ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΝΕΟΛΑΙΑ - ΚΡΕΑΤΟΜΑΖΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ

Που γίνεται το φεστιβάλ κινηματογράφου, ρωτάει στο τηλέφωνο κάποιος νεαρός.

Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης κύριε. Στην αίθουσα-αποθήκη στην εκτη προβλήτα, απαντάει η κοπέλα στο ακουστικό.

Και ο νεαρός... Ευχαριστώ πολύ, αλλά προβλήτα τί πράγμα είναι; !!!

Σκεφθείτε να γίνονταν λόγος για κάποιον Λυσία, για κάποιον Θουκυδίδη, για κάποιον Σόλωνα και βάλε.

Παραπάει το πράμα πλέον στην Ελλάδα. Οι νέοι μας βγαίνουν απαίδευτοι και αμόρφωτοπι, επειδή η σημερινή εκπαίδευση τους στερεί την γενική μόρφωση και τους ωθεί στην Παραπαιδεία. Το αποτέλεσμα το βλέπει κανείς καθημερινά και παντού.

Πιστεύω ότι, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποκατασταθεί άριστα έως επιτυχώς, άν αποφασίσει κάποιος να εξωπετάξει την Παραπαιδεία και να την αντικαταστήσει με σχολείο 6 ωρών το πρωϊ και 3-4 ωρών απόγευμα και με δασκάλους, που έχουν διδαχθεί αποδεδειγμένα σε βάθος το αντικείμενό τους μαζί με την παιδαγωγική, που θα εξασφαλίσει στα παιδιά όχι μόνο την απαραίτητη γενική μόρφωση, αλλά και την απαραίτητη κοινωνικότητα, η μορφή της οποίας σήμερα παρουσιάζεται όπου σταθείς και όπου βρεθείς με συνοθυλεύματα αιδοιόμορφων νέων με κοτσίδες και με γένια και εξωβύζιων κοριτσιών , που κραυγάζουν αντί να συνομιλούν, καθώς το λεξιλόγιό τους περιορίζεται σε το πολύ 500 λέξεις, εκ των οποίων εξέχουσα στατιστικως η λέξη μαλάκας. Δυστυχώς δε ελλείψει γλωσσικής υποδομής το ίδιο λεξιλόγιο ακούει κανείς και απο τα κορίτσια μας.



Παρεμπιπτόντως κάποιος φιλόλογος επιχείρησε να συγκεντρώσει όλες τις σημασίες και έννοιες, που μπορεί να εκφράσει ο παραπάνω όρος. Μέχρι σήμερα μετράει 1452 έννοιες και παραπέμπει στις κραυγές των ζώων οι οποίες, με πολύ μικρότερο περιεχόμενο, σημαίνουν με τον τρόπο τους την μεταξύ τους συνεννόση και επικοινωνία. Αλίμονο άν οι νέοι μας έχουν φθάσει σ'αυτό το επίπεδο.

Δέν είναι ούτε ντροπή ούτε βάρος να επανεμφανισθούν οι Επιθεωρητές, που στα χρόνια μετά την κατοχή προσέφεραν τα μέγιστα, καθώς έτσι κρατιόταν και εφαρμόζονταν ένα πρόγραμμα με όλες τις προδιαγραφές που εξασφαλίζουν επιτυχία.

Ντροπή και όνειδος είναι για τον Έλληνα να μην είναι σε θεση να τιμά τις αξίες που δένουν με την ιστορία και με την καταγωγή του και να εμφανίζεται σαν ο τελευταίος κακομοίρης σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ανάμεσα σε ανθρώπους, που στο σχολείο τους μαζί με την γλώσσα τους διδάχθηκαν και την δική μας την αρχαία γλώσσα, το καλύτερο και ευγενέστερο εργαλείο επικοινωνίας των ανθρώπων. Αλίμονο άν οι νέοι μας αγνοούν τί "κουβαλούν" σε αξία και ιστορία επιτρέποντας τον παραμερισμό τους λόγω αγνοίας κιαι αμορφωσιάς.

Εξ άλλου η προτεινόμενη διαφοροποίηση της κατανομής ωραρίου και Παιδείας δεν διαφέρει από το σημερινό. Απλά η γενική μόρφωση υπερέχει αυτής από την Παρα-παιδεία και όπως δείχνει η κυρία Διαμαντοπούλου, θέλει να καταργήσει την δεύτε ρη, αφού η πολυπόθητη εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευ- ση θα γίνεται με κριτήρια διαφορετικά από τις γνωστές εισαγωγικές εξετάσεις.

Για να μπορέσουμε να ξαναχαρούμε μία ελληνική νεολαία που θα μπορεί με οικουμενική μόρφωση να συμμετέχει με γραφή και γλώσσα στην έκφραση και στην επικοινωνία χωρίς την ανάγκη . μεταφραστών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                                                                                                                    ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: