ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Δ. ΚΑΤΗΣ:Μια ροκ όπερα για τις Θερμοπύλες


110410-spartiatesΤην Μ. Δευτέρα, ένα χρόνο σχεδόν μετά την πρεμιέρα τους στο Ζάππειο, οι «300 Σπαρτιάτες», η συμφωνική ροκ όπερα του πολυβραβευμένου Δημήτρη Κατή εμφανίστηκε στο «Θέατρο Πολιτών» του Περιστερίου, μαγεύοντας ένα ποικίλο κοινό. Για όσους όμως ξέρουν τον Δημήτρη Κατή δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με ροκ όπερα και συμφωνικό ροκ, δηλαδή το πάντρεμα της όπερας και της κλασσικής με το ροκ.
Σε ηλικία 16 χρονών είχε ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο συμφωνικού ροκ «Δωριείς, Επιστροφή στην Γη». Για αυτόν τον δίσκο είχε βραβευτεί ως ο καλύτερος νέο Έλληνας συνθέτης. Αφού περάσει την δεκαετία του 90 με τους πλατινένιους «Εξόριστους», ένα συγκρότημα του επικού μέταλ με ελληνικό στίχο, το 2001 θα παρουσιάσει στην ΕΣΗΕΑ το έργο του «Πύρινη Πορεία, από την Γένεση εώς την Ευρώπη». Αυτή η δουλειά του απέσπασε θερμά σχόλια από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Χρήστο Ζερεφό.
Το 2004 συνεργάσθηκε με τον διάσημο αφηγητή Τζο Λαμάτσια (ABC, CNN, HBO, Miramax) και τον Άγγλο τενόρο Τζέημς Έντουαρντς της «Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου» για να εκδώσει το μουσικό έργο «Εurope, Hymn and Duty» (Ευρώπη: Ύμνος και Καθήκον) σε στίχους του πατέρα του Κώστα Κατή. Το 2007 και το 2008 θα βραβευτεί από το διεθνούς φήμης περιοδικό «Billboard» στις κατηγορίες κλασσικής και κινηματογραφικής μουσικής, ενώ απέκτησε το δικό του αστέρι στην Λεωφόρο του Χόλλυγουντ.

Για την Ευρώπη και τις αξίες τηςΟι «300 Σπαρτιάτες» πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2009 στο Ζάππειο υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για αυτό το έργο του συνεργάσθηκε με τον μπάσο της Λυρικής Σκηνής Χρήστο Αμβρατζή, την ηθοποιό Άννα Ρεζαν- Κριτσέλη, καθώς και την χορογράφο Κατερίνα Λυκούδη με κορυφαία χορεύτρια την Όλγα Πιλιάκη. Το δε συγκρότημά του αποτελείται από τους Αντώνη Χανιώτη (βιολί και φωνή) τους Τάσο Κατσούλη και Νάσο Ζουρνή (κήμπορντς) την Έβελυν Ξιούφα (φωνή και πιάνο) τον Νεζέρη (κιθάρες) και την Καίτη Παντζάρη (τσέλλο). Τέλος, ο ίδιος ο Δημήτρης Κατής παίζει κιθάρα (θεωρείται από τους καλύτερους στην Ελλάδα) και ηλεκτρικό πιάνο, ενώ διευθύνει το συγκρότημα.
Η βραδιά στο «Θέατρο Πολιτών» ξεκίνησε με δύο βίντεο-κλιπ του Δημήτρη Κατή, τον «Χρησμό» και το «Όνειρο του Ιππότη», που μας έβαλαν για τα καλά στο πνεύμα της βραδιάς. Το πρώτο κομμάτι ήταν στην ουσία το «Europe: Hymn and Duty», που για μας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα στους Μηδικούς Πολέμους πολεμούσε για την υπεράσπιση της Ευρώπης. Αξίζει, νομίζουμε, να αναφέρουμε κάποιους από τους στίχους:
«Εσύ που γεννάς τους ήρωες και τους σοφούς / στείλε μακριά το σάλπιγμα της σάλπιγγας/ Έτσι που να ακουστεί η φωνή της Αρμονίας / Και να απλωθεί το μήνυμα της ομόνοιας/ Ανέβα ψηλά (στους ουρανούς) και στηρίξου στον Ήλιο/ Στολισμένη με το χρυσό του στεφάνι / Έτσι που η Θεά της Αγάπης θα λάμπει μακριά/ με τον πρώτους κρυφούς πόθους της νεολαίας». Αφού εξυμνεί την Ευρώπη για την Λογική, την Επιστήμη, την Φιλοσοφία και την Δημοκρατία της, προτείνει την ομόνοια των λαών αναφωνεί: «Ω Ευρώπη! Μητέρα και Θυγατέρα ένδοξων εθνών».
Όσο για τα υπόλοιπα κομμάτια συμπεριλαμβάνουν τόσο τα επικά συμφωνικά κομμάτια όπως το The Gathering of the Tribes, αλλά και παλιότερες μέταλ μπαλάντες, όπως το It Hurts Me. Προσωπικά μας άρεσε το συμφωνικό στυλ του Κατή και ειδικά τα κομμάτια που εμπνέονται από την Παράδοση. Τέλος η χορογραφία της Κατερίνας Λυκούδη παρουσίαζε τις γυναίκες της Σπάρτης να φέρνουν την ασπίδα και την στολή στον Λεωνίδα και στο τέλος να νικάει ουσιαστικά τον στρατό των Περσών, αν και ηττημένος. Χρειαζόταν όμως μια μεγαλύτερη σκηνή, όπως του Ζαππείου για να αποδώσει τα μέγιστα.
Γενικά, πρόκειται για ένα έργο που μας κάνει να νοιώθουμε περήφανοι για την Ιστορία και είναι καιρός, να υποκλιθούμε στο καινούργιο που φέρνει ο Δημήτρης Κατής στο πολιτιστικό όραμα της Ελλάδος.
Γιώργος ΠισσαλίδηςΠΗΓΗ:www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: