ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΚΟΛΛΗΤΑ... Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ...! ΤΟΥΣ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ!

Στα «Εβραϊκά Χρονικά» Ιουνίου 2013 που μόλις κυκλοφόρησαν από το «Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος» υπάρχει ένα 4σέλιδο αφιέρωμα στον Σιωνιστή Ιδρυτή του Κράτους του Ισραήλ, Δαβίδ Μπέν Γκουριόν (1886-1973). Μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε τα εξής εκπληκτικά:

1) Την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, ο Μπέν Γκουριόν σπούδαζε στην Θεσσαλονίκη κι εκεί έγινε στενός φίλος του Εβραίου Ιδρυτή του ΚΚΕ, Αβραάμ Μπεναρόγια!.. Όταν ο Μπεναρόγια ίδρυσε την «Φεντερασιόν» (τον πρόδρομο του ΚΚΕ), ο Μπέν Γκουριόν ήταν ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της. Ο μετέπειτα Ιδρυτής του Ισραήλ, ήταν φανατικός Σοσιαλιστής και δίδασκε Εβραϊκή Γλώσσα και Σοσιαλισμό στους ατυχείς Θεσσαλονικείς, ξεκινώντας από τον Πατριάρχη Αβραάμ!

2) Σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό των Ελλήνων Εβραίων, που παραθέτει δηλώσεις του ιδίου του Μπεναρόγια, ο Μπέν Γκουριόν ήταν από τότε Σιωνιστής (δηλαδή Εβραίος Εθνικιστής), αλλά αυτό καθόλου δεν ενοχλούσε τα υπόλοιπα μέλη της «Φεντερασιόν»! Μόνο ο Ελληνικός Εθνικισμός τους ενοχλούσε…

3) Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Εβραϊκών Χρονικών», ο Δαβίδ Μπέν Γκουριόν ήταν φανατικός Ελληνολάτρης, έμαθε Αρχαία Ελληνικά για να μπορεί να διαβάζει τους Αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς στο πρωτότυπο, είχε βαθιά εκτίμηση στην Καθαρεύουσα και περιφρονούσε βαθύτατα την Δημοτική, την οποία αποκαλούσε «Γλώσσα της Παρακμής»!..

4) Την δεκαετία του 1950 ως Πρόεδρος του Ισραήλ ήλθε επανειλημμένως στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει Αρχαία Τραγωδία στην Επίδαυρο. Όταν διεπίστωσε ότι τα έργα των Αρχαίων Τραγικών παιζόντουσαν σε Νεοελληνική Μετάφραση, απογοητεύτηκε βαθύτατα και λοιδόρησε τους Έλληνες συνοδούς του για τον εξής λόγο: Ενώ μπορούσαν να ορίσουν την υπέροχη (σ.σ.: κατά τον Γκουριόν!) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του Ελληνικού Κράτους όπως έκαναν οι Εβραίοι στο Ισραήλ με την Αρχαία Εβραϊκή που ήταν νεκρή γλώσσα και την ανέστησαν, οι Έλληνες κατήργησαν ακόμη και την Καθαρεύουσα και υιοθέτησαν την παρηκμασμένη Δημοτική!

5) Στα ταξίδια του στην Ελλάδα ως Πρόεδρος του Ισραήλ, ο Δαβίδ Μπέν Γκουριόν ψώνιζε δεκάδες βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων, αλλά και την Πατρολογία του Migne, προκειμένου να διαβάσει τους Πατέρες της Εκκλησίας στο πρωτότυπο και να «κλέψει» ιδέες από τον απέραντο ωκεανό της Σοφίας τους. Επίσης, ο Γκουριόν αγόρασε και το «Μέγα Ετυμολογικόν Λεξικόν» της Άννας της Νοταρά, που πουλάνε εσχάτως οι Εκδόσεις «Γεωργιάδη»!..

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που διαβάζει ανελλιπώς τον «Στόχο» ας το πληροφορηθεί αυτό κι ας δώσει εντολή στον αδελφό Λεωνίδα να λέει στους τηλεθεατές του «Blue-Sky» ότι το Μέγα Ετυμολογικόν της Άννας της Νοταρά ήταν το αγαπημένο Λεξικό του Ιδρυτή του Ισραήλ!.. Είναι βέβαιον πως οι πωλήσεις του θα εκτοξευθούν στα ύψη, αγαπητέ Άδωνι, να είσαι βέβαιος…ΠΗΓΗ

Eίμαι ο Αλέξανδρος ο Μακεδών

Πλαταιές, 479 π.Χ.:
Δέκα μέρες έχουν περάσει από τότε που στρατοπέδευσαν οι δύο στρατοί (περσικός και ελληνικός) κι ακόμα δεν ξεκίνησε η μάχη. Δεν είναι μόνο θέμα στρατηγικής, είναι που οι θυσίες και στα δύο στρατόπεδα προβλέπουν πως όποιος επιτεθεί πρώτος, αυτός και θα χάσει τη μάχη. Ο Μαρδόνιος δεν αντέχει άλλο να κάθεται άπρακτος. Τα τρόφιμα για το στρατό του αρχίζουν να τελειώνουν, βλέπει και τους Έλληνες να μαζεύονται, σιγά σιγά, όλο και περισσότεροι, κι έτσι αποφασίζει να επιτεθεί την επόμενη το πρωί. Έχει μάλιστα τόση εμπιστοσύνη στο στράτευμά του, που επιλέγει να παραταχθεί απέναντι από τους Σπαρτιάτες, αφήνοντας τους “μηδίσαντες” Θεσσαλούς και Βοιωτούς να πολεμήσουν εναντίον των Αθηναίων.
Το βράδυ κι ενώ τα δύο στρατόπεδα κοιμούνται -μόνο οι φύλακες σκοποί είναι άγρυπνοι-, ένας καβαλάρης από το περσικό στρατόπεδο εμφανίζεται στους Έλληνες και ζητάει να μιλήσει με τους στρατηγούς. Οι σκοποί φωνάζουν τους στρατηγούς και τότε ο καβαλάρης τους λέει μεταξύ άλλων:

“…κι εγώ είμαι Έλλην από παλαιά και δεν θα βαστούσεν η ψυχή μου να βλέπω την Ελλάδα υποδουλωμένην αντί ελευθέρας. Σας λέγω λοιπόν ότι αι θυσίαι δεν δύνανται να αποβούν σύμφωνα προς τας διαθέσεις του Μαρδονίου και του στρατού, άλλως προ πολλού ηθέλετε πολεμήσει. Μολοντούτο τώρα απεφάσισε να αφήση κατά μέρος τα σφάγια και, μόλις αρχίση να φέγγη η ημέρα, να συμπλακή με σας, διότι φοβείται, καθώς συμπεραίνω, μήπως συγκεντρωθήτε περισσότεροι. Μάθετέ το λοιπόν τούτο και ετοιμασθήτε. Εάν δε τυχόν ο Μαρδόνιος αναβάλη την σύγκρουσιν και δεν την κάμη, κάμετε υπομονή περιμένοντες, διότι δι’ ολίγας μόνον ημέρας του μένουν τροφαί. Εάν δε ο πόλεμος αυτός αποβή σύμφωνα με τας διαθέσεις σας, πρέπει όλοι σας να επιθυμήτε και την ιδικήν μου απελευθερώσιν, αφού από την προθυμίαν μου υπέρ των Ελλήνων έκαμα έργον τόσον επικίνδυνον, θέλων να σας φανερώσω τας σκέψεις του Μαρδονίου, διά να μην επιπέσουν εναντίον σας οι βάρβαροι εξαφνικά, χωρίς ακόμη να τους περιμένετε. Είμαι ο Αλέξανδρος ο Μακεδών’”.

Ηροδότου, Ιστορία Θ΄, 45
μετάφραση Κ. Θ. Αραπόπουλος, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ

Αυτός ήταν ο “Αλέξανδρος ο Μακεδών”, βασιλιάς της Μακεδονίας για 45 ολόκληρα χρόνια, που μετά τη μάχη των Πλαταιών επιτέθηκε στα εναπομείναντα τμήματα του νικημένου στρατού του Μαρδόνιου και τα τσάκισε, που όταν ήταν νέος χρειάστηκε να αποδείξει την ελληνική του καταγωγή ώστε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, που λίγα χρόνια πριν τη μάχη των Πλαταιών, είχε προμηθεύσει τον Θεμιστοκλή με την απαραίτητη ξυλεία για τη ναυπήγηση του αθηναϊκού στόλου, αντί βέβαια σημαντικού ποσού σε αργυρό αθηναϊκό νόμισμα, ένας βασιλιάς που πέρασε και δύσκολα χρόνια ως υπόδουλος στους Πέρσες, έζησε όμως και ένδοξα χρόνια επεκτείνοντας σημαντικά το κράτος της Μακεδονίας.

Άδικη στάθηκε μαζί του η Ιστορία. Πρώτα του άλλαξε το όνομα, από “Αλέξανδρος ο Μακεδών” σε “Αλέξανδρος Α΄ της Μακεδονίας” -λόγω της συνωνυμίας του με το διάσημο απόγονό του-, κι ύστερα τον τοποθέτησε κι αυτόν μες στων βασιλιάδων της Μακεδονίας “τες τάξεις, τον σωρό” που βασίλευσαν πριν τον ένα και μοναδικό ένδοξο κατακτητή.
Η πράξη του να αφήσει το στρατόπεδο των Περσών για να ενημέρωσει τους Έλληνες ήταν αναμφίβολα παράτολμη αλλά δεν ήταν η μόνη παράτολμη πράξη του. Ο Ηρόδοτος (Ε΄, 18-21) αναφέρει ένα ακόμα ριψοκίνδυνο εγχείρημα του Αλεξάνδρου Α΄, τότε που ήταν νεαρός, στα χρόνια της βασιλείας του πατέρα του, Αμύντα Α΄. Το περιστατικό μοιάζει απίστευτο, μάλιστα στην έκδοση της Ιστορίας του Ηρόδοτου που έχω στα χέρια μου ο σχολιαστής εκφράζει αμφιβολίες για την ιστορική ακρίβεια του γεγονότος, ωστόσο η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα που φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τον Ηρόδοτο.
Ας μην προτρέχουμε όμως, προς το παρόν ας αναφέρουμε περιληπτικά τα γεγονότα:

Στα 513 π.Χ. ο Πέρσης στρατηγός Μεγάβαζος έστειλε στη Μακεδονία εφτά απεσταλμένους για να ζητήσουν από το βασιλιά Αμύντα Α΄ “γην και ύδωρ” για λογαριασμό του Πέρση βασιλιά Δαρείου. Ο Αμύντας όχι μόνο δέχτηκε να τους προσφέρει ό,τι ζητούσαν μα τους ετοίμασε και μεγαλοπρεπές δείπνο. Στο τέλος του δείπνου, οι Πέρσες, αφού είχαν πιει αρκετά, ζητήσαν να παρευρεθούν στο τραπέζι και οι γυναίκες των αρχόντων της Μακεδονίας, με τη δικαιολογία πως έτσι ήταν τα περσικά έθιμα. Ο Αμύντας φώναξε τις γυναίκες που κάθισαν στο τραπέζι, όμως η συμπεριφορά των Περσών μόνο κόσμια δεν ήταν. Φαίνεται πως άρχισαν να απλώνουν τα χέρια τους υπερβολικά, πιάνοντας μάλιστα και τα στήθη των γυναικών, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να τις φιλήσουν. Ο Αμύντας, που φοβόταν πολύ τους Πέρσες, κατάπιε την προσβολή, όμως ο γιος του, o Αλέξανδρος, δεν μπόρεσε να ανεχτεί μια τόσο μεγάλη προσβολή. Πρώτα έστειλε τον πατέρα του να κοιμηθεί κι ύστερα πρότεινε στους Πέρσες απεσταλμένους να αφήσουν τις γυναίκες να πάνε να λουστούν για να τις απολαύσουν αργότερα όπως αυτοί θέλουν. Στη συνέχεια έντυσε δικούς του ανθρώπους, νεαρής ηλικίας, με γυναικεία ρούχα, τους έδωσε και μαχαίρια με την εντολή να σφάξουν όλους τους Πέρσες, όπως και έγινε! Μαζί τους σφάχτηκαν και οι υπηρέτες των Περσών για να μην υπάρχουν μάρτυρες.

Φυσικά μετά την εξαφάνιση των απεσταλμένων έγινε μεγάλη έρευνα από τους Πέρσες για να μάθουν τι είχε συμβεί, ο Αλέξανδρος όμως κατάφερε να καλύψει την αλήθεια προσφέροντας στον Πέρση αξιωματούχο που ήρθε για έρευνα όχι μόνο χρήματα μα και την ίδια την αδελφή του ως σύζυγο. Δεν ήταν δηλαδή και μικρό το τίμημα που πλήρωσε.

Στα 1918 στο χωριό Τρεμπένιστε, βόρεια της λίμνης Οχρίδας, ανακαλύφθηκαν, εντελώς τυχαία από το βουλγαρικό στρατό, εφτά αρχαϊκοί τάφοι.  Η περιοχή, που σήμερα ανήκει στη Π.Γ.Δ.Μ, αποτελούσε στα χρόνια του Αλεξάνδρου Α΄ αναπόσπαστο τμήμα της αρχαίας Μακεδονίας. Οι σκελετοί των αντρών πολεμιστών ήταν άκαφτοι, ενώ εκτός από την πανοπλία τους έφεραν και χρυσοποίκιλτα κοσμήματα. Τα ευρήματα σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σόφιας.

Οι αρχαιολόγοι διατύπωσαν κατά καιρούς διάφορες θεωρίες για την προέλευση των πολεμιστών, γεγονός πάντως είναι πως δεν επρόκειτο για νεκροταφείο αλλά για μεμονωμένους τάφους. Σε νέες ανασκαφές που έγιναν την περίοδο 1930-34 βρέθηκαν έξι ακόμη τάφοι, που πιθανολογείται ότι επρόκειτο για ακολούθους των νεκρών πολεμιστών, και λίγο παρακάτω άλλοι εννέα, με φτωχικά κτερίσματα, οι οποίοι πιθανόν να ανήκαν σε υπηρετικό προσωπικό.
Στο τεύχος 115 του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ διατύπωνεται η άποψη, από τον ερευνητή Τ. Παπαζώη, ότι οι νεκροί πολεμιστές του Τρεμπένιστε ήταν οι Πέρσες απεσταλμένοι που δολοφονήθηκαν από τους άντρες του Αλεξάνδρου Α΄. Ο ισχυρισμός του στηρίζεται σε αρκετά στοιχεία μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής: α) η χρονολόγηση των τάφων και των κτερισμάτων συμπίπτει με το χρόνο δολοφονίας των Περσών αξιωματούχων, β) οι νεκροί δεν είχαν υποστεί καύση, κάτι που ταιριάζει με τις περσικές ταφικές συνήθειες, γ) ο πλούτος των κτερισμάτων συμπίπτει με τα γραφόμενα του Ηρόδοτου ότι οι Πέρσες και η ακολουθία τους είχαν οχήματα, υπηρέτες και πολλές αποσκευές και δ) το γεγονός πως δε βρέθηκε νεκροταφείο αλλά μεμονωμένοι τάφοι. Όλα αυτά και αρκετά ακόμα, που αναλύονται εκτενώς στο άρθρο του περιοδικού ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, αποτελούν βάσιμες ενδείξεις πως οι νεκροί πολεμιστές του Τρεμπένιστε ίσως είναι οι δολοφονημένοι Πέρσες αξιωματούχοι.
Εννοείται πως δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι μέχρι να αποφανθούν οριστικά οι αρχαιολόγοι ή μέχρι να έρθουν στο φως άλλα ευρήματα που θα επιβεβαιώνουν ή θα αναιρούν τις μέχρι τώρα ενδείξεις. Πάντως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, από τις πολλές που σχετίζονται με την επιστήμη της αρχαιολογίας.ΠΗΓΗ

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, η πλέον κερδοφόρος ελληνική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.


Συνδυάζει τη χρηματο-οικονομική υγεία με συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο

Δεν συναντάς εύκολα φωτογραφία του. Παραμένει σεμνός, πιστός στις αρχές του πατέρα του Σπύρου και κυρίως μάχιμος. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ένας από τους έλληνες επιχειρηματίες που όχι απλώς δεν επιδιώκει την δημοσιότητα αλλά την αποφεύγει συστηματικά. Η συμπεριφορά του αυτή σε τίποτε δεν τον εμποδίζει να αναπτύσσει – μαζί με τα αδέλφια του Στέλιο, Μαρία και Βίκυ - την οικογενειακή επιχείρηση ενισχύοντας ολοένα και περισσότερο τον σεβασμό ανταγωνιστών και συνεργατών.  Απόδειξη; Τα τελευταία στοιχεία πρόσφατης έρευνας της STAT BANK, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση σουπερμάρκετ  Σκλαβενίτης κατέλαβε μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των πιο κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας. Μία θέση κάτω από τον πολυεθνικό όμιλο Α-Β Βασιλόπουλος (ελέγχεται από την βελγική  Delhaize Group) η επιτυχία των σούπερ-μάρκετς Σκλαβενίτη είναι σαφώς ξεχωριστή καθώς αυτή δραστηριοποιείται μόνον στο λεκανοπέδιο Αττικής!!!  Σύμφωνα με τα στοιχεία της STAT BANK, η εταιρεία Σκλαβενίτης – ούτε λίγο ούτε πολύ - διαχειρίστηκε έναν τζίρο της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίζοντας κέρδη της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Η κάμψη στην κερδοφορία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην συμμετοχή της επιχείρησης στον «πόλεμο των τιμών» και στην συνεπή εξυπηρέτηση του σλόγκαν που η ίδια έχει υιοθετήσει «τόσο φθηνά όσο πουθενά».

 Η υγεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του Σκλαβενίτη συνδυάζεται με την ομαλά αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης. Απόδειξη; Η πρόσφατη απόκτηση του «Δούκα», μιας εκ των παλαιοτέρων αλυσίδων σουπερμάρκετ της αγοράς  Η εταιρεία «Δούκας», που δημιούργησε ο κ. Ηλίας Δούκας προ εξήντα ετών, κατέχει ηγεμονικό μερίδιο στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αττικής. Η εταιρεία «Δούκας» το 2012 είχε πωλήσεις της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ και απασχολεί 340 εργαζομένους, οι οποίοι με βάση τη συμφωνία περνάνε όλοι στη Σκλαβενίτης ΑΕΕ.  Έτσι, η Σκλαβενίτης - 3η σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου μετά τoν Μαρινόπουλο και τον Βασιλόπουλο – έχει  το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Αττική ενώ διαθέτει πλέον 91 καταστήματα.  Η διοίκηση της εταιρείας «τρέχει» με στόχο τα 100 καταστήματα στην Αττική.

Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση Σκλαβενίτης βραβεύτηκε προσφάτως από την STAT BANK ως ένα από τα "Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας"


Σελίδες από ένα ενδιαφέρον στόρι…

Από το 1950 στο λιανεμπόριο τροφίμων η εταιρεία «Σκλαβενίτης» διατηρεί μια αξιοζήλευτα σταθερή πορεία ως σήμερα.

Έναν μόλις μήνα μετά τον θάνατο του ενός εκ των ιδρυτών της αλυσίδας Σκλαβενίτη, - του Σπύρου Σκλαβενίτη -, τον Ιούνιο του 2006, τα τέσσερα παιδιά του: ο Γεράσιμος, η Μαρία, ο Στέλιος και η Βίκυ δείχνουν εμπράκτως την διάθεσή τους να αναλάβουν το «τιμόνι» της εταιρίας, τηρώντας την δέσμευση που είχαν δώσει στον πατέρα τους, ότι η επιχείρηση θα παραμείνει ελληνική.


Στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους με μια αιφνιδιαστική κίνηση και έχοντας προηγηθεί συζητήσεις επί συζητήσεων, αλλά και αρκετές διαφωνίες με τα ξαδέλφια τους- παιδιά των Γιάννη και Νάσου Σκλαβενίτη, τα οποία επίσης κληρονόμησαν μετοχές της εταιρίας- ο Γεράσιμος, η Μαρία, ο Στέλιος και η Βίκυ παίρνουν στα χέρια τους την τύχη του ομίλου, εξαγοράζοντας τις μετοχές που κατείχαν μέχρι τότε οι συγγενείς τους. Στήριγμα για την εξεύρεση κεφαλαίων βρήκαν στον Νίκο Μαμιδάκη της JetOil και στον Ανδρέα Ποταμιάνο. Κάπως έτσι και η μετοχική σύνθεση του ομίλου Σκλαβενίτης διαμορφώθηκε ως εξής: οικογένεια Σκλαβενίτη 80%, Νίκος Μαμιδάκης 14% και Ανδρέας Ποταμιάνος 6%.

Είναι η πρώτη φορά που στους επιχειρηματικούς κύκλους μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, μιλούν για «σύννεφα» στις ενδοοικογενειακές σχέσεις των ξαδέλφων Σκλαβενίτη. Παρόλο που ποτέ δεν είδαν το «φως» της δημοσιότητας οι αιτίες που οδήγησαν στο... χωρισμό των δρόμων τους, γνώστες προσώπων και πραγμάτων της αγοράς, αποδίδουν το «διαζύγιο» στη διαφορετική φιλοσοφία που είχαν οι δύο πλευρές.

Ενώ δηλ. τα παιδιά των Γιάννη και Νάσου Σκλαβενίτη δελεάστηκαν από την πρόταση εξαγοράς που έκανε ένας πολυεθνικός γίγαντας έναντι 400 εκατ. ευρώ, τα παιδιά του Σπύρου και νυν διοικούντες ούτε καν το συζητούσαν. Όσοι γνωρίζουν μάλιστα την οικογένεια, λένε πως το «διαζύγιο» αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην ιστορία του ομίλου. Ίσως μεγαλύτερο και από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον Αύγουστο του 2009 τις εγκαταστάσεις τους στον Κηφισό ή και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν όταν αρρώστησε βαριά ο Σπύρος.

ο όμιλος Σκλαβενίτη έκανε ένα από τα μεγαλύτερα «άλματα» στην ανάπτυξή του τον Ιούνιο του 2007, όταν συμφώνησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών της αλυσίδας «Παπαγεωργίου ΑΕ», προσθέτοντας τότε 18 επιπλέον καταστήματα στην αλυσίδα των καταστημάτων του. Η συμφωνία είχε πιστωθεί στον Στέλιο Σκλαβενίτη, ο οποίος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

Μια ακόμη ηχηρή συμφωνία ήταν αυτή που αφορούσε στη δημιουργία κοινής εταιρίας με τα σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» για την εισαγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που είχε ιδιαίτερη απήχηση στους καταναλωτές λόγω των προσιτών τιμών. Η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει κατά 10% στις πωλήσεις του ομίλου συνολικά.

Ανατρέχοντας ωστόσο πίσω στον χρόνο, και οι ιδρυτές Σπύρος και Γιάννης Σκλαβενίτης μέσα από στοχευμένες επενδύσεις κατάφεραν από μια μικρή επιχείρηση μπαχαρικών στη Βαρβάκειο να «χτίσουν» μια εμπορική αλυσίδα που σήμερα απασχολεί περίπου 7.500 εργαζόμενους.

Τα τέσσερα αδέλφια μεταξύ τους πάντως, κάνουν πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει». Με εξαίρεση την Βίκυ Σκλαβενίτη, η οποία είναι μεν μέτοχος, αλλά δεν ασχολείται ενεργά, στο πλευρό του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, ο οποίος έχει την υψηλή επιστασία στέκονται πιστοί συνοδοιπόροι ο αδελφός του Στέλιος και η αδελφή του Μαρία, η οποία κατέχει και την θέση της προέδρου.  Μάλιστα, εκείνη θεωρείται η «ήρεμη δύναμη» της οικογένειας και της επιχείρησης. Φιλική και προσιτή με τους υπαλλήλους, είναι περισσότερο της φιλοσοφίας πως μεγαλύτερο κεφάλαιο για μια εταιρία είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτήν. Ο Στέλιος από την άλλη είναι ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών. Αναλαμβάνει την επίβλεψη των επενδυτικών projects και συχνά πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα καταστήματα του ομίλου όχι με την έννοια να τσεκάρει τους εργαζόμενους, αλλά να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους.ΠΗΓΗ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΙΑ


ΠΡΩΤΕΑ:Άρωμα κέρδους απο ενα αφρικανικό λουλούδι

Ικανοποιητικό εισόδημα υπόσχεται στους παραγωγούς το φυτό πρωτέα - βασικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας οι ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και το μικρό κόστος της πρώτης εγκατάστασης
Ενα εξωτικό λουλούδι από την Αφρική κερδίζει τις εντυπώσεις στις ανθαγορές εξαιτίας αφενός των μεγάλων περιθωρίων κέρδους που παρουσιάζει η καλλιέργειά του, αλλά και λόγω της ανθεκτικότητάς του, αφού τα κομμένα άνθη του μπορούν να διατηρούνται έως και έναν μήνα.
Το λουλούδι πρωτέα καλλιεργείται σήμερα σε διάφορες χώρες για τα όμορφα άνθη του, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και δίνουν καλό εισόδημα στους καλλιεργητές τουΟ λόγος για τα εντυπωσιακά άνθη της πρωτέας, λουλούδια μεγάλης εμπορικής αξίας που γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Βασικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας των λουλουδιών πρωτέα αποτελούν οι ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, το μικρό κόστος πρώτης εγκατάστασης, οι υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα και οι υψηλές τιμές που απολαμβάνουν μερικές ποικιλίες στην παγκόσμια αγορά.

Οι κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια των λουλουδιών πρωτέα και ήδη ένας συνεταιρισμός στην Ιεράπετρα της Κρήτης έχει εντάξει στη λίστα με τα προϊόντα που παράγει και τα συγκεκριμένα εξωτικά λουλούδια.
Το λουλούδι αυτό καλλιεργείται σήμερα σε διάφορες χώρες για τα όμορφα άνθη του, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και δίνουν καλό εισόδημα στους καλλιεργητές του. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής του είναι η Νότιος Αφρική, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ζιμπάμπουε, η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια αυτή τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της μεσογειακής λεκάνης.Οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες στη χώρα μας και η δυνατότητα ανάπτυξης των εξαγωγών που, αν και εμφανίζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ χαμηλές, δεδομένου ότι η αξία τους αντιστοιχεί μόλις στο 8% της αξίας των εισαγωγών, δείχνουν ικανοί παράγοντες να καταστήσουν την ανθοκομία έναν δυναμικό κλάδο της φυτικής παραγωγής στην Ελλάδα.
Τα λουλούδια πρωτέα έχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης στη χώρα μας κυρίως στη νότια και νησιωτική Ελλάδα, λόγω της σημαντικής εμπορικής τους αξίας. Δεν απαιτούν μεγάλες καλλιεργητικές φροντίδες και έχουν μεγάλη ζήτηση από την ευρωπαϊκή αγορά.
Το φυτό αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί στη Νότιο Ελλάδα στην ύπαιθρο αλλά και σε θερμοκήπια ή με τη μέθοδο της υδροπονίας εκτός εδάφους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διακοσμητικός θάμνος, αλλά και για τα δρεπτά της άνθη νωπά ή αποξηραμένα, για το φύλλωμά της και για τα φυτά σε γλάστρες.
Υπολογίζοντας ότι η απόδοση σε άνθη (κεφαλές) είναι 5-10 ανά φυτό που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και τα 25, ανάλογα με το μήκος των βλαστών, η παραγωγή κυμαίνεται από 15.000 έως και 30.000 ανθοκεφαλές το στρέμμα. Οσο πιο μεγάλο μήκος έχουν οι βλαστοί τόσο περισσότερα άνθη παράγουν.
Τα κομμένα άνθη μπορούν να διατηρηθούν σε βάζα για μία περίοδο ενός μήνα περίπου. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες που φθάνουν τις 1.400. Η πιο γνωστή είναι η King protea. Οι πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες της οικογένειας των Proteaceae είναι:
  • King protea - Sylvia - Lancelot - Clark red - Grandicolor: Η ποικιλία αυτή όμως είναι αρκετά ευαίσθητη
  • Mini king: Δίνει μεγάλου μεγέθους άνθη
  • Cinaroides: Δεν παράγει μεγάλο αριθμό ανθέων, αν και τα άνθη της είναι μεγάλα.
Σήμερα, η ελληνική παραγωγή λουλουδιών απορροφάται στο μεγαλύτερο ποσοστό από την εγχώρια αγορά. Οι βασικές ανθαγορές που υπάρχουν είναι του Προμπονά και της Αμυγδαλέζας στην Αττική, και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 85% της ζήτησης σε φρέσκα λουλούδια, ενώ το υπόλοιπο 15% καλύπτεται από εισαγωγές. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περιοχή του Μαραθώνα παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος φρέσκων λουλουδιών. Στην Αττική αναπτύσσονται το 39,2% των ανθοκαλλιεργειών, στην Κεντρική Μακεδονία το 15,6%, στην Κρήτη το 15,5%, στη Θεσσαλία το 9,0%, στη Στερεά Ελλάδα το 6,3%, στη Δυτική Ελλάδα το 5,3%, στην Πελοπόννησο το 4,2%.
Υψηλές αποδόσεις
Ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα τα έσοδα
Με μία μέση τιμή χονδρικής 0,15 ευρώ ανά άνθος, το λουλούδι πρωτέα μπορεί να αποφέρει ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό εισόδημα που φτάνει να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Η πρωτέα είναι ένας πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος 1,5-2 μέτρα. Ανθίζει την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις και έως το φθινόπωρο.
Καλλιεργείται -όπως αναφέρει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- σε φτωχά σε άζωτο και σε φωσφόρο εδάφη που έχουν καλή στράγγιση, είναι όξινης αντίδρασης με ρΗ 5,5-6,5 και γι' αυτό απαιτείται βελτίωση του ρΗ του εδάφους σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο του 6,5. Η βελτίωση του εδάφους γίνεται συνήθως με τύρφη ή με θείο.
Το φυτό αυτό μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες από -6οC μέχρι 40οC. Είναι φυτό που θέλει πλήρη έκθεση στον ήλιο. Οσο περισσότερο εκτίθεται στον ήλιο, τόσο περισσότερα άνθη παράγει. Το καλοκαίρι πρέπει να γίνεται ανάλογα με το έδαφος και τις θερμοκρασίες που επικρατούν άρδευση των φυτών, ενώ τον χειμώνα δεν απαιτείται. Μετά την άνθιση, το φυτό πρέπει να κλαδεύεται.
Οι σπόροι του μπορεί να διατηρηθούν σε ξηρό περιβάλλον και θερμοκρασία 3-4οC, για μία περίοδο 3 ετών χωρίς να χάσουν τη βλαστικότητά τους.
Ο πολλαπλασιασμός της πρωτέα γίνεται με σπορά των σπόρων της σε σπορείο και στη συνέχεια μεταφύτευση των φυταρίων. Η σπορά των σπόρων γίνεται σε καλυπτόμενο σπορείο με διαφανές υλικό, ώστε η θερμοκρασία του να διατηρείται την ημέρα στους 22-24οC και τη νύχτα 8-10οC. Η σπορά μπορεί να γίνει το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου. Γίνεται σε ένα μείγμα που αποτελείται από 50% τύρφη και 50% άμμο και το οποίο πρέπει να έχει καλή στράγγιση. Δεν είναι απαραίτητο το φως για το φύτρωμα των σπόρων. Τα φυτά αρχίζουν να εμφανίζονται αργά, μετά 6-10 εβδομάδες, ενώ το ποσοστό φυτρώματος των σπόρων συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 70-75%.
Υπόστρωμα
Για να φυτρώσουν οι σπόροι της πρωτέα σε ικανοποιητικό βαθμό, πρέπει να υπάρχει στάχτη ξύλων ή καρβουνόσκονη μέσα στο υπόστρωμα φυτρώματος. Στη φύση έχει παρατηρηθεί ότι ύστερα από πυρκαγιές φυτρώνει μέσα στις στάχτες η πρωτέα.
Η μεταφύτευση των φυτών γίνεται όταν αποκτήσουν ένα ύψος 15-25 εκατοστά. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 0,6 μέτρα και φυτό από φυτό επάνω σε κάθε γραμμή 0,5 μέτρα. Υπολογίζονται περίπου 3 φυτά το τετραγωνικό μέτρο με 60 στελέχη το τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή 3.000 φυτά το στρέμμα και 60.000 στελέχη.
Επίσης πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα στα τέλη του καλοκαιριού με καλά αποτελέσματα.
Με το φύτεμα μοσχευμάτων μειώνεται ο χρόνος δημιουργίας των φυτών, ενώ η παραγωγή τους είναι πιο ομογενοποιημένη.
Από τη στιγμή που αρχίζουν να ανοίγουν τα μπουμπούκια της πρωτέα μέχρι την πλήρη άνθιση απαιτούνται περίπου 35 ημέρες. Από τη στιγμή που το άνθος αρχίζει να παίρνει καστανό χρώμα, πρέπει να κλαδεύεται σε μια απόσταση 5-10 εκατοστών κάτω από το άνθος. Μετά το κλάδεμα του άνθους, το φυτό αναπτύσσει διακλαδώσεις επάνω στις οποίες αναπτύσσονται νέα άνθη.
Πρέπει να συγκομίζονται οι ανθικές κεφαλές, όταν αρχίζουν να ανοίγουν, ενώ άμεσα πρέπει να τοποθετούνται σε νερό. Μπορούν να μεταφερθούν σε ψυγεία με θερμοκρασίες γύρω στους 5οC.
Η πρωτέα είναι φυτό που δεν απαιτεί λιπάνσεις και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η μεγάλη περιεκτικότητα στο έδαφος σε άζωτο και φωσφόρο μπορεί να είναι καταστροφική για την καλλιέργειά του. Βασική ασθένεια που προσβάλει την πρωτέα είναι ο βοτρύτης. Η διάρκεια ζωής των φυτών είναι 6-8 χρόνια και η περίοδος άνθισης συνήθως σε μεσογειακά κλίματα είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο.
Συνεταιρισμός «Κρήσσα Γη»
Από την Κρήτη στις ανθαγορές του εξωτερικού
Ενας συνεταιρισμός στην Ιεράπετρα Κρήτης, διαπιστώνοντας ότι οι πειραματικές καλλιέργειες εξωτικών λουλουδιών πρωτέας πήγαν πολύ καλά, προχώρησε στην εντατική καλλιέργειά τους.
Η «Κρήσσα Γη», ένας συνεταιρισμός εναλλακτικών καλλιεργειών στον Νομό Λασιθίου, έχει προσανατολιστεί στις αγορές του εξωτερικού. Με τέσσερα χρόνια λειτουργίας και 100 μέλη που καλλιεργούν φραγκόσυκα και πρωτέα, άρχισε πριν από περίπου τρία χρόνια να δοκιμάζει σε κτήματα μελών ορισμένα από τα εκατοντάδες είδη της οικογένειας εξωτικών ανθέων πρωτέα.
Τα θετικά αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών ώθησαν τον συνεταιρισμό να προχωρήσει στην εντατική καλλιέργεια των δοκιμασμένων ποικιλιών, που προορίζονται για χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρωσία.
Στην Κρήτη έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται φυτά και από τα 3 γένη της οικογένειας της Proteaceae (Leucospermum, Protea, Leucadendron) με επιτυχία. Από τα διάφορα είδη αυτού του φυτού, τα φυτά του γένους leucospermum έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή έχουν τα εξής πλεονεκτήματα.
Δίνουν πολύ όμορφα άνθη με μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Τα κομμένα άνθη διατηρούνται επί εβδομάδες στα βάζα.
Το φυτό αυτού του είδους καλλιεργείται ευκολότερα από τα άλλα είδη.
Εχει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των εγκατεστημένων φυτών είναι η περίοδος άνθισής τους (άνοιξη-καλοκαίρι). Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τους καλλιεργητές, τα πρωτέα δεν ανθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων
Το φυτό πρωτέα πήρε το όνομά του από τον μεγάλο βοτανολόγο Κάρολο Λινναίο επειδή τα άνθη του αλλάζουν και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, όπως ο μυθικός Πρωτέας που μπορούσε να αλλάζει σχήματα. Υπάρχουν περισσότερες από 1.400 ποικιλίες και ανήκουν σε τρία γένη: Protea, Leucospermum, Leucadendron της οικογένειας Proteaceae.
Τα διάφορα είδη αυτού του φυτού βρίσκονται κυρίως στη Νότιο Αφρική σε μία μεγάλη ποικιλία εδαφών που τα περισσότερα είναι πολύ φτωχά. Επίσης βρίσκεται σαν αυτοφυές και σε μεγάλα υψόμετρα διαφόρων περιοχών της Κένυας, της Τανζανίας, της Αιθιοπίας κ.α.
Η πρωτέα μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 38-40ο C, ενώ μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες και κάτω από το μηδέν, αλλά για μικρά χρονικά διαστήματα.
Οι περιοχές που αυτοφύεται είναι περιοχές στις οποίες οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος τιμών. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές με πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις έως πολύ υψηλές (180- 2500mm).
Το είδος «Πρωτέα η Βασιλική» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα φυτού που μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές με μεγάλη ποικιλία βροχοπτώσεων που κυμαίνονται από 300-1500 mm βροχής. Είναι φυτά που προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση. Η επικονίαση των φυτών γίνεται με διάφορα έντομα ή με ζώα. Το άνθος του αποτελείται από μία κεφαλή που περιέχει έναν μεγάλο αριθμό πλήρων ανθέων και τα οποία περιβάλλονται από έγχρωμα βράκτια.
Μετά τη γονιμοποίηση των ανθέων, παράγονται οι καρποί (σπόροι) της πρωτέας, οι οποίοι μπορεί να παραμείνουν επάνω στο αποξηραμένο άνθος περισσότερο από 1-2 έτη.
Τα εδάφη στα οποία αναπτύσσονται τα φυτά της πρωτέας πρέπει να στραγγίζουν καλά ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε εδάφη με μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, σε σημείο τέτοιο ώστε να αυτοφύεται ακόμη και επάνω σε αμμώδη εδάφη.
Τα εδάφη που αναπτύσσεται καλά είναι εδάφη με χαμηλό ρΗ, δηλαδή είναι όξινα.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εταιρεία SYMAGRO, Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. τηλ.: 6944846475 - 26510 07653, Fax: 26510 07674, email: info@symagro.com

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: «ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΜΕΣΩ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ»

TICKETMAK1
Η καταγγελία αυτούσια:

Κύριε Χίο

καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα

Χθες 18/08/2013 πήγα με ένα φίλο μου εν ονόματι Οικονόμου Δημήτριο να παρακολουθήσουμε τον αγώνα της αγαπημένης μας ομάδας ( Παναιτωλικού , κατάγομαι από το Αγρίνιο ) , κατευθυνθήκαμε στα εκδοτήρια δίπλα στη θύρα 4 και ζητήσαμε 2 εισιτήρια για την συγκεκριμένη θύρα ( γνωρίζαμε ότι εκεί θα είναι και άλλοι Αγρινιώτες ) δίνοντας τις ταυτότητες μας και 50,00 ευρώ , περιμένοντας και τα ρέστα , η κοπελιά όμως στο ταμείο μας ζητάει όμως 10 ευρώ ακόμη γιατί μας λέει υπάρχουν μόνο εισιτήρια των 30,00 ευρώ!! Τα άλλα έχουν εξαντληθεί !! αφού τις δίνουμε και το 10ρικο και μη μπορώντας να κάνουμε διαφορετικά (άντε λέω σε σουίτα θα κάτσουμε!!) διαπιστώνουμε ότι τα εισιτήρια ήταν των 15,00 ευρώ έκαστο και για τα άλλα 30,00 ευρώ μας εξέδωσε απόδειξη είσπραξης , αθεώρητη φυσικά !! με την αιτιολογία ΔΩΡΕΑ!! Ξέρετε πολλούς να δίνουν δωρεές χωρίς τη θέληση τους , τι σόι δωρεά είναι αυτή ; νταβατζηλίκι είναι και μάλιστα μαύρο χρήμα! , δεν θα φορολογηθεί καν σαν έσοδο ( αμφιβάλλω αν θα το περάσουν και στα βιβλία της ΠΑΕ , αλλά διόλου με ενδιαφέρει , αυτό είναι θέμα του ΣΔΟΕ και της Εφορίας) και αφού διαμαρτυρηθήκαμε μας λέει ότι είναι για την ανακαίνιση του γηπέδου!! , ( δηλαδή την ανακαίνιση του γηπέδου να την πληρώσει ο οπαδός του Παναθηναϊκού αν αυτός το επιθυμεί και ο Αλαφούζος που έχει το χρήμα , εμείς οι ουδέτεροι γιατί να την πληρώσουμε και μάλιστα χωρίς να συμφωνούμε); Τελικά το παιχνίδι μόλις είχε αρχίσει πήραμε τα εισιτήρια και πήγαμε στη θύρα 12 για την οποία ήταν τελικά τα εισιτήρια διαπιστώνοντας ότι απέναντι η θύρα 4 ίσως και η 5 αλλά και άλλα σημεία των κερκίδων του γηπέδου ήταν άδεια!!

TICKETMAK2

Δεν πηγαίναμε καλύτερα να τα φάμε αστακούς παρά να δώσουμε στα λαμόγια τους ποδοσφαιροπαράγοντες και εφοπλιστοβιομήχανοεργολάβους που κάνουν κουμάντο σε αυτό τον τόπο με τα παπαγαλάκια τους γλύφτες μεγαλοδημοσιογράφους που μας έχουν φτάσει εδώ που μας έχουν φτάσει.

Κύριε Χίο μου αρέσει ο τρόπος που τα λες , φαίνεσαι και το πιστεύω άμεμπτος και σε διαβάζω καθημερινά ( χωρίς υπερβολή είναι η πρώτη μου επιλογή!! ) το blog σου και θέλω να το βγάλεις στο makeleio το παραπάνω.

Ξεφτιλισμένοι ποδοσφαιροπαράγοντες , μόνο ο Κωστούλας είναι καθαρός!! Γι αυτό τον ρίξατε πρόπερσι , που θα πάει όμως κάποια στιγμή θα ξεβρομίσει ο τόπος γιατί δεν πάει άλλο!!

ΦΙΛΙΚΑ

ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


#3 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 20-08-2013 00:56
αγαπητοι φιλοι. Την ιδια καταγγελια εχω να κανω και εγω. Ειμαι μελος της παναθηναικης συμμαχιας (απο σημερα ομως τελος), με διαρκειας στον παο για πολλα χρονια (εφετος ευτυχως οχι) και πληρωσα και εγω για δυο εισητηρια των 15 ευρω, 60. Πηρα δυο εισητηρια των 15 ευρω και μια αθεωρητη αποδειξη (δωρεα στην ΠΣ γραφει) για αλλα 30 ευρω. Τι σοι δωρεα ειναι αυτη οταν σου επιβαλλουν να πληρωσεις αυτο το καπελλο. Αγαπητε κυριε Αλαφουζο με ξενα κολυβα μνημοσυνο δεν κανεις.

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ:Mια εύκολη καλλιέργεια με καλές αποδόσεις

ΤΗΣ AΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖH
(arampatzi@paragogi.net)
Σημαντικά οικονομικά οφέλη φέρνει η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς στην Ελλάδα. Η παραγωγή στη χώρα είναι μηδενική, αλλά, όπως φαίνεται, αποτελεί ιδανική λύση για φτωχά εδάφη, με ελάχιστη φροντίδα. Σε διάστημα τριετίας η υπό σύσταση ομάδα παραγωγών προσδοκά έσοδα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, με τις χαμηλότερες τιμές καρπού στο 1 ευρώ.



Υψηλά έσοδα με μικρή φροντίδα υπόσχεται στην Ελλάδα η φραγκοσυκιά, ένα φυτό που μας ήρθε από το Μεξικό. Συστηματική καλλιέργεια φραγκοσυκιάς στη χώρα ακόμα δεν υπάρχει, τη βλέπουμε αυτοφυή, κυρίως στην άκρη του δρόμου στις νότιες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως μπορεί να αποτελέσει καλή λύση για τα φτωχά εδάφη της χώρας που δεν έχουν πολύ νερό. Μάλιστα, ανήκει στις προωθούμενες καλλιέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Γιώργος Αλεβίζος βάσισε το καλλιεργητικό του εγχείρημα σε αυτό το μεξικάνικο φυτό, που εν τέλει το... έκανε ελληνικό. Στο φυτώριό του στο Μαυρομάτι Μεσσηνίας πειραματιζόταν επί δέκα χρόνια στα φυτά, σε τέσσερις ποικιλίες της φραγκοσυκιάς. Με 20 στρέμματα στο φυτώριο και πειραματικά στρέμματα σπαρμένα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πλέον όλα τους τα φυτά έχουν εγκλιματιστεί στο ελληνικό περιβάλλον.

Το φυτό

Ως φυτό ανήκει στην κατηγορία των ζιζανίων. Σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, αυτό είναι που «τρέλανε» τους επιστήμονες. Όπως λέει χαρακτηριστικά στην «Παραγωγή», «για χρόνια είχαν οι επιστήμονες τη φραγκοσυκιά στην πόρτα τους και δεν ήξεραν τι να την κάνουν, τι ιδιότητες έχει». Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που απαιτεί θερμοκρασίες πάνω από 0 και 6 Κελσίου για βέλτιστη ανάπτυξη. Δεν «αγαπά» τις θερμοκρασίες υπό του μηδενός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και είναι ευπροσάρμοστη στις διαφορετικές συνθήκες εδάφους. Τα κατάλληλα εδάφη για καλλιέργεια είναι τα ελαφρά και τα χονδροειδή χωρίς υπεράρδρευση. Το ύψος και ο τόπος που προτείνεται είναι 150 έως 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Δίνει παραγωγή για 80 χρόνια και δεν έχει εχθρούς. «Τους εχθρούς του, δύο έντομα, τα άφησε πίσω στο Μεξικό, δεν υπάρχουν εδώ» σημειώνει ο κ. Αλεβίζος, προσθέτοντας πως χρειάζεται σωστή καλλιεργητική τεχνική και πολύ φως.

Οι αποδόσεις και οι τιμές

Συγκομιδή υπάρχει ένα χρόνο μετά τη φύτευση και εξαρτάται από πότε επιλέγει κανείς να φυτεύσει. Μάλιστα, χρησιμοποιείται και η τεχνική της scozzolatura, της κοπής των πρώτων ανθισμένων λουλουδιών για να πάρουν και δεύτερη άνθιση. Πραγματοποιείται το Μάιο-Ιούνιο, με στόχο τη δεύτερη άνθιση το φθινόπωρο με φρούτα μεγαλύτερα και πιο σαρκώδη, με λιγότερα κουκούτσια. Η παραγωγή της δεύτερης άνθισης έχει ανάγκη από άρδευση. Στις αρδευόμενες καλλιέργειες μπορούμε να πάρουμε απόδοση 2-5 τόνους το στρέμμα. Μετά τη συγκομιδή οι καρποί μπορούν να αποθηκευτούν για 2-3 μήνες στους 6 βαθμούς Κελσίου. Τον πρώτο χρόνο οι αποδόσεις ανέρχονται στα 500 κιλά ανά στρέμμα, για να φτάσει τους 2 τόνους το δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, από το δεύτερο έτος και έπειτα τα κιλά αυξάνονται κατά 15% ετησίως.

Όσο για τις τιμές καρπού, την περίοδο Μαΐου-Απριλίου μπορεί να «πιάσει» τα 5 ευρώ ανά κιλό, αν και δύσκολα έχουν καρπούς τον Απρίλιο τα κτήματα. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2-4 ευρώ το κιλό. Η χαμηλότερη τιμή που μπορεί να φτάσει είναι το 1 ευρώ, και για τον κ. Αλεβίζο μια τιμή ανάμεσα σε 1 με 3 ευρώ είναι πολύ καλή. Στα σουπερμάρκετ ο καρπός έχει υψηλή τιμή. Στην Αυστρία πωλείται προς 18 ευρώ το κιλό και στην Αγγλία προς 14 ευρώ. Στην Ελλάδα ξεπερνά τα 5-6 ευρώ ανά κιλό.

Οι δυνατότητες του καρπού

Οι δυνατότητες του καρπού είναι πολλές. Ξεκινούν από τρόφιμο, τσάι, γίνεται μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, τουρσί, ρακή, ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών αλλά και επιφανειακών τραυμάτων. Φαρμακευτικές εταιρείες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προστατέψει το ανοσοποιητικό σύστημα και την πρόληψη οξειδωτικού στρες, δρώντας ως συλλέκτης ελεύθερων ριζών. Η αντιοξειδωτική δράση προστατεύει τα όργανα και τα κύτταρα. Επιπλέον, το φραγκόσυκο μπορεί να μειώσει την LDL (χαμηλής πυκνότητας λιπο-πρωτεΐνη) σε χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το φραγκόσυκο ως φάρμακο κατά του διαβήτη έχει παρατηρηθεί σε κλινικές μελέτες ότι βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ως ζωοτροφή, η φραγκοσυκιά έχει συγκριτικό πλεονέκτημα την αποτελεσματικότητά της στη μετατροπή του νερού σε ξηρά ύλη, κι έτσι είναι εύπεπτη ενέργεια. «Αν και είναι κάτι το δαπανηρό, ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει την τιμή του γάλακτος» λέει ο κ. Αλεβίζος. Όσο για τη χρήση φραγκοσυκιάς για βιομάζα και βιοαέριο, θεωρεί πως «μάλλον εκεί θα οδηγηθούμε». Ένα στρέμμα φραγκόσυκων παράγει 43.200 μ.3 βιοαερίου.

Το κόστος

Αναλύοντας το κόστος, ο κ. Αλεβίζος σημειώνει πως ο ίδιος θα σύστηνε σε κάποιον να ξεκινήσει ακόμα και με 250 στρέμματα. Στο φυτώριο δίνουν προς 5 ευρώ ένα φυτό-μόσχευμα διετίας. Το γονιμοποιούν εκεί για να έχει άμεση ανάπτυξη, ενώ, αν συμβεί κάτι, το αντικαθιστούν. Το μέγιστο αριθμό φυτών που μπορεί να μπει σε 1 στρέμμα, σε μεγάλη πυκνότητα, τον ορίζει στα 200 φυτά ανά στρέμμα. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει ανάλυση εδάφους και λίπανση. Το μάζεμα γίνεται με το χέρι, αλλά γι’ αυτό ο καλλιεργητής θα… ανησυχήσει σε ένα χρόνο από τη φύτευση. «Στην ουσία, το φυτεύεις και γυρνάς σε ένα χρόνο να το δεις, το μόνο που θα χρειαστεί είναι ξεχορτάριασμα» υπογραμμίζει ο κ. Αλεβίζος.

Η ομάδα παραγωγών

Στα σκαριά είναι και η ομάδα παραγωγών. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 45 άτομα από πολλές περιοχές της Ελλάδας με 100 στρέμματα. Έχουν φυτέψει περί το 20%, ενώ οι υπόλοιποι έκλεισαν για το Μάιο. Θα βάλουν παραγωγή φυτωρίου, και επόμενος στόχος τους είναι τα 2.000 στρέμματα. Μάλιστα, θα εφαρμόσουν πειραματικά τη συγκαλλιέργεια με αρωματικά φυτά για να αποφύγουν την εμφάνιση ζιζανίων, επιτυγχάνοντας παράλληλα το κέρδος και από μια άλλη καλλιέργεια. Περιμένουν παραγωγή από το 2014 περίπου 200 τόνων και από το 2015 και έπειτα πάνω από 500 τόνους. Σε διάστημα τριετίας προσδοκούν έσοδα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, με τις χαμηλότερες τιμές καρπού στο 1 ευρώ. Ανάλογα με την παραγωγή, θα αναζητήσουν και συμφωνίες για τη διάθεση του καρπού. Για παράδειγμα, αναμένουν καλή ανταπόκριση από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, με δεδομένο ότι η Ελλάδα εισάγει 5.000 τόνους το χρόνο.

Φυσικά, δεν αποκλείουν και τις αγορές του εξωτερικού. Ο ίδιος ο κ. Αλεβίζος θεωρεί καλή προοπτική την καλλιέργεια για έλαιο φραγκόσυκου. Πολλοί το χαρακτηρίζουν «θαυματουργό», λόγω των ιδιοτήτων του. Για να παραχθεί 1 λίτρο λαδιού χρειάζεται ένας τόνος φραγκόσυκου. Το έλαιο πωλείται προς 1.000 ευρώ το λίτρο.


Το φυτό και η ιστορία του

Η φραγκοσυκιά είναι φυτό χυμώδες, δέντρο που φτάνει τα 3-5 μέτρα ύψος. Αποτελείται από cladodes πεπλατυσμένα με σχήμα οβάλ και μήκος 30-40 εκατοστά. Πλάτος 15-25 εκ. και πάχος 1,5-3 εκ. Το ριζικό σύστημα είναι ρηχό και δεν υπερβαίνει τα 30 εκ. σε βάθος, ενώ φτάνει σε αρκετό μήκος. Ο καρπός είναι σαρκώδης με πολλούς σπόρους, το βάρος του οποίου μπορεί να κυμαίνεται από 150-400 γραμμ. Το χρώμα είναι διαφορετικό, ανάλογα με την ποικιλία.

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι οπούντια, έτσι το ονόμασε ο βιολόγος Λιναίος – βέβαια, Οπούντια Λοκρίδα ήταν στην αρχαιότητα η περιοχή της σημερινής Αταλάντης. Ο Θεόφραστος στην ιστορία των φυτών κάνει λόγο για ένα δέντρο παραπλήσιο με την ινδική συκή, που βγάζει ρίζες από τα φύλλα του και βρίσκεται κοντά στην Οπούντια (όπους=πόλη των σύκων). Είναι ένα φυτό succulent της οικογενείας cactaceae.

Το φραγκόσυκο έφτασε στην Ευρώπη γύρω στο 1493 και η πρώτη λεπτομερής περιγραφή έγινε το 1535 από τον Ισπανό Conzalo Fernandez de Oviedo Valdes.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΜΟΥ

kartesios180813Το παραμύθι του σοκ έλαβε επίσημα τέλος. Για σοκ θα μιλούσαμε αν κάποιο πρωί σε πετούσαν ξαφνικά από το σπίτι σου δίχως να το περιμένεις. Τώρα πλέον το περιμένεις. Σε προειδοποίησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το άφηναν να διαρρεύσει επί μήνες. Δεν αντέδρασες. Το αντίθετο, πήγες διακοπές.

Δε σε κατηγορώ. Αυτό είχες ανάγκη. Άλλωστε ίσως και να μην πίστεψες ότι θα σου πάρουν το σπίτι. Όμως τώρα σε προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. «Αν δε σου πάρουμε το σπίτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», σου είπε.

Αν μάθαινες ότι ξέσπασε φωτιά κοντά στο σπίτι σου θα επέστρεφες κι από την άλλη άκρη του κόσμου για να παλέψεις να το σώσεις. Τώρα, δεν επέστρεψες. Έμεινες εκεί. Καλά έκανες. Δε σε κατηγορώ.

Δε θα έμαθες ότι για την κατάσχεση του σπιτιού σου θα συνυπολογιστούν οι έννοιες των «αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Πήγες διακοπές. Ή ακόμη κι αν δεν πήγες. Έφαγες όμως τρία γεύματα την ημέρα και δε στήθηκες σε συσσίτιο. Κάπνισες κι ένα πακέτο τσιγάρα. Ίσως αγόρασες κι ένα παγωτό στα παιδιά. Άρα, ζεις σε «αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης», οπότε θα μπορούσες να πληρώνεις το δάνειό σου τρώγοντας λιγότερο, μην καπνίζοντας και μην αγοράζοντας παγωτό στα παιδιά σου.

Αν έκανες αυτές τις θυσίες «για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες», τότε παίρνεις το παράσημο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», οπότε ίσως δε θα χάσεις φέτος το σπίτι σου, αλλά του χρόνου. Αναλόγως πόσο κώλο έστησες στις τράπεζες, θα κερδίσεις κάποιους μήνες κάτω από κεραμίδι.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επέστρεψες από τις διακοπές σου, δε συσπειρώθηκες, δεν ούρλιαξες, δε βγήκες στο δρόμο. Δεν πειράζει. Θα σε πετάξουν τώρα στο δρόμο οι τράπεζες. Ο δρόμος, πάντως, ήταν ο μονόδρομός σου. Σημασία είχε ο τρόπος που θα έβγαινες στο δρόμο. Αν θα έβγαινες μόνος σου ή αν θα σε πετούσαν. Σου το είχαν ξεκαθαρίσει πριν τους ψηφίσεις. Όμως πήγες και τους ψήφισες. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

Κι εσύ, ο κάποιος άλλος, μπορεί να απολυθείς. Βέβαια πρώτα θα αξιολογηθείς. Πόσο νεοδημοκράτης είσαι; Πόσο πιστός πασοκτσής είσαι; Ποιος βαθμός συγγένειας σε συνδέει με κάποιον υπουργό; Κι αν είσαι συγγενής κάποιου βουλευτή, πόσο παλιός και χρήσιμος είναι αυτός ο βουλευτής; Είναι ακόμη εν ενεργεία ή όχι;

Η αξιολόγηση θα είναι αντικειμενική. Έχουν εκδοθεί τόσες εκατοντάδες οδηγίες προσμέτρησης και αφαίρεσης μορίων αξιολόγησης που δε μπορείς να βγάλεις άκρη αν αξιολογήθηκες σωστά ή όχι. Άρα είναι αντικειμενική η αξιολόγηση. Έφτασες στο έσχατο σημείο αναξιοπρέπειας. Κατέκτησες την κορυφή της προσωπικής εξαθλίωσης. Σε αξιολογούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Μιχελάκης.

Παρ’ όλη την ξευτίλα δεν επέστρεψες από τις διακοπές σου, δε συσπειρώθηκες, δεν πέταξες πέτρα. Δε σε κατηγορώ. Καλά έκανες. Το πήρες απόφαση μάλλον ότι αυτή η μοίρα είναι που σου αξίζει. Ίσως σκέφτεσαι «σ’ εμένα θα τύχει;». Είναι όπως τα τροχαία. «Εγώ θα σκοτωθώ;». Μέχρι που σκοτώνεσαι και παύεις ν’ αναρωτιέσαι. Όταν όμως τύχει να σου πάρουν το σπίτι και να μείνεις άνεργος, δεν έρχεται η λύτρωση. Θα συνεχίσεις ν’ αναρωτιέσαι. Θα έχεις όλο το χρόνο δικό σου για ν’ αναρωτιέσαι πώς συνέβη αυτό. Και θα δηλώνεις σοκαρισμένος.

Αυτός ήταν ο Αύγουστος του φόβου μου. Όχι, δε φοβήθηκα αυτούς. Προειδοποίησαν εγκαίρως. Κυρίως, όμως, απέδειξαν ότι δε μπλοφάρουν. Αυτόν τον Αύγουστο φοβήθηκα εσένα που δεν επέστρεψες, δε συσπειρώθηκες, δεν υπερασπίστηκες τίποτα. Είσαι χειρότερος κι από τα δέντρα. Τα δέντρα στην πυρκαγιά, αν είχαν πόδια θα έτρεχαν να γλιτώσουν. Εσύ έμεινες ακίνητος. Θα καείς. Έκανες την επιλογή σου. Αυτή φοβήθηκα φέτος τον Αύγουστο.ΠΗΓΗ

Τα θέλει ο κώλος σου!!

Δεν βαρέθηκες να τους βλέπεις και να τους ακούς;;
Ολοι στο ίδιο μοτίβο!
Κυβερνητικοί, "ειδικοί", καθηγητές,
"τεχνοκράτες", δημοσιοκάφροι, πλουτοκράτες.

Μας τάπρηξαν με τις "ευκαιρίες"!
Τρισήμισυ χρόνια ευκαιρίες!!
Κι όταν ΑΥΤΟΙ λένε ευκαιρίες εννοούν ΘΑΝΑΤΟ.
Τον δικό μας Θάνατο!

Οταν τους βλέπεις αισιόδοξους ξέρεις
πως ετοιμάζουν...νυστέρια!

Οταν ΑΥΤΟΙ σου λένε "σωτηρία" εννοούν
παραπέρα Λιτότητα!

Οταν σου λένε "success", έρχεται Καταστροφή!

Δεν βαρέθηκεςτις φάτσες τους;; Τα μυαλά τους;;
Ακόμα αντέχεις τον πατριωτισμός τους;;
Τα ψέματα, τους εκβιασμούς, τη Βία τους;;

Βασανίζουν. Ληστεύουν.
Λεηλατούν τη Χώρα.
Ισοπεδώνουν τη Ζωή μας.
Αφανίζουν το Μέλλον μας.
...........................
Κι εσύ, αδερφάκι μου, εξοικειώθηκες!!
Προσαρμόστηκες!!  
Αβουλος, άτολμος, αμέτοχος!
Πρόβατο χτες, κοτούλα σήμερα!

Ταξιδεύεις από καναπέ σε καφετέρια..
Από ξαπλώστρα σε σουβλατζίδικο...
Γουστάρεις μπύρα αυγουστιάτικη...
πανσέληνο αυγούστου!

Ας είναι...
Αφού τα θέλει ο κώλος σου μη χαλάς τη ζαχαρένια σου!!
Εχει ο...θεός, η Συμμορία και τα μνημόνια!! 
ΠΗΓΗ

Ξε-παλουκώσου ρεεεε!! Θα τους φάμε ή θα μας φάνε!!


Τη βρίσκεις καργιόλη!!
Σ΄αρέσει! Το ποθείς! Γουστάρεις!
Εκστασιάζεσαι!!

Δεν εξηγείται αλλιώς...
Τρισήμισυ χρόνια το δουλεύεις σύννεφο.
Σου χώνουν κάθε τρίμηνο ένα παλούκι κι εσύ μούγκα.

Τρισήμισυ χρόνια...σε σώζουν/παλουκώνουν.
Αμέτρητες οι θυσίες σου... 
Και ατελείωτες...

Να μιλήσουμε για μειώσεις στους μισθούς;; Στις συντάξεις;;
Να μετρήσουμε άνεργους και άστεγους;; Νέους μετανάστες;;
Και τα χαράτσια;; Τα παλιά και τα νέα;;
Και το κεραμίδι υπό διωγμό/κατάσχεση.
Και η Δημοκρατία στο ψυγείο.
Και η Αξιοπρέπεια στα σκατά.

...Μητσοτάκης/Μιχελάκης απολύουν και...αξιολογούν!
...ΓεωργιΑδης κλείνει/συγχωνεύει/διακινεί!
Νοσοκομεία, νοσηλευτές, γιατρούς.
...Στουρνάρας απαιτεί τα σπίτια μας να σώσει τις τράπεζες!
...Βρούτσης καρατομεί εφ΄άπαξ και σύντομα βασικούς 
μισθούς εμποροϋπαλλήλων! Επικουρικές! Κύριες!
 
(Α!! σόρυ!! Αυτά ξεκινούν Σεπτέμβρη! Μέχρι τότε λιάσου.
Φάε, δροσίσου, γάμα, γέλα... ΗΣΥΧΟΣ!!
  Παλιομαλάκα παλουκωμένε...άξιος της τύχης σου...).

Σύνελθε ρεεεεεεεεεε!!!
Ξε-παλουκώσου!!!

Πάρτο απόφαση:
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ...
 Τέρμα οι ανοχές.
Ξεριζώνουμε τη μιζέρια.
Τον Φόβο.
Διαλέγουμε μαγκούρες...Σκληρές.
Μας περιμένει πολύ δουλειά τούτο το φθινόπωρο:
Θα τους φάμε ή θα μας φάνε!!

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ.!!!ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, Ο ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ, ΝΑ ΑΥΤΟΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΛΟΙΩΔΗ ΤΡΟΠΟ...ΕΜΕΤΟΣ!!!!


ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΜΟΥ ΣΑΣ ΔΩΡΙΖΩ...ΦΩΤΙΑ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΒΑΘΙΑ; ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ!!!

Την παρακαταθήκη της σιωπής μου σας δωρίζω........μου 'λειψαν κείνες οι στιγμές που μοιραζόμασταν τους ίδιους πόνους,περιμένοντας τον τελευταίο μας........
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ως εραστής του λάθους και σύντροφος των αμαρτιών θα σου μιλήσω…….Οχι σα δάσκαλος,σα μέγας καθοδηγητής….

Μα σαν κάποιος που περπάτησε εκεί που άλλοι φοβούνται να λερωθούν,και λερώθηκε…..και προσπαθεί ακόμα να πλυθεί…


Ακουσε με για λίγο και ίσως στα λόγια μου να δεις τον εαυτό σου…..ίσως πάλι,να προλάβεις το κακό που ακόμα ξορκίζω εγώ….


Το νου μας έκλεψαν,τη σκέψη….


Τάχα για να μας πάν’ μπροστά,ζητούν το χθες ν απαρνηθούμε…….


“Δάσκαλοι-φονιάδες” της αλήθειας,το φως σου σπαταλούν…………..


Δώρα μας δίνουν,τη γη μας να πληρώσουν……….ιθαγενείς όμοιοι,ταξιδεύουμε με χρυσές πιρόγες σε δανεικό ποταμό…….


Μας ξεγελασαν,έμποροι καλοί,με χαμόγελα φαρδιά και χάντρες κρεμασμένες………


Μας έκαναν ίδιους,να ξερνάμε τη χολή για γλυκό,την πίκρα για ευχή…………..


Ηξεραν πως σα γίνεις ίδιος με αυτούς,δύναμη δε θα έχεις………….


Ευχαριστώ φωνάζουμε,την ώρα που μας σφάζουν……..και το αίμα μας κοιτάζουμε αδιάφορα….


Κι αν τύχει κάποιος και σπαράξει μπρός μας,κοιτάζουμε με αγωνία….μην τυχόν και τον άκουσε και κανείς άλλος….


Μα φταίν’ αυτοί;……..ή φταιμε εμείς,τη χάρη που ζηλέψαμε ………..τη χάρη που μας έταξαν αν τους ακολουθούσαμε……….κι εμείς δεν τρέξαμε απλώς,γονατιστοί κυλήσαμε μεσ’ στο πηγάδι τ άδειο…..


Δε φταίν’ αυτοί………….


Την ώρα που μας γέμιζαν πολύχρωμες χαντρούλες,το μέλλον μας χαρίζαμε απλώς χασκογελώντας…….


Και τη στιγμή που σα θεριά απάνω μας ορμούσαν,εμείς απλά κοιτούσαμε τον ήλιο που μας κλέβαν…….νομίζοντας πως ακόμα ήταν δικός μας…………


Και τώρα κλαίμε…όχι για μας….χαμένοι από χέρι…


Γι αυτούς που καταδίκασε η φονική μας στάση………..κι αναζητούμε στα ψηλά βοήθεια να τους σώσει………


Μα άκουσέ με….μη ζητάς βοήθεια απ’ το Θεό σου………κι αυτός μας καταδίκασε για την αγνωμοσύνη…..


Αν θέλεις να εξιλεωθείς στα μάτια των παιδιών σου,και να ξεπλύνεις την ντροπή που λούστηκες για χρόνια,μια λύση έχεις…..έχουμε….


Ζητα συγγνώμη από το χθες,συγχωρεση απ το αυριο,και τιμωρία όρισε πρώτα στον εαυτό σου………….


Αλλαξε συ ,και μονομιας όλα τ’ αλλα θ αλλαξουν…………..


Γυρισε πίσω, στην αρχή, που ‘φταναν μονο λίγα…………χαρούμενους μας έκαναν τα απλά και τα ωραία……..και διδαξέ τη στα παιδιά,αυτη σου τη μετάνοια………..


Μην καταριέσαι άλλονε,αν πρώτα δε φορέσεις,εσύ κατάρα στα μαλλιά………


Κέρδισε όσα έχασες,πάρε όσα σου πήραν,με τρόπο ίδιο………..αλλιώς μείνε στα γόνατα,να περιμένεις τη λύτρωση……….


Μόνο που αυτή ξέρει………..και σε γονατισμένους δεν πάει ποτέ……….επίσκεψη σ αυτούς κάνει μόνο η κατάντια……..


Στην ερημιά που ζήσαμε,άλλος να μην πατήσει….και με το κλάμμα της ψυχής μας ,μη βρέξουμε αθώους………


Σήκω και πάλεψε λοιπον………κι εσυ,κι εγω και όλοι…….


Κι άσε το κλάμμα το βαρύ και το μεγάλο πένθος………….κανείς άλλος δεν πέθανε παρά εμείς οι ίδιοι…..


Φωτιά μας έστειλε βαθια;……………Φωτιά να μας σηκώσει!!…………..


Αππελαίος ΠΗΓΗ

Π.Μαρίνη ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΝