ζητεί αποφάσεις σχετικά με τη συγχώνευση (ακόμη και την κατάργηση) στρατοπέδων, το σπάσιμο «κωδικών» και τη διαχείρισή τους προς την κατεύθυνση των περικοπών. «Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις» απαντούν από το υπουργείο. Συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και δραστικές λύσεις προτείνουν και για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δημήτρης Ρέππας:
Υπάρχει σχέδιο με ορίζοντα τριετίας
Εχουν ήδη βρει από πού θα περικόψουν με ορίζοντα τριετίας. Το ποσό (που αντιστοιχεί στο 10%) φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από τις διάφορες κατηγορίες των λειτουργικών δαπανών. «Δεν συζητάμε για μισθούς, θα κόψουμε δαπάνες για πρώτες ύλες, ταξίδια κ.ά.», τονίζει εις εκ της ηγεσίας του Υποδομών. Επίσης σκέφτονται άλλες δράσεις για την αύξηση των εσόδων -για παράδειγμα την έκδοση βιβλίου για την ασφαλή οδήγηση, το οποίο θα προμηθευτούν οι Σχολές Οδηγών. Η λογική που επικρατεί είναι να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την άντληση εσόδων, ώστε να ισορροπήσουν τις περικοπές σταδιακά…
Κώστας Σκανδαλίδης:
Πρέπει να κοπούν 200 εκατ.
Το Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται κυρίως από κοινοτικούς πόρους και είναι από τα υπουργεία με ελάχιστες πηγές εσόδων. Εντούτοις εξετάζουν σχέδιο εξοικονόμησης που φτάνει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ -για ένα υπουργείο που η ηγεσία του διαχειρίζεται σαφώς περιορισμένο προϋπολογισμό από τα άλλα υπουργεία.
Αννα Διαμαντοπούλου:
Απέδωσαν οι συγχωνεύσεις σχολείων
Είναι ένα από τα υπουργεία που με πολιτική απόφαση μπορεί να εξαιρεθεί από τον κανόνα. Διότι αφενός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς «εμπόδια» και αφετέρου μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση δαπανών. Είναι δε το υπουργείο που αριθμεί περίπου 300 χιλιάδες προσωπικό, που σημαίνει ότι όσες δαπάνες δεν έχουν κοπεί είναι ανελαστικές. Πάντως, τους έχει ζητηθεί κονδύλι 630 εκατ. ευρώ επιπλέον περικοπών.
Λούκα Κατσέλη:
Εξετάζεται σύμπραξη με ιδιώτες
Από το συνολικό ποσόν (σε όλα τα υπουργεία) των 115 δισ. ευρώ των δαπανών, τα 40 δισ. αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες και εν πολλοίς το υπουργείο Εργασίας. Και από το σύνολο των εσόδων τα 30 δισ. αποτελούν το προβλεπόμενο ποσόν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι στο «στόχαστρο» του υπουργείου Οικονομικών έχει μπει το Εργασίας, όπου αναμένουν άμεσες κινήσεις εξορθολογισμού. Η Λούκα Κατσέλη, πάντως, θεωρεί ότι μέχρι το 2015 η αύξηση εσόδων θα φτάσει περίπου τα έξι δισ. (υπολογίζουν 900 εκ περικοπές), ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση συζητούν το ενδεχόμενο «σύμπραξης» με ιδιώτες κυρίως για την αύξηση των εσόδων.
Χάρης Καστανίδης:
Αναζητά αντίβαρο στα έσοδα
Η δέσμευση περικοπών στο Δικαιοσύνης αφορά το ποσό των 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 θα αντληθούν από τον «φάκελο» των δαπανών και τα 25 από την αύξηση των εσόδων. Είναι γεγονός ότι το εν λόγω υπουργείο έχει συγκριτικά ισχυρό ποσοστό ανελαστικών δαπανών (δικαστήρια, φυλακές κ.ά.), αλλά σε ένα πρώτο πλάνο έχουν ήδη εντάξει το πρόγραμμα των περικοπών.
Παύλος Γερουλάνος:
Εχει να… λαμβάνει από πολλές πηγές
Ενα από τα υπουργεία που έχει εξασφαλίσει ότι θα αντισταθμίσει τις περικοπές με τα έσοδα. Υπάρχουν -υπογραμμίζει η ηγεσία του υπουργείου- δυνατότητες άντλησης εσόδων από αρκετές πηγές, π.χ. από τα «πωλητήρια» των ΤΑΠΑ, στα μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού κ.α. Το κονδύλι, πάντως, των περικοπών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Διαμαντίδης:
Πρέπει να αξιοποιηθούν τα ακίνητα
Το… ταμείον είναι μείον -είναι η πρώτη απάντηση της ηγεσίας του Θαλασσίων Υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι από το 1,55 δισ. το 1,25 δίνεται για τις συντάξεις του ΝΑΤ. Ομως το υπουργείο έχει απίστευτες και ανεκμετάλλευτες πηγές εσόδων (ακίνητα Οίκου Ναύτου και ΝΑΤ). Τριώροφο κτίριο «φιλέτο» στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά παραμένει αναξιοποίητο, ενώ το υπουργείο πληρώνει κάποιες χιλιάδες κοινόχρηστα!
Ο κ. Καρχιμάκης απαντά στην κριτική που δέχθηκε επειδή αποδέχθηκε τον διορισμό του στο υπουργείο Υποδομών
"Εγώ δεν τα έχω παντελονιάσει" φωνάζει ο Καρχιμάκης, αφήνοντας υποψίες πως έχει πολύ καλή γνώση για "παντελονιάσματα" από κάποιους, στους οποίους σαφέστατα στέλνει "μήνυμα" πως δεν τον στηρίξουν, δεν έχει σκοπό να πάει στον πάτο μόνος του...
«Eνσημα δεν κολλάω, μισθό δεν παίρνω. Συνεπώς γιατί να παραιτηθώ; Οπως όλοι οι βουλευτές, ανέστειλα με την εκλογή μου στη Βουλή την υπαλληλική μου ιδιότητα. Οτι εργαζόμουν στην Ολυμπιακή δεν το έκρυψα ποτέ, το έχω και στο βιογραφικό μου. Εργαζόμουν ως διοικητικός λογιστής και έπαιρνα 1.800 ευρώ μισθό» υπογραμμίζει ο κ. Καρχιμάκης. «Γιατί λοιπόν να παραιτηθώ; Και όσοι λένε ότι δεν παραιτούμαι για να πάρω σύνταξη από την Ολυμπιακή κάνουν λάθος. Δεν παίρνω σύνταξη, δεν έχω κολλήσει ένσημα, συνεπώς δεν έχω συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια. Δεν έχω συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Και επιπλέον δεν είμαι διαπλεκόμενος. Αν τα είχα παντελονιάσει και τα είχα οικονομήσει,θα είχα παραιτηθεί. Και τότε αυτό θα ήταν το ύποπτο. Εγώ τα χέρια μου δεν τα έχω μολέψει (όπως λένε οι Κρητικοί) ποτέ. Και έχω καθαρό πρόσωπο και δεν είμαι εξάρτημα κανενός» συμπληρώνει.
Σχολιάζοντας εξάλλου την κριτική που δέχθηκε (ο ίδιος θεωρεί ότι η επίθεση ξεκίνησε από τη ΝΔ, έστω και αν δέχθηκε πυρά και από το ΠαΣοΚ), σημειώνει: ....
«Αν κάποιοι νομίζουν ότι στοχοποιώντας με θα βγάλουν τα απωθημένα τους για τη διαδρομή μου στα χρόνια της αντιπολίτευσης και επιδιώκουν να μου βάλουν τσιρότο στο στόμα ,πρέπει να καταλάβουν τούτο: Θα είμαι πιο σκληρός και πιο αμείλικτος». Και καταλήγει:
«Πώς θα ζούσα αν ο λαός κάποια στιγμή δεν με ψήφιζε και δεν με έστελνε και πάλι στη Βουλή; Πρέπει δηλαδή να ζητιανεύω και να είμαι υποχείριο του καθενός; Οι βουλευτές πρέπει να έχουν ανεξαρτησία οικονομική, να είναι διάφανοι».
Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ επιτίθεται στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο της ΝΔ κυρία Βασιλική Τζότζολα, η οποία την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε τον διορισμό της στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι
«δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
«Η Τζότζολα παραιτήθηκε επειδή δεν είναι βουλευτής» τονίζει ο κ. Καρχιμάκης.
«Πληρωνόταν και επιβάρυνε το κράτος. Εγώ όμως όχι. Εδώ μπαίνει όμως ένα ζήτημα: Τώρα που παραιτήθηκε από τη θέση της, πώς θα ζήσει; Με ποια δουλειά; Να μας το πει».
Ταυτόχρονα ο κ. Καρχιμάκης καταγγέλλει την κυρία Τζότζολα ότι ακολούθησε μια υποκριτική στρατηγική, καθώς τώρα αρνείται έναν διορισμό για τον οποίο η ίδια είχε υποβάλει αίτηση.
«Η κυρία Τζότζολα υπέβαλε μόνη της αίτηση για μετάταξη. Η αίτηση φέρει την υπογραφή της. Ζήτησε να μεταταχθεί στον ΟΑΣΑ. Εγώ ζήτησα να μεταταχθώ σε ένα υπουργείο με πολύ χαμηλές αποδοχές» παρατηρεί ο κ. Καρχιμάκης.
«
Το Βήμα» ζήτησε την απάντηση της κυρίας Τζότζολα στα όσα τής καταμαρτυρεί ο κ. Καρχιμάκης.
«Πράγματι,υπέβαλα αίτηση για μετάταξη τον Οκτώβριο του 2009, αλλά τότε ήμουν άνεργη και μια απλή δικηγόρος» απαντά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ. Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση γιατί όταν ανέλαβε κομματικό αξίωμα στη ΝΔ δεν ανακάλεσε την αίτησή της, τονίζει:
«Η αίτηση από τον Οκτώβριο του 2009 πήρε τον δρόμο της. Δεν την ανακάλεσα επειδή θεώρησα ότι ουδέποτε αυτή η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αυτούς τους διορισμούς, όταν είναι σε αυτή την κατάσταση η οικονομία. Τώρα που κατέληξε στον διορισμό, εγώ τον αρνούμαι. Δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει ότι διατηρώ μια θέση στο Δημόσιο ενώ είμαι και στέλεχος ενός κόμματος. Και είναι λάθος να λέει ο κ.Καρχιμάκης ότι πληρωνόμουν».
Οπως εξηγεί η κυρία Τζότζολα, εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του κ.
Αλ. Λυκουρέζου όταν τη ζήτησε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ο κ.
Γ. Μπενόπουλος και εν συνεχεία στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Επειδή το δικηγορικό γραφείο όπου εργαζόταν εξυπηρετούσε και πιθανούς αγοραστές της Ολυμπιακής, παραιτήθηκε και στη συνέχεια προσελήφθη ως μετακλητή υπάλληλος στις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ακολούθως στην Πάνθεον και μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου η σύμβασή της έληξε αυτοδικαίως μετά τις εθνικές εκλογές.
«Προσέφερα τις υπηρεσίες μου για την απόλυτα “καυτή πατάτα” της Ολυμπιακής επί κυβέρνησης Καραμανλή. Για να ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή. Και είχαμε απέναντί μας τον κ.Καρχιμάκη που καθοδηγούσε τους συνδικαλιστές, για να διασφαλίσει τώρα με την ιδιωτικοποίηση τον διορισμό του στο Δημόσιο» καταλήγει η κυρία Τζότζολα.
Βουλευτές με δεύτερη δουλειά
Το ερώτημα αν ο βουλευτής δικαιούται να αναστέλλει την επαγγελματική του ιδιότητα ή αν μπορεί να εργάζεται όσο είναι βουλευτής διχάζει εδώ και χρόνια τον πολιτικό κόσμο της χώρας,αλλά και την κοινή γνώμη.
Το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή θέσπισε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, αλλά το κατήργησε και πάλι το 2008 επειδή παραιτήθηκαν από βουλευτές όσοι είχαν αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία που δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν.Ταυτόχρο- να θεσπίστηκαν μια σειρά ειδικά προνόμια για τους πρώην βουλευτές που θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
Το πιο σκανδαλώδες από αυτά είναι εκείνο που κατήργησε προσφάτως ο υπουργός Υγείας κ.
Α. Λοβέρδος και σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί που δεν επανεκλέγονταν μπορούσαν να καταλάβουν θέση διευθυντή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μόνο μετά τις εκλογές του 2009 17 βουλευτές κατέλαβαν διευθυντικές θέσεις στο ΕΣΥ (
Μ. Νεονάκης, Σ. Μανίκας, Δ. Κοσσυβάκης, Χ. Σμυρλής, Δ. Θάνος, Εμμ.Φραγκάκης, Β. Μαλέσιος, Γ. Χρονόπουλος, Φ. Παπαδέλλης, Στ. Σουμάκης, Γ. Κίρκος, Τ. Χωρέμης από το ΠαΣοΚ και
Λ. Λυμπερακίδης, Α. Γεροντόπουλος, Κ. Καραμηνάς από τη ΝΔ). Μάλιστα διορίστηκε και πρώην βουλευτής (ο κ.
Δ. Κρανιάς από τη ΝΔ) ο οποίος είχε εκλεγεί μόλις για 48 ώρες!
Μετά την κατάργηση του ασυμβιβάστου εξάλλου αρκετοί βουλευτές εργάζονται ταυτόχρονα ενώ ασκούν τα καθήκοντά τους στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com