ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Μ.Μπόλαρη: Πρώην ΚΝΙΤΙΣΣΑ νυν Τροτσκίστρια με... 565.640 ευρώ


Ακόμη ένα εύπορο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το πόθεν έσχες των βουλευτών του. Συγκεκριμένα, η κυρία Μπόλαρη, ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, Συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, συμμετέχει σε 9 προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς με συγγενικά της πρόσωπα, ύψους 565.640 ευρώ.

Ποιά είναι όμως η κ.Μπόλαρη; Κνίτισσα που αποχώρησε το 1989, ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς και μετέχουσα στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, είχε διεκδικήσει άλλες τέσσερις φορές την εκλογή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2004.

Τελικά εκει στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κάποιος που να μην είνα εύπορος; Ακόμη και οι εκπρόσωποι της ...Εργατικής Αριστεράς(!!) του μόνο ...επενδύσεις δεν έχουν κάνει ακόμη...Η πλήρη αντίθεση μεταξύ ιδεολογίας και...δεξιάς τσέπης...
ΠΗΓΗ

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ (βίντεο)

ΟΙ ΗΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι στην αρχαία Ελλάδα ακολουθούσαν τις συμβουλές του Σωκράτη στο σχεδιασμό σπιτιών και πόλεων με βάση την παθητική ηλιακή αρχιτεκτονική.
093587957979
                 Τυπικό αρχαιοελληνικό σπίτι προσανατολισμένο στον άξονα Βορρά-Νότου, με την είσοδο και τα κύρια δωμάτια      στραμμένα στο Νότο για καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Πηγή: Supplied

ΠΟΤΕ στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρξε ένα τόσο διαπρεπές και εξέχον μέλος της κοινωνίας που να υποστήριξε τόσο θερμά την ηλιακή αρχιτεκτονική από τον Σωκράτη. Ο κορυφαίος φιλόσοφος ένιωθε τόσο έντονα την αναγκαιότητα οικοδόμησης πόλεων και κατοικιών σύμφωνα με τον ήλιο, ώστε σκέφτηκε να δημιουργήσει μια τάξη για να διδάξει στους μαθητές του τα μυστικά της ηλιακής αρχιτεκτονικής.

Αυτό αναφέρεται στο ενδιαφέρον βιβλίο του Τζον Περλίν “Let It Shine: The 6000-Year Story of Solar Energy”, στο οποίο ο συγγραφέας παραθέτει αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία για να δείξει ότι από τη Νεολιθική ακόμη εποχή τα σπίτια χτίζονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνουν το φως του ήλιου τον χειμώνα.

Στο βιβλίο υπάρχουν μερικά εντυπωσιακά στοιχεία: όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες – παλιά για να εστιάσουν το ηλιακό φως και να ανάψουν φωτιά, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης για να συγκολλήσουν μέταλλα και κατά τον δέκατο ένατο αιώνα για να κινήσουν ατμομηχανές· η βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ από τη δεκαετία του 1870, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί είχαν ήδη βρει τρόπους και μέσα που μετέτρεπαν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Θέματα ζωτικής σημασίας σήμερα, καθώς ολόκληρος ο πλανήτης οδεύει προς μια μη αντιμετωπίσιμη ενεργειακή κρίση.

Κατά τον συγγραφέα, οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι έχουν ωφεληθεί τα τελευταία έξι χιλιάδες χρόνια από την ενέργεια του ήλιου είναι μυριάδες. Και αναρωτιέται: αφού πριν από χιλιάδες χρόνια λαοί όπως οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν με επιτυχία την ενέργεια του ήλιου, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς, με την προχωρημένη τεχνολογικά γνώση μας, να κάνουμε την ηλιακή ενέργεια θεμέλιο και βάση του πολιτισμού μας;

Πολύ πριν από το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι σχεδιαστές σπιτιών έπρεπε συχνά να χρησιμοποιούν παθητικές πηγές ενέργειας για την άνεση των ενοίκων. Με βάση αυτό, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προγραμματίσει την οικοδόμηση ολόκληρων πόλεων στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, όπως η Όλυνθος και η Πριήνη, επιτρέποντας σε κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού να έχει πρόσβαση στο φως του ήλιου για ζεστασιά το χειμώνα. Αυτό το πετύχαιναν χαράσσοντας τους δρόμους από τα ανατολικά προς τα δυτικά, έτσι ώστε κάθε σπίτι να έχει νότιο προσανατολισμό.
043587957975p
              Στην Πριήνη οι κύριοι δρόμοι είχαν σχεδιαστεί στον άξονα Ανατολής-Δύσης, επιτρέποντας σε όλα τα σπίτια να έχουν πρόσβαση το χειμώνα στον ήλιο για να ζεσταίνουν το εσωτερικό τους. Πηγή: Supplied

033587957974
             Με το να έχουν την είσοδο και τα κύρια ανοίγματα στραμμένα στο νότο, τα σπίτια της αρχαιότητας εκμεταλλεύονταν τις ηλιακές ακτίνες για θέρμανση και φως. Οι περισσότερες πόλεις ήταν έτσι σχεδιασμένες που να επιτρέπουν σε κάθε σπίτι να θερμαίνεται από τον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες. Πηγή: Supplied

Η σωκρατική διδασκαλία

Ο Ξενοφών, που στα νιάτα του υπήρξε μαθητής του Σωκράτη, αναφέρει στο έργο του “Απομνημονεύματα Σωκράτους” τι δίδασκε ο μεγάλος σοφός στους μαθητές του σχετικά με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και τα παθητικά ηλιακά συστήματα.

Όπως το συνήθιζε, ο Σωκράτης ξεκινούσε τη συζήτηση κάνοντας μια απλή, κατά τα φαινόμενα, παρατήρηση: «Όταν κάποιος θέλει να χτίσει ένα σπίτι, δεν πρέπει να το κάνει όσο γίνεται πιο ευχάριστο, αφού θα ζήσει μέσα σ’ αυτό, και όσο πιο χρήσιμο γίνεται; Και δεν είναι ευχάριστο ένα σπίτι που το καλοκαίρι είναι δροσερό και το χειμώνα ζεστό; Τώρα, από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι στα σπίτια που έχουν νότιο προσανατολισμό, οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από τις στοές (σκεπασμένες βεράντες), αλλά το καλοκαίρι η διαδρομή του ήλιου είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από την οροφή, έτσι έχουμε σκιά…» Και παρουσιάζοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους είναι ωφέλιμη η ηλιακή αρχιτεκτονική, ο Σωκράτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε ένα σπίτι σχεδιασμένο με αυτό τον τρόπο «ο ιδιοκτήτης θα βρει σε αυτό ένα καταφύγιο για όλες τις εποχές… γεγονός που καθιστά το σπίτι και χρήσιμο και ευχάριστο».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν σε ελληνικές πόλεις και οικισμούς μεταξύ του 500 π.Χ. και του 200 π.Χ. έδειξαν ότι οι κατασκευαστές τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών κατοικιών ακολουθούσαν τις συμβουλές του Σωκράτη.

Η αρχή έγινε με την αναδιαμόρφωση δύο σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι εργάτες άλλαξαν τη διάταξη των δωματίων, έτσι ώστε να έχουν νότιο προσανατολισμό. Δηλαδή, το αίθριο και τα μεγάλα ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα) να κοιτούν προς το νότο, ενώ τα βορινά ανοίγματα ήταν λίγα και μικρά.


Η νέα αρχιτεκτονική αντίληψη εξαπλώθηκε σύντομα σε όλο τον ελλαδικό χώρο, καθώς οι κατασκευαστές κατοικιών άρχισαν να υιοθετούν την ηλιακή αρχιτεκτονική. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι πολεοδόμοι.
083587957978oln
               Αναπαράσταση σε υπολογιστή του εσωτερικού μιας κατοικίας της Ολύνθου. Η σκεπαστή βεράντα στο αίθριο έχει νότιο προσανατολισμό για καλύτερη εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός. Πηγή: Supplied

ΌΛΥΝΘΟΣ: η πρώτη ηλιακή πόλη

Παρά το γεγονός ότι η Πριήνη, η αρχαία ελληνική πόλη στη νοτιοδυτική Καρία, στις ακτές της Μικράς Ασίας, κοντά στη Σάμο, είναι μέχρι σήμερα ονομαστή για την ρυμοτομία της, η πρώτη ηλιακή πόλη της αρχαίας Ελλάδας ήταν η Όλυνθος.

Η αρχαία αυτή πόλη της Χαλκιδικής, χτισμένη σε μια εύφορη πεδιάδα, στο μυχό του κόλπου της Τορώνης, κοντά στη βάση της χερσονήσου της Κασσάνδρας, απέχει περίπου 11,5 χλμ. από την Ποτίδαια και 4 χλμ. από τη θάλασσα.

Τα οικοδομικά τετράγωνα της Ολύνθου, μήκους 100 περίπου μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, χωρίζονταν από δρόμους 5-7 μ. στον άξονα Ανατολής-Δύσης, οι οποίοι συνδέονταν ακανόνιστα με μερικούς εγκάρσιους. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο είχε μια σειρά από πέντε σπίτια στην κάθε πλευρά του δρόμου, ανάμεσα στα οποία υπήρχε ένας στενός διάδρομος. Τα σπίτια της Ολύνθου είναι τα αρχαιότερα που ξέρουμε και σχεδόν τα μόνα της κλασικής εποχής. Τα σπίτια της Πριήνης, της Πέλλας, της Περγάμου και της Δήλου είναι μεταγενέστερα.

Το παράδειγμα της Ολύνθου μιμήθηκαν και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα η ηλιακή αρχιτεκτονική να εξαπλωθεί μέχρι και τη σημερινή κεντρική Βουλγαρία. Ακόμη και αν η εδαφική έκταση παρουσίαζε δυσκολίες, οι πολεοδόμοι εύρισκαν τρόπους να τις ξεπεράσουν.


Παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι απόψεις του Σωκράτη στηρίζονταν στην πυθαγόρεια φιλοσοφία ή προέρχονταν μόνο από την εμπειρική παρατήρηση. Είναι πάντως γνωστό ότι ένας άλλος πυθαγόρειος φιλόσοφος, ο μεγάλος δραματουργός Αισχύλος έλεγε ότι «μόνο οι πρωτόγονοι και οι βάρβαροι δεν γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν τα σπίτια τους να αντικρίζουν τον ήλιο το χειμώνα».
053587957976
Στην κάτοψη αυτή του πολεοδομικού σχεδίου της Ολύνθου βλέπουμε ότι οι κύριοι δρόμοι είναι προσανατολισμένοι στον άξονα Ανατολής-Δύσης. Πηγή: Supplied
073587957978ol
Αναπαράσταση συγκροτήματος κατοικιών στην Όλυνθο. Τα δωμάτια και οι προσόψεις των κατοικιών κοιτάζουν προς το Νότο. Οι κατοικίες προστατεύονται από το ψύχος του βόρειου ανέμου με έναν ψηλό τοίχο, στον οποίο δεν υπάρχουν καθόλου ανοίγματα. Πηγή: Supplied

ΠΗΓΗ

ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ:"ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ"


Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Ἡ ποινικοποίησις τῆς …περικεφαλαίας.

