ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε άμεση παύση πληρωμών προς τους εκβιαστές μας, τώρα!!!

  • Η μονομερής παύση πληρωμών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να σταθεί η χώρα και ο λαός της στα πόδια τους, χωρίς τον φόρο αίματος στους δανειστές
  • Στη διεθνή πρακτική έχουμε πολλές χώρες που κατά καιρούς αρνήθηκαν να πληρώσουν τους δανειστές τους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση
Το πρώτο βήμα μιας διαφορετικής πολιτικής θα ήταν να ανατραπεί το καθεστώς κηδεμονίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που έχει σαν βασικό στόχο τη διαιώνιση της υπερχρέωσης προς όφελος των διεθνών κερδοσκόπων και δανειστών. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα χώρας που να υποβλήθηκε σε καθεστώς κηδεμονίας για τα χρέη της και να βγήκε αλώβητη ή και ακέραια.
Όποιος ενδιαφέρεται ας δει την ιστορία των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, ιδίως της υποσαχάριας, όπου έδρασε για δεκαετίες το ΔΝΤ. Όπου επιβλήθηκε καθεστώς κηδεμονίας άφησε πίσω του ερείπια.
Δεύτερο, να προχωρήσει το ελληνικό κράτος σε άμεση παύση πληρωμών, ώστε να διασωθούν οι τεράστιοι πόροι που σήμερα πηγαίνουν σε πληρωμές δανείων. Η παύση πληρωμών δεν ισοδυναμεί με κήρυξη πτώχευσης, όπως κηρύττει σκόπιμα η επίσημη προπαγάνδα. Η πτώχευση μπορεί να σημάνει μια προσωρινή στάση πληρωμών, αλλά θέτει τη χώρα και το λαό της στη διάθεση και στο έλεος των δανειστών της. Πτώχευση σημαίνει ότι μια χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τους δανειστές της σε ρευστό και επιτρέπει να πληρωθούν σε είδος, κατάσχοντας και δημεύοντας τα περιουσιακά της στοιχεία. Αντίθετα, μια χώρα προχωρά σε μονομερή παύση πληρωμών ακριβώς επειδή δεν θέλει να της επιβληθεί ή να αναγκαστεί από την αγορά να κηρύξει πτώχευση. Η μονομερής παύση πληρωμών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να σταθεί η χώρα και ο λαός της στα πόδια τους, χωρίς τον φόρο αίματος στους δανειστές.
Για παράδειγμα στην περίπτωση της επίσημης πτώχευσης του ελληνικού κράτους το 1932 υπήρξε πράγματι προσωρινή παύση πληρωμών, αλλά η χώρα δεν γλύτωσε ούτε από τα χρέη της, ούτε από τους δανειστές της. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει το ελληνικό κράτος να πληρώνει το διακυβερνητικό δάνειο με τις ΗΠΑ που συνάφθηκε το 1929! Κι ας έχει μεσολαβήσει επίσημο χρεωστάσιο της χώρας.
Στη διεθνή πρακτική έχουμε πολλές χώρες που κατά καιρούς αρνήθηκαν να πληρώσουν τους δανειστές τους, χωρίς να κηρύξουν πτώχευση. Μάλιστα στο διεθνές δίκαιο υπάρχει πρόβλεψη για την μονομερή άρνηση μιας χώρας να πληρώσει τα χρέη της, όταν συντρέχουν τρεις λόγοι:
(α) Ο δανεισμός έγινε με ανήθικο και παράνομο τρόπο.
(β) Τα δάνεια δεν χρησιμοποιήθηκαν προς το συμφέρον του λαού και της χώρας.
(γ) Οι δανειστές γνώριζαν πολύ καλά ποιους δάνειζαν και για ποιο σκοπό.
Στη βάση αυτής της ρήτρας του διεθνούς δικαίου, που αποκαλείται odious debt ή απεχθές χρέος, αρνήθηκαν πολλές από τις νεοαπελευθερωμένες χώρες να πληρώσουν τα χρέη της αποικιοκρατίας, των δικτατορικών και βασιλικών καθεστώτων που ανατράπηκαν, αλλά και των διεφθαρμένων κυβερνήσεων.
Τελευταίο παράδειγμα είναι το Εκουαδόρ, το οποίο τον Δεκέμβρη του 2008 ανακοίνωσε πλήρη παύση πληρωμών, χωρίς να κηρύξει πτώχευση. Ο πρόεδρος της χώρας Κορέα, αφού συγκρότησε μια διακομματική επιτροπή υπό τον γενικό εισαγγελέα της χώρας που εξέτασε το σύνολο των συμβάσεων δανεισμού της χώρας, ανακοίνωσε ότι το Εκουαδόρ δεν δεσμεύεται να πληρώσει ένα «ανήθικο και παράνομο» χρέος, που υπήρξε προϊόν ρεμούλας και κερδοσκοπίας σε βάρος του λαού του. Απευθύνθηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία στάθηκε στο πλευρό της χώρας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά της να μην πληρώσει χρέη που δημιούργησαν οι προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις και έτσι δεν κουνήθηκε φύλλο εναντίον του Εκουαδόρ. Και μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό περί τα 13,6 εκατ. κατοίκους και με ΑΕΠ (2008) λίγο πάνω από το 16% του αντίστοιχου ΑΕΠ της Ελλάδας!
Για να προχωρήσει μια χώρα σε μονομερή παύση πληρωμών απαιτείται πρώτα και κύρια πολιτική βούληση. Απαιτείται υπεύθυνη κυβέρνηση που να προτάσσει πάνω απ’ όλα το καλό της χώρας και του λαού της. Φανταστείτε μόνο μια κυβέρνηση που αντί να αναζητά την «αποκατάσταση της αξιοπιστίας στις αγορές», βγαίνει και ζητά την συμπαράσταση, την μαχητική στήριξη του λαού για να προχωρήσει σε μονομερή παύση πληρωμών, ώστε να μην επιβάλει τα μέτρα λιτότητας και ασφυξίας που απαιτούν οι δανειστές και τα όργανά τους.
Φυσικά η παύση πληρωμών είναι μόνο το πρώτο βήμα. Είναι ένα αμυντικό μέτρο για να διασωθούν οι τεράστιοι πόροι που πηγαίνουν στην αποπληρωμή των χρεών. Το πρόβλημα που προκύπτει αμέσως με την παύση πληρωμών είναι διπλό:
- Αφενός, τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των αγορών, που είναι φυσικό να ενταθούν μπροστά στο ενδεχόμενο της παύσης πληρωμών.
- Αφετέρου, πώς πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι που διεσώθησαν, αλλά και οι πόροι που διαθέτει συνολικά η ελληνική οικονομία και κοινωνία, έτσι ώστε να ορθοποδήσει η χώρα και ο λαός της και να μπει σε μια νέα τροχιά ορθολογικής ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων και του τόπου.
Ως προς το πρώτο ζήτημα, η επίσημη προπαγάνδα ασκεί συστηματική τρομοκρατία, που πίσω της κρύβεται η απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων. Επίσης, η διατεταγμένη δημοσιογραφία έχει φιμώσει κάθε άποψη που υποστηρίζει την παύση πληρωμών. Ενώ δυστυχώς και η επίσημη αριστερά δεν τολμά ούτε καν να θέσει το ζήτημα.
Η ελεγχόμενη «ενημέρωση» γνωρίζει πολύ καλά ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των αγορών μπορούν να πιάσουν μόνο όταν έχεις ένα πολιτικό σύστημα εντελώς σαθρό, υποτελές, διεφθαρμένο και επιρρεπές στο δοσιλογισμό. Όπου υπήρξαν κυβερνήσεις που τόλμησαν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, ακόμη και σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες γι’ αυτές, οι αγορές και τα διεθνή όργανά τους ελάχιστα μπόρεσαν να κάνουν.
Τι θα γίνει όμως αν αντιδρώντας στην παύση πληρωμών φύγουν όλα τα κεφάλαια;
Τι θα γίνει αν οι τράπεζες αρχίζουν να εκβιάζουν;
Τι θα γίνει αν η ΕΚΤ προκειμένου να προστατεύσει τις τράπεζες που κατέχουν τα πακέτα των ελληνικών ομολόγων, αρχίσει να πιέζει μέσα από τον περιορισμό της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, μιας και είναι η μόνη που ελέγχει την ποσότητα έκδοσης του ευρώ;
Τα ερωτήματα αυτά είναι απολύτως βάσιμα. Γι’ αυτό και η παύση πληρωμών δεν έχει ουσιαστικά κανένα πρακτικό νόημα, αν δεν συνοδευτεί με ένα πακέτο άμεσων μέτρων θωράκισης της οικονομίας και της χώρας από τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις. Αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι τα εξής:
Πρώτο, η άμεση επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίου ώστε να σταματήσει η φυγή του στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να γίνει π.χ. επιβάλλοντας έναν αποτρεπτικό φόρο της τάξης του 80-90% για κάθε ευρώ που πηγαίνει σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, κλπ., του εξωτερικού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν επωφεληθεί από το κοινό νόμισμα και την ελευθερία κίνησης και βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό ανέρχονταν στα τέλη του 2009 σε πάνω από 160 δις ευρώ. Αυτό πρέπει έτσι ή αλλιώς να σταματήσει γιατί αποτελεί τρομακτική πληγή για την ελληνική οικονομία.
Δεύτερο, η εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών της χώρας, ώστε να χτυπηθεί αποφασιστικά το κύκλωμα χρηματοπιστωτικής αγυρτείας και τοκογλυφίας που πνίγει τη χώρα. Να λυτρωθούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την σαράφικη πρακτική των τραπεζών. Να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεωγράφων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών με αποτέλεσμα να έχουν εκτινάξει την αξία του τραπεζικού ενεργητικού σε σχεδόν 2 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Τρίτο, η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την ΟΝΕ. Κι αυτό γιατί το ευρώ είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο εκβιασμού και πίεσης της χώρας. Εκτός ευρώ όλες οι απειλές είναι μόνο λόγια. Κι όχι μόνο αυτό. Όσο η χώρα βρίσκεται μέσα στην ΟΝΕ είναι εκτεθειμένη στις επιδρομές της διεθνούς κερδοσκοπίας και λειτουργεί ως αναλώσιμο είδος για τα διευθυντήρια της Ευρωζώνης.
Φυσικά, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη σήμερα, θα πυροδοτήσει τέτοια κρίση στο ίδιο το ευρώ, θα πυροδοτήσει τέτοιες λαϊκές αντιδράσεις εναντίον του και στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, που είναι πολύ πιθανό να δούμε την έκλειψή του. Αυτό φοβούνται και τα διευθυντήρια της ευρωζώνης
Το μόνο που μπορεί να κάνουν οι αγορές απέναντι σε μια αποφασισμένη χώρα και έναν ακόμη πιο αποφασισμένο λαό, είναι να μηδενίσουν την πιστοληπτική του ικανότητα. Κι έτσι να μην μπορεί η χώρα να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές ομολόγων. Όμως αυτό δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή των κρατικών ελλειμμάτων στο δημόσιο δανεισμό κινείται λίγο πάνω από το 3%. Αυτό σημαίνει ότι, αν απαλλαγεί η χώρα από την εξυπηρέτηση των δανείων, οι πραγματικές δανειακές ανάγκες, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, είναι ασήμαντες.
Θα πρέπει όμως και η παύση πληρωμών να συνοδευθεί από μια ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, η οποία δεν θα στηρίζεται σε κερδοσκόπους επενδυτές, σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και μονοπώλια, αλλά στις άμεσες ανάγκες και το εισόδημα του εργαζόμενου. Μόνο έτσι μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία, να ανασυγκροτηθεί σε παραγωγική βάση η εγχώρια αγορά και να οικοδομηθεί ένα ριζικά διαφορετικό κράτος από το σημερινό. Μόνο έτσι δεν θα χρειάζεται το δημόσιο να καταφύγει ξανά στη διεθνή κερδοσκοπία για δανεισμό.
Φυσικά τίποτε από όλα αυτά δεν έχει νόημα δίχως την κατάκτηση και την κατοχύρωση της δημοκρατίας στη χώρα. Κι αυτό σημαίνει την ανατροπή του υπάρχοντος διάτρητου και απόλυτα διεφθαρμένου συστήματος καλπονοθευτικής αναπαραγωγής ενός περιορισμένου και τυπικού κοινοβουλευτισμού που στηρίζει την απολυταρχία της εκάστοτε κυβέρνησης και των πατρώνων της. Σημαίνει δηλαδή την εγκαθίδρυση της αληθινής κυριαρχίας του λαού, της λαοκρατίας, με την κατοχύρωση και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

ΠΗΓΗ:kostasxan.blogspot.com

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Tης Τασουλας Καραϊσκακη

Από 45.000 εισακτέους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 1993, φτάσαμε τους 62.000 το 1998, τους 85.000 το 2000, ενώ φέτος διατίθενται 88.165 θέσεις. Η τεράστια αύξηση των εισακτέων δεν οφείλεται στη θεαματική βελτίωση του επιπέδου σπουδών του δημοτικού, του γυμνασίου, του λυκείου, αλλά στη σταδιακή πτώση των βάσεων εισαγωγής…

Ολοι μέσα στα πανεπιστήμια, όλοι προς μια καθολική πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ο διακαής πόθος των Ελλήνων γονέων αλλά και ο στόχος του συστήματος, το οποίο χρειάζεται μια στρατιά από χαμηλόμισθους γρήγορα καταρτισμένους εργαζομένους που θα «μετακινούνται» ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, διά βίου επιμορφούμενοι και μη συμπεριλαμβανόμενοι, βεβαίως, στα ποσοστά ανεργίας.

Αυτή η κολοσσιαία πίεση για ανωτατοποίηση όλων των τύπων σπουδών, ακόμη και της τεχνικής κατάρτισης, αυτή η τυφλή ώθηση σχεδόν του συνόλου των νέων προς μια οποιαδήποτε τριτοβάθμια πύλη (ΑΕΙ να ’ναι κι ό, τι να ’ναι), με μεγάλη ευθύνη των Ελλήνων γονέων, που προτιμούν να δουν το παιδί τους μορφωμένο άνεργο πτυχιούχο παρά μορφωμένο τεχνίτη, οδήγησε στα ελλειμματικά περιφερειακά ΑΕΙ, την εξομοίωση πτυχίων παιδαγωγικών ακαδημιών, τα ανώτατα ΤΕΙ, την άνθηση των κολεγίων, την κατάργηση της βάσης του 10, τη σύγχυση των εννοιών μόρφωση, παιδεία, κατάρτιση και τη μετατροπή της μεγάλης μάζας των πανεπιστημίων σε κέντρα μεταλυκειακής απασχόλησης. Απαξίωση των τεχνικών, μεταλυκειακών, ανώτερων σπουδών, υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας.

Ομως το πρόβλημα ξεκινάει από χαμηλά. Καμία από τις μεταπολιτευτικές μεταρρυθμίσεις (1976, 1982-85, 1992-93, 1996, 1999, 2001, 2006) δεν κατάφερε να περιορίσει -μάλλον συνέβη το αντίθετο- την αποφοίτηση ανεφοδίαστων νέων. Η εισαγωγή με βαθμό κάτω από τη βάση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτελεί ένα είδος αποδοχής του χαμηλότατου επιπέδου του μέσου μαθητή, της τρομακτικής ανικανότητας του συστήματος να εκπαιδεύσει. Αστεία η επιχειρηματολογία περί συγκράτησης του φοιτητικού πληθυσμού -καλύτερα με 2,5 στα ΤΕΙ παρά στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Κοντόθωρη, παραπλανητική, υποκριτική -ειδικά μετά την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

Ευκαιριακή διαχείριση του αδιεξόδου με τη συνταγή των εκπτώσεων, απλοϊκή ερμηνεία των ανησυχητικών συμπτωμάτων, αδυναμία αποκλιμάκωσης του καταστροφικού -για την παιδεία- αγώνα δρόμου προς τα ΑΕΙ, που έχει μεταμορφώσει τη μάθηση σε προπόνηση για εξετάσεις, σε φροντιστηριακές τεχνικές διαχωρισμού των «χρήσιμων» για τις πανελλαδικές από τις «άχρηστες» γενικές γνώσεις.
Και προς διευκόλυνση των μαθητών, ενημέρωσε το υπουργείο, θα μειωθεί η ύλη. Μα θα έπρεπε μάλλον να αυξηθεί η σωστά αρθρωμένη και καλά διατυπωμένη, όχι να μειωθεί και άλλο η ήδη κατακερματισμένη, ασυνεχής, κακογραμμένη διδακτέα ύλη.

Διαλυμένα σχολεία και πανεπιστήμια, παραλυμένα από τις συνεχείς αλλαγές, τα πολιτικάντικα πυροτεχνήματα, τον κομματικό ανταγωνισμό και τις συναλλαγές, την έλλειψη οραμάτων, εν τέλει τη βαθιά εκπαιδευτική υστέρηση. Οργισμένοι νέοι στους δρόμους να επιχειρούν να χειραφετηθούν απέναντι στην ευτέλεια, αρκετοί από αυτούς ήδη διαποτισμένοι από μια στρεβλή παράδοση να εμπνέει τις σκέψεις και τις πράξεις τους.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ                                                                                                                                                                                ΠΗΓΗ:radar-gr.blogspot.com

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1834 - ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ - Πώς ονομάζεσαι;

Γράφει ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Επειδή σαν σήμερα, 16 Απριλίου 1834, κάποιοι παρείσακτοι του νεότερου Έθνους των Ελλήνων, φρόντισαν να στείλουν σε δίκη το μεγαλύτερο παλικάρι, που έβγαλε ποτέ η Νεότερη Ελληνική Ιστορία, τον «Γέρο του Μοριά», μαζί με τον Πλαπούτα, και μάλιστα με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα, ας θυμηθούμε κάτι από τη περίφημη Δίκη του θρυλικού Στρατηγού, που έγινε στο Ναύπλιο:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ονομάζεσαι;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόθεν κατάγεσαι;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Από το Λιμποβίσι της επαρχίας Καρυταίνης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πόσων ετών είσαι;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Εξήντα τεσσάρων. Εγγενήθηκα εις το 1770, Απριλίου 3.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι επάγγελμα έχεις;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Στρατιωτικός. Κρατώ εις το χέρι μου τον σουλντάδον (τουφέκι) και πολεμώ υπέρ της Πατρίδος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ειπέ τι απολογείσαι, δια την κατηγορίαν η οποία σου αποδίδεται;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: ….(σε πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τεκμηρίωσε ότι ουδεμία σχέση είχε με την κατηγορία).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχεις τίποτε άλλο να προσθέσεις εις την κατηγορίαν;
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Δύο λόγια ακόμη. Μετά τον φόνον του Κυβερνήτου η πατρίδα μας ήταν χωρισμένη εις δύο. Εγώ άμα έμαθα τον διορισμόν του Βασιλέως μας έκαμα την σημαία του, αμέσως δε εγώ και οι φίλοι μου εκάμαμε αναφοράν εις την Βαυβαρίαν και εδείχναμε την αφοσίωσίν μας. Μόλις δε ήλθε ο Βασιλέας εσκόρπισα τους ανθρώπους μου και ησύχασα εις το περιβόλι μου. Τώρα με κατηγορούν. Αλλά διατί; Εγώ ν’ αντενεργήσω εις τον Βασιλέα μου και εις την Αντιβασιλείαν; Αλλά δεν γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι, κύριοι δικασταί, και όλοι οι Έλληνες τας προσπαθείας μου εις όλον αυτό το διάστημα της επαναστάσεως δια ν’ αποκτήση το έθνος κεφαλήν και να μου λείψουν οι φροντίδες; Τώρα όπου ο Θεός μας έδωσε Βασιλέα, εγώ είπα εις όλους τους φίλους μου: Τώρα είμαι ευτυχής. Θα κρεμάσω την κάππαν μου εις τον κρεμανταλά και θα πλαγιάσω εις την καλύβα μου δια να πεθάνω ήσυχος και ευχαριστημένος
Και ειπών ταύτα ο Κολοκοτρώνης εκάθησεν εις το εδώλιον του κατηγορουμένου, εν μέσω γενικής συγκινήσεως…».

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα. Και γιατί άλλωστε να πούμε περισσότερα αφού αντί να μαθαίνουμε μερικά διδακτικά πράγματα για τον Θοδωρή Κολοκοτρώνη, μαθαίνουμε μόνο για την … Πετρούλα, η οποία ασφαλώς και δεν φταίει σε τίποτε, αφού, όπως έχω ξανατονίσει, έχει γίνει κι αυτή, όπως όλοι οι άνθρωποι, ένα θύμα της παγκόσμιας κρεατομηχανής, που αλέθει τους ανθρώπους σαν κιμά;

Ασφαλώς και δεν φταίει η Πετρούλα (και η κάθε Πετρούλα), που κάνει τη δουλειά της και βγάζει το ψωμάκι της (με τον τρόπο που το βγάζει). Και όποιος νομίζει ότι είναι ηθικολόγος ή είναι … διορισμένος από τον Θεό για να κρίνει τους ανθρώπους, ας κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του. «"Mη κρίνετε κατ' όψιν, αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνατε", είχε πει ο Χριστός (Ιω. 7, 24).

Εμείς, όμως, οι μεγαλύτεροι τι κάνουμε για να «ξεστραβωθούμε» από την ιστορική μας άγνοια – με πρώτο τον γράφοντα – και αντί να κρίνουμε τους άλλους να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να σηκώσουμε αυτή την έρμη την Ελλάδα λίγο ψηλότερα, που λέει ο ποιητής;;

Μήπως (λέω: μήπως) αντί να ανοίξουμε κανένα βιβλίο και να διαβάσουμε, για παράδειγμα, τα «Απομνημονεύματα» του Θοδωρή Κολοκοτρώνη, κοιτάζουμε πότε θα πάει η ώρα 9 παρά πέντε το βράδυ για ν’ ανοίξουμε την τηλεόραση και να δούμε την …Πετρούλα;

Αν όλα αυτά έχουν, όπως τα περιγράφουμε, τότε πολύ σύντομα ή περίφημη επιγραφή: «Έφιππος χώρει, Γενναίε Στρατηγέ, ανά τους αιώνας διδάσκων τους λαούς πώς οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι», θα γράφει πλέον «υπό τας ζητωκραυγάς και επευφημίας των πάντων»:
«Έφιππος χώρει, Πετρούλα Κωστίδου, ανά τους αιώνας διδάσκουσα τους λαούς, πώς οι ελεύθεροι γίνονται δούλοι των αισθήσεων»!..                           πηγη:radar-gr.blogspot.com

Στο Πασόκ κάνουν αυτό που πάντα ήξεραν να κάνουν: Κοροϊδεύουν τον κόσμο και κερδίζουν χρόνο

Από Factorx 

Αν δεν ζούσα σε αυτήν την χώρα, θα είχα βαρεθεί απόλυτα και τελεσίδικα με τα οικονομικά της.  Με θεωρούν μικρό και ανόητο παιδάκι και μου λένε παραμύθια για τοκογλύφους και κερδοσκόπους και μπαμπούλες και από μηχανής θεούς που θα με σώσουν (άσε τι μου λένε για αειφόρο πράσινη ανάπτυξη και την δια βίου μάθηση(!)…)
Πριν από λίγες μέρες ο ψυχραιμίας ανέβασε το γράφημα των spreads από την αρχή του 2008 (http://www.antinews.gr/?p=40130). Βέβαια άλλα βλέπει ο καθένας μας σε αυτό το γράφημα, εγώ δεν βλέπω «ξεπούλημα» στο ΔΝΤ, με την έννοια ότι το ΔΝΤ δεν «αγοράζει», και αμφιβάλλω ότι ξύπνησαν μια μέρα και ενδιαφέρθηκαν για εμάς.
Στο γράφημα των spreads βλέπω την πτώση των αγορών του φθινοπώρου του 2008 και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, την περίεργη ησυχία που ακολούθησε, και την καταβαράθρωση των αριθμών με το που βγήκε το Πασόκ.
Το ότι ζούμε καλύτερα ή πλουσιότερα από ότι μας παίρνει, το ακούω από το 1989 και μάλλον ισχύει από το 1981. Η είσοδός μας στην «Ευρώπη», μας έδωσε στρεβλωτικές και φαύλες επιδοτήσεις, και φτηνό χρήμα. Με σάπια και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες και ελληνικό «κεφάλαιο» αντίστοιχης ποιότητας, τα πάντα έγιναν χαζή κατανάλωση και φούσκα. Οι φούσκες ξεφουσκώνουν με την πρώτη αφορμή, και η κρίση του 2008 ήταν ικανότατη αφορμή.
Με το που βγήκε το ΠΑΣΟΚ, πέρασε όποιο και κάθε  μήνυμα χρειαζόταν για να τρομοκρατήσει τις αγορές (και όποιον Έλληνα δεν είναι χαχόλος). Πέρασε ένα νόμο η Λούκα για τα πιστωτικά ιδρύματα και έχασε τον ύπνο του ο Τρισέ. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Μετά την ΕΚΤ, πήρε την σκυτάλη η Γερμανία. Μην ακούτε τι λένε οι τηλεοράσεις.  Είμαστε πρόβλημα για την Μέρκελ, και τις επερχόμενες εκλογές της, και ευχαρίστως θα μας έβγαζε από την Ευρωζώνη, χτες. Οι Γάλλοι, αν ακούγονται ηπιότεροι είναι γιατί χρωστάμε τα περισσότερα σε Γαλλικές τράπεζες.
Το δεύτερο λάθος της Κυβέρνησης είναι ο …Χριστοδούλου. Ο trader, που έγινε treasurer, δεν είναι financier. Ψιλά γράμματα για τους ημιμαθείς, βέβαια, αυτά. Όταν δανείστηκε το επταετές, το έπαιξε σκληρός, απαιτώντας 6%, μετά είπε ότι θέλει λίγο περισσότερα από τα 5 δις που ζητούσε αρχικά, έφαγε πόρτα, και οι αγορές μας πήραν χαμπάρι:  Δεν σκεφτόμαστε. Προσεγγίσαμε τις αγορές με νεοελληνική ,νεοπασοκική, κουτοπονηριά. Και οι αγορές χάνουν από μας για 6 μήνες στη σειρά (αυτό σημαίνει αύξηση του spread, σημαίνει χάνουν αυτοί που μας δανείζουν! Οι …κερδοσκόποι ).
Τα περί μπλόφας Γιωργάκη, κερδοσκόπων, και λοιπές βλακείες,  τα ακούω βερεσέ.  Κανείς, μα κανείς, δεν θα μας χαρίσει λεφτά.  Το ΔΝΤ απλά θα επιβάλει αυτά που έχουν γραφτεί εδώ, στο antinews, κατά καιρούς. Χωρίς πολιτικό κόστος για τα ιδεοληπτικά παιδιά που παίζουν «κυβέρνηση» και με ελάχιστη ανακούφιση για τους Γερμανούς που θα το μετατρέψουν σε αντιαμερικανική προπαγάνδα.
Στο Πασόκ κάνουν αυτό που πάντα ήξεραν να κάνουν. Κοροϊδεύουν  τον κόσμο και  κερδίζουν χρόνο. Ελπίζουν να καβατζάρουν τον δανεισμό του Μαΐου σφίγγοντας, βραχυπρόθεσμα, το κεφάλαιο κίνησης της χώρας. Δεν πληρώνει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του και προσπαθεί να εισπράξει αυτά που του χρωστάνε. (Για αυτό ενοχλούνται όποτε ψιθυρίζουμε «φορολογική αντίσταση»). Έτσι, βεβαία, πεθαίνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά δεν τους νοιάζει.
Έχουν κάποιο πλάνο; Δεν έχω ιδέα. Πιστεύω ότι οι εξελίξεις θα τους προλάβουν. Είτε η τέταρτη τράπεζα θα σκάσει και θα απορροφηθεί από κάποιαν άλλη (μπλοκάροντας όμως αυτήν που έχει «αγοράσει» ασφάλεια σκασίματος διορίζοντας τον άνθρωπό της, είτε θα ξεσκεπαστεί το αδιέξοδο και θα πάμε για πολιτικές ανακατατάξεις. Τι γράφεται εδώ στο antinews; Ο Καρατζαφέρης proxy για τους Μητσοτακικούς, νάτο το Πασόκ με 180 βουλευτές (πόσους τραβάει μαζί της η Ντόρα;)
 Άρα μια χαρά τα καταφέρνει ο ΓΑΠ, απλά δεν ξέρω ποιάς χώρας θα είναι πρωθυπουργός σε 1-2 χρόνια.  Μιας χώρας που έχει Υπουργείο «Κλιματικής Αλλαγής», εθνική προτεραιότητα την ελληνοποίηση Τουρκαλβανών,  Υπουργείο Δια Βίου Αμάθειας και Μετριότητας, και Κατά Παραγγελία Πάταξη της Τρομοκρατίας.
Καλό Σ.Κ.                                                                                                                                         ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

H Τουρκία απαγορεύει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης στα Ψαρά !!!

Ξεπέρασαν κάθε χυδαιότητα οι Τούρκοι !!!

Απαγορεύουν στην Ελλάδα αποστολή έρευνας και διάσωσης μέσα σε Ελληνικά χωρικά ύδατα!!!

Η Άγκυρα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 12:34 σήμερα απαγορεύει στην Ελλάδα το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου ψαρά που αναζητείται από χθες στην περιοχή των Ψαρών

Προσέξτε και την αιτιολογία !!!....



Κατά την Άγκυρα η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέρα του 25ου Μεσημβρινού και ειδικότερα στην περιοχή των Ψαρών, ανήκει στην Τουρκία!

H NOTAM εκδόθηκε την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωνε την γ.γ. του ΚΚΕ στην Βουλή Αλέκα Παπαρήγα ότι "Δεν υπάρχει θέμα διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό".

Είναι τόσο προκλητική αυτή η κίνηση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η όλη υπόθεση αφορά την διάσωση ενός ανθρώπου, αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει στη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε ότι η περιοχή (τα Ψαρά!) σε ότι αφορά την έρευνα και διάσωση είναι τουρκικής αρμοδιότητας. Προφανώς έχουν μείνει στην εποχή που τα Ψαρά ήταν τμήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στις έρευνες που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή των Ψαρών ξεκίνησαν από χθες 15/04 όταν ένας 69χρονος ψαράς έφυγε τα ξημερώματα με το σκάφος του, αλλά αργά χθες το απόγευμα δεν είχε επιστρέψει και η οικογένειά του ενημέρωσε το Λιμενικό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών καμία ανακοίνωση για την κίνηση της Τουρκίας !!!

Αρχικά εκδόθηκε από ελληνικής πλευράς η ακόλουθη τυπική ΝΟΤΑΜ για αποστολές έρευνας-διάσωσης :

A0705/10 - DUE TO MISSING FISHING BOAT SEARCH AND RESCUE ACTIVITIES WILL
TAKE PLACE WITHIN THE AREA RADIUS 10NM CENTERED ON 383900N0252500E
AMSL/5000FT LIMITED WI ATHINAI FIR.
DUE TO POTENTIAL HIGH RISKS FOR AIR TRAFFIC,INDIVIDUAL UNITS ARE
REQUESTED TO ESTABLISH COORDINATION WITH THE PIRAEUS JRCC BEFORE
ENTERING THE ABOVE DESCRIBED AREA SITUATED WITHIN THE ATHINAI FIR
WHICH FALLS WITHIN ITS COMPETENCE. 00000FT AMSL - 05000FT AMSL, APR 15 1630
TILL APR 18 1630, 15 APR 16:30 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 15 APR
17:13 2010

Σήμερα η Τουρκία απάντησε με την παρακάτω ΝΟΤΑΜ:

A1387/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0705/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
ACTIVITY AREA MENTIONED IN THE GREEK NOTAM A0705/10 IS WITHIN
TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION (SSR) AS DECLARED TO THE IMO AND
INCLUDED IN THE IMOS GLOBAL SAR PLAN. ALL SAR ACTIVITIES WITHIN THE
TURKISH SSR MUST BE COORDINATED WITH RELEVANT TURKISH AUTHORITIES. 000FT AMSL
- FL050, 16 APR 12:32 2010 UNTIL 18 APR 16:30 2010. CREATED: 16 APR 12:34 2010

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός δεν είναι τυχαίο αφού το θέμα της αρμοδιότητας των αποστολών έρευνας-διάσωσης είναι ένα από τα θέματα που θέλει να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Μάϊο.

Με τον τρόπο αυτό θα επισφραγιστούν οι Τουρκικές αμφισβητήσεις για τις Γκρίζες ζώνες του Αιγαίου.

Να τονιστεί επίσης , ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι στιγμής τηρεί σιωπή ιχθύος.... κατά τη συνήθη τακτική.

ΠΗΓΗ:tiresias-press.blogspot.com

"Βόρεια Μακεδονία" όπως "Βόρειο Βιετνάμ"

του Κωνσταντίνου Χολέβα,
Πολιτικού επιστήμονα

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μάς πληροφορούν ότι ο μεσολαβητής κ. Μάθιου Νίμιτς προτείνει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τα Σκόπια. Φυσικά ο άνθρωπος τη δουλειά του κάνει. Το θέμα είναι...
εμείς να υποστηρίξουμε σθεναρά τα εθνικά μας συμφέροντα και να μην πέσουμε στην παγίδα. Η ονομασία αυτή δικαιώνει πλήρως την ακραία εθνικιστική πολιτική των Σκοπίων και νομιμοποιεί το ανιστόρητο κατασκεύασμα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο.

Όταν οι ξένοι θα ακούν ότι υπάρχει κράτος «Βόρεια Μακεδονία» θα φέρνουν στο νου τους το Βόρειο Βιετνάμ, το οποίο ονομάσθηκε έτσι με στόχο την ένωσή του με το Νότιο Βιετνάμ, κάτι που επετεύχθη μετά από την αιματηρή απόσυρση των Αμερικανών το 1975. Θα θυμούνται επίσης τη Βόρειο Κορέα, η οποία επίσης επεχείρησε να ενωθεί με τη Νότιο Κορέα, αλλά δεν το πέτυχε λόγω ενόπλου παρεμβάσεως των ΗΠΑ, της Ελλάδος και άλλων χωρών. Με λίγα λόγια θα δίδεται διεθνώς η εντύπωση ότι λόγος υπάρξεως της Βόρειας Μακεδονίας είναι να ενωθεί κάποτε με τη Νότιο Μακεδονία, δηλαδή με τα βόρεια εδάφη της χώρας μας! Αυτό άλλωστε διεκδικεί και η προπαγάνδα των ψευδομακεδόνων από την εποχή του Τίτο μέχρι τον σημερινό Γκρούεφσκι!

Αν δεχθούμε με την υπογραφή μας το όνομα Βόρεια Μακεδονία θα έχουμε αποδεχθεί ότι κάθε τι μακεδονικό στο παρελθόν και στο μέλλον ανήκει στους βόρειους γείτονές μας και όχι στην Ελλάδα. Σε λίγα χρόνια θα εκπέσει το πρώτο συνθετικό και θα μείνει μόνο το όνομα Μακεδονία. Όπως το κράτος της Υπεριορδανίας κατέληξε να λέγεται απλώς Ιορδανία. Οι σκοπιανοί υπήκοοι ποτέ δεν θα αποκληθούν Βορειομακεδόνες. Θα αποκαλούνται διεθνώς «Μακεδόνες» και μάλιστα με τη δική μας υπογραφή. Κανείς δεν μιλά για Μεγαλοβρετανούς ή για Μεγαλοβρετανικό πολιτισμό. Όλοι μιλούν για Βρετανούς και Βρετανικό πολιτισμό. Αν δεχθούμε τη Βόρεια Μακεδονία σε λίγα χρόνια θα απαγορευθεί στη χώρα μας να έχει Περιφέρεια Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.λπ. διότι το όνομα θα μονοπωλείται από το κράτος των Σκοπίων.

Ούτε Βόρεια Μακεδονία, λοιπόν, ούτε άλλη σύνθετη ονομασία. Ας επανέλθουμε στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992.                                                                                                             ΠΗΓΗ:taxalia.blogspot.com

Η ώρα του λογαριασμού έφτασε κ. Παπανδρέου


Τα τελευταία χρόνια, προτού ο Γ. Παπανδρέου γίνει πρωθυπουργός, έχτιζε το προφίλ του μεγάλου ηγέτη, με τις διασυνδέσεις, τα κονέ δηλαδή στο διεθνή χώρο. Οι εφημερίδες έγραφαν για το πόσο αξιοσέβαστος είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως πόσο σημαντική είναι η θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αλώνιζε τον κόσμο, μιλούσε σε συνέδρια, έκανε γνωριμίες, γενικώς περνούσε καλά και περίμενε μέχρι που η κακή μας μοίρα (ίσως και η δική του) τον έκανε πρωθυπουργό αυτή την κρίσιμη περίοδο. Η βόμβα της οικονομίας έσκασε στα χέρια του όπως αυτή του Ξηρού, έχοντας φυσικά βοηθήσει και η κακή στρατηγική των τελευταίων μηνών. Τώρα, όμως, που βρισκόμαστε προ των πυλών του ΔΝΤ αυτό που έχει σημασία είναι κατά πόσο μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να εξαργυρώσει τα κονέ του, ειδικά στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μην ξεχνάμε ότι ο Στρος Καν, επικεφαλής του μελλοντικού δήμιού μας, είναι Σοσιαλιστής, ο οποίος μάλιστα χτίζει το προφίλ του για να γίνει πρόεδρο της Γαλλίας.
Ήρθε η ώρα λοιπόν για τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει ταμείο και να πάρει αυτά που τόσα χρόνια έδινε γυρνώντας ανά τον κόσμο για να συναντά ηγέτες.
Θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Θα μπορέσει να κερδίσει έστω και λίγα από τη συναναστροφή του με τον Στρος Καν; Άγνωστο.
Τώρα θα φανεί αν το προφίλ του διεθνώς καταξιωμένου πολιτικού ήταν πραγματικότητα ή απλά μια ακόμη κατασκευή των εδώ  καθοδηγούμενων ΜΜΕ.
Η ώρα του λογαριασμού έφτασε κ. Παπανδρέου.
 Αριστερός Ψάλτης                                                                                                                             ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΟΡΑΜΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Όπως φαίνεται αυτό που διακαώς ενδιαφέρει το Υπουργείο Παιδείας, για λόγους ίσως ξεκάθαρους δεδεμένων των απόψεων της κυρίας υπουργού, είναι η πλήρης απαξίωση του σχολείου και ο πλήρης εξευτελισμός των πολιτών αυτής της χώρας.

της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΛΟΥΔΗ

Εάν λάβουμε υπ' όψιν ότι ο κόσμος που προσπαθεί να δημιουργήσει ο κάθε άνθρωπος γύρω του σχετίζεται με το όραμα που έχει τότε γίνεται σαφές ότι οι υπεύθυνοι του ανωτέρω υπουργείου δεν έχουν ούτε όραμα, ούτε στοιχειώδη σεβασμό προς την νοημοσύνη μας.

Υποτίθεται ότι έργο μιας κυβέρνησης είναι η βελτίωση του επιπέδου ενός λαού. Αλλά για ποια βελτίωση μιλάμε; Για τους χώρους κάτω από τις οδογέφυρες που έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμονής "ανεξέλεγκτων καταστάσεων"; Για τις πλατείες και τα πάρκα που είναι χώροι αφόδευσης και ούρησης των ανωτέρω "ανεξέλεγκτων καταστάσεων"; Όλα αυτά φαντάζομαι είναι μέρος του σκηνικού της τεχνικής οικονομικής κρίσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι για να μας κάνουν πιο χειραγωγήσιμους, συνεπικουρούμενοι από τους εκάστοτε δήθεν προοδευτικούς. Εδώ θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση...


Όλοι αυτοί οι προοδευτικοί, οι οποίοι εάν εχω καταλάβει καλά εκπροσωπούνται από τηλεαστέρες των βορείων προαστείων, οι οποίοι αγαπούν όλο τον κόσμο, δεν είναι ρατσιστές και επί πλέον βρίζουν τους "παρακατιανούς ρατσιστές" που έχουν την ατυχία να μένουν σε περιοχές πέριξ του κέντρου, γιατί δεν φροντίζουν ώστε οι άστεγοι, ιθαγενείς ή μη, να μεταφερθούν στα βόρεια προάστεια; Κλείνει η παρένθεση.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο "βελτίωσης" της ζωής μας φαντάζομαι ότι είναι και η κατάργηση της βάσης του "10". Φαίνεται ότι το όραμα κάποιων είναι να πέσει ο πήχυς. Το γιατί γίνεται αυτό είναι ίσως φανερό. Οι έχοντες άγνοια είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι. Τα αποτελέσματα είναι επίσης είναι γνωστά. Θα μπουν στα πανεπιστήμια άτομα με 2, 3, 4. Το θέμα είναι γιατί θα πρέπει να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο άτομα που δεν έχουν ενδιαφερθεί ποτέ να διαβάσουν και να μάθουν πράγματα. Πώς θα πάρουν πτυχίο; Πάνω σε ποιες γνώσεις θα "πατήσουν" για να αποκτήσουν τις επόμενες; Η απάντηση βέβαια των "υπευθύνων" είναι αφοπλιστική. Αυτό γίνεται για να γεμίσουν σχολές που έμειναν άδειες... Δηλαδή όπως γεμίζουμε σακιά με φασόλια ή ακόμη ζεμπίλια με τούβλα. Για να πάρουν βέβαια αυτές τις αποφάσεις βασίστικαν σε "παρατηρήσεις" και "μελέτες". Η βάση του "10" δεν είχε βοηθήσει στην άνοδο του επιπέδου των πανεπιστημίων. Μα απ' ό,τι καταλαβαίνω ένα μέτρο, και ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό σύστημα, για να δώσει καρπούς χρειάζεται μία σημαντική περίοδο εφαρμογής.

Θα έλεγα ότι κάτι τέτοιες απαντήσεις υποτιμούν την νοημοσύνη μας και ιδιαίτερα των γονέων που στερούνται πολλα για να στείλουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια να σπουδάσουν με την ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά, κάτι το οποίο δεν γίνεται και αυτό γιατί το ίδιο το σύστημα που δημιουργεί ανθρώπους χωρίς γνώση το ίδιο τους πετάει έξω με την μορφή των διαφόρων "αξιολογήσεων". Τι θα αξιολογήσουν; Αυτόν που ως μαθητής δεν έκατσε ποτέ να διαβάσει και που ως φοιτητής έκανε το σκονάκι επιστήμη; Αυτόν που ενώ είναι φοιτητής στην Φιλοσοφική κόβεται σε εξετάσεις γιατί είναι ανορθόγραφος ή γιατί δεν μπορεί να εκφέρει κατανοητό λόγο; Ή ακόμη, και δεν είναι ανέκδοτο, πτυχιούχους του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας με μεταπτυχιακό στο χέρι και δεν ξέρουν πού βρίσκονται οι Καρυάτιδες; Και όχι μόνον αυτά...

Είναι απορίας άξιον. Η κυβέρνηση που προσπαθεί τόσο καιρό να μας πείσει ότι έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε αιματηρές οικονομίες ξαφνικά δεν διστάζει να δαπανήσει κάποια εκατομμύρια για να λειτουργήσει τμήματα γιατί δεν μπορεί, λέει, να συντηρήσει τους χώρους με άλλο τρόπο... Δηλαδή είναι ανίκανη στην διαχείρηση. Επί πλέον θα δαπανήσει και χρήματα για συγγράμματα και σίτιση των φοιτητών. Εκτός αυτού, απ' ότι βλέπω χτίζονται συνεχώς σχολεία σε χώρους που θα μπορούσαν να γίνουν χώροι πρασίνου. Η Αθήνα τσιμεντοποιείται όλο και περισσότερο. Αλλά δεν καταλαβαίνω ποιοι πάνε σε όλα αυτά τα σχολεία. Υπάρχει τόση υπεργεννητικότητα στην Ελλάδα;
Φαίνεται ότι η οικονομία, τελικά, γίνεται σε αξίες, αρχές και πολιτισμό. Σε ότι φαίνεται στερούνται όσοι προσπαθούν να επιβάλλουν την κάτω του "10" παρουσία τους.

Βέβαια υπάρχουν ευθύνες και από την άλλη μεριά. Θα περίμενα από τους γονείς και τους δασκάλους να βγαίνουν στον δρόμο όχι μόνο όταν συντρέχει κάποιος λόγος οικονομικός αλλά και όταν βλέπουν ότι ζητούνται από τα παιδιά τους να γράφονται Νανουρίσματα για χταπόδια ή όταν η έκθεση έχει αντικατασταθεί από προκατασκευασμένες φόρμες χειραγώγησης της σκέψης. Πέραν αυτού ο γονιός δεν καταλαβαίνει ότι το παιδί του δεν διαβάζει; Δεν καταλαβαίνει ότι στο σχολείο δεν πάμε για να μάθουμε να μιλάμε. Θεωρητικά ένας άνθρωπος ξέρει ήδη να μιλάει όταν πάει σχολείο. Έχει φροντήσει ήδη γι' αυτό η οικογένειά του και η τηλεόραση. Αυτή η τελευταία φροντίζει και γιά την απόκτηση γενικών γνώσεων. Αυτών που θα αξιολογούν οι αξιολογητές και υπαξιολογητές των αξιολογήσεων. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να μάθει ότι ο έλληνας στρατηγός στην μάχη του Μαραθώνα ήταν κάποιος μεταξύ Ξέρξη, Μιθριδάτη, και Δεν Ξέρω. Είναι και αυτή μία από τις παγίδες του συστήματος. Ότι μας κάνει και γελάμε γίνεται ευχάριστο. Ακόμη και η βλακεία. Στο σχολείο, λοιπόν, πάμε για να μάθουμα άλλα, περισσότερα πράγματα. Όπως ότι οι έλληνες συνωστίστηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης. Και εκεί που ήταν όλοι μαζί πέρασε ένας άνεμος και πήρε την σημαία της αξιοπρέπειας. Και ακόμα την ψάχνουμε. Αυτό μας αξίζει με τους ανεπαρκείς ανθρώπους που στέλνουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΑΝΤΙΒΑΡΟ           

ΝΕΟΛΑΙΑ - ΚΡΕΑΤΟΜΑΖΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ

Που γίνεται το φεστιβάλ κινηματογράφου, ρωτάει στο τηλέφωνο κάποιος νεαρός.

Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κύριε. Στην αίθουσα-αποθήκη στην εκτη προβλήτα, απαντάει η κοπέλα στο ακουστικό.

Και ο νεαρός... Ευχαριστώ πολύ, αλλά προβλήτα τί πράγμα είναι; !!!

Σκεφθείτε να γίνονταν λόγος για κάποιον Λυσία, για κάποιον Θουκυδίδη, για κάποιον Σόλωνα και βάλε.

Παραπάει το πράμα πλέον στην Ελλάδα. Οι νέοι μας βγαίνουν απαίδευτοι και αμόρφωτοπι, επειδή η σημερινή εκπαίδευση τους στερεί την γενική μόρφωση και τους ωθεί στην Παραπαιδεία. Το αποτέλεσμα το βλέπει κανείς καθημερινά και παντού.

Πιστεύω ότι, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποκατασταθεί άριστα έως επιτυχώς, άν αποφασίσει κάποιος να εξωπετάξει την Παραπαιδεία και να την αντικαταστήσει με σχολείο 6 ωρών το πρωϊ και 3-4 ωρών απόγευμα και με δασκάλους, που έχουν διδαχθεί αποδεδειγμένα σε βάθος το αντικείμενό τους μαζί με την παιδαγωγική, που θα εξασφαλίσει στα παιδιά όχι μόνο την απαραίτητη γενική μόρφωση, αλλά και την απαραίτητη κοινωνικότητα, η μορφή της οποίας σήμερα παρουσιάζεται όπου σταθείς και όπου βρεθείς με συνοθυλεύματα αιδοιόμορφων νέων με κοτσίδες και με γένια και εξωβύζιων κοριτσιών , που κραυγάζουν αντί να συνομιλούν, καθώς το λεξιλόγιό τους περιορίζεται σε το πολύ 500 λέξεις, εκ των οποίων εξέχουσα στατιστικως η λέξη μαλάκας. Δυστυχώς δε ελλείψει γλωσσικής υποδομής το ίδιο λεξιλόγιο ακούει κανείς και απο τα κορίτσια μας.



Παρεμπιπτόντως κάποιος φιλόλογος επιχείρησε να συγκεντρώσει όλες τις σημασίες και έννοιες, που μπορεί να εκφράσει ο παραπάνω όρος. Μέχρι σήμερα μετράει 1452 έννοιες και παραπέμπει στις κραυγές των ζώων οι οποίες, με πολύ μικρότερο περιεχόμενο, σημαίνουν με τον τρόπο τους την μεταξύ τους συνεννόση και επικοινωνία. Αλίμονο άν οι νέοι μας έχουν φθάσει σ'αυτό το επίπεδο.

Δέν είναι ούτε ντροπή ούτε βάρος να επανεμφανισθούν οι Επιθεωρητές, που στα χρόνια μετά την κατοχή προσέφεραν τα μέγιστα, καθώς έτσι κρατιόταν και εφαρμόζονταν ένα πρόγραμμα με όλες τις προδιαγραφές που εξασφαλίζουν επιτυχία.

Ντροπή και όνειδος είναι για τον Έλληνα να μην είναι σε θεση να τιμά τις αξίες που δένουν με την ιστορία και με την καταγωγή του και να εμφανίζεται σαν ο τελευταίος κακομοίρης σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ανάμεσα σε ανθρώπους, που στο σχολείο τους μαζί με την γλώσσα τους διδάχθηκαν και την δική μας την αρχαία γλώσσα, το καλύτερο και ευγενέστερο εργαλείο επικοινωνίας των ανθρώπων. Αλίμονο άν οι νέοι μας αγνοούν τί "κουβαλούν" σε αξία και ιστορία επιτρέποντας τον παραμερισμό τους λόγω αγνοίας κιαι αμορφωσιάς.

Εξ άλλου η προτεινόμενη διαφοροποίηση της κατανομής ωραρίου και Παιδείας δεν διαφέρει από το σημερινό. Απλά η γενική μόρφωση υπερέχει αυτής από την Παρα-παιδεία και όπως δείχνει η κυρία Διαμαντοπούλου, θέλει να καταργήσει την δεύτε ρη, αφού η πολυπόθητη εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευ- ση θα γίνεται με κριτήρια διαφορετικά από τις γνωστές εισαγωγικές εξετάσεις.

Για να μπορέσουμε να ξαναχαρούμε μία ελληνική νεολαία που θα μπορεί με οικουμενική μόρφωση να συμμετέχει με γραφή και γλώσσα στην έκφραση και στην επικοινωνία χωρίς την ανάγκη . μεταφραστών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                                                                                                                    ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ.

Τουλάχιστον αυτό οφείλουμε να πιστέψουμε αν πάρουμε τοις μετρητοίς τον απολογισμό πεπραγμένων δια χειρός κ. Ρόβλια.

Είναι απίστευτο με τι χαίρεται ο άνθρωπος. 

Και γίνεται απιστευτοτερότερο όσο συνειδητοποιεί κανείς πως αυτές οι χαρούλες αγγίζουν (αν δεν ξεπερνούν ήδη) τα όρια της θριαμβολογίας.

γράφει ο Reporto

Χαρούλα πρώτη:
Η οποία ταυτόχρονα συνιστά και μια κορυφαία διαπίστωση. "Δεν πρόκειται για μάχη, αλλά για πόλεμο".
"Η Ελλάδα θα ήταν το πρώτο θύμα των κερδοσκόπων, πριν αυτοί επιτεθούν στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, για να φτάσουν τελικά στον στόχο - ευρώ. Αλλά τώρα το πιστόλι για την οικονομική άμυνα της χώρας μας είναι γεμάτο επάνω στο τραπέζι και τα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά."
(Επομένως απαιτείται: Η άμεση αποκαθήλωση των μαχητών του ΄21 από παντού και η εξ ίσου άμεση αντικατάστασή τους με το πορτραίτο του προελαύνοντος ηγέτη που κατατρόπωσε τους Δραμάληδες της διεθνούς κερδοσκοπίας.).

Χαρούλα δεύτερη:
Εδώ αρχίζει και η εξιστόρηση των δέκα άθλων του προελαύνοντος (λείπει ο άθλος της κόπρου του Αυγείου, αλλά αυτόν θα τον διεκπεραιώσει ο Ελληνικός λαός). Και μια πετυχημένη εξιστόρηση, θέλει και μιας εξ ίσου επιτυχημένη εισαγωγή. Φροντίζει γι αυτήν ο κ. Ρόβλιας:
«Τι προηγήθηκε όμως; Όσα έγιναν σε αυτούς τους έξι μήνες δεν έχουν ξαναγίνει, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από άλλη κυβέρνηση». 

Και καπάκι έρχεται και η τρίτη χαρούλα:
"Διπλωματικός μαραθώνιος από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου". 
(Χαλάλι σας βρε η βενζίνα που ξοδέψατε. Χαλάλι σας και τα έξοδα της κουστωδίας. Θέσατε ψηλά τον πήχη ...στα επιτόκια δανεισμού και τα καταφέρατε θαυμάσια. Τι θα κάναμε χωρίς εσάς???)

Χαρούλα τέταρτη:
"Κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2010". 
(Αυτό δεν ήταν αυτονόητη υποχρέωση αλλά κατόρθωμα του προελαύνοντος. Προσωπική υπερπροσπάθεια. Τουλάχιστον το ξεζούμισμα για τοκοχρεολύσια και …βενζίνες, είναι πλέον προϋπολογισμένο).

Χαρούλα πέμπτη:
"Εκπόνηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης". 
(Κατόρθωμα και αυτό του προελαύνοντος. Αλλά κατόρθωμα και του κ. Ρόβλια να αποκαλύπτει ποιος το εκπόνησε αλλά να μη λέει κουβέντα για το ποιος το επέβαλε. Και κυρίως να μη λέει κουβέντα για το ποιός πόνεσε μετά την εκπόνηση.  Άλλωστε δεν είναι και μαρτυριάρης ο κ. Ρόβλιας. Και το σημαντικότερο… για όλη αυτή την εκπόνηση ο προελαύνων δεν αμείφθηκε με επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας).

Χαρούλα έκτη:
"Σταδιακή ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας, που είχε φτάσει στο ναδίρ πριν από έξι μήνες".
(Δηλαδή για όλη αυτή την προνομιακή μεταχείριση της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα, ευθύνεται η …ανακτημένη μας αξιοπιστία και όχι ο κακός μας ο καιρός, ούτε ο μαύρος μας ο φλάρος που καθόμαστε και ακούμε τέτοιες παπαριές να ροβολάνε τον κατήφορο και να τις χαύτουμε ασυζητητί).

Χαρούλα εβδόμη:
"Αποτροπή της απειλούμενης πτώχευσης της χώρας". 
(Ορθόν!!! Και από απειλούμενη, χάρη στην κοπιαστική προσπάθεια του προελαύνοντος αλλά και τις εγκληματικές του ευθύνες, καταφέραμε από απειλούμενη να την μετατρέψουμε σε δεδομένη. Αμα έχεις τέτοιον προελαύνοντα πρωθυπουργό τι σκατά τον θες τον αντίπαλο και τον κερδοσκόπο???)

Χαρούλα όγδοη:
"Ανάδειξη του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο". 
(Και όχι μόνο. Το πολυταξίδεμα του προελαύνοντος, έθεσε το πρόβλημα στις διεθνείς του διαστάσεις. Καλώς ήρθες Δ.Ν.Τ.!!!)

Χαρούλα ενάτη:
"Καθημερινή αναμέτρηση με τους κερδοσκόπους". 
(Αυτή κι αν ήταν μάχη μέχρις εσχάτων. Με το που πήγαιναν να υποχωρήσουν ντροπιασμένοι οι κερδοσκόποι, όλο και κάτι παραπάνω τους έδινε ο προελαύνων για να τους γυρίσει πίσω. Μέχρι και την εθνική κυριαρχία τους εκχώρησε. Προφανέστατα ήθελε να τους εξαντλήσει. Είδες φίλε μου… άμα έχεις στρατηγική τίποτε δε σου ξεφεύγει.).

Χαρούλα δέκατη:
"Σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανακατανομή των φορολογικών βαρών". 
(Κι από την πολλή τη σύνταξη, δε του γλύτωσαν του προελαύνοντος ούτε και οι συντάξεις. Υπέρ πίστεως και πατρίδος κι αυτές. Της πατρίδος του προελαύνοντος φυσικά. Και το ασφαλιστικό έρχεται οσονούπω...).

Χαρούλα ενδέκατη:
"Πρωτοβουλίες για την τόνωση της αγοράς (προγράμματα για 120.000 ανέργους, προγράμματα του ΕΣΠΑ για 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για χαμηλότοκα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που διατηρούν αμείωτες τις θέσεις εργασίας παρά τη μείωση του τζίρου τους, επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, κίνητρα για νέες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες, προώθηση της επιδοτούμενης ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις κ.λ.π". 
(Με άλλα λόγια: 120.000 νέοι άνεργοι, 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, χαμηλότοκα δάνεια στις τράπεζες για να μπορούμε να δανειζόμαστε ως κράτος από αυτές καταθέτοντας και την τελευταία σταγόνα του αίματος του Έλληνα πολίτη κλπ…)

Εγώ λοιπόν το αποφάσισα.

Μετά τη βαθυστόχαστη ανάλυση του κ. Ρόβλια στηρίζω ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ. Διότι τότε και μόνον τότε θα έχω ολοκληρωθεί ως άνθρωπος σ αυτή τη ζωή.

ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ «ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ» ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΩΝΤΑΣ, ΤΟΤΕ ή ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ή ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ …ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΣΟΚ.

Στην πρώτη περίπτωση έχεις το ακαταλόγιστο.
Στη δεύτερη γίνεσαι απλά ένας θλιβερός απολογητής, αλλά πρωτίστως συνένοχος σε μια κορυφαία πολιτική απάτη.

Υ.Γ. 
Και σας το είπε βρε ο προελαύνων. Βγάλτε το σκασμό και μη μιλάτε…
Εσείς εκεί… Επιμένετε….
Ο άνθρωπος δε θέλει να μιλάτε διότι ξέρει πως κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας τα κάνετε σκατά
Ε αυτό δεν το θέλει.
Προτιμά να τα κάνει μόνος του σκατά.

Μια χαρά τα καταφέρνει. Δε χρειάζεται βοήθεια!!!                                   ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ...ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Οι έχοντες και κατέχοντες έφεραν εν τέλει τη χώρα υπό καθεστώς κατοχής.

του ΣΤΑΘΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Αλλων και ισχυρότερων... Δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλά πονάει πάντα, όπως η πρώτη φορά...
Δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξανασηκώσουν ψηλά το κεφάλι οι εργαζόμενοι Ελληνες (αν πρώτα σηκώσουν ψηλά τη γροθιά τους)...

Οσο για τον «νέο πατριωτισμό» που ευαγγελίσθηκε στους πολίτες ο κ. Παπανδρέου κατορθώνοντας την οριστική μας υποταγή στους Επικυρίαρχους - ένας ακόμα ευφημισμός που απόμεινε γυμνός. Ομως από τους τελευταίους. (Τους) τελειώνουν τα ψέματα...
Η ημέρα χθες ξημέρωσε ευθύς εξαρχής δυσοίωνη! Τον λόγον πρώτος έλαβε στην αγορά ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης: «Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ μακρυά και πολύ κοντά» (δήλωσε στο Real Radio) - τι να εννοούσε πολύ κοντά άμα τε και πολύ μακρυά ο προφήτης;

Η Πνύκα ρίγησε αλλά δεν απάντησε.



Aμέσως κατόπιν ταχυδρομικά περιστέρια κατέφθασαν εξ εσπερίας (καλού-κακού ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέσφαξε ένα-δυο, να εξετάσει τι είχαν μέσα) κι έγιναν τοις πάσι γνωστά τα ρήματα της Κομισιόν και του κυρού Ολυ Ρεν αυτοπροσώπως: το εύρος των μέτρων που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα δέον όπως και καλό θέ' να 'ναι να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα...
Λογικόν - και, στις τρεις μπεκάτσες που έκαναν κακόβουλους κύκλους πάνω απ' το κεφάλι μας προσετέθησαν και δυο κουρούνες...
Πλην όμως όταν έσφαζε τους δημοσίους υπαλλήλους ο κ. Παπανδρέου, δεν ήξερε ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ ή κάποια άλλη ανωτέρα αρχή, θα του ζητούσε αμέσως μετά να σφάξει και τους ιδιωτικούς;
Και βέβαια το ήξερε!

Ούτε απατεών είναι ο Πρωθυπουργός μας, ούτε χαζός. Απατεώνες είναι οι «κερδοσκόποι» και χαζοί οι πολίτες που πίστεψαν το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Τώρα του ζητείται (απ' τους «κερδοσκόπους», κοινώς «νταβατζήδες» και κατά κόσμον Δυνατούς, Γραικούς και Φράγκους) να σφάξει σωρηδόν τους χαζούς επειδή τον πίστεψαν και τους υπόλοιπους επειδή δεν τον πίστεψαν.
Ενα τέλειο δηλαδή Μήλιο Δίλημμα - όσοι υποταγούν θα σφαγούν κι αν δεν υποταχθούν θα σφαγούν.

Ρίγησε εκ νέου η Πνύκα, αλλά ούτε αυτήν τη φορά μίλησε...

Προς το μεσημεράκι ακούστηκε στην αγορά, τα ταβερνεία, τα συνεργεία και τα κουρεία ότι ο κυρ και κυρ Παπακωνσταντίνου στέλνει γράμμα και γραφή στο ΔΝΤ για μερικές πρώτες επαφές, μια πρώτη γνωριμία, εν όψει μιας κατάστασης που σε βάθος χρόνου θα πρέπει να έχει γίνει φανερό αν ο Ηγεμών μας θα 'ναι υποχρεωμένος να ασχολείται με τα σπρεντ ή όχι. Ερώτημα κρίσιμο.
Διότι απ' όταν (μόλις προ τριών ημερών κάνε τεσσάρων) ο Ηγεμών μας, κυρός Γεώργιος, δήλωσε ότι «εγώ πια δεν θα ξανασχοληθώ με τα σπρεντ», αυτά τα δαιμόνια βρήκαν την ευκαιρία και τρελάθηκαν...

Απομεσήμερο -όχι, απόγευμα αρκετά προχωρημένο, μια άκρως ανησυχητική φήμη έτρεξε από στόμα σε στόμα και διέτρεξε την Αγορά έως κάτω στα ταμπάκικα, εθεάθη, λέει, ο σεπτός μας Ηγεμών, ο ίδιος και αυτοπροσώπως, στη Στοά Που Πωλούνται Και Αγοράζονται Χρέη να πλησιάζει τους πολίτες και να τους ρωτά τον έναν μετά τον άλλον: «Πείτε μου και μένα, πατριώτες! σας πήγα ή δεν σας πήγα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».
Ουδείς του απαντούσε. Και καθώς εν όψει εσπερινού αραίωνε ο κόσμος από τη Μέση, φεύγοντας άλλοι για το σπίτι τους κι άλλοι για τα αγαπημένα τους καπηλειά και, καθώς επέμενε η Πνύκα να μένει βουβή, δεν κρατήθηκε ένας πλακουτσοκέφαλος πολίτης, ονόματι Θερσίτης, καραγωγεύς στο επάγγελμα και παλιός στα χούγια (απ' αυτούς που θυμούνται ακόμα το λαϊκό ιταλικό σινεμά του '60) και σχολίασε: «Τσίτσο, το λιμάνι φεύγει»..!

Οθεν πλέον έπεφτε το βράδυ• κι όταν απ' την Πνύκα ακούστηκε η πρώτη κουκουβάγια, αυτός που δεν θα μας πήγαινε ποτέ και με τίποτα στο ΔΝΤ. ο δικός μας Αμλετ και Γουλιμής άρχισε επιστρέφοντας μόνος στα Ιερά Δώματα της Ανω Πόλης, στους μοσχοβολιστούς κήπους με τα εξαίσια αρώματα της άνοιξης, να πάρει το βραδυνό του...

Στην πύλη της πόλης έφθασε η Νύχτα, χαιρέτησε τον φρουρό και μπήκε...             ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

ONLINE ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


Τέτοιο μπουρδέλο που είσαστε με την Τζούλια θα ασχολείστε....

Ακόμα και στη Βουλή ασχολούνται με την εθνική πορνοστάρ. Θα μου πείτε, τέτοιο μπ...ο που είναι η Βουλή, γιατί να μην ασχολούνται και με την Τζούλια; Μπράβο Παπαδημούλη, τα πήρες τα δύο λεπτά δημοσιότητας. Άλλωστε, ακόμα και ο πιο αδαής καταλαβαίνει για ποιό λόγο επέλεξες να αναφερθείς σ'αυτό το φαιδρό πρόσωπο της κοινωνίας από το βήμα της Βουλής. Σκέφτηκες...

... "τι ατάκα να πω για να με παίξουν τα κανάλια;". Θα σου πούμε εμείς, όμως, μερικές ατάκες που θα μπορούσες να πεις για να σε παίξουν τα κανάλια και να γίνει και χαμός.
Π.χ. "να κλείσει το κανάλι της Βουλής που απασχολεί 80 κομματόσκυλα και φερέφωνα όλων των κομμάτων και όλης της Βουλής"
"να καταργηθούν δύο έξτρα μισθοί που παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι που διορίσατε στη Βουλή"
"να απολυθούν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ που έχουν να πατήσουν το πόδι τους στο Ραδιομέγαρο πάνω από τρεις μήνες".
Αυτά είναι τα σοβαρά κύριε Παπαδημούλη για να γλιτώσουμε χρήματα. Όχι να πιάσετε τις αρπαχτές της εθνικής πορνοστάρ.
πηγη                                                                                                                                                          ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com

Η «Ψωροκώσταινα» του μέλλοντός μας

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ-Έθνος

Ειλημμένη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας η χθεσινή επιστολή της κυβέρνησης διά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντονιμίκ Στρος - Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ και τον κομισάριο Ολι Ρεν.

Με την επιστολή αυτή ζητείται ουσιαστικά η έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού υπαγωγής της πατρίδας μας στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξουσία του ΔΝΤ και της ΕΕ. Τη Δευτέρα θα αφιχθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι των ξένων δυναστών, για να ανακοινώσουν τους όρους τους, τους οποίους φυσικά θα αποδεχθεί ευχαρίστως και άνευ ουδεμιάς αντίρρησης η κυβέρνηση.

Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε να κάνουμε...
με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου εντελώς άσχετης με τα συνήθως προβαλλόμενα οικονομικά προσχήματα δυσκολιών δανεισμού της χώρας ή επιβάρυνσής της με υπέρογκα ή δυσβάστακτα επιτόκια.

Αν η κυβέρνηση όντως ενδιαφερόταν για τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, δεν θα προέβαινε σε καμιά κίνηση προσφυγής στο ΔΝΤ πριν κάνει το απλούστατο βήμα της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων.

Μόλις την Κυριακή αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης ότι είναι πρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ συν 10 - 15 δισ. του ΔΝΤ με επιτόκιο 5% για τα ευρωδάνεια, αν το ζητήσει η Αθήνα. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει τις φετινές δανειακές ανάγκες της χώρας, άρα οι τράπεζες που θα δάνειζαν τη χώρα μας ήταν βέβαιες ότι θα πάρουν οπωσδήποτε τα λεφτά τους.

Το γεγονός αυτό θα οδηγούσε με σχεδόν μαθηματική βεβαιότητα στον δανεισμό της χώρας με επιτόκιο γύρω στο 6%, καθώς αν οι τράπεζες ζητούσαν επιτόκια της τάξης του 7% και πάνω αυτό θα ωθούσε την ελληνική κυβέρνηση στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για το σύνολο του ποσού και της χρονικής διάρκειας των ελληνικών δανείων!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε αυτό. Ακύρωσε στην «πράξη την απόφαση της Ευρωζώνης για στήριξη. Δεν έβγαλε ομόλογα και ξεκίνησε τη διαδικασία υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ χωρίς καν να δοκιμάσει τις επιπτώσεις στις αγορές του μηχανισμού στήριξης. Αρα δεν την ενδιαφέρει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, όπως ισχυριζόταν ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Εννοείται ότι οποιαδήποτε έκδοση ελληνικού κρατικού ομολόγου από εδώ και πέρα δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες, καθώς πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες υπό την εξουσία του ΔΝΤ.

Από τη στιγμή όμως που καθίσταται προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν φέρνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα για λόγους αδυναμίας εξεύρεσης δανείων, λογικό είναι να αναζητήσει κανείς για ποιους λόγους το φέρνει.

Ο βίος και η πολιτεία αυτού του μισητού διεθνούς οργανισμού που εξευτελίζει την κρατική κυριαρχία των χωρών που πέφτουν στα νύχια του, μας δίνει την απάντηση για τους επιδιωκόμενους ανομολόγητους στόχους της κίνησης του πρωθυπουργού.

Οπου πάει το ΔΝΤ εξαπολύει κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Απελευθερώνει τις απολύσεις και εκτοξεύει την ανεργία στα ύψη. Εκποιεί ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Αποδομεί το κοινωνικό κράτος, περικόπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές.
Καταστρέφει τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας προσπαθώντας να ιδιωτικοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος τους. Αυξάνει κατά 3 ή 5 ή και περισσότερες μονάδες τον ΦΠΑ. Αυξάνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των εισιτηρίων των λεωφορείων και πάει λέγοντας... Αυτή δηλαδή είναι η μοίρα που περιμένει πλέον τους Ελληνες.

Μαζική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μεσαίων και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, με στόχο την ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσιότερων.

ΚΑΤΑΝΤΙΑ
Η «Ψωροκώσταινα» του μέλλοντός μας

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου έδιναν επί δεκαετίες ολόκληρες την ιδεολογική μάχη εναντίον της θεωρίας της Δεξιάς της υποτέλειας και της αμερικανοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων που παρουσίαζε την Ελλάδα ως «Ψωροκώσταινα» για να δικαιολογήσει την πολιτική της, που είχε καταδικάσει τη χώρα στη μιζέρια. «Ψωροκώσταινα» σήμαινε χώρα δήθεν προορισμένη από τη μοίρα της να είναι αιωνίως εξαθλιωμένη. Πού να φανταζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως ότι μισόν αιώνα αργότερα μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον γιο του θα στρεφόταν στο ΔΝΤ, για να ξανακάνει με τη βοήθειά του την Ελλάδα και πάλι «Ψωροκώσταινα» με φτωχό λαό!                         ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com

ΕΛΕΕΙΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΑΛΗΤΩΝ

Μια φθηνή και ελεεινή εκπομπή παρακολούθησαν χθες βράδυ όσοι είχαν την ατυχία να επιλέξουν το ALTER και την εκπομπή "Ζούγκλα".
Ο γνωστός φυγόστρατος τρελλό-"δημοσιογράφος" που ως γνωστόν "κρίθηκε" ψυχιατρικά ακατάλληλος να υπηρετήσει την πατρίδα αλλά κατάλληλος να "ενημερώνει" την ελληνική κοινωνία.Εστησε μια εκπομπή με απώτερο σκοπό την υποστήριξη της τρομοκρατίας και των συλληφθέντων τρομοαλητών.
Καλεσμένοι ως συνήθως άνθρωποι με ταυτόσημες απόψεις ώστε τα μηνύματα να περνούν καλύτερα και με μοναδικό αντίλογο δυο πρόσωπα που αγωνιζόντουσαν να ακουστούν αφου σε καθε λέξη τους διακόπτονταν απο τον τρελλο-παρουσιαστή.
Μέχρι που κάλεσε και μια η οποία δήλωνε γνωστή του αρχιτρομοκράτη -εγκληματία Μαζιώτη απο την νεαρή του ηλικία.
Το κόλπο γνωστό αφού δήλωσε (για το ξεκάρφωμα) εναντίον της βίας.Αρχισε μια προπαγάνδα υποστήριξης άνευ προηγουμένου.
Οτι βλακεία και ανοησία έχει στο μυαλό του με την ατάκα ο "λαός λεει...." προσπαθούσε να την περάσει ως άποψη της κοινής γνώμης. Μέχρι που έφτασε στο έσχατο σημείο να πεί ότι ο κόσμος σε λίγα χρόνια θα τους θεωρεί...ήρωες!!!!!
Ακόμα και ο γνωστός ποινικολόγος Κατσαντώνης δεν σεβάστηκε ούτε την ηλικία του αλλά ούτε και τα χρόνια δικηγορίας του και εκτέθηκε λέγοντας (αν είναι δυνατόν) ότι οι συγκεκριμένοι συλληφθέντες είναι τρομοκράτες....κρότου.....και όχι αίματος!!!!!!Και όταν του επισημάνθηκε ότι υπάρχει ένας νεκρός αστυνομικός αρκέστηκε να πει "παράπλευρες απώλειες".Αλητεία και βρώμικη προπαγάνδα.
Ας μπούμε όμως στην "λογική" του τρελού και των ομοϊδεατών του.
Δηλαδή επειδή κάποιοι πολιτικοί είναι κλέφτες, ή επειδή τα πράγματα στην χώρα δεν είναι όπως θέλουν κάποιοι (και ευτυχώς) αυτό τους δίνει το δικαίωμα να βάζουν βόμβες και να σκοτώνουν;
Και αν ναι ποιος είναι ο εχθρός ρε αλήτες;
Ο φουκαριάρης αστυνομικός των 800 ευρώ ή οι πολιτικάντιδες που κλέβουν;
Η πόρτα κάποιας τράπεζας ή υπουργείου ή οι επικεφαλής.
Φταίει ρε αντιεξουσιαστικά παράσιτα η σημαία που είναι το σύμβολο των αγώνων ενός ολόκληρου έθνους ή αυτοί που την λερώνουν με τις ατιμίες,τις προδοσίες και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού;
Τις απαντήσεις βέβαια τις παίρνουμε απο τις πράξεις των επαναστατών του κώλου.
Γελοία υποκείμενα που θέλουν να νοιώσουν σημαντικοί και που σκοπός τους τρελάρα παρουσιαστή δεν είναι η υποστήριξη του λαού αλλά η κατάλυση και αποσταθεροποίηση του κράτους και κατάληψη της εξουσίας με τα όπλα.Αλλά εδω είπαμε τα αναρχοκομμουνιστικά σου ένστικτα όταν αποφασίζουν να βγουν στην επιφάνεια ξεχνάς και δημοκρατία και δημοσιογραφία και κάνεις φτηνή προπαγάνδα.
Εμείς βέβαια τέτοιους "δημοσιογράφους" τους έχουμε γραμμένους αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα να ασχοληθείς απο που βρήκαν οι ήρωες σου τρομοαλήτες 120.000 ευρώ;
Και γιατί δεν συλλαμβάνονταν απο το 2003 αφού σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών και του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ ΟΛΟΙ γνώριζαν την "επαναστατική" τους δράση;
Μήπως το πειραγμένο μυαλό σου μπορεί να μας πει τι σκοπούς εξυπηρετούσαν οι δήθεν "επαναστάτες" σου;                                                                                                                               ΠΗΓΗ:protesilaos.blogspot.com

36 ΧΡΟΝΙΑ ΨΕΜΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

Είναι για τα πανηγύρια ο άνθρωπος.
Τι δήλωσε ο αθεόφοβος χθες στην βουλή;
"Δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα. Τα σοσιαλιστικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω τη χώρα από τη χρεοκοπία".
Πιάνεις το κεφάλι του να το χτυπήσεις στο τοίχο ή όχι;
Τι σοσιαλιστικά αντανακλαστικά ρε και τρίχες τσαμπουνάς;
Εδω η χώρα είναι υποτελείς στα ξένα συμφέροντα,ο λαός είναι σε απόγνωση και οι εξωτερικοί εχθροί της πατρίδας έχουν στήσει πάρτυ.
Για ποιο σοσιαλισμό μιλάς;
Της αποικιοκρατίας;της προδοσίας;ή του ψεύδους;
Δεν φτάνει που εξαπάτησες τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα ότι λεφτά υπάρχουν ζητάς και τα εύσημα απο πάνω που κατάφερες να χρεώσεις ακόμα περισσότερο την χώρα;
Το μόνο που κατάφερες είναι ή να παρατείνεις το μοιραίο ή να παραδώσεις την κυβέρνηση της Ελλάδας απο την ΕΕ που είναι τώρα στο ΔΝΤ.
Και δεν ντρέπεσαι αλλά συνεχίζεις να λες ψέματα αποκρύπτοντας την πραγματικότητα και ρίχνοντας τα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους.
Δε μας λες ρε σοσιαλιστή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδίασες πόσο σοσιαλισμό περιέχει;
Θα ζούνε οι άνθρωποι να πάρουν συντάξεις;
360 ευρώ βασική σύνταξη και μείωση 20%.Μπορείς ρε σοσιαλιστή να ζήσεις με αυτά τα λεφτά όχι τότε που ακόμα και τα 1.000 δεν θα αξίζουν τίποτα αλλά τώρα.
Με την τεράστια ανεργία που θα βρουν ένσημα Giorgo;
Μήπως μας περνάς για συμπατριώτες σου αμερικανάκια;
Πες ότι θέλεις να σπρώξεις τον κόσμο στην αγκαλιά των ιδιωτικών συμφερόντων-ασφαλιστικών και άσε τα παραμύθια.
Πήρες μέτρα που για μια ακόμα φορά πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Μέτρα για τις τράπεζες;για τους μεγαλοεργολάβους για τα πολιτικά λαμόγια;ΤΙΠΟΤΑ
Μείωση των μισθών των βουλευτών σου λέει.Ρε τι μείωση όξω να μείνουν 200 όπως λέει και το Σύνταγμα.Γιατί δε λες ότι απο όλα αυτά τα μέτρα σκοπεύετε να εξασφαλίσετε 4-5 δις στην καλύτερη περίπτωση.
Δηλαδή ΤΙΠΟΤΑ.
Αφού 500 εκατ. ευρώ είναι μόνο η μισθοδοσία των τεμπέληδων της ΕΡΤ.
6,2 δις χρωστάνε τα νοσοκομεία
15 δις πρέπει να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία
9 δις χρωστά ο ΟΣΕ
Και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται.........
Ψέμα λαϊκισμός και πολιτική αλητεία για να διατηρούν κάποιοι τις καρέκλες τους και τους παχυλούς μισθούς του. Αλλά τέτοιοι ήσασταν όλα τα χρόνια ακόμα και σε περίοδο ανάπτυξης της χώρας όταν τρώγατε με δέκα μασέλες απο υπερκοστολογίσεις και μίζες και στον λαό πετάγατε ένα ξεροκόμματο και....ελπίδα.
Λοιπόν ήρθε η ώρα.Ο Ελληνικός λαός κατάλαβε ότι η ελπίδα δεν...τρώγεται πλέον.
Είτε θα πάρετε δραστικά μέτρα που θα ανακουφίζουν τον κόσμο και θα τιμωρήσετε τους επίορκους είτε θα σας πάρει με τις πέτρες γιατί εδω που τα λέμε αυτό σας αξίζει.                                                  ΠΗΓΗ:protesilaos.blogspot.com

Το ΚΚΕ τίμησε τον Μπελογιάννη, τον δήμιο των Γαργαλιάνων !!!!!

110410-mpelogiannisΔεν άλλαξαν οι «κόκκινοι» και συνεχίζουν να εκθειάζουν εγκληματίες και προδότες. Το ΚΚΕ προχώρησε μάλιστα στις 30 Μαρτίου, στα αποκαλυπτήρια μνημείου του Νίκου Μπελογιάννη στο Γουδί. 58 χρόνια λοιπόν μετά την εκτέλεση του κομμουνιστή κατάσκοπου και εγκληματία, η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα είπε ένα σωρό σαχλαμάρες.
Διαβάστε για να καταλάβετε: «Οι Μπελογιάννηδες έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, γιατί είχαν ανεξάντλητη αγάπη για την εργατική τάξη, το λαό, γιατί είχαν ακλόνητη πίστη στο Κόμμα τους και στο ρεαλισμό της πάλης για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας». Ποιας ελευθερίας; Ήθελαν μια κοινωνία απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκουλάγκ. Γιατί απ' όπου κι αν πέρασαν, στην Ελλάδα (επί Κατοχής και επί συμμοριτοπόλεμου) αλλά και αλλού, στρατόπεδα συγκέντρωσης, τείχη και φυλακές έχτιζαν... Απέραντα κολαστήρια, «σοσιαλιστικοί παράδεισοι», όπου οι άνθρωποι υπέφεραν και στέναζαν υπό το ζυγό όσων εστίαζαν στις «ζωές των άλλων».
Η Μαύρη Βίβλος «ξεχειλίζει» από τα κτηνώδη και απάνθρωπα εγκλήματά τους. Μισάνθρωποι οι κομμουνιστές: γενοκτονίες παντού, όχι μόνο κατά των ιδεολογικών αντιπάλων (βλέπε τα δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης στη διάρκεια της Κατοχής όπου κρατούνταν από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ Έλληνες), αλλά και κατά των ίδιων τους των ανθρώπων (βλέπε Μπούλκες και φοβεροί διωγμοί επί Στάλιν στην ΕΣΣΔ), όταν εκείνοι τολμούσαν να εκφέρουν μια άλλη άποψη.

Ο προδότης και κατάσκοπος Νίκος Μπελογιάννης«Ο Μπελογιάννης δολοφονήθηκε επειδή ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ», είπε η Αλέκα. Φυσικά συντρόφισσα, κατάσκοπος και προδότης. Εξάλλου, τα ευρήματα στις γιάφκες της Καλλιθέας και του Φαλήρου, μιλούσαν από μόνα τους. Ασύρματος, σήματα με πληροφορίες στρατιωτικής φύσης με αποδέκτες ξένες δυνάμεις στο τότε Παραπέτασμα. «Στρέψατε τα όπλα και δολοφονήσατε εθνικές οργανώσεις... και οι πράξεις σας βοούν», του είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου στη διάρκεια της δίκης του και πρόσθεσε:
«Το κατηγορητήριό σας αφορά την κατασκοπευτική κατά της Ελλάδος συνωμοσία σαν αρχηγού. Να μου αποδείξετε ότι όλες οι απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες που στέλνατε έξω με τον ασύρματο, είναι ανακριβείς». «Μόνον δύο αναφέρονταν σε στρατιωτικές πληροφορίες», απάντησε ο κατηγορούμενος. Για πάνω 30 σήματα που έχουν στρατιωτικές πληροφορίες, μίλησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λίγη ή πολλή κατασκοπία».
«Αν μου έδιναν μια πληροφορία θα την έπαιρνα και θα την είχα, γιατί μπορούσε να εξυπηρετήσει σε κάτι το κόμμα μου», είπε ο διαβρωμένος προδότης στον βασιλικό επίτροπο! Και όταν αυτός τον ρώτησε «θα την έστελνες στο στρατηγείο του κόμματος», ο Μπελογιάννης απάντησε «ναι».
Ο Μπελογιάννης, πήρε τα όπλα κατά του έθνους. Υπήρξε ηθικός αυτουργός φρικτών εγκλημάτων. Η ελληνική Δικαιοσύνη του φέρθηκε στη διάρκεια της δίκης, με σεβασμό: «Να βγάλετε από το μυαλό σας πως εμείς εδώ καρατομού
με αθώους Έλληνες πατριώτες, επειδή ανήκουν στο αντίθετο από εμάς πολιτικό στρατόπεδο. Αυτό κάνανε τα δικά σας "λαϊκά δικαστήρια", όπως τα αποκαλούσατε κατ' ευφημισμό. Είμεθα επαγγελματίαι στρατιωτικοί δικασταί με όρκο και συνείδηση», του είπε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου στη διάρκεια της δίκης.

Κρύβουν την αλήθεια στον Περισσό...Αλήθεια, θα ανοίξει το ΚΚΕ τα αρχεία του να μας πει τι συζητήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, δύο ημέρες μετά από εκατοντάδες εκτελέσεις στη σύσκεψη στο εργοστάσιο του Ζόμπολα, στους Γαργαλιάνους; Δεν ήταν εκεί ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Αχιλλέας Μπλάνας, ο Τάσος Κουλαμπάς, ο Δημήτρης Δούμουρας, ο Στέλιος Διακουμογιαννόπουλος, ο Γεώργιος Μαστοράκης και κάποιοι άλλοι; Οι μαρτυρίες πολλές. Δεν αποφασίστηκε ποιοι από τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους θα εκτελεστούν; Τι έγινε μετά στην Πύλο; Πόσοι εκτελέστηκαν εκεί; Γιατί κανείς στο ΚΚΕ δεν ομολογεί τα φρικτά εγκλήματα, δεν ζητά μια συγνώμη έστω από τους απογόνους των χιλιάδων θυμάτων της «κόκκινης» τρομοκρατίας;
«Επειδή δεν πρόδωσε το λαό, δεν μετακόμισε στο Κάιρο και δεν κρύφτηκε στα κρίσιμα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής, όπως έκαναν τα πιο διαλεκτά παιδιά της αστικής τάξης», είπε υποκριτικά η Αλέκα στο Γουδί, προσπαθώντας να πείσει ότι ο Μπελογιάννης «πλήρωσε» την εναντίωσή του στην «αστική τάξη». Μήπως εννοεί παραπάνω αυτούς που πολέμησαν;

Η συγκλονιστική αντικομμουνιστική ταινία «Κατύν» σήμερα στον ΑΝΤ1


160410-katynΜε αφορμή το τραγικό αεροπορικό ατύχημα κατά το οποίο έχασε την ζωή του ο Πολωνός πρωθυπουργός ταξιδεύοντας με προορισμό το Κατύν, σήμερα το βράδυ στις 12.00 προβάλλεται από την τηλεόραση του Αντένα η συγκλονιστική ταινία «Κατύν» του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα για την σφαγή 15.000 Πολωνών αξιωματικών από τους Σοβιετικούς την άνοιξη του 1940. Μια ταινία που «κατακρεουργήθηκε» από τους αριστερούς κριτικούς της Ελλάδος και καταδικάσθηκε σε μίας εβδομάδος προβολή τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Βέβαια δεν υπήρξε η πρώτη φορά που ο Αντρέι Βάιντα κατήγγειλε τα εγκλήματα του κομμουνισμού στην χώρα του. Ο «Άνθρωπος από Μάρμαρο» του 1977 για έναν αγνοημένο σταχανοβίτη ήρωα της εργατικής τάξης που έπεσε σε δυσμένεια, υπήρξε η πιο διάσημη ταινία αντιφρονούντα από το Ανατολικό Μπλοκ. Η ταινία αυτή άνοιξε τον δρόμο για το ανεξάρτητο συνδικάτο της «Αλληλεγγύης», το οποίο, ο Βάιντα έκανε αργότερα διάσημο με τον «Άνθρωπο από Σίδερο» (Χρυσός Φοίνικας 1981). Στο ίδιο πνεύμα κινιόταν τόσο το αλληγορικό «Δαντόν» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, όσο και το «Χωρίς Αναισθητικό» για έναν πετυχημένο καθηγητή πανεπιστημίου που μετά από μια δήλωση του, πέφτει σε δυσμένεια του καθεστώτος.
Όμως ο Βάιντα έπρεπε να περιμένει μέχρι τα 81 του για να κάνει την προσωπική του ταινία: το «Κατύν». Ήταν 13 χρονών ο Βάιντα όταν ο πατέρας του εκτελέσθηκε στο Κατύν. Όμως από την στιγμή που το όνομα του δεν συμπεριλήφθηκε στις λίστες των θυμάτων, η μάνα του περίμενε για χρόνια τον άνδρα της. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 έμαθε την πικρή αλήθεια. Για την ιστορία, να πούμε ότι παρόλα που το έγκλημα έγινε από τους Σοβιετικούς, το έγκλημα φορτώθηκε στους Γερμανούς, οι οποίοι το είχαν αποκαλύψει. Αν και ο Τσόρτσιλ αρχικά υποστήριζε ότι το έγκλημα έγινε από τους Μπολσεβίκους, μεταπολεμικά αυτός και οι «Σύμμαχοι» υποστήριζαν την επίσημη «αλήθεια» των Σοβιετικών, ότι το έγκλημα το διέπραξαν οι γερμανοί. Όμως δεν τόλμησαν να μεταφέρουν αυτό το ψέμα στην αίθουσα της δίκης της Νυρεμβέργης. Μόνο το 1990 ο Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε δημόσια ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης εκτέλεσαν τους Πολωνούς. Η ταινία του Βάιντα ξεκινά σε μια γέφυρα όπου ένα καραβάνι από Πολωνούς που προσπαθούν να γλυτώσουν από τους Γερμανούς συναντά ένα καραβάνι Πολωνών που προσπαθούν να γλυτώσουν από τους Σοβιετικούς. Με αυτήν την σκηνή, ο Βάιντα δείχνει την τραγική μοίρα της Πολωνίας, τόσο στην διάρκεια του Πολέμου, όσο και μεταπολεμικά. Ένας συμβολισμός που ολοκληρώνεται όταν η Πολωνική σημαία κόβεται στα δύο. Η μεν κόκκινη λωρίδα γίνεται κομμουνιστικό λάβαρο, πράγμα που σημαίνει ότι κυριαρχούν πλέον οι κομμουνιστές. Ενώ η άσπρη λωρίδα θα χρησιμοποιηθεί για να δεθεί ένα τραύμα.
Πάντως ο Βάιντα δεν χαρίζεται σε καμιά πλευρά. Όμως είναι οι Σοβιετικοί που δέχονται τα περισσότερα πυρά του διάσημου σκηνοθέτη από την σωτηρία της Άννας και της κόρης της από τα ρωσικά στρατόπεδα συγκεντρώσεως, χάρις σε ένα Ρώσο αξιωματικό, μέχρι την σφαγή του τέλους.
Δύο είναι οι συγκλονιστικές στιγμές στο πρώτο μέρος. Η πρώτη είναι όταν η κάμερα επικεντρώνει σε ένα Σταυρό που το μόνο που έχει μείνει από τον Εσταυρωμένο είναι το καρφωμένο χέρι του που είναι κομμένο από τον αγκώνα. Το υπόλοιπο το έχει κρύψει ο παπάς για να μην πέσει στα χέρια των Μπολσεβίκων. Δεν υπάρχει σκληρότερη σκηνή που να δείχνει όχι μόνο την απελπισία του Πολωνικού λαού, αλλά και τον ηθικό κατήφορο του ανθρώπινου είδους.
Η άλλη είναι όταν οι Γερμανοί δείχνουν στην γυναίκα ενός στρατηγού το φιλμ με τους νεκρούς που ανακάλυψαν στο Κατύν, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο άνδρας της. Είναι τόσο συγκλονιστικό το ασπρόμαυρο φιλμ (μάλλον αρχείου) που δεν κρύβουμε την επιθυμία μας να είχε γυρισθεί όχι όλη η ταινία σε ασπρόμαυρο, αλά «Λίστα του Σίντλερ».
Όμως το «Κατύν» δεν είναι μία ταινία για τα θύματα, αλλά μία ταινία για τους συγγενείς και φίλους που έμειναν πίσω και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την αλήθεια. Έτσι η αναζήτηση της επικίνδυνης ιστορικής αλήθειας επανέρχεται ως ηθικό και πολιτικό θέμα, συνδέοντας το «Κατύν» με τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο». Είναι αυτή η υπεράσπιση της αλήθειας και η σφαγή του δεύτερου μέρους που βάζουν φωτιά στην οθόνη.
Αυτή η συγκλονιστική ταινία προβλήθηκε στο προπέρσινο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου παρουσία της Άγκελα Μέργκελ. Ο ίδιος ο Βάιντα είχε δηλώσει τότε ότι η ρωσική προβολή της ταινίας, έδειχνε τις καλές ή όχι σχέσεις των δύο χωρών. Όμως ο Πούτιν τον απογοήτευσε, μιας και με αφορμή το «Κατύν», οι Ρώσοι άρχισαν να δηλώνουν ότι τα ντοκουμέντα πάνω στα οποία βασίσθηκε η ενοχή της Σοβιετικής Ένωσης είναι αμφισβητήσιμα!
Από την άλλη η ελληνική Αριστερά την κτύπησε ανελέητα. Ο «Ριζοσπάστης» περιέγραψε τόσο την ταινία, όσο και την ιστορία του Κατύν, «γκαιμπελικό ψέμα». Ενώ πρόσθετε ότι ο Γιέλτσιν πιέσθηκε από τον Γιαρουζέλσκι για να δηλώσει ότι η Σοβιετική Ένωση είναι ένοχη! Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Indymedia (των τρομοκρατών και του Σόρος).
Τελικά αξίζει το «Κατύν» τον μύθο του; Κατ' αρχήν πρέπει να πούμε ότι, έχοντας υπόψη της προσωπικής ταύτισης του Βάιντα με τα θύματα του Κατύν, θα περίμενε κανείς ένα αριστούργημα στο επίπεδο του «Στάχτες και Διαμάντια» και του «Ανθρώπου από Μάρμαρο». Όμως αυτά τα αριστουργήματα γίνονται μόνο μια φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το «Κατύν» δεν είναι μια μεγάλη ταινία. Αντίθετα είναι από τις καλύτερες του σκηνοθέτη, με φοβερή σκηνοθεσία, παίξιμο που συγκλονίζει και που στο δεύτερο μέρος ρίχνει γροθιά στο στομάχι. Ενώ ο Βάιντα αρνείται να γίνει μελοδραματικός και να ηθικολογήσει. Γενικά την συνιστούμε σε όλους τους Πατριώτες να την δουν σήμερα χωρίς την σκιά της ιδεολογικής τρομοκρατίας.
Γιώργος Πισσαλίδης                                                                                                 ΠΗΓΗ:elkosmos.gr