Οἱ Σιωνιστὲς ποινικοποίησαν ἄκομα καὶ τὴν περικεφαλαία!
Μετὰ ἀπὸ ῥουφιανιὰ τῶν γνωστῶν πρακτόρων τῆς Μοσᾶντ, ποὺ παριστάνουν τοὺς δημοσιογράφους…
…100.000 εὐρῶ πρόστιμο στὴν Ἐθνικὴ Ἑλλάδος.

Μετὰ τοὺς προδότες …θὰ μᾶς κυβερνήσουν γενίτσαροι, ῥουφιάνοι καὶ πράκτορες!

Πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εθνική Ελλάδος επέβαλε η FIFA
Ἡ ποινικοποίησις τῆς ...περικεφαλαίας.1
Με πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ, τιμωρήθηκε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας από τη FIFA, για την συμπεριφορά των οπαδών της στον αγώνα με την Ρουμανία, για τα μπαράζ του Μουντιάλ 2014.

Η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου θεώρησε ότι η συμπεριφορά των έλλήνων φιλάθλων στο παιχνίδι με τη Ρουμανία ήταν ανάρμοστη – την περιέγραψε χαρακτηριστικά ως «περιφρονητική σε λόγια και πράξεις» – και γι’ αυτό το λόγο επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Από τη «δαγκάνα» της, ωστόσο, δεν ξέφυγαν ούτε οι Ρουμάνοι, οι οποίοι τιμωρήθηκαν επίσης για τα όσα έγιναν στο δεύτερο μπαράζ για τα προκριματικά του Μουντιάλ στο Βουκουρέστι με πρόστιμο που άγγιξε τις 50.000 ευρώ.
ΤΑ ΝΕΑ

Οἱ ῥουφιάνοι τῆς δημοσιογραφίας, ποὺ ζήτησαν ἀπὸ τὴν FIFA νὰ τιμωρήσῃ τοὺς φέροντες Περικεφαλαία…
Ἡ ποινικοποίησις τῆς ...περικεφαλαίας.2


Οἱ περικεφαλαῖες ἀπαγορεύτηκαν διότι ὁ,τιδήποτε θυμίζει Ἀρχαία Ἑλλάδα … δὲν ἀρέσει στοὺς σιωνιστὲς καὶ τὰ τσιράκια τους….

Ἀντιθέτως φορέστε ἐλεύθερα ὀτιδήποτε σᾶς γελοιοποιεῖ, ὅπως κέρατα, περοῦκες καὶ κόκκινες μύτες κλόουν. 

Ἐλεύθερα κάνετε παρέλαση γυμνοί, ἀγκαλιὰ μὲ δονητές, στὸ κέντρο τῶν Ἀθηνῶν … ἀλλὰ ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ να φορέσετε περικεφαλαῖες!

Ἡ ποινικοποίησις τῆς ...περικεφαλαίας.3
ΠΗΓΗ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ


Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΟΥΔΗ
Τα έθνη δεν αξίζουν μόνο με το να μένουν έθνη αν δεν είναι συνάμα και ζύμη για την δημιουργία πολιτισμών και ξεχωριστών ανθρώπων.
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

Η μεγαλοσύνη των εθνών δεν μετριέται με το στρέμμα
Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Ο Ελληνικός Εθνικισμός δεν είναι ιδεολογία, είναι σύμβολο πίστεως. Πίστεως, στην... ιστορία της αυτόχθονης ελληνικής φυλής που αναδύθηκε και εξανθρωπίσθηκε σ’ αυτόν τον μαγικό τόπο, εδώ και τουλάχιστον 300.000 χρόνια, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις της χρονολόγησης των ανθρώπινων ευρημάτων που βρέθηκαν στην πατρίδα μας. Πίστεως, στις αφομοιωτικές της ικανότητες, που μέσα στο διάβα του χρόνου ρούφηξαν όλες τις ανθρώπινες προσμείξεις που παρεισέφρυσαν σ’ αυτόν τον χώρο και που λόγω της πολιτισμικής της ισχύος, γέννημα-θρέμμα της μαγείας της γης, της θάλασσας, του ήλιου, του αέρα και της ντοπιολαλιάς της Ελλάδας, κράτησε την ελληνικότητά της: το όμαιμο, το ομόγλωσσο, το ομόδοξο και το ομότροπο.

Το ελληνικό έθνος υπήρξε πάντοτε ένα οργανικό συνεκτικό βιολογικό σύνολο μέσα από την κοινή του κυτταρική μνήμη και την δημιουργική του βούληση, η οποία υπήρξε ο καταλύτης της διαμόρφωσης ενός οικουμενικού ανθρωπιστικού πολιτισμού. Και είναι αυτή ακριβώς η εν δυνάμει προδιαγεγραμμένη παραγωγή πολιτισμού που αποτελεί το αυθεντικό κριτήριο αξιολόγησης των εθνών που αναδεικνύονται μέσα από το φυλετικό τους υπόβαθρο και εκβλαστάνουν σε έναν συγκεκριμένο τόπο ως οριοθετημένες και εξελισσόμενες συλλογικότητες, σε έναν πλανήτη που υφίσταται ολοένα και περισσότερο την αφαίμαξη από τα οικονομικά παράσιτα που προσπαθούν να τον μεταμορφώσουν σε μία παγκόσμια δουλοπαροικία.

Ο Ελληνικός Εθνικισμός είναι έκφραση της ελληνικής ιδιοπροσωπίας. Είναι αυθύπαρκτος, αυτόφωτος και αυτοδύναμος. Δεν είναι εισαγόμενος, δεν είναι προϊόν απομίμησης ή αντικατοπτρισμού. Δεν σχετίζεται με τον λαϊκισμό του ιταλικού φασισμού που θωπεύει τα συνδικάτα, ούτε με τις ιδεοληψίες του γερμανικού ναζισμού περί αρίας φυλής που διαχύθηκε από τον Βορρά κομίζοντας την σοφία σε μια ζούγκλα υπανθρώπων. Ούτε ακόμη με την όποια οικονομική νεοθεολογία μαρξιστικής ή νεοφιλελεύθερης φύσεως που οδηγεί στον δρόμο της δουλείας του ανθρώπου από τον άνθρωπο ή την όποια αναρχική θεώρηση των πραγμάτων γιατί γνωρίζει ότι οι αδήρητοι νόμοι της φύσεως γεννούν πάντα μία τάξη μέσα από το όποιο προσωρινό χάος (ordo ab chao). Ούτε σχετίζεται με τον εβραϊκό εθνικισμό που πρεσβεύει την γραμμική πορεία της ιστορίας, την αναρρίχηση στην σκάλα του Ιακώβ προς έναν απωλεσθέντα παράδεισο.

Ο Ελληνικός Εθνικισμός έχει την αίσθηση της κυκλικής ροής της ιστορίας, της αέναης επιστροφής, γι’ αυτό δεν φοβάται την πτώση, γνωρίζει ότι θα την ακολουθήσει η άνοδος. Η κινητήριος δύναμίς του, η συλλογική του βούληση για αγώνα, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της ζωής και του τόπου, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την δόξα τραβά. Πιστεύει στις εκλάμψεις του ελληνικού πνεύματος (που, όπως ο Θεός, όπου θέλει πνει), παρά στο συνεχές και διάχυτο λυκαυγές και λυκόφως της όποιας Ανατολής και της όποιας Δύσης. Είναι η ισχυρή ακτίνα του λέϊζερ που όταν αναλάμψει, όλοι οι άλλοι πολιτισμοί γύρω του συνειδητοποιούν πως οι ίδιοι μπροστά του ήτανε φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήτανε το Φως.

Κι αυτό διότι ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν είναι ουτοπικός, γνωρίζει ότι ποτέ δεν θα υπάρξει γύρω του υπεραφθονία υλικών και πνευματικών αγαθών, προϋπόθεση για κάθε ουτοπικό όνειρο άπειρης χρονικής διάρκειας. Και επειδή ακριβώς ακολουθεί, σε συμφωνία με τη φύση, ένα κυλιόμενο τροχό ακμής και παρακμής, κορύφωσης και ύφεσης, διαστολής και εκτόνωσης, γι’ αυτό στοχεύει πάντα στην σταδιακή συσσώρευση ενέργειας έτσι ώστε, όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, να την επανεκπέμπει όλη μαζί ως φωτεινή δέσμη, μορφοποιημένη μέσα από τους πνευματικούς του μετασχηματιστές και τους ψυχικούς ενισχυτές του, σε έναν υπέρλαμπρο ανθρωπιστικό κυματαγωγό και παλλόμενο σε βάθος χρόνου πολιτισμικό οδοδείκτη. Και επειδή ακριβώς είναι βαθειά ανθρωπιστικός, έχοντας ως αρχή το όνειρο του ενός να μην γίνεται εφιάλτης για τον άλλο, σέβεται και εκτιμά τις φυλές, τους λαούς και τα έθνη του πλανήτη που ζουν στον δικό τους τόπο, στο δικό τους περιβάλλον, με τα δικά τους ήθη και έθιμα, την δική τους κουλτούρα, τον δικό τους πολιτισμό και την δική τους τιμή και υπερηφάνεια.

Παράλληλα όμως οφείλει, στα πλαίσια του δέοντος, να προασπίζεται για λόγους αυτοσυντήρησης – φυσικά, ψυχικά και πνευματικά – την δική του πατρίδα, την δική του ιστορία, την δική του ταυτότητα, τις δικές του υπερβατικές προοπτικές και το δικό του μεταφυσικό υπόβαθρο. Και αγωνίζεται για να διατηρήσει την δική του εθνική κρατική οντότητα ενάντια στις οσμωτικές πιέσεις αλλογενών, αλλόθρησκων, και αλλοφύλων από τους οποίους κατακλύζεται τα τελευταία χρόνια, και από τους οποίους υπονομεύεται διαχρονικά μέσα και έξω από την επικράτειά της.

Ο ελληνικός λαός δεν είναι αφιλόξενος, απλά για να φιλοξενήσει θα πρέπει να έχει το δικό του σπίτι. Και σήμερα κινδυνεύει πλέον το σπίτι του να μην είναι πια δικό του σπίτι. Άλλο αφομοίωση περιορισμένου αριθμού παρείσακτων και άλλο εισβολή εξωγήινων, αλλότριων, ξένων και πολιτισμικά απροσάρμοστων όντων που μετεωρίζονται επάνω μας χωρίς πατρίδα.

Όμως στις δικές μας φλέβες ρέει ακόμα αίμα ελληνικό. Αυτό το αίμα, που το έθνος των Ελλήνων έχυσε στο παρελθόν κρουνηδόν, για να υπερασπίσει την βιολογική του καθαρότητα και την φυσική και πνευματική του ελευθερία, δεν θα το νοθεύσει, δεν θα το αφήσει να μετατραπεί από άλικο αίμα της παλληκαριάς σε πράσινο αίμα της κάμπιας.

Ο ιερός βράχος της Ακροπόλεως δεν θα επιτρέψει την ύβρι της αυθαίρετης δόμησης επάνω του, ενός Πύργου της Βαβέλ, ούτε την περικύκλωσή του από το Τείχος των Δακρύων. Ο φωτοδότης Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο οποίος διέπει την ελληνική γραμμή, έχει την δύναμη να διαλύσει με τις ακτίνες του την ετερόφωτη ημισέληνο και το ψυχρό φως των όποιων αστεριών του σκότους. Οι κίονες της ισχύος, της σοφίας και του κάλλους, ο δωρικός, ο ιωνικός και ο κορινθιακός παλμός της ελληνικής καρδιάς, που αντηχούν σήμερα μέσα από τα σήμαντρα των εκκλησιών μας, θα αποτρέψουν αυτό που υπέστη η Ρώμη – την πολιτισμική και εθνοφυλετική κατάρρευση – όταν επέτρεψε να ρεύσει στον Τίβερη ο Γάγγης και ο Ορόντης, ο Νείλος, ο Τίγρης, και ο Ευφράτης. Τα ύδατα της Στυγός εγγυώνται την Κάθαρση και την Νέμεση. Και νυν και αει.

Ο Ελληνικός Εθνικισμός είναι υποχρεωμένος να αμυνθεί ενάντια στην επιχειρούμενη πτωχοποίησή του. Όχι την οικονομική πτωχοποίηση. Αυτήν δεν την φοβάται. Ποτέ δεν ήταν αναζητητής και κυνηγός υλικών θησαυρών. Αυτοί ποτέ δεν του διασφάλιζαν γνώση και σοφία. Οδηγός του είναι πάντοτε η απάντηση του Ευκλείδη στον Πτολεμαίο, όταν ο τελευταίος προσφέρθηκε να του χαρίσει αμύθητους θησαυρούς για να μάθει άκοπα τα «κόλπα» της γεωμετρίας: «Δεν υπάρχει βασιλική οδός για την γεωμετρία».

Αυτήν την δύσβατη προσωπική οδό στην γνώση και την σοφία που έμελλε να πορευθούν οι Έλληνες συλλογικά, με τον καθένα να υπερβαίνει μόνος του τα δικά του εμπόδια στην κατανόηση και χειραγώγηση των μυστηρίων της ζώσας φύσεως που μας περιβάλλει, αυτήν την εθνική και πατρογονική πολιτισμική μας κληρονομιά, οφείλουμε να την διατηρήσουμε σε καιρούς χαλεπούς.

Οφείλουμε να αντισταθούμε στην πνευματική μας πτωχοποίηση αποκτώντας στέρεες γνώσεις γύρω από την υπόσταση του εαυτού μας και συνειδητοποιώντας τις υποχρεώσεις του έναντι της φυλής μας, των πατέρων μας, και του έθνους μας. Είναι ένας αγώνας που απαιτεί περισσότερο την σε βάθος συνειδητοποίηση ότι ερχόμαστε από μακριά για να πορευθούμε ακόμη πιο μακριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για να το επιτύχουμε, και λιγότερο την ενστικτώδη διάχυτη επιθετικότητα της άνευ απωτέρου σχεδίου περιφρούρησης της στιγμής.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμβολο του Ελληνικού Εθνικισμού δεν είναι, παρά την ελληνική τους προέλευση, ούτε ο αγκυλωτός σταυρός, το «Τετρασκέλιο Γαμμάδιο» των Ελλήνων (το συντιθέμενο από τέσσερα ελληνικότατα «Γ»), ούτε ο Κρητικός διπλούς πέλεκυς, η «Λάβρυς», αλλά το τηλαυγές απολλώνιο διπλό αντικατοπτρικό «Έψιλον» των Δελφών, γεννήτορας, στην τετραγωνισμένη του ρέουσα και δυναμική έκφανση, του «Ελληνικού Μαίανδρου» («τα πάντα ρει» και «τα πάντα οιακίζει ο κεραυνός»). Είναι το «Εδιζησάμην Εμαυτόν» του Ηρακλείτου, το «ερεύνησα τον εαυτό μου μέσα στον καθρέφτη της ψυχής μου, στο έσοπτρον του ένθεου πνεύματος των προγόνων μας». Γιατί το «ένδον σκάπτε» που οδηγεί στο «γνώθι σαυτόν» αποκτάται μέσα από την ιερή νέκυια, την κατάδυση στις ρίζες της φυλής και του έθνους, αντικατοπτρισμός των οποίων είμαστε εμείς, συνεχιστές και δημιουργοί, όχι μητραλοίες και εξολοθρευτές. Έτοιμοι να γνωρίσουμε το βάθος, τις τρικυμίες, και την απεραντοσύνη της θάλασσας, ταξιδεύοντας πάντα «κατ’ εμπορίαν και θεωρίαν» για να βρούμε το πέρασμα, ακόμα κι αν χρειαστεί να ναυαγήσουμε. Όμως ποτέ δεν θα πνιγούμε.

Ντέιβιντ Χάρις: O Εβραίος που έδωσε εντολή "τελειώστε με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"

Ντέιβιντ Χάρις: O Εβραίος που έδωσε εντολή «τελειώστε με την ΧΑ»
Ο πασίγνωστος και πανίσχυρος Εβραίος, Ντέιβιντ Χάρις είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εβραϊκής Κοινότητας.
Είναι το πρόσωπο που πριν περίπου έναν χρόνο ζήτησε προσωπικά από τον Αντώνη Σαμαρά- με τον οποίον διατηρούν ιδιαίτερα στενές σχέσεις- να κλείσει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και να στείλει τα στελέχη της πακέτο στη Δικαιοσύνη.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν απλώς η αφορμή, καθώς οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής θα είχε δρομολογηθεί με κάποιον τρόπο ούτως ή άλλως.
Από το γραφείο του Ντέιβιντ Χάρις στη Νέα Υόρκη περνούν καθημερινά δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους κορυφαίοι Αμερικανοί και ξένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και μεγαλοπαράγοντες της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκακιέρας.
 Όταν ο Ντέιβιντ Χάρις συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης, λίγες εβδομάδες μετά τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, φέρεται να έδωσε στον Σαμαρά συγχαρητήρια για την "εξαιρετική δουλειά".
Όμως όπως όλα δείχνουν οι κατευθύνσεις που δίνει ο πανίσυχρος Εβραίος στην ελληνική κυβέρνηση δεν σταματούν εδώ.
Ο ίδιος φέρεται να έχει δώσει εντολή ώστε η δίκη των Χρυσαυγιτών να γίνει άμεσα, το αργότερο μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι θέλει να έχει στα χέρια του καταδικαστικές αποφάσεις προκειμένου - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- να προβεί και οι Εβραίοι να ζητήσουν δικαστικά την τιμωρία των στελεχών της Χρυσής Αυγής για την άρνηση του Ολοκαυτώματος.
ΠΗΓΗ

ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΑΣ ΔΩΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΕ !!!!


Οφείλουμε να ασχοληθούμε, έστω και μία φορά, μ' έναν Πήλιο Γούση ''υπεράνω υποψίας''..
     Τον άνθρωπο που τα τελευταία εννέα χρόνια προσωποποιεί τον θεσμό (σιγά τον θεσμό, όπως τον κατάντησε ο ιδρυτής του ΠαΣοΚ) του Προέδρου της (κάποιας) Δημοκρατίας!

     Είναι ο άνθρωπος-συνοδοιπόρος του Μεγάλου Τυχοδιώκτη, αυτός που πάντα στήριξε και υπηρέτησε πιστά τον πασοκισμό..
     ..τα ''σα εκ των σων'' του βαθέως ΠαΣοΚ, ο άνθρωπος φαινόμενο, αφού στην ηλικία των 11 ετών εμφανίζεται, κατά τα λεγόμενά του, σαν αντάρτης στην Αντίσταση κατά των γερμανών..
     ..ο άνθρωπος που διετέλεσε επί σειρά πολλών ετών υφυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να γνωρίζει γρί αγγλικά(!)..
     ..ο άνθρωπος που πρόθυμα και απρόκλητα εμφανίστηκε σαν ''δανειστής'' του αφεντικού του, προσπαθώντας να τον διασώσει από άλλο ένα μεγάλο του σκάνδαλο, αυτό της ροζ βίλλας της Εκάλης..
     ..ο άνθρωπος που από την αρχή μέχρι το τέλος της πολιτικής του καριέρας υπήρξε μία πειθήνια μαριονέτα της εξουσίας γενικότερα, και του ''συστήματος ΠαΣοΚ'' ειδικότερα.
     Ο απολύτως συνυπεύθυνος για την πορεία και την κατάντια της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια!

     Τα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής και πολιτικής κατοχής,  ακριβοπληρωμένος, δυσθεώρητος και μεγαλοπρεπής, παρακολουθεί  απ' τον θρόνο της Προεδρίας άβουλος και αμέτοχος την καταστροφή της χώρας, τον βιασμό του λαού του, την παρέλαση πιθηκοειδών στα κυβερνητικά έδρανα, και κυρίως..

     ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ, κάθε πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που του παρουσιάζουν οι νενέκοι της κυβέρνησης,
     ..επικυρώνοντας με την υπογραφή του σαν άλλος Χίντενμπουργκ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, την πράξη θανάτου της δημοκρατίας που ορκίστηκε να φυλάσσει!

     Αυτός ο άνθρωπος σε λίγες μέρες θα ευχηθεί και πάλι στον ελληνικό λαό, με διάγγελμά του για το νέο έτος, ειρήνη, υπομονή και ευτυχία!

     Είναι ντροπή για την 'Ηπειρο του Ζάππα, του Αρσάκη του Αβέρωφ, των Ζωσιμάδων, του Σίνα, του Ριζάρη, του ΣΚΟΥΦΑ και του  ΤΣΑΚΑΛΩΦ,
     ..των Σουλιωτών ηρώων και των νεκρών του Κομμένου..

     Και είναι κρίμα για την Ελλάδα, ένα τόσο μικρό ανθρωπάκι να βρίσκεται στην θέση του ανώτατου αξιώματος..
     Κρίμα..
ΠΗΓΗ

Γαλλία: Ενας μαύρος κάνει αντισιωνιστική εκστρατεία εναντίον των Εβραίων

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου ότι εξετάζει όλες τις νομικές δυνατότητες για να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις του μαύρου χιουμορίστα-ηθοποιού Ντιεντονέ ο οποίος αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη δημόσια τάξη με τις αντισιωνιστικές ατάκες του.
Γαλλία: Ενας μαύρος κάνει ναζιστική εκστρατεία εναντίον των Εβραίων -Τι σημαίνει η χειρονομία «quenelle» που κάνει [εικόνα]

Σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών καταγγέλλει κατηγορηματικά τις ρατσιστικές και αντισημιτικές ομιλίες του χιουμορίστα και ηθοποιού Ντιεντονέ ο οποίος πρόσφατα προβοκάρισε τον γνωστό δημοσιογράφο της γαλλικής ραδιοφωνίας Πατρίκ Κοέν ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε απειλήσει τον δημοσιογράφο Φρεντερίκ Χαζίζα της ιδιωτικής τηλεόρασης LCP-AN.
Ωστόσο ο μεγαλύτερος θόρυβος δημιουργήθηκε από την «χειρονομία της quenelle» την οποία ανακάλυψε ο χιουμορίστας-ηθοποιός, η οποία, σύμφωνα με τον Αλαίν Γιακούμποβιτς της Ενωσης κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού «είναι ο χαιρετισμός ναζί από την ανάποδη που σημαίνει σοδομισμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος».
Στην αφίσα που βλέπετε ο Ντιεντονέ κάνει την διάσημη πλέον χειρονομία. Το ένα χέρι προς τα κάτω και το άλλο τεντωμένο στον αντίθετο ώμο. Ας σημειωθεί ότι «quenelle» στη Γαλλία είναι ένα τρόφιμο ζυμαροειδές που μοιάζει με μεγάλο υπόθετο.


Ποιός είναι ο Ντιεντονέ

Ο Dieudonné έγινε γνωστός σαν χιουμορίστας γύρω στο 1990. Ακούει στο αστείο όνομα Dieudonné M'bala M'bala, Ντιεντονέ Μ'παλα Μ'πάλα.

Μαζί με τον εβραίο Ελί Σεμούν (!) δημιουργεί ένα κωμικό δίδυμο ώσπου χωρίζουν το 1997. Το 1997είναι υποψήφιος με την Αριστερά και τους Οικολόγους και καταγγέλλει κυρίως το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας με τα σκλαβοπάζαρα. Το 2013 μπάνει στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν και ξεκινάει έναν αγώνα εναντίον «του αμερικανο-σιωνιστικού συστήματος».

Στην αφίσα ο Ντιεντονέ ποζάρει με το ακροδεξιό «μυαλό» Alain Soral.

ΠΗΓΗ

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Αποκάλυψη: Δωρεάν περίθαλψη στην Τουρκία με υπογραφή του ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ Άδωνι Γεωργιάδη

adonis giatros
Την ώρα που κλείνουν τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, με ΦΕΚ που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί ο κάθε Έλληνας να πάει σε νοσοκομείο της Τουρκίας και να έχει δωρεάν περίθαλψη. Αυτό ακριβώς υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με άλλους υπουργούς, ενώ παράλληλα με άλλο ΦΕΚ, τα ελληνικά νοσοκομεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν Τούρκους γιατρούς, αρκεί να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές!

Συν τοις άλλοις, σε άλλο ΦΕΚ φαίνεται ότι μπορούν Τούρκοι επιχειρηματίες να επενδύσουν στην υγεία της Ελλάδας, αγοράζοντας κλινικές, στο πλαίσιο της διασυνοριακής φιλίας…

Δείτε τα πρώτα δύο έγγραφα που αποδεικνύεται ότι το ελληνικό κράτος μας πληρώνει τα νοσήλια για να πάμε στην Τουρκία…
EOPYY1
EOPYY2
Στο παρακάτω έγγραφο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ελληνικά νοσοκομεία μπορούν να χρησιμοποιούν Τούρκους γιατρούς, αρκεί να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές…
EOPYY3
EOPYY4

ΠΡΟΒΑΤΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΘΑ ΣΕ ΣΩΣΟΥΝ.

Ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης για την αξιωματική αντιπολίτευση οι προκλητικά υψηλές καταθέσεις και τα χαρτοφυλάκια  μετοχών και ομολόγων -
Οι βουλευτές επένδυαν στα κερδοσκοπικά funds -
Σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος

― Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Αν η αμφισβήτηση στις αμφιλεγόμενες συμπεριφορές των πολιτικών του παλαιού δικομματικού συστήματος συμπυκνώθηκε στη φράση «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», η όποια καχυποψία έως αμφιβολία εκφράζεται για τους νεοφώτιστους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει πλέον να κωδικοποιείται με την επισήμανση «το νόμιμο δεν είναι πάντα και αριστερό»!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες με τη δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των βουλευτικών του ένα ισχυρό χτύπημα και στο ηθικό πλεονέκτημα που καταφανώς είχε έναντι του φθαρμένου παλαιού πολιτικού συστήματος, αλλά και στην ουσία των όσων διαφορετικών εξαγγέλλει.

Η αποκάλυψη ότι δύο κορυφαία στελέχη του, οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης έχουν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ξένους επενδυτικούς οίκους -ακόμη και σε σύμβολα του πιο ακραίου και αρπακτικού καπιταλιστικού μοντέλου- πάγωσε τους πάντες στην Κουμουνδούρου και προκάλεσε ορυμαγδό αρνητικών σχολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενόχληση της ηγεσίας και προσωπικά του κ. Αλέξη Τσίπρα είναι τόσο έντονη, που θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει υποβάθμιση - αν όχι περιθωριοποίηση των δύο στελεχών. Για την παρούσα φάση η Κουμουνδούρου επέλεξε μία ήπια γραμμή άμυνας έναντι των επικρίσεων και άφησε τα δύο στελέχη να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους.

Παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις βαθύτερες διαθέσεις των έμπιστων συνεργατών του κ. Τσίπρα διαβεβαιώνουν ότι η υπόθεση των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη εξελήφθη ως βαρύτατο πολιτικό και ηθικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα μείνει αναπάντητο. «Σε ηθικής τάξης ζητήματα στενοί συνεργάτες του προέδρου όπως οι κύριοι Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Βούτσης είναι αυστηροί σε απόλυτο βαθμό», σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πώς κινούνται τα πράγματα στις κουίντες της Κουμουνδούρου.

Ανεπιθύμητος

Τα μηνύματα άλλωστε που έφτασαν από τη βάση του κόμματος στην ηγεσία είναι εντελώς καταδικαστικά για τους δύο σκιώδεις υπουργούς και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης θεωρούνται περίπου ανεπιθύμητοι στις οργανώσεις, ενώ η προσπάθεια του πρώτου να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι τις επενδύσεις του τις διαχειρίζεται ο… πατέρας του εξόργισε τα μέλη του κόμματος.

Το γεγονός και μόνο ότι η Κουμουνδούρου βρέθηκε ξαφνικά να απολογείται για την ηθική κορυφαίων στελεχών της είναι πρωτόγνωρο για την Αριστερά. Κανείς δεν μιλά για παρανομία, αλλά το ότι εμφανίζονται επιφανή μέλη του κόμματος, που σηκώνουν καθημερινά το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στο όνομα της κοινωνικής προστασίας, να επενδύουν σε αμφιλεγόμενα funds με ελεγχόμενο ρόλο στην εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι τουλάχιστον μία παραδοξότητα. «Το πρωί επενδυτές, το βράδυ διαδηλωτές», είπε με μία δόση πίκρας και σκωπτικού χιούμορ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με παρουσία στα κοινωνικά κινήματα. Πολλοί αναρωτιούνται πλέον πώς θα μπορεί να ασκηθεί αξιόπιστη αντιπολίτευση σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και να υπερασπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πιο φτωχοποιημένα τμήματα του πληθυσμού όταν έχει σε κορυφαίες θέσεις στελέχη με εντελώς αντίθετες προσωπικές αγωνίες από τους πολίτες, τους οποίους βασανίζει η ανεργία και η μιζέρια. «Εκείνοι κοιτάζουν τους δείκτες των χρηματιστηρίων και οι καθημερινοί άνθρωποι το πώς θα τα φέρουν βόλτα», σημείωνε παλαιό στέλεχος του κόμματος.

Περιουσίες και περιουσίες

Η κατοχή πλούτου, βέβαια, από αριστερούς πολιτικούς δεν ήταν κατ’ ανάγκην από μόνη της αντικείμενο επικρίσεων. Η περίπτωση του κ. Αλέκου Αλαβάνου στο παρελθόν το απέδειξε, αφού ουδέποτε δημιουργήθηκε κάποιο θέμα για την τεράστια περιουσία της οικογενείας του. Τούτα τα περιστατικά όμως, που συνδέονται με επενδυτικές προτιμήσεις -οι οποίες αποτυπώνουν πίστη και προσδοκίες- σε κερδοσκοπικά κεφάλαια και «ιέρακες» του νεοφιλελευθερισμού είναι εντελώς διαφορετικά. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αποκάλυψη ότι έτερος σκιώδης υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο επί της Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, εισέπραξε προ τριετίας το μάλλον εξωπραγματικό για τα σημερινά δεδομένα ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως αποζημίωση συνταξιοδοτικού προγράμματος και της εθελουσίας εξόδου από την ιδιωτική τράπεζα στην οποία εργαζόταν επί δεκαετίες.

Η περίπτωσή του μούδιασε την ηγεσία όχι μόνο από τις εντυπώσεις για το ύψος του ποσού, αλλά και από την ενίσχυση μιας αίσθησης ότι οι εκπρόσωποι του παραδοσιακού συνδικαλιστικού κινήματος υπήρξαν ευνοημένοι ενός διαπλεκόμενου συστήματος, που κωδικοποιείται ως «εργοδοτικός συνδικαλισμός».

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκε και έντονη δυσφορία για το ότι η υποψηφιότητα -και στη συνέχεια η εκλογή- του κ. Τσουκαλά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος επιβλήθηκε επιμόνως από τη σοσιαλιστική, πασοκογενή τάση. Επανήλθαν με έναν τρόπο και υπό αυτό το πρίσμα οι επιφυλάξεις που κατά καιρούς εκφράζουν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πιθανόν να κουβαλούν δυσβάστακτα πολιτικά βάρη. Η υπόθεση δεν προκαλεί κατ’ ανάγκην σοβαρά προβλήματα με τους πασοκογενείς, ωστόσο κάνει την ηγεσία να επανεξετάζει ορισμένα θέματα γύρω από τέτοιου είδους συνεργασίες.


Το πρωί επενδυτές, το βράδυ διαδηλωτές


Προκλητικές επενδύσεις στους αμαρτωλούς οίκους κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας της κρίσης από σκιώδεις υπουργούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές

― Του Μανόλη Γαλάνη

Τα φουσκωμένα βιβλιάρια και οι εντυπωσιακές επενδυτικές τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν σε αμηχανία την ηγετική ομάδα του κόμματος, καθώς κάποια «πόθεν έσχες» δημιουργούσαν συνειρμούς με τη λαϊκή έκφραση «αριστερός με δεξιές τσέπες». Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένοι βουλευτές διατηρούν λογαριασμούς 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα το ποσό των 2,3 εκατ., παρουσιάζοντας εικόνα οικονομικής ευμάρειας.

Το πλέον ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι «θεωρητικοί» της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται άκρως γοητευμένοι από την καταιγιστική δυναμική των ξένων funds στη διεθνή οικονομική σκακιέρα. Παρά την επίσημη διακήρυξη ρήξης του κόμματος με το παγκοσμιοποιημένο μεγάλο κεφάλαιο και την ισοπεδωτική κερδοφορία των απανταχού κερδοσκόπων, βασικοί εκφραστές αυτής της θέσης φαίνεται ότι έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους στον ναό του παγκόσμιου καπιταλισμού και σε «αμαρτωλούς» οίκους που σχετίζονται με την Ελλάδα της κρίσης:

1. Αμιγούς επιθετικής καπιταλιστικής στόχευσης είναι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του βουλευτή Β’ Αθήνας, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, με συνολική αξία κτήσης 457.700 ευρώ και 107.000 αγγλικών λιρών (127.273 ευρώ). Στην κορυφή των προτιμήσεων του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η BlackRock, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου. Στον οικονομικό κολοσσό, που πραγματοποίησε εν μέσω κρίσης την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τοποθέτησε το ποσό των 130.000 ευρώ αγοράζοντας 11.000 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Στη δήλωση «πόθεν έσχες» του δε, φιγουράρει και το όνομα της JP Morgan με εγγραφή 1.764 μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας στην οποία έχουν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές δυσθεώρητα πρόστιμα, ύψους 13 δισ. δολαρίων, για σκανδαλώδεις αγοροπωλησίες παραγώγων. Διαθέτει επίσης ομόλογα αξίας 100.000 λιρών Αγγλίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ όσον αφορά στα επίπεδα ρευστότητας του κ. Τσακαλώτου, σε 17 τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν συνολικές καταθέσεις 291.000 ευρώ. Η περιουσιακή του κατάσταση συμπληρώνεται από δύο κατοικίες στην Κηφισιά, ένα γραφείο και μία ακόμη οικία στην Πρέβεζα.
2. Σε ανάλογο κλίμα κινείται και η επενδυτική προσέγγιση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, κ. Γιώργου Σταθάκη. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας έχει αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και εξωτερικού με την αξία κτήσης τους να ανέρχεται στα 376.000 ευρώ. Στο συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνονται 100.000 ευρώ που αφορούν σε αγορά μεριδίων των επενδυτικών προϊόντων της BlackRock και της JP Morgan. Οσο για τις αποταμιεύσεις του κ. Σταθάκη, αποτελούνται τόσο από καταθέσεις σε ευρωπαϊκό όσο και σε αμερικανικό νόμισμα, αναλυόμενες σε 304.630 ευρώ και 201.329 δολάρια (146.431 ευρώ).
3. Σε περίοπτη θέση στο κλαμπ των εκατομμυριούχων της Βουλής συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του βουλευτή Επικρατείας, κ. Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος είναι δικαιούχος καταθέσεων ύψους 1.071.000 ευρώ. Το «εφάπαξ» του κ. Τσουκαλά με τα έξι μηδενικά  από την ιδιωτική ολλανδική τράπεζα όπου δούλευε, απογείωσε κυριολεκτικά την περιουσιακή του κατάσταση την τριετία 2010-2012 αφού τα προσωπικά εισοδήματα του πρώην προέδρου των τραπεζοϋπαλλήλων αυξήθηκαν κατά 1.473.040 ευρώ.
4. Σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο βρίσκεται το υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών της συναδέλφου του κ. Τσουκαλά στη Β’ Αθήνας, κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη, αφού διαθέτει 20 βιβλιάρια καταθέσεων, ύψους 885.000 ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 452.885 ευρώ και 364.000 λίρες Αγγλίας(432.967 ευρώ). Οσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο της γνωστής συγγραφέως και οικονομολόγου, περιορίζεται σε εγχώριο αμοιβαίο κεφάλαιο με αξία κτήσης 24.500 ευρώ.
5. Δυναμικό χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού με συνολική αξία κτήσης 830.600 ευρώ διαθέτει ο βουλευτής Β' Αθήνας, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Το χαρτοφυλάκιο των 14 τίτλων του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρίως διεθνή προσανατολισμό, αφού περιλαμβάνει τοποθετήσεις στις αγορές Ευρώπης, Ασίας και Ινδίας. Το ζεύγος Παπαδημούλη διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό 454.378 ευρώ, ενώ ο βουλευτής είναι συνδικαιούχος σε ακόμα 8 βιβλιάρια με το συνολικό ύψος των ποσών αυτών να είναι της τάξης των 499.000 ευρώ.
6. Συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ είναι και η βουλευτής Α’ Αθήνας, κυρία Μαρία Μπόλαρη, ιδιωτική υπάλληλος. Η κυρία Μπόλαρη, ιδρυτικό στέλεχος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, Συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από τον τροτσκιστικό χώρο, συμμετέχει σε 9 προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς με συγγενικά της πρόσωπα, ύψους 565.640 ευρώ.
7. Ανάλογη είναι και η εικόνα της ρευστότητας του βουλευτή Λέσβου, κ. Γιάννη Ζερδελή, με οικογενειακές τραπεζικές καταθέσεις της τάξης των 494.500 ευρώ και 45.870 δολάριων(33.562 ευρώ).
8. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται και η περιουσια­κή κατάσταση του συναδέλφου του στην Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Αμανατίδη, ως συνδικαιούχου με τη σύζυγό του σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με αξία κτήσης 463.410 ευρώ και οικογενειακές καταθέσεις 56.600 ευρώ.
9. Τέλος, οι οικογενειακές καταθέσεις του βουλευτή Εύβοιας, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ανέρχονται στα 350.143 ευρώ, ενώ έχει αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια αξίας 32.500 ευρώ.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Έπαιζε με τα πιο κερδοσκοπικά funds


― Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Οι Γάλλοι την προσδιορίζουν ως «La gauche caviar», δηλαδή την «Αριστερά με το χαβιάρι». Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους επικριτές του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Συχνά η μονολιθική στα όρια της θρησκευτικής ορθοδοξίας Αριστερά εξαπέλυε πυρά κατά όσων τολμούσαν να δηλώσουν αριστεροί, με γεμάτα όμως πορτοφόλια και τρόπο ζωής που πόρρω απείχε από τον πολιτικό ασκητισμό, την ταύτιση με τον λαό και την ταπεινοφροσύνη του συνεπούς προς τους σοσιαλιστικούς κώδικες «συντρόφου». Να όμως που δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, φαίνεται πως ενέδωσαν σε άλλου τύπου επιλογές, προκαλώντας τουλάχιστον αμηχανία.

Ξεκάθαρα βέβαια η επιλογή επενδυτικών χαρτοφυλακίων και αμοιβαίων ομολόγων δεν αποτελεί αδίκημα. Το γεγονός, όμως, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε πολιτικά στο στόχαστρο εδώ και πέντε χρόνια τις «ανεξέλεγκτες αγορές» και το «αδυσώπητο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο», δημιουργεί λογικές απορίες για τον τρόπο που τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού του επιτελείου κινήθηκαν. Για κάποιους επρόκειτο για την πλήρη επαναφορά του περίφημου νεοκαραμανλικού σλόγκαν «το νόμιμο είναι και ηθικό», που  για την περίπτωση μπορεί να γίνει «νόμιμο ναι, αριστερό όμως;».

Κι αυτό διότι σαφώς παρανομία δεν υπήρξε στις τοποθετήσεις των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη σε αμοιβαία των σχημάτων Templeton, BlackRock, JP Morgan, Morgan Stanley, SISF EuroCorp ή Invescο Perpetual. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσο μπορείς να αντιμάχεσαι ένα αδηφάγο χρηματοοικονομικό σύστημα όντας εμμέσως (αφού επενδύεις στη βιωσιμότητά του) υπηρέτης του.

Μια προσεκτική ματιά, λοιπόν, στα χαρτοφυλάκια σε αμοιβαία κεφάλαια των δύο εξεχόντων εκπροσώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει ότι πρόκειται για επενδυτές υψηλών γνώσεων που δεν ψωνίζουν από τον «επενδυτικό πάγκο της λαϊκής».
Η επιλογή στοχευμένων και «ψαγμένων» αμοιβαίων, οι εμπνεύσεις για τοποθετήσεις σε μακροχρόνιες αποδόσεις σε ομόλογα χωρών που αναγνωρίζονται ως προοπτικά δυναμικές μονάχα από τους μυημένους, τα σοφιστικέ επενδυτικά χαρτοφυλάκια των μεγάλων παγκόσμιων οίκων του χρήματος προδίδουν μεγάλη εξειδίκευση - στα όρια του επαγγελματισμού. Πρόκειται όπως αναφέρει γνωστός αναλυτής των χρηματοοικονομικών δεδομένων για «χαρτοφυλάκια-Rolls-Roys και όχι για… επενδυτικό κατιμά».

Χαρακτηριστική είναι η επιλογή της JP Morgan από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρό παράγοντα του οικονομικού επιτελείου του κόμματος κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Διαθέτει 1.764,91 μερίδια, αξίας 25.000 ευρώ σε JP Morgan Fund - Germany Equity Fund. Σε μια περίοδο που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξιφουλκεί κατά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε., ο συνοδοιπόρος του επένδυσε ένα σημαντικό για την κρίση ποσό στην ισχυρή προοπτική των γερμανικών επιχειρήσεων όπου το εν λόγω fund κυρίαρχα επενδύει.

Οπως εξάλλου αναφέρεται στο προφίλ του equity fund «στόχος του είναι να προωθήσει τη μακροχρόνια κεφαλαιακή ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε γερμανικές επιχειρήσεις». Η JP Morgan, όμως, ήταν που μιλούσε σε ανάλυσή της στις 28 Μαΐου του 2013 για «πλεόνασμα δημοκρατίας» στον ευρωπαϊκό Νότο. Γι’ αυτήν άραγε τη δήλωση-εκτίμηση του fund τι έχει να πει ο κ. Τσακαλώτος;ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΑ

Η δεύτερη επιλογή του που εντυπωσιάζει είναι η τοποθέτηση 3.000 μεριδίων στην Invesco Perpetual, αλλά και στην Invesco Balanced Risk Allocation Fund, στην οποία τοποθέτησε 50.000 λίρες.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες επιλογές, διακρίνεται η BlackRock, που πραγματοποίησε τους ελέγχους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η επιλογή ιδιωτικών ασφαλιστικών γκρουπ όπως οι ING και Metropolitan Life, που επιδιώκουν το πέρασμα των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, οι Credit Suisse, European Investment Bank (εκεί τοποθέτησε 100.000 λίρες Αγγλίας), αλλά και οι τοποθετήσεις σε Templeton Asian Growth και Templeton Frontier. Στην τελευταία ο κ. Τσακαλώτος έχει τοποθετήσει 15.000 ευρώ και αφορά ένα fund που έχει επικεντρώσει στις αναδυόμενες αγορές που απασχολούν κυρίως την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πρόκειται για ανώριμες -προς το παρόν- αγορές, στις οποίες όμως η Templeton επιλέγει να επενδύει. Χώρες δηλαδή όπως η Αργεντινή (!), η Βουλγαρία, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Κροατία, όπου ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς κυριαρχεί.

Εκεί είδε ο κ. Τσακαλώτος τις ευκαιρίες και όχι φυσικά σε χώρες με σοσιαλιστική κατεύθυνση, τις οποίες δεν προτίμησε. Και μια και αναφερθήκαμε στο fund Templeton, να θυμίσουμε ότι παράλληλα διατηρεί και το ίδρυμα Templeton που ευνοεί τη σύγκλιση σε παγκόσμιο επίπεδο της θρησκείας και της επιστήμης και που έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί την αμερικανική Δεξιά, ανελεύθερα καθεστώτα, μέχρι και τον επάρατο Φρίντμαν που η Αριστερά έχει δαιμονοποιήσει διά του περίφημου βιβλίου της Ναόμι Κλάιν «Το Δόγμα του Σοκ».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι επιλογές αυτές υπήρξαν αποφάσεις του πατέρα του, Στέφανου μια δικαιολογία αρκετά αδύναμη αν δει κανένας τις εξειδικευμένες οικονομικές σπουδές του ίδιου, τη θητεία που είχε στη Βρετανία όπου έζησε για χρόνια και τις τοποθετήσεις οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρη κατεύθυνση στα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Γηραιάς Αλβιώνος.


Η Σκοτσέζα οικονομολόγος στους rich & famous του ΣΥΡΙΖΑΚαμία οικονομική ιστορία δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη αν μέσα σε αυτήν δεν υπάρχει και μια γυναίκα. Στην περίπτωση, λοιπόν, των rich and famous Αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει για την παρουσία της μια… Σκοτσέζα.

Ο λόγος για τη σύζυγο του κ. Τσακαλώτου με την καταγωγή (και υπηκοότητα) από τη χώρα των Highlands, Χέδερ-Ντενίζ Γκίμπσον. Μια κορυφαία, όπως πληροφορούμαστε, οικονομολόγο που ήδη από τα πρώτα χρόνια της περασμένης δεκαετίας προσλήφθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ηταν η εποχή που διοικητής της ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ο κ. Τσακαλώτος διατηρούσε άριστες σχέσεις, χρειαζόταν καλά «μυαλά» για να πάει προς τον δρόμο του ευρώ. Αυτές τις πασοκικές γνωριμίες θα χρησιμοποιούσε και το 2010 ο κ. Τσακαλώτος για να επιστρέψει και ο ίδιος στη χώρα ως καθηγητής Οικονομικών.

Η κυρία Γκίμπσον θεωρείται από τους συναδέλφους της εξαιρετική οικονομολόγος, που φέρνει αέρα Ευρώπης στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν και είχαν εκφραστεί κατά το παρελθόν κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια Βρετανίδα υπήκοος δικαιούνταν να τοποθετηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για μια επιστήμονα πάντως με έντονο συγγραφικό έργο (έχει προχωρήσει σε πλήθος εκδόσεων αλλά και αναλύσεων για την πορεία εντός του ευρώ και την ελληνική οικονομία), ενώ κάποιοι βρίσκουν πίσω από κάποιες τελευταίες διαφοροποιήσεις της ΤτΕ την υπογραφή της. Ανθρωπος επικοινωνιακός και γελαστός, χαίρει εκτίμησης στον επαγγελματικό της κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός των δικών του εσόδων που αγγίζουν το 2011 τα 47.586,68 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος έχει διόλου ευκαταφρόνητη βοήθεια από την οικονομολόγο σύζυγό του, η οποία το 2011 πήγε στο σπίτι της 136.621,58 ευρώ. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως συγκριτικά με το 2009, όταν λάμβανε 129.970,25 ευρώ, η σύζυγος του κ. Τσακαλώτου παρουσίασε αύξηση στα έσοδά της, μέρος των οποίων προφανώς προέρχεται και από άλλες πηγές, καθώς  οι μισθοί των διευθυντών, όπως η ίδια, στην τράπεζα φτάνουν μέχρι 8.000 μικτά.

Δημήτρης Τσουκαλάς: Ο αριστερός συνταξιούχος που έγινε χρυσός από ολλανδική τράπεζα

― Του Κώστα Τσαούση

Το χρυσό πακέτο του ενός εκατομμυρίου ευρώ που εισέπραξε το νεοφώτιστο στέλεχος της Αριστεράς προκάλεσε τη μήνη και τα βιτριολικά σχόλια όχι μόνο των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των συντρόφων του συνδικαλιστών που δεν θα αξιωθούν ποτέ να πάρουν ένα αξιοπρεπές εφάπαξ από τα απογυμνωμένα δημόσια ταμεία τους.

Ο αρχισυνδικαλιστής που πέρναγε «επισκέπτης» επί 35 χρόνια από τη δουλειά του στην ABN AMRO, για να πάρει αποζημίωση εθελούσιας εξόδου 350.000 ευρώ κι άλλα 650.000 από την ιδιωτική του ασφάλιση στην Generali, κατέληξε ο πλέον προκλητικός αντιμνημονιακός κροίσος. Πώς από Πασόκος «ακτιβιστής» στην ΟΤΟΕ έφτασε στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και προαλείφεται για υπουργός σε μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Δημήτρης Τσουκαλάς εξασφάλισε ένα κολοσσιαίο ποσό το 2010 από ειδικό πρόγραμμα της ολλανδικής τράπεζας ABN AMRO στην οποία τυπικά εργαζόταν χωρίς να δουλεύει τα περισσότερα από τα 35 χρόνια του εργασιακού του βίου.

Ο «κωλοτούμπας», όπως τον αποκάλεσε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, εμφανίστηκε αμήχανος σε τηλεοπτικές εκπομπές και απέφυγε να πάρει θέση για τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης χάρη στην οποία έγινε εκατομμυριούχος, αφού το κόμμα του είναι υπέρ του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αξιοπρεπείς παροχές προς όλους. Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε για το φορτωμένο «πόθεν έσχες» του, εισέπραξε 650.000 ευρώ από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Generali και 350.000 από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την ξένη τράπεζα, η οποία έχει πλέον αναστείλει τη λειτουργία της στην Ελλάδα.

Υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών τραπεζών μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οριακά το 2010 οι διοικήσεις πρόσφεραν μαζί με τις χρυσές πιστωτικές κάρτες τέτοιου ύψους αποζημιώσεις στα golden boys, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί είτε βάσει συμβολαίου είτε μέσω συνταξιοδοτικού προγράμματος. Σήμερα βέβαια αυτές οι παροχές έχουν συρρικνωθεί. Το ερώτημα είναι αν το ίδιο ποσό πήραν και άλλα διευθυντικά στελέχη ή μόνο ο συνδικαλιστής ως μπόνους για την εξασφάλιση της εργασιακής ειρήνης στην ξένη τράπεζα επί σειρά ετών.

Πάντως ο κ. Τσουκαλάς επιμένει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ασφαλίσει όλο της το προσωπικό με τους ίδιους όρους στην ασφαλιστική εταιρεία Generali, σε ειδικό πρόγραμμα ανάλογα με τον μισθό, τα χρόνια υπηρεσίας κ.ά. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναρωτιούνται από ποιο μαθηματικό τύπο προήλθε αυτή η ανέλπιστη απόδοση, με δεδομένο ότι πριν από 30 χρόνια τα ασφαλιστικά πακέτα δεν περιείχαν δυναμικά προγράμματα με τέτοιες διασφαλίσεις και επιτόκια.  Αλλά και το ποσό της εθελουσίας είναι επίσης υπερβολικά γενναιόδωρο. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, το μεγαλύτερο ποσό το οποίο δόθηκε σε διευθυντή με το πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν 170.000 ευρώ.
Το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι βαθύτερο. Ενας σκιώδης υπουργός που παρακολουθεί τον τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται να υπουργοποιηθεί σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να υπεκφεύγει να απαντήσει για τον μισθό και τα μπόνους βάσει των οποίων εξασφάλισε αυτό το «χρυσό πακέτο» και να υψώνει τη σημαία της επανάστασης με μοναδικό σύνθημα ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ του στο Δημόσιο. Δεν μπορεί να επιτίθεται στο αδυσώπητο τραπεζικό σύστημα που αποφασίζει για τις τύχες των λαών και να απολαμβάνει τα οφέλη του.

Στα δύσκολα φαίνεται η ευαισθησία του αριστερού. Η ευαισθησία του κ. Τσουκαλά επικεντρώνεται σε μαθήματα ιστορίας, αφού προσφάτως είχε κατηγορήσει τον κ. Πέτρο Τατσόπουλο ότι κάνει χιούμορ με ιστορικές μορφές όπως ο κ. Μανώλης Γλέζος.  Οι ίδιοι οι σύντροφοί του δεν χάρηκαν και πολύ με τη δήλωσή του περί κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, η οποία άφηνε αιχμές ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ στη ζωή του εργοδότη το Δημόσιο, αλλά οι περισσότεροι συνδικαλιστές προέρχονται από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια... 

Και αυτό γιατί ο κ. Τσουκαλάς με το προνομιακό στάτους των εκλεγμένων συνδικαλιστών σε πρωτοβάθμιες και πολύ περισσότερο σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις δεν χρειάστηκε για τα περισσότερα από τα 35 χρόνια εργασίας του να δίνει το καθημερινό «παρών» στην τράπεζα. Τα περισσότερα εξ αυτών ήταν αποσπασμένος στην ΟΤΟΕ και, όπως θυμούνται συνάδελφοί του της δεκαετίας του ’90 στην ABN AMRO, «από τα γραφεία της τράπεζας στις Τζιτζιφιές περνούσε μία φορά τον μήνα για να εισπράξει τον μισθό, να μας χαιρετήσει και να φύγει». 

Αυτά είναι τα «35 συνεχή έτη εργασίας». Είτε το θέλει, είτε όχι. Βέβαια, όπως εμφανίζονται τα στοιχεία, φαίνονται όλα νόμιμα, από την αρχή ως το τέλος. Τα χρήματα ήρθαν από την ασφαλιστική εταιρεία ως αποζημίωση από ιδιωτικό ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα -το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου- και τα υπόλοιπα από την ίδια την τράπεζα. 

Παρότι το δίκτυο της ABN AMRO πέρασε το 2002 στον έλεγχο της Aspis Bank (συμφερόντων του έγκλειστου σήμερα στις Φυλακές Κορυδαλλού Παύλου Ψωμιάδη) και στη συνέχεια ως T Bank ενσωματώθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που και αυτό κατέληξε στη Eurobank, εντούτοις η συνδικαλιστική ιδιότητα προφύλαξε τον κ. Τσουκαλά από τις κακοτοπιές εκείνης της περιόδου και δεν ακολούθησε την τύχη των άλλων εργαζομένων της τράπεζας. Βγαίνει στη σύνταξη και παίρνει το «πακέτο» τού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, λίγο μετά την εκλογή του ως μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο πεθερός του Ανδρέα, του συνεργάτη του Αλέξη...
Το φθινόπωρο του 1977 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον 29χρονο τότε οικονομολόγο. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έρχεται στη ζωή η κόρη του και δύο μήνες αργότερα, στις 20 Νοεμβρίου, το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ενισχυμένο από τις κάλπες και καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση. Ο νεαρός οικονομολόγος που ακούει στο όνομα Δημήτρης Τσουκαλάς δεν είναι ένας απλός οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ένας συνειδητοποιημένος ακτιβιστής που χτίζει πολιτικό και συνδικαλιστικό προφίλ. 
Πάντως, δεν έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός Πασόκου της Μεταπολίτευσης. 

Εχει άλλον αέρα που οφείλεται στις σπουδές του -οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά και πολύγλωσσος- και εν πολλοίς στο οικογενειακό background, μια αστική καταγωγή συνοδευόμενη με οικονομική άνεση και ασφάλεια. Περιουσία σε ακίνητα, οικογενειακές μπίζνες στον χώρο των κατασκευών, υψηλό κοινωνικό στάτους. Τριάντα έξι χρόνια μετά, η κόρη του, ψυχολόγος Φιλιώ Τσουκαλά, είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Καρίτζη, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Η σχέση αυτή εξηγεί κατά μια διαδεδομένη εκδοχή το πώς και το γιατί ο παλαίμαχος συνδικαλιστής από τις «ξένες τράπεζες» βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στην προνομιούχο δεύτερη θέση πίσω από την εμβληματική παρουσία του Μανώλη Γλέζου. Για πολλούς, «ο πεθερός είχε το μέσο» στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα και αυτό το «μέσο» δεν ήταν άλλο από τον γαμπρό του.  Το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα έψαχνε μια προσωπικότητα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με σαφείς κοινωνικές αναφορές, που να μπορούσε να λειτουργήσει ενοποιητικά. Και ο «πεθερός του Ανδρέα» πληρούσε τα περισσότερα από τα κριτήρια. Ο κ. Τσουκαλάς είχε αποχωρήσει έγκαιρα από το μνημονιακό καράβι του Γιώργου Παπανδρέου, είχε δοκιμάσει την τύχη του με το ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής και, το κυριότερο, είχε διατελέσει πρόεδρος της ισχυρής μέχρι πρότινος συνδικαλιστικής οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων, της ΟΤΟΕ. 

Ο «εργοδοτικός συνδικαλιστής» και ο σύντροφος Πρωτόπαπας
Η προεδρία της ΟΤΟΕ ήταν μια επίζηλη θέση που αποτελούσε μία όχι και τόσο κρυφή επιθυμία του κ. Τσουκαλά από παλιά. Τα δύο υποκαταστήματα που είχε η ολλανδικών συμφερόντων τράπεζα όπου δούλευε δεν μπορούσαν να του προσφέρουν τις απαραίτητες και αναγκαίες ψήφους και έδρες για την ΟΤΟΕ. Εξ αυτού χρειαζόταν συμμάχους και μηχανισμούς υποστήριξης μέσα στην παράταξή του, την ισχυρή ΠΑΣΚΕ. Με άλλα λόγια, δεν έσπευσε να ενταχθεί σε αυλές και ομάδες, κράτησε αποστάσεις από τις ενδοπαραταξιακές και ενδοκομματικές συγκρούσεις και κατοχύρωσε μια διακριτή παρουσία.

Αλλωστε διέθετε προσόντα που τον έκαναν χρήσιμο για δεύτερους ρόλους, αν και εκείνος αποζητούσε πάντα τον πρώτο ρόλο. Ενας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον δρόμο του και τον βοήθησαν στη συνδικαλιστική και πολιτική του πορεία ήταν ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. 

 Οι δυο τους φαίνεται πως γνωρίστηκαν πολύ νωρίς, ήδη από τις αρχές της Μεταπολίτευσης, στις Τοπικές Οργανώσεις του Παγκρατίου. Στη συνέχεια συμπορεύτηκαν και όταν και όπου χρειάστηκε ο σύντροφος Χρήστος έβαλε και το χεράκι του. Για παράδειγμα, τα κουκιά δεν θα έβγαιναν με τίποτα για την προεδρία της ΟΤΟΕ -τότε που άδειασε η θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας καθώς ο Δημήτρης Κουσελάς εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004- αν κάποιος δεν κινητοποιούσε προς αυτή την κατεύθυνση τη συγκεντρωμένη δύναμη πυρός των συνδικαλιστών της Εθνικής Τράπεζας. Και όλα αυτά έγιναν την κρίσιμη στιγμή, όταν η ίδια η παράταξη της ΠΑΣΚΕ δεν φαινόταν διατεθειμένη να δώσει την υποστήριξή της στον κ. Τσουκαλά...

Ο κ. Τσουκαλάς είχε και νωρίτερα διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου της ΟΤΟΕ - κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο κ. Πρωτόπαππας έφυγε για τη ΓΣΕΕ. Εκείνα τα χρόνια η τράπεζα από την οποία προερχόταν ο αποσπασμένος στον κεντρικό μηχανισμό της ΟΤΟΕ συνδικαλιστής γέμισε νέα και δυναμικά στελέχη που στήριζαν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε όλα τα επίπεδα της αγοράς. Στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο κ. Γιώργος Αρώνης (από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Alpha Bank), ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Νο 2 σήμερα της Geniki Bank), ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης (υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank). Τότε, στις σχετικές παρέες είχε αρχίσει να συζητείται η περίπτωση του κ. Τσουκαλά ως συνδικαλιστή του οποίου το προφίλ, αλλά και η εν γένει συμπεριφορά ταίριαζαν γάντι με τη νέα εποχή στην τραπεζική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, το εμπόδιο του κ. Κουσελά ήταν ανυπέρβλητο. Εκείνον ήθελε ο κομματικός μηχανισμός. Το γεγονός αυτό φαίνεται να λειτούργησε ευεργετικά για τη στρατηγική του κ. Τσουκαλά. 

Ηταν από τους πρώτους που συντάχθηκαν με το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα, χωρίς ποτέ να γίνει «άνθρωπος του Σημίτη». Μάλιστα, «όταν τα πράγματα οξύνθηκαν στη δεύτερη περίοδο Σημίτη με την προσπάθεια του Τάσου Γιαννίτση να προωθήσει ένα σκληρό αλλά αναγκαίο πακέτο ρυθμίσεων για το Ασφαλιστικό, ο Τσουκαλάς μαζί με άλλους είχαν «ανέβει στα κάγκελα». 
Ο «χρήσιμος δεύτερος» γίνεται, λοιπόν, πρώτος μετά τις εκλογές του 2004 και παραμένει πρόεδρος της ΟΤΟΕ μέχρι και το 2006. 

Η εικόνα του μετριοπαθούς συνδικαλιστή της δεκαετίας του ’90 δεν υπάρχει πια. Αλλωστε ο ίδιος, όπως λένε παλιοί του σύντροφοι, όταν βρέθηκε στο τιμόνι της ΟΤΟΕ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την προεδρία ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. «Ηθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πρωτόπαππα αλλά και του Δημήτρη Κουσελά. Τον πρώτο τον σεβόταν. Δεν μπορούσε όμως να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Κουσελάς που δεν διέθετε τα προσόντα τα δικά του είχε αυτή την εξέλιξη», λένε παλιοί του γνωστοί. Μάλιστα, όταν ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Κουσελά να αναλάβει υφυπουργός Οικονομικών τον Σεπτέμβριο του 2010, ο κ. Τσουκαλάς δεν ανήκε πλέον στο ΠΑΣΟΚ. 

Με την αντιμνημονιακή σημαία ανά χείρας ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής με το ψηφοδέλτιο του κ. Μητρόπουλου που υποστήριζε επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 το ψηφοδέλτιο του κ. Μητρόπουλου δεν πήρε πάνω από 6% και κάτι και ήρθε έβδομο στη σειρά την πρώτη Κυριακή, πίσω και από τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη. Τα χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ παγώνουν - το αποτέλεσμα δεν είναι εκείνο που αναμενόταν. Ο κ. Τσουκαλάς είναι ένας από τους τρεις που καταφέρνουν να εκλεγούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η μαγιά αυτή φαίνεται όμως ότι λειτούργησε ως πόλος αναφοράς των πασοκογενών δυνάμεων και συνέβαλε στη δημιουργία του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, σχήμα με το οποίο συμπορεύτηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σχήμα ο κ. Τσουκαλάς -ο επονομαζόμενος και «πεθερός»- ήταν από τους πρωτοκλασάτους. Ετσι, η είσοδός του στη Βουλή δεν ήταν έκπληξη.

Γιώργος Σταθάκης: Στη σιγουριά των γερμανικών εταιρειών
Ο βουλευτής Χανίων και σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε συντρόφους και αντιπάλους με τις καταθέσεις του και τις επενδυτικές του επιλογές
Η SISF Euro Corp. με έδρα στο Λουξεμβούργο ανήκει στον γερμανο-γαλλικό όμιλο Schroders που έπαιξε καίριο ρόλο στις σκληρές ιδιωτικοποιήσεις της Θάτσερ στα 80s ως εισηγητής αυτών και σύμβουλος της τότε συντηρητικής κυβέρνησης. Πρόκειται για έναν όμιλο-πυλώνα του βρετανικού συστήματος, καθώς αποτελεί το παλαιότερο χρηματοοικονομικό γκρουπ της Βρετανίας. Εκεί αποφάσισε να τοποθετήσει 26.000 ευρώ ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης. Ταυτόχρονα ο ίδιος επενδύει σημαντικά ποσά σε εταιρικά ομόλογα με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τριετίας και νόμισμα το ευρώ. 
Η επιλογή της Morgan Stanley, στην οποία ο κ. Σταθάκης τοποθέτησε 50.000 ευρώ, δεν ξαφνιάζει καθώς ο συγκεκριμένος χρηματοοικονομικός οργανισμός βρίσκεται πίσω από το Levy Institute που συνεργάζεται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ διά του γενικού του διευθυντή κ. Μάρτιν Λίμποβιτς. Παράλληλα ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αμοιβαία μερίδια στο SISF Bric που τοποθετείται στις αναδυόμενες οικονομίες της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας και έχει ως βάση ιαπωνικά κεφάλαια.

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης διατηρεί μεγάλες καταθέσεις σε τέσσερις κυρίαρχες τράπεζες. Ολες οι καταθέσεις του είναι σπασμένες σε 100.000, δηλαδή στο όριο που η ΕΚΤ εγγυάται πως δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο ίδιος ο βουλευτής φοβάται αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Για του λόγου το αληθές, 100.100 ευρώ διαθέτει στη Marfin, 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 100.000 στη Γενική Τράπεζα. Στην Alpha Bank διατηρεί 201.329,65 δολάρια, που σε ευρώ είναι 146.330 ευρώ. Ωστόσο η τοποθέτηση σε δολάρια είναι ασφαλέστερη, καθώς το νόμισμα δεν είναι ευρώ, άρα μπορεί να ξεπερνά το όριο των 100.000 ευρώ. Ο κ. Σταθάκης μαζί με τη μεταφράστρια σύζυγό του, την κυρία Θέμιδα Γκέκου, κερδίζουν 61.687,77ευρώ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόσθετους πόρους από μη τεκμαρτά εισοδήματα και άλλες πηγές της τάξης των 53.029,35 ευρώ.
Δ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δ. Παπαδημούλης: Εμπιστοσύνη στις BRICS
Μεσούσης της κρίσης ο βουλευτής της Β’ Αθηνών σημείωσε αύξηση καταθέσεων κατά 88.000 ευρώ (από το 2010 έως το 2011)
Παίκτης του Χρηματιστηρίου, καθώς έχει μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του Μουζάκη, του ΟΤΕ, της Εθνικής και με συνολικό χαρτοφυλάκιο κτήσης που προκαλεί ίλιγγο στον μέσο και ρημαγμένο από τα μέτρα Ελληνα, ύψους 830.600 ευρώ, σε μετοχές, αμοιβαία και ομολογίες, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσιάζει παράλληλα και καταθέσεις ύψους 499.000 ευρώ και ακίνητα σε Φιλοθέη, Αρτέμιδα, Κυψέλη, Σητεία, Μαραθώνα. 

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο όμως είναι ότι μέσα στην κρίση και ενώ οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες του διαρκώς τραβούν από τους λογαριασμούς τους χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια και να επιβιώσουν, ο κ. Παπαδημούλης ακολούθησε αντίστροφη πορεία. Για την ακρίβεια, το «ΘΕΜΑ» συγκρίνοντας τα δύο τελευταία «πόθεν έσχες» του βουλευτή (2010-2011) διαπίστωσε ότι, δίχως να έχει ο ίδιος πουλήσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, αύξησε την αποταμίευσή του κατά 88.000 ευρώ! Δηλαδή, από 411.000 ευρώ που είχε ως καταθέσεις το 2010, έναν χρόνο μετά οι καταθέσεις του βρέθηκαν στα 499.000 ευρώ. Ενδεχομένως να είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα Ελληνες που δεν σηκώνουν χρήματα, αλλά καταθέτουν. 

Σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαδημούλη είναι πιο «ελληνικό», αν και εντύπωση προκαλούν τα χρήματα που έχει τοποθετήσει σε Ασία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία (BRIC) και στις KBC India N. Asia - BRIC, Silk Route Asia, F.F. Cosmos Star Europe, FF Select ΝΑ Ευρώπης, που είναι αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αμοιβαία Δήλος, Alpha, Πειραιώς ING κ.ά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Παπαδημούλης είναι μηχανικός με ειδίκευση στα «πράσινα» έργα, εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 και βουλευτής Β’ Αθήνας το 2009. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η σύζυγός του κυρία Νάντια Σουμπασάκη δεν δηλώνει εισόδημα, αν και στο παρελθόν, από το 1992 έως το 2003, είχε εταιρεία διοργάνωσης εκδηλώσεων και δημοσίων σχέσεων, ενώ ήταν και μέλος της διοίκησης του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ (2003).
Δ. Μ.

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Συνελήφθη ο Χ.ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ πρόεδρος του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.

Συνελήφθη ο πρόεδρος του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για δωροδοκία
Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί του τμήματος εκβιαστών στον πρόεδρο του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού Χάρη Τομπούλογλου και τον κατηγορούν για δωροδοκία και εκβιασμό, αφού φέρεται να ζήτησε από ιδιωτική εταιρεία 25.000 ευρώ για να συνάψει μαζί τους σύμβαση.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας όμως ενημέρωσαν τις αρχές και στη συνέχεια έκλεισαν ραντεβού με τον πρόεδρο του νοσοκομείου στον οποίο έδωσαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μόλις τα πήρε στα χέρια του εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.

Ο Χάρης Τομπoύλουγλου ήταν πολιτευτής της ΝΔ.

Από το βιογραφικό του προκύπτουν οι εξής πληροφορίες για τον Χάρη Τομπούλογλου:

Επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία :
• Από το 1978 υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
• Προϊστάμενος Υπηρεσίας Εξωτερικού Εμπορίου και Συναλλάγματος (1978-1987)
• Στέλεχος της Υποδιεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων
• Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Γραμματείας.
• Τμηματάρχης στη Διεύθυνση Επιμελητείας.

Θέσεις :
• Πρόεδρος του Ταμείου Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Τ.Ε.Α.Α.Π.Α.Ε.) (1989-1991)
• Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών "Π. & Α. Κυριακού" (1989-1993)
• Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Υγειας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας με την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παράταξη «Νέα Εποχή». (2011-Σήμερα)
• Εκλεγμένος Εκπρόσωπος του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και μέλος της επιτροπής «Πολιτισμού και Αθλιτισμού». (2011-Σήμερα)
• Εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και μέλος της επιτροπής «Ισότητας και Θεσμών». (2011-Σήμερα)
• Πρόεδρος και ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» από το 2012

Κομματικά αξιώματα :
• Μέλος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας από το 1977
• Γενικός Γραμματέας της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (1980-1982)
• Τομεάρχης Δυτικής Αθήνας της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. (1980-1982)
• Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και Υπεύθυνος Ιδεολογίας Τύπου και Διαφώτισης (1985-1987) και ταυτόχρονα εκπρόσωπος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. στην Κεντρική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κ.Ε.Τ.Α.)
• Εκλέκτορας για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (των Νομαρχιακών Επιτροπών της Β΄ Αθήνας Β5, Β6, Β7 και Β8) το 1993
• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας (5 ος σε σειρά επιτυχίας) στο Γ΄ Συνέδριο του κόμματος το 1994
• Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας (1993-1995)
• Περιφερειάρχης Πελοποννήσου της Νέας Δημοκρατίας (1995-1996)
• Μέλος της Ο.Κ.Ε. Υγείας της Νέας Δημοκρατίας (1994-1997)
• Επανεκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στο Δ΄ Συνέδριο του κόμματος (3 ος σε σειρά επιτυχίας) το 1997
• Υπεύθυνος του κόμματος για το νομό Λευκάδας στις Ευρωεκλογές του 1999
• Από το 1998 έως το 2000 μέλος της Ο.Κ.Ε. Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας
• Αναδεικνύεται πρώτος κατά την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων Βουλευτών της Β΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του 1999 με 864 σταυρούς προτίμησης
• Επανεκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στο Ε΄ Συνέδριο του κόμματος (3 ος σε σειρά επιτυχίας) το 2001
• Διατέλεσε μέλος του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Γραμματείας Πολιτευτών και πρώην Βουλευτών του κόμματος

Αιρετά αξιώματα :
• Το 1986, 1990 και 1998 εκλέχτηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας μεταξύ όλων των συνδυασμών
• Στις Δημοτικές Εκλογές του 1994 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στη Νέα Χαλκηδόνα υποστηριζόμενος μόνο από τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστά 45% την πρώτη Κυριακή και 48,5% την δεύτερη (το κομματικό ποσοστό στην περιοχή ήταν τότε 31%)
• Στις Βουλευτικές Εκλογές του 1996 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθήνας και πήρε 26.300 σταυρούς καταλαμβάνοντας τότε την πρώτη θέση μεταξύ των νέων υποψηφίων του συνδυασμού
• Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2004, υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στη Β Αθήνας, πήρε 26.616 σταυρούς.
• Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος στον καλλικρατικό Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Στην δεύτερη Κυριακή, μετά το θάνατο του αντιπάλου του πρώην Δημάρχου Νέας Χαλκηδόνας Γιώργου Αποστολάκη (μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής), έλαβε ποσοστό 48,5% απέναντι στη σημερινή Δήμαρχο και χήρα του αποβιώσαντος κ. Ευτυχία Γαϊτανά – Αποστολάκη και είναι από 01-01-2011 επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.
ΠΗΓΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ


Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΖΙΝΟ ΕΒΡΑΙΟΥ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΗΛΙΘΙΕ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ.

Το «ευρωπαϊκό Λας Βέγκας» του Sheldon Adelson στο Ελληνικό;
Ο δωδέκατος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ιδιοκτήτης της Las Vegas Sands δηλώνει ότι εξετάζει την Αθήνα για τις επόμενες επενδύσεις του.

Στην Αθήνα απλώνει τώρα τα δίχτυα του ο μεγιστάνας των καζίνο, Sheldon Adelson, αφού είδε τα σχέδιά του για την κατασκευή του «ευρωπαϊκού Λας Βέγκας» στην Ισπανία να «καταποντίζονται».

Σε δηλώσεις τους στο Bloomberg από το Ισραήλ, όπου βρέθηκε, o δωδέκατος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, γνωστοποίησε ότι η εταιρεία του εξετάζει το ενδεχόμενο μία μεγλάης επένδυσης στην ελληνική πρωτεύουσα. Κάτι που δημιουργεί συνειρμούς αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με δεδομένο ότι στα άμεσα σχέδια του Adelson είναι η δημιουργία ενός τεράστιου θεματικού κέντρου στην Ευρώπη με καζίνο, εστιατόρια, πολυτελή θέρετρα, μαρίνες κ.ο.κ..

Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού έχει ήδη ολοκληρωθεί και οι τρεις «διεκδικητές» - επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Μοναδική επιλογή θα ήταν η ένταξη της Las Vegas Sands του Adelson σε ένα από τα τρία σχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές (LAMDA Development, η ισραηλινή ELBIT και η βρετανική LNR), οι οποίοι έχουν περάσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, έχουν θέσει επί τάπητος το θέμα της λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό, για το οποίο μάλιστα η φημολογία, το τελευταίο διάστημα, έχει «φουντώσει», καθώς δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη το ΕΣΧΑΔΑ για το Ελληνικό, ώστε να προβλέπεται χρήση καζίνο. Το θέμα έχει περιέλθει σε γνώση και κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι ωστόσο, στην παρούσα φάση, λόγω της «ευαισθησίας», τηρούν σιγήν ιχθύος.

Ακόμη κι έτσι, για να συμμετάσχει ενεργά, ο  ισραηλινής καταγωγής Αμερικανός επενδυτής, θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε γενναίες παραχωρήσεις, με δεδομένες τις αιτιάσεις που προέβαλε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προς την ισπανική κυβέρνηση, σχετικά με την υλοποίηση του project «ευρωπαϊκό Λας Βέγκας», το οποίο τελικά δεν προχώρησε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η ισπανική κυβέρνηση δεν δέχθηκε να προβεί στις αλλαγές που αξίωνε ο Adelson αναφορικά με τη φορολογική και νομική προστασία που θα απολάμβανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής για την επένδυση – μαμούθ που προτίθετο να κάνει.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο ύψους 30 δισ. δολ., το «ευρωπαϊκό Λας Βέγκας» θα κατασκευαζόταν στο Αλκροκόν, 200 χλμ νοτίως της Μαδρίτης και θα περιελάμβανε δώδεκα ξενοδοχεία, έξι καζίνο, ένα κέντρο διασκέψεων και πολυάριθμους κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ και γήπεδα του γκολφ.

Γνωρίζοντας ότι μία τέτοια διαπραγμάτευση είναι ιδιαίτερα σκληρή, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής φροντίζει, στην «αποκαλυπτική» συνέντευξή του, να συμπεριλάβει στους δυνητικούς «στόχους» νέων επενδύσεων τη Ρώμη, το Μιλάνο, το Παρίσι, ενώ δεν εγκαταλείπει τις βλέψεις του για τα ισπανικά εδάφη, αφού τόσο η Μαδρίτη, όσο και η Βαρκελώνη βρίσκονται εντός των επενδυτικών του σχεδίων. Ο ίδιος, όπως λέει, επιλέγει αυτές τις πόλεις γιατί πρόκειται για περιοχές που διαθέτουν ήδη τις υποδομές για να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα, δεδομένων των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, των εστιατορίων και του υφιστάμενου δικτύου συγκοινωνιών που ευνοούν το τουριστικό κλίμα.

Παρά το γεγονός ότι πριν από τέσσερα χρόνια, παρά λίγο η Las Vegas Sands να πτωχεύσει, με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης ακινήτων στις ΗΠΑ, η επιλογή του Adelson να επενδύσει στην Ασία και κυρίως στο Μακάου, κάνοντας όπως έλεγε τότε, το «ασιατικό Λας Βέγκας», όχι μόνο έσωσε την εταιρεία του, αλλά τώρα εμφανίζεται ισχυρότερη παρά ποτέ. Τώρα "κυνηγάει" επέκταση του είτε στην Ιαπωνία είτε στη Ν. Κορέα.

Το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για τον μεγιστάνα των καζίνο, καθώς φέτος κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του κατά 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμερικανός κροίσος, ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος ξεκίνησε ως φτωχός εφημεριδοπώλης κατάφερε φτάσει στην κορυφή και να γίνει ο «αφέντης» του τζόγου, δημιουργώντας τη Las Vegas Sands, την μεγαλύτερη εταιρεία καζίνο στον κόσμο.

Η νευρολογική πάθηση από την οποία πάσχει και που τον έχει καθηλώσει σε μία καρέκλα δεν φαίνεται να είναι ικανή να σταματήσει τον «μαγνήτη» των δισεκατομμυρίων, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το 52,3% μερίδιο του Αμερικανού στην Las Vegas Sands, αλλά και από τα υπόλοιπα καζίνο και τα συνεδριακά κέντρα που διατηρεί στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και το Μακάου. Παρά τα τεράστια κέρδη που του αποφέρουν τα καζίνο, ο ίδιος χαρακτηρίζει τον τζόγο «καταστροφή» και «καρκίνο». Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του περιλαμβάνουν την ισραηλινή εφημερίδα HaYom αλλά και διάφορες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.
ΠΗΓΗ