ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Φοβερή εφαρμογή από τον ECONOMIST. Δείτε πόσο είναι το δημόσιο χρέος κάθε χώρας κ.λ.π.




Εντυπωσιακή πραγματικά η ιντερνετική εφαρμογή του περιοδικού ecnomist, η οποία καταγράφει το χρέος του δημόσιου τομέα, κάθε κράτους, κάθε δευτερόλεπτο.
Τη στιγμή που αποτυπώσαμε την εικόνα, τα κράτη χρωστάνε 43,7 τρισεκατομμύρια δολαρια.
Περνώντας το "ποντίκι" του υπολογιστή πάνω από κάθε χώρα, βλέπετε πόσο είναι το ...
-δημόσιο χρέος (προσοχή: σε δολάρια, όχι ευρώ), 
-το χρέος ανά κάτοικο, 
-τον πληθυσμό, 
-το ποσοστό του χρέους, επί του ΑΕΠ και 
-την ετήσια μεταβολή του δημ.χρέους.
Πολύ μεγάλη αξία έχει επίσης, η χρονολογική σειρά. Όλα αυτά μπορείτε να βλέπετε για τα έτη 1999 μέχρι και πρόβλεψη για το 2011 !
Η εφαρμογή λέγεται The global debt clock και μπορείτε να τη δείτε και να περιγηθείτε εδώ
(σημ.Αν θέλετε να μετατρέψετε τα ποσά που βλέπετε σε ευρώ, διαιρέστε με το 1,36, που είναι η σημερινή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Π.χ. βλέπετε ότι το χρέος ανά κάτοικο της Ελλάδας είναι 34.527,92 δολάρια, άρα 34.527,92 / 1,36= 25.390 ευρώ).
                                                                  ΠΗΓΗ:taxalia.blogspot.com

“Το παλιό έχει πεθάνει, αλλά το νέο αργεί να γεννηθεί”...



Έχουμε γράψει δεκάδες φορές, το είπαν κι άλλοι πριν από μας, και το είπε πριν απο λίγο καιρό και ο Σαμαράς: η μετάβαση από το “παλιό” στο ‘νέο” είναι μια αργή και βασανιστική διαδικασία. “Το παλιό έχει πεθάνει, αλλά το νέο αργεί να γεννηθεί”.
Ως εκ τούτου η “εκβιαστική”, πολλές φορές, απαίτηση προς τον Σαμαρά, για “ανανέωση εδώ και τώρα”, ή για “άμεση ανατροπή του ΠΑΣΟΚ” – που εκφράστηκε και στην αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος – μόνο ως μικροαστικός τυχοδιωκτισμός μπορεί να εκληφθεί και συνήθως οδηγεί σε “απογοητεύσεις” σαν κι αυτές που ένιωσαν....
πολλοί την Κυριακή το βράδυ – μετά και από τις καλά στημένες παγίδες των οργάνων του ΠΑΣΟΚ και των εξαπτέρυγών του.
Δημοσιεύσαμε αρκετές αναρτήσεις αυτήν την εβδομάδα για την αριθμητική των εκλογών (π.χ.Για 25.568 ψήφους το 5-8 θα ήταν 8-5!) και η κριτική προς την Ρηγίλλης στις αναρτήσεις και τα σχόλια του Antinews ήταν νομίζω εξαντλητική- (Η επόμενη ημέρα (μια πρώτη εκτίμηση της προεκλογικής τακτικής της ΝΔ) και Η ΝΔ όπου τόλμησε κέρδισε. Όπου συμβιβάστηκε έχασεκλπ). Ο ίδιος ο Σαμαράς έκανε άλλωστε μια πολύ καλή ανάλυση του αποτελέσματος που νομίζω καλύπτει πολλές πλευρές του ζητήματος (http://www.antinews.gr/?p=72306).  Για όποιον ξέρει να διαβάζει και είναι καλόπιστος, ο Σαμαράς τα λέει όλα, όσα πρέπει να πει στην φάση αυτή και φυσικά όποιος “κατάλαβε, κατάλαβε” – επειδή είναι προφανές ότι της ανάλυσης θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα.
Δεν θα επανέλθω λοιπόν στο ζήτημα επειδή το θεωρώ λήξαν, από πλευράς ανάλυσης τουλάχιστον.
Θα επισημάνω όμως κάτι που εύκολα ξεχνάμε, όσοι τουλάχιστον από εμάς διαθέτουν μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία: Η απαλλαγή από το ΠΑΣΟΚ και το σάπιο μεταπολιτευτικό πολιτικό καθεστώς, η έξοδος απο την γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία με πολλά σκαμπανεβάσματα. Αν δεν θέλουμε φυσικά να ξαναπέσουμε σε “επανιδρύσεις” τύπου Καραμανλή και “αλλαγές” τύπου ΠΑΣΟΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει έξοδος από την κρίση είναι να συγκροτηθεί πρώτα ιδεολογικά και πολιτικά το υποκείμενο της ανατροπής, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις δηλαδή που θα καταστρέψουν το παλιό και θα φέρουν το νέο. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει να “όραμα” που θα φωτίσει τον απογοητευμένο απο την πολιτική κόσμο και θα ξαναφέρει τους πολίτες στις κάλπες.
Σε αυτό το σημείο καθυστερεί ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη “αδυναμία” κι εκεί πρέπει να εστιασθεί η κριτική.
Να το κάνω πιο λιανά:  Η ΝΔ αντιμετώπισε τον Καμίνη στην Αθήνα, τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και τον Τατούλη στην Πελοπόννησο ως «ανεξάρτητους» υποψήφιους, που συμμάχησαν ευκαιριακά με το ΠΑΣΟΚ για την καρέκλα της εξουσίας. Ήταν όμως κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Ήταν και είναι οι ιδεολογικές και πολιτικές εφεδρείες του ΠΑΣΟΚ που κινητοποιούνται τώρα για να το σώσουν. Είναι η συναίνεση για την διάσωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος στην οποία πρωταγωνιστούν η Ντόρα, ο Καρατζαφέρης  ο Κουβέλης, η Δημοκρατική Αριστερά, ο Τρεμόπουλος, οι Οικολόγοι και διάφοροι άλλοι δευτεροκλασάτοι. Είναι το ευρύτερο ¨σύστημα ΠΑΣΟΚ” με άλλα λόγια που συσπειρώνεται τώρα για να διατηρήσει τα κεκτημένα.
Ολοι αυτοί εκφράζουν σήμερα την κυρίαρχη ακόμα ιδεολογία του ενδοτισμού και της υποταγής στο ΔΝΤ και τους Δυτικοευρωπαίους επικυρίαρχους, ντυμένοι με πράσινες και ροζ λεοντές δήθεν προοδευτικότητας. «Δημοκρατικοί» και «αριστεροί» αστούληδες ως βολεμένοι απολογητές της τάξης του ΔΝΤ και της Τρόικας. Ένθερμοι συμπαραστάτες του δράματος του Κυπριακού λαού που κλαίνε από τις βίλες τους στην Εκάλη. Aποτυχημένοι επαναστάτες που θέλουν στα γεράματα να μπουν στην κυβέρνηση. Tυχοδιώκτες πολιτικοί που θέλουν να γίνουν υπουργοί. Διαπρύσιοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών, που ο ξάδελφός τους ο μηχανικός επενδύει αβέρτα σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Κρατικοδίαιτοι εκδότες, ανεγκέφαλοι διανοούμενοι, βολεμένοι “δεξιοί”, ατάλαντοι καλλιτέχνες, χαλιναγωγημένοι και καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι (θυμηθείτε: H μετριότητα που αποκαλείται μετριοπάθεια)
Τι είχε να αντιπαρατάξει η ΝΔ απέναντι σε αυτό το διευρυμένο και σκληρό ακόμα, όπως αποδείχθηκε, “σύστημα ΠΑΣΟΚ” που εκπροσωπεί ένα μεγάλο ποσοστό του συνόλου των ψήφων σύμφωνα με τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα; Τον Κακλαμάνη και τον Γκουλέκα; Τον Άνθιμο και τον Ψωμιάδη; Απαρχαιωμένους γραμματείς και φαρισαίους στην Ρηγίλλης; Προσθέστε ερωτηματικά κατά βούληση….
Πως εμφανίστηκε στις εκλογές (και συνεχίζει να εμφανίζεται) η ΝΔ πέραν των ηρωικών στην κυριολεξία προσπαθειών του ίδιου του Σαμαρά; Ως η κατεξοχήν αντιμνημονιακή δύναμη με ένα εξαιρετικό οικονομικό σχέδιο, ή ως ένα παλαιοσυντηρητικό και παλαιοκομματικό άθροισμα των επιμέρους υποψηφιοτήτων, πολιτικών και προσωπικών φιλοδοξιών; Πόσοι από όσους έβγαιναν στην τηλεόραση έχουν διαβάσει τις ομιλίες του Σαμαρά; Πόσοι γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει τις θέσεις του; Μιλούσε ο Σαμαράς εναντίον του Μνημονίου και στη συνέχεια έβγαιναν οι άλλοι και ο κόσμος έκλεινε τις τηλεοράσεις του.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται λοιπόν σε μια αποφασιστική καμπή της ηγεσίας του στη Νέα Δημοκρατία. Εμείς εμμένουμε σε όσα γράψαμε πριν από λίγες ημέρες:
Πρώτον: Η ΝΔ δεν πρόκειται να καταλάβει την εξουσία, ή αν την καταλάβει δεν θα μπορέσει να την ασκήσει με τρόπο που να είναι εθνικά ωφέλιμος, εάν δεν αποκτήσει ιδεολογική υπεροχή απέναντι στην ιδεολογική τρομοκρατία της παγκοσμιότητας, του ενδοτισμού, της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας. Με μπροσούρες, χρυσοπληρωμένα φυλλάδια και ανακοινώσεις τύπου – σεντόνια δεν γίνεται δουλειά.
Δεύτερον: Η ΝΔ δεν πρόκειται να καταλάβει την εξουσία, ή αν την καταλάβει δεν θα μπορέσει να την ασκήσει με τρόπο που να είναι εθνικά ωφέλιμος εάν δεν ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό της. Αν δεν βάλει μέσα (στο γραφείο του Σαμαρά, στα επιτελεία της Ρηγίλλης, στα κομματικά γραφεία και στις νομαρχιακές) νέους ανθρώπους που να ξέρουν την πιάτσα και να κολυμπάνε στις μάζες.
Τρίτο: Η ΝΔ δεν πρόκειται να καταλάβει την εξουσία ή αν την καταλάβει δεν θα μπορέσει να την ασκήσει με τρόπο που να είναι εθνικά ωφέλιμος εάν δεν παρακάμψει έστω και εν μέρει την ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ των νεοταξικών-πράσινων-νταβατζήδικων ΜΜΕ. Και είναι κρίμα η Ρηγίλλης να μην βοηθά καθόλου το τεράστιο δυναμικό που στηρίζει τη ΝΔ στο Διαδίκτυο. Βαρεθήκαμε να το λέμε. Τελεία.
Τέταρτο: Η ΝΔ πρέπει να διαχωριστεί πλήρως από την παρακμή της Καραμανλικής περιόδου. ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Τα θαύματα δεν διαρκούν...


ΚΑΘΕ ΘΑΥΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙ τρεις ημέρες. Αυτό λέει ο θυμόσοφος λαός. «Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση», κατά τη… θεόπνευστη ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, για να συνεχίσει το εξαίρετο... έργο που άρχισε πριν από 14 μήνες. Υπεραισιόδοξος εφάνη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τα πεπραγμένα του και τις σχετικές αποφάσεις των Βρυξελλών και των υπολοίπων. Ολα πηγαίνουν κατ’ ευχήν, δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, ανέφεραν επανειλημμένως κυβερνητικοί παράγοντες.

ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ. Προσγείωση που φέρνει....
ανακάτεμα ακόμη και στους έμπειρους, καθώς σχεδόν τίποτα δεν βγαίνει στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμά της. Τα δύσκολα έπονται. Και, κατά τα φαινόμενα, θα είναι οδυνηρά. Οι απολύσεις είναι δεδομένες στο δημόσιο τομέα, όπως κι αν τις μετονομάσουν. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με το αδιέξοδο που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει οδηγήσει τη χώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες, αποφάσισαν να παίξουν και πάλι επικοινωνιακά -το κατέχουν καλά το παιχνίδι- ζητώντας συναίνεση. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι συναίνεση επιδιώκει και την επιτυγχάνει κάποιος όταν επιδεικνύει διάθεση συμβιβασμού, όταν δηλώνει έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι και να κάνει ένα και δύο βήματα πίσω αν θεωρηθεί ότι κατετέθη αντικειμενικά υπέρτερη πρόταση για τη λύση προβλήματος.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΜΩΣ, δεν δέχεται κουβέντα. Εχει το μαχαίρι και το πεπόνι και ορίζει το παιχνίδι με τον τρόπο που θέλει. Πώς όμως μπορεί να υπάρξει συναίνεση; Πώς να ενδώσει κάποιος σε πολιτικές που οδηγούν στον όλεθρο έναν λαό; Πώς να συμπορευθεί ο λαός με κάποιους που δεν παίρνουν από λόγια και συνεχίζουν το δρόμο τους, φορώντας παρωπίδες, χωρίς να κοιτάζουν για εναλλακτικές δεξιά κι αριστερά;                                                                  ΠΗΓΗ:www.e-typos.com

Πότε θα βγούμε στους δρόμους;


Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που μας κρατούν καθηλωμένους στον «καναπέ» και δεν είναι του παρόντος να αναπτυχθούν. Αν όμως προσπαθούσαμε να κάνουμε μια πρόχειρη εκτίμηση, θα λέγαμε ότι ο κυριότερος αυτή τη στιγμή παράγοντας, που η κοινωνία κρατιέται σε καταστολή, είναι τα καθεστωτικά ΜΜΕ, από τα οποία και εκπορεύεται η γιγαντιαία προπαγάνδα του σάπιου καθεστώτος.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, όπως θα το έχετε ήδη διαπιστώσει, όλοι μας, αν και θα θέλαμε να.....
δούμε κόσμο στους δρόμους, εντούτοις λέμε μέσα μας, ότι εμείς θα βγούμε όταν δούμε και άλλους να βγαίνουν. Όλοι περιμένουμε να βγουν πρώτα οι άλλοι.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι φυσιολογικό. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο αυτή τη στιγμή, για να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους. Έπειτα, τώρα μόλις αρχίζουμε να μπαίνουμε στην κρίση, μέχρι τώρα απλά ακούμε για κρίση. Είμαστε μεν κουμπωμένοι και προβληματισμένοι, αλλά όλοι ευελπιστούμε ότι η κρίση δεν θα πλήξει τόσο πολύ εμάς, αλλά τον διπλανό μας. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να την αποφύγουμε. Αυτό εξάλλου το προπαγανδιστικό παιχνίδι παίζει στο φούλ και η κυβέρνηση. Υπόσχεται ότι «εσύ δεν θα πληγείς, δεν σε αφορά, μην ασχολείσαι». Γι’ αυτό και εξοντώνει μια μια της κοινωνικές ομάδες και όχι όλες μαζί.

Όταν όμως η κρίση αρχίσει να κτυπάει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Όταν αντιληφθούμε ποια ακριβώς «κοράκια» κερδίζουν από τη δική μας εξαθλίωση, τότε τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Τότε, ούτε τα ΜΜΕ θα μπορούν να κάνουν κάτι, ούτε οι λεκτικοί ακροβατισμοί του κάθε Παπανδρέου και του κάθε Παπακωνσταντίνου.

Τότε, ένα τυχαίο και μόνο γεγονός (πχ. μια σύγκρουση με θύμα, μεταξύ Ελλήνων και λαθρομεταναστών, ένας θάνατος διαδηλωτή κ.λ.π.) θα μας βγάλει όλους στους δρόμους και φυσικά αυτό το ποτάμι της οργής δεν θα μαζεύεται πάλι μέσα, αν δεν καταρρεύσουν όλα εκείνα, που μας κρατούν μια ζωή ραγιάδες.

Όλα αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση, γι' αυτό και έχει δώσει εντολή στα συνδικάτα να σιωπήσουν. Γι' αυτό και τρέμει μήπως δημιουργηθεί κάποιο γεγονός με λαθρομετανάστες που μετά δεν θα μαζεύεται. Τα ΜΑΤ είναι πάντα έτοιμα και τα αντιρατσιστικά συνθήματα πάνε κι έρχονται στα ΜΜΕ.
Όμως και η εξαθλίωση προχωρά ακάθεκτη.                                                                                            ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.com

Κοιτάσματα φυσικού αερίου και δυτικά της Κύπρου.Νέα στοιχεία του Κέντρου Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.

ΤΟΥΠΕΤΡΟΥΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ ΚύπρουΙσραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και δυτικά της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου-Κρήτης. Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων ο έγκυρος επιστημονικός οίκος U.S.G.S. (Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α.), δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα μελετών για την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Χαρακτηριστική είναι δήλωση της εκπροσώπου του U.S.G.S. που εξηγεί πώς συνολικά, οι μελέτες μας που αφορούν στη λεκάνη του Νείλου (Νile Βasin) και τη λεκάνη της Ανατολής (LevantΒasin) καθιστούν την Ανατολική Μεσόγειο, ως χώρο που έχει ανεξερεύνητες δυνατότητες νέων πηγών φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι μελέτες οδήγησαν σε μία συνολική πιθανή ύπαρξη υποθαλάσσιων απολήψιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 345 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών και 8 δις βαρελιών υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαίου», αποκάλυψε χθες σε συνέδριο στην Ελλάδα, ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γεν. διευθυντής Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, παραθέτοντας τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα από τις έρευνες στην περιοχή.

«Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου - Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρις m3», σύμφωνα με τον Δρα Κονοφάγο. Όπως υποδεικνύει, εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ευρώπη των «25» καταναλώνει σήμερα περί τα 500 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, τα αποθέματα αυτά αντιπροσωπεύουν τις ανάγκες της Ευρώπης για 30 χρόνια.

Ο δρ. Κονοφάγος, παρουσίασε στο συνέδριο στοιχεία σεισμικών καταγραφών υψηλής ευκρίνειας τα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή που απεικονίζουν με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών συγκεντρώσεων φυσικού αερίου, 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη σε θαλάσσιο βάθος 1650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων. Οι αναμενόμενες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων αυτών επενδύσεις προβλέπονται να ανέλθουν τα επόμενα χρόνια σε ένα ύψος της τάξης των $30 δις.

«Λαμβάνοντας υπ' όψη ορισμένες από τις παραπάνω καταγραφές, που έγιναν μετά από άδεια γειτονικών κρατών, μελετήσαμε πρόσφατα, για λογαριασμό τρίτων, τις υδρογονανθρακοφόρες δυνατότητες της μείζονος περιοχής διαπιστώνοντας με σαφήνεια ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα κατ' αναλογία ύπαρξης παρόμοιων με το Ισραήλ και την Κύπρο στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, νότιανοτιοανατολικά αλλά και νοτιοδυτικά της Κρήτης», επισημαίνει. Χάρτης που αποκαλύπτει ο ίδιος, δείχνει ότι όλη η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, μέχρι και τα όρια με τη ζώνη της Ελλάδας, περιέχει επίσης πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, προτείνει όπως η Ελλάδα προωθήσει τις δυνατότητές της αυτές για έρευνα και άντληση φυσικού αερίου ειδικά στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη νέων υποθαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ εκτιμά πως και αυτά τα κοιτάσματα, μαζί με τα «ήδη εντοπισθέντα αυτών της Κύπρου και του Ισραήλ να τα κατευθύνει όλα μαζί μέσω κατάλληλου αγωγού στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζει δε πως το τελευταίο διάστημα, ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε ριζικά, αφού για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ και της Κύπρου ανακαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως το Ταμάρ, το Λεβιάθαν και το Κύπρος Α (Οικόπεδο 12). Τα αναμενόμενα απολήψιμα αποθέματα των κοιτασμάτων αυτών και των εντοπισμένων ήδη γύρω από αυτά στόχων αναμένονται να είναι της τάξης των 2 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Ο θαλάσσιος αγωγός περνά από Κύπρο
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ του «Φ» αναφέρουν πάντως ότι όχι μόνο σκέψεις, αλλά και πρόγραμμα για κατασκευή αγωγού από τα κοιτάσματα προς το Ισραήλ και την Ευρώπη - προφανώς μέσω Κύπρου- κάνει και το Ισραήλ. Συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν πως στην Κύπρο ετοιμάζεται από εξειδικευμένο οργανισμό, η υποδομή και τα προκαταρκτικά για το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιου αγωγού που θα εξυπηρετήσει τα κοιτάσματα αυτά. Όπως αποκάλυψε ο «Φ» στις 21 Οκτωβρίου, άρχισαν ήδη οι γεωτρήσεις για φ. αέριο 90 ν.μ. από την Κύπρο με την πλατφόρμα «Sedco Εxpress», στη περιοχή «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, που βρίσκεται κοντά στα ανεπίσημα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Ισραήλ. Αμέσως μετά, το «Sedcom Εxpress» προβλέπεται να μετακινηθεί στο «οικόπεδο» Ταμάρ, πολύ κοντά στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεδομένα του «Φ» δείχνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2011 ή λίγο νωρίτερα, η ειδική πλατφόρμα θα είναι στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και στις τρεις περιπτώσεις τα δικαιώματα έχει η Νoble Εnergy.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ                                                                                                                                    ΠΗΓΗ:infognomonpolitics.blogspot.com

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ :Περιμένοντας τους βαρβάρους


- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;

Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.

- Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;

Τι κάθοντ' οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;


Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;

Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.


- Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωϊ σηκώθη,

και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη

στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;


Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.

Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί

τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε

για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί

τον έγραψε τίτλους πολλούς και ονόματα.


- Γιατί οι δυο μας ύπατοι κ' οι πραίτωρες εβγήκαν

σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·

γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,

και δαχτυλίδια με λαμπρά, γυαλιστερά σμαράγδια·

γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια

μ' ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα;


Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.



- Γιατί κ' οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα

να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;



Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

κι αυτοί βαρυούντ' ευφράδειες και δημηγορίες.



- Γιατί ν' αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία

κ' η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν).

Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ' η πλατέες,

κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;

Γιατί ενύχτωσε κ' οι βάρβαροι δεν ήλθαν.

Και μερικοί έφθασαν απ' τα σύνορα,

και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις.



Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1904)                                                                           
ΠΗΓΗ:katohika.blogspot.com                         

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843...


Συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα; ) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως; )

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα; )

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα...                                           
ΠΗΓΗ:eglimatikotita.blogspot.com

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο μυστηριώδης ταξιδιώτης.

Έχουν γεμίσει τα blogs με τις δηλώσεις του "προέδρου της Μουσουλμανικής κοινότητας" Ναίμ Ελγαντούρ που απείλησε ότι ''θα κάνουμε αντίποινα στους Έλληνες για τα χτεσινά'', δηλαδή τη παρεμπόδιση όπως θεωρούν της προσευχής τους που έγινε παράνομα στη πλατεία Αττικής.

Είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε μια ιστορία που....
εμφανίστηκε πριν μερικούς μήνες και να την αφήσουμε απλά στην άκρη του μυαλού μας. Ίσως μας χρειαστεί:

Τέλη Ιανουαρίου, πτήση Αθήνα –Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, με την Ολυμπιακή, ένα ταξίδι που θα μου επεφύλασσε μία έκπληξη και πολλά ερωτηματικά. Στην μπροστινή θέση από την δική μου, καθόταν ένας μελαψός άνδρας, προφανώς Αιγύπτιος. Όταν φθάσαμε πάνω από την Κρήτη, όπως μας ενημέρωσε ο πιλότος, ήρθε από την διακεκριμένη θέση ένας άνδρας που το παρουσιαστικό του δεν πρόδιδε αραβική καταγωγή, (ας πούμε ότι ήταν Γερμανός), ντυμένος άψογα και κάθισε δίπλα στον Αιγύπτιο. Άρχισαν να συνομιλούν στα αραβικά τα οποία ο «Γερμανός» μιλούσε απταίστως. Συνομίλησαν περίπου ένα τέταρτο και στην συνέχεια ο Αιγύπτιος άνοιξε ένα χαρτοφύλακα που κρατούσε κυριολεκτικά στην αγκαλιά του, έβγαλε δύο ντοσιέ και τα έδωσε στον «Γερμανό» συνομιλητή του, ενώ αυτός με την σειρά του έδωσε ένα καφέ φάκελο, σηκώθηκε από το κάθισμα και επέστρεψε στη διακεκριμένη θέση στο μπροστινό μέρος του αεροπλάνου. Ίσως να μην είχα δώσει σημασία στο περιστατικό, αν δεν μου προκαλούσε περιέργεια η ύποπτη επιμονή του Αιγυπτίου να κρατάει στην αγκαλιά του τον συγκεκριμένο χαρτοφύλακα, από την στιγμή που επιβιβαστήκαμε στο αεροπλάνο. Όταν λίγο πριν την απογείωση η αεροσυνοδός του ζήτησε στα Ελληνικά και στα Αγγλικά να τοποθετήσει τον χαρτοφύλακα στο χώρο των αποσκευών πάνω από τα καθίσματα ή στα πόδια του, ο Αιγύπτιος έκανε πως δεν καταλαβαίνει τι του έλεγε. Από το σημείο αυτό και μέχρι το τέλος του ταξιδιού παρατηρούσα τις κινήσεις του, όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά γιατί δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω.

Όταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, πήγα στο σημείο παραλαβής των αποσκευών και περιμένοντας την βαλίτσα μου μπορούσα να βλέπω τα φυλάκια ελέγχου των διαβατηρίων. Ο Αιγύπτιος δεν είχε αποσκευές και κατευθύνθηκε προς τον έλεγχο. Με έκπληξη είδα ότι έδειξε κάτι και πέρασε από την πλαϊνή πόρτα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι του αεροδρομίου. Εκεί χαιρέτησε έναν ένστολο και αντάλλαξε τον γνωστό αραβικό ασπασμό με κάποιον άλλον. Τον παρακολούθησα με το βλέμμα μου και είδα ότι επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης που προφανώς τον περίμενε και έφυγε. Ο «Γερμανός» εν τω μεταξύ περίμενε, όπως εγώ και οι υπόλοιποι επιβάτες, τις αποσκευές του μιλώντας στο τηλέφωνο Γερμανικά. Αυτός είναι και ο λόγος που από την αρχή της διήγησής μου τον αποκαλώ Γερμανό. Όλη αυτή η ιστορία δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη αξία, γιατί στα ταξίδια μου έχει τύχει να ζήσω πολλά και διάφορα περιστατικά, που δεν μου προκαλούν εντύπωση πλέον ή όπως το διατύπωσε ο Όμηρος «πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω».
Όμως η επιμονή κάποιου Αιγυπτίου να κρατάει στην αγκαλιά του ένα χαρτοφύλακα, να αρνείται να τον αποχωριστεί προσποιούμενος ότι δεν καταλαβαίνει τι του λένε στα Ελληνικά και στα Αγγλικά,
Η ανταλλαγή εγγράφων και φακέλων κατά την διάρκεια μιας πτήσης μεταξύ δύο επιβατών, φαινομενικά άγνωστων μεταξύ τους,
Η ελεύθερη διέλευση του Αιγυπτίου επιβάτη, από τα σύνορα χωρίς έλεγχο, ενώ ο Γερμανός συνομιλητής του κατά την διάρκεια της πτήσης, ανέμενε τις αποσκευές του στο αεροδρόμιο και δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα,
Μου δημιούργησαν την βεβαιότητα ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά. Ειλικρινά σας λέω δεν θα με ενδιέφερε τι μπορεί να συμβαίνει με αυτούς τους δύο ανθρώπους, αν στο πρόσωπο του Αιγυπτίου δεν αναγνώριζα τον ΝΑΙΜ ΕΛΓΑΝΤΟΥΡ, πρόεδρο των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, και στο πρόσωπο του Γερμανού………… Λυπάμαι αλλά δεν είναι του παρόντος. Ας έχουν το νού τους ΟΛΕΣ οι αρμόδιες και μη αρχές του τόπου μας.                                                                                                ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.com

Ντροπή ρε Νότη...Έτσι αγαπάς την πατρίδα σου;Τραγουδώντας στους κατακτητές;

ΣΤΟΝ ΝΟΤΗ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ...
ΑΛΛΑ Ο ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΟΛΩΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
ΚΥΡΙΕ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕΙΣ...
ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕΖΙΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ...
ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ...
ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com

Το χρέος στο 158,6%, βέβαιη η χρεοκοπία!


greece-debt222Το αδιέξοδο στην προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας προβάλει απειλητικότερο από ποτέ, μέσα από τις γραμμές του προσχεδίου προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τους σοβαρούς οικονομολόγους που εξαρχής θεωρούσαν καταδικασμένο το εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας με τη συνταγή του ΔΝΤ. Το αδιέξοδο γίνεται ορατό, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, από δύο βασικά στοιχεία: 
-        Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να προσεγγίσει τους άπιαστους στόχους του μνημονίου, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε, με την έγκριση της τρόικας, να παρουσιάσει ένα ογκωδέστατο πακέτο μέτρων, για να επιτύχει ένα «πενιχρό» αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της. Με μέτρα που συνολικά αποσκοπούν στην εξοικονόμηση 14,3 δις. ευρώ, η κυβέρνηση πασχίζει –χωρίς και πάλι γίνεται πειστική…- να πετύχει μια μείωση του .....ελλείμματος κατά 5 δις. ευρώ περίπου, για να το «προσγειώσει» σε επίπεδα χαμηλότερα των 17 δις. ευρώ, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη του ενός δις. ευρώ από τον αρχικό στόχο του μνημονίου, πριν την αναθεώρηση του Αυγούστου.
-        Την ίδια στιγμή, οι ίδιες οι προβλέψεις που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό δείχνουν πώς η προσπάθεια θα καταλήξει σε αδιέξοδο, ακόμη και αν πετύχει, επιβεβαιώνοντας επικριτές του ΔΝΤ, όπως ο πρώην κορυφαίος οικονομολόγος του και καθηγητής του MIT, Σάιμον Τζόνσον, ο οποίος εξαρχής είχε προειδοποιήσει, ότι η συνταγή του Ταμείου θα βυθίσει την οικονομία στην ύφεση, θα την φορτώσει με ακόμη μεγαλύτερα χρέη και θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη χρεοκοπία. Πράγματι, στο  τέλος του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, το 2011, η κυβέρνηση προβλέπει ότι το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα έχει εκτιναχθεί στα 362,230 δις. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 158,6% του «καχεκτικού» ΑΕΠ. Σε δύο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή, το ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά 6,6 δις. ευρώ και το χρέος θα έχει εκτοξευθεί κατά 63,7 δις. ευρώ!
Προφανές είναι, ότι η μοναδική προσπάθεια στην οποία επικεντρώθηκαν εξαρχής οι επίσημοι πιστωτές της χώρας και η κυβέρνηση, δηλαδή απλώς να μεταθέσουν την αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους μερικά χρόνια αργότερα, γίνεται πλέον ακόμη δυσκολότερη και καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη άμεσης επεξεργασίας σχεδίου ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στο οποίο θα μπορούν να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, μετά τη λήψη των μέτρων, τα οποία έχει εγκρίνει η τρόικα, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να προωθηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία για να δοθεί, ως «επιβράβευση», μια ακόμη «ανάσα» στην κυβέρνηση, με τη μορφή της επιμήκυνσης της διάρκειας εξυπηρέτησης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που –υποτίθεται ότι- θα εμπνεύσουν τα μέτρα της κυβέρνησης στις αγορές, αλλά και με την επικείμενη διάσωση της Ιρλανδίας, ελπίζεται ότι θα δώσει μια παράταση χρόνου, για να αντιμετωπισθεί αργότερα στην ουσία του το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, στην ίδια Σύνοδο Κορυφής θα γίνει η πρώτη συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Η διάσωση της Ιρλανδίας στο μεσοδιάστημα, παρότι καθησυχάζει τις αγορές, ανεβάζει το… θερμόμετρο της πίεσης της κοινής γνώμης στη γερμανική κυβέρνηση, να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος για «κούρεμα πιστωτών», ώστε να μη σηκώσουν όλα τα βάρη της κρίσης της περιφέρειας οι φορολογούμενοι.
Στο μεταξύ, οι ιδιωτικοί τραπεζικοί όμιλοι επεξεργάζονται δικές τους προτάσεις για τον τρόπο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η Citigroup, για παράδειγμα, προτείνει ένα μικρό «κούρεμα» των πιστωτών το 2015, με παράλληλη επιμήκυνση των δανείων από τους επίσημους πιστωτές, που εκτιμά ότι μέχρι τότε θα έχουν ξεπεράσει τα 177 δις. ευρώ. Προφανώς, αυτό είναι ένα σενάριο που εξυπηρετεί θαυμάσια τις επιδιώξεις των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν θα γίνει δεκτό από την Γερμανία, ή ότι θα υπάρξει πράγματι το χρονικό παράθυρο ευκαιρίας, μέχρι το 2015, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή –η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει αποδείξει ότι τρέχει ταχύτερα από τα εκάστοτε σενάρια διευθέτησής της.
Η Citigroup, όμως, κάνει άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική πρόβλεψη στην ίδια έκθεση: ότι η Ελλάδα, αν και όταν επανέλθει στις αγορές, θα είναι αδύνατο να ξαναβρεί επιτόκια όπως το 5%, με το οποίο δανείζεται από το διεθνή μηχανισμό. Το κόστος δανεισμού της χώρας, ακόμη και αν προχωρήσει καλά η εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι τουλάχιστον 9%, εκτιμά η τράπεζα. Προφανές είναι, ότι το ελληνικό χρέος θα «γονάτιζε» τη χώρα, αν ήταν υποχρεωμένη να το αναχρηματοδοτήσει με τέτοια κόστη.
Το ΔΝΤ, σε μια μελέτη της εμπειρίας των προσπαθειών διάσωσης της Αργεντινής από το Ταμείο, είχε εκφράσει «μεταμέλεια», επειδή προσπάθησε επί σειρά ετών να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς να έχει εκπονήσει και να θέσει την κατάλληλη στιγμή σε εφαρμογή ένα «Σχέδιο Β» για μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, που αν είχε γίνει νωρίτερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα είχε και πολύ μικρότερο κόστος για το διεθνές σύστημα και την ίδια τη χώρα. Μένει να φανεί αν το Ταμείο έχει «μάθει το μάθημα» και αν αυτή την φορά, στην περίπτωση του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης χώρας στην ιστορία, που δεν είναι άλλη από την ελληνική, θα έχει να προτείνει έγκαιρα ένα καλό «Σχέδιο Β»…                                                                                               ΠΗΓΗ:polisilektis.blogspot.com

Μια ιστορία με σεξ, γάμους, θανάτους και αγωγούς


διαβάστε ένα μικρό μυθιστόρημα από το taxalia:

Η κυρία που βλέπετε στη φωτογραφία είναι η Τουρκάλα δημοσιογράφος Zeyno Baran

η οποία, στις 14 Μαρτίου 2007, έγραψε στο Αμερικανικό περιοδικό NATIONAL REVIEW, ένα άρθρο για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, στο οποίο προειδοποιεί την Ελλάδα για τους κινδύνους της Ελληνορωσικής συμφωνίας και ουσιαστικά ρίχνει την πρώτη προειδοποιητική βολή προς Καραμανλή, να μην κάνει κακές παρέες (βλέπε Πούτιν).
Το άρθρο βρίσκεται εδώ

Δύο μέρες μετά, στις 16 Μαρτίου 2007, Πούτιν και Καραμανλής, υπογράφουν τη συμφωνία για τον αγωγό (χωρίς να ακούσουν τη zeyno!)

Ο κύριος που βλέπετε παρακάτω, είναι ο Αμερικανός βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Matthew Bryza

Στις 29 Ιουνίου 2007, ο κ.Μπράιζα, ρίχνει τη δεύτερη προειδοποιητική βολή, με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, προς Καραμανλή: "μην προχωράς με τον αγωγό"
Το δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος είναι αυτό:

ο Καραμανλής συνεχίζει να μην ακούει τους Αμερικανούς (και την Zeyno) !
Έτσι, στις 23 Αυγούστου 2007, ξεσπούν 170 πυρκαγιές σε μια νύχτα στην Πελοπόννησο, με δεκάδες νεκρούς (εδώ)
Πόνος, δάκρυ, θάνατος, καταστροφή και ....για όλα φταίει ο Καραμανλής (φυσικά).

Επειδή όμως, όλες οι ιστορίες έχουν happy end,
την ίδια μέρα, στις 23 Αυγούστου 2007, η Τουρκάλα δημοσιογράφος Zeyno, που γνωρίσαμε παραπάνω και έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή στον Καραμανλή,
παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη, τον Matthew Bryza !
Kαι ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα !
Ηθικό δίδαγμα: ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ !                                               ΠΗΓΗ:taxalia.blogspot.com

Πόση μικροψυχία και κομπλεξισμό έχεις βρε Ντόρα;

Μικρόψυχη και με κόμπλεξ αποδεικνύεται η κόρη του Αποστάτη, άλλη μια φορά.
Έστειλε προσκλήσεις σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την Κυριακή, εκτός του Αντώνη Σαμαρά.
Πόσο την έχει πονέσει που ο λαός της έδωσε 'τα παπούτσια στο χέρι' τον περασμένο Νοέμβρη και έκανε τότε, την πραγματική, κινηματική αλλαγή.
Όχι πως θα πήγαινε ο ίδιος ο Σαμαράς σε μια τέτοια εκδήλωση - παρωδία, αλλά..
και μόνο η κίνηση από τη μεριά της κόρης του Αποστάστη θα έδειχνε αξιοπρέπεια.
Μάλλον ο θυμός και η ανασφάλεια που έχει δεν της επιτρέπουν να σκέφτεται καθαρά.
Και κάτι ακόμη.
Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του αποδεικτικό στοιχείο, του βασικού κινήτρου της δημούργιας της νέας αποστασίας.
Η αλαζονεία και η προσπάθεια να κάνει κακό στον Σαμαρά.                                                                    ΠΗΓΗ:paspartoy.blogspot.com         

Ενα δάκρυ για την Ιρλανδία...

Του Γιώργου Δελαστίκ
Την τσάκισαν και την Ιρλανδία! Οχι βέβαια οι απρόσωπες «αγορές» ή οι επίσης μυστηριωδώς ανώνυμοι «επενδυτές», αλλά η Γερμανία και οι μηχανισμοί της ΕΕ, με τη βοήθεια και της Αγγλίας. Εις μάτην οι πατριωτικές κορώνες την Κυριακή του υπουργού Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ιρλανδίας Μπράιαν Ο’ Κίφι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η κυριαρχία αυτής της χώρας κερδήθηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκχωρήσει αυτή την κυριαρχία σε οποιονδήποτε» είχε δηλώσει με στόμφο.

«Περιμένοντας την κραυγή βοήθειας από την Ιρλανδία» ήταν ο προκλητικός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της....
δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα, η οποία αγνόησε επιδεικτικά τις ιαχές αντίστασης της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Δηλητηριώδες επί της ουσίας ήταν το ρεπορτάζ που ακολουθούσε: «Η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον της επόμενης πράξης σωτηρίας ενός κράτους - μέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βελτ αμ Ζόντακ», θα γίνουν ήδη αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες διαβουλεύσεις για τη συγκεκριμενοποίηση ενός πακέτου βοήθειας» έγραφε κατηγορηματικά.

Είχε δίκιο. Την επόμενη κιόλας ημέρα, την Τρίτη, ο Ολι Ρεν, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ανακοίνωνε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση άρχισε συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάρτιση ενός σχεδίου σωτηρίας του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα - μια «κωδική» τεχνοκρατική ονομασία για να μην καταλάβει αμέσως ο ιρλανδικός λαός ότι ετοιμάζεται η χώρα του να υπαχθεί σε καθεστώς ξένης επικυριαρχίας μέσω Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Χθες πανηγύριζε ψυχρά ο γερμανικός Τύπος, καθώς ήδη αντιπροσωπεία της τρόικας βρισκόταν στο Δουβλίνο και διεξήγε κατεπείγουσες συνομιλίες με θέμα ακριβώς την κατάρτιση μνημονίου. «Επίκειται η ιρλανδική παράκληση για οικονομική βοήθεια» ανέφερε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Τι κρύβεται όμως πίσω από τη φαινομενικά παράλογη στάση της ΕΕ, η οποία πίεζε ασφυκτικά την Ιρλανδία να υπαχθεί με το ζόρι (!) σε καθεστώς μνημονίου και να πάρει δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ; Και γιατί η ιρλανδική κυβέρνηση αρνιόταν τόσο σθεναρά; Μόνο για λόγους εθνικής ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας;

Σίγουρα οι λόγοι αυτοί υφίστανται. Οι Ιρλανδοί χρειάστηκαν αγώνες αιώνων για να κερδίσουν μόλις προ 90 χρόνων την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία και μάλιστα μόνο σε ένα τμήμα της πατρίδας τους, ενώ μόλις το 1949 το βρετανικό κοινοβούλιο αποδέχθηκε ότι η Ιρλανδία δεν είναι «κτήση» της Βρετανίας!

Υπάρχει όμως και ένα άλλο «μυστικό», πέρα από την αγάπη των Ιρλανδών για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας τους. Πολύ πιο ταπεινό.
Η Ιρλανδία έχει έναν εξωφρενικά χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων που δεν υπάρχει πουθενά αλλού μέσα στην ΕΕ - 12,5%!

Σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ. ο συντελεστής αυτός είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος. Μέσω του συντελεστή αυτού και καθώς η Ιρλανδία είναι μέλος τόσο της ΕΕ όσο και της ευρωζώνης, το Δουβλίνο προσελκύει γιγαντιαίες αμερικανικές και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δηλώνουν ως έδρα τους την Ιρλανδία, δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτα για φόρους και αναπτύσσουν ελεύθερα τη δραστηριότητά τους, χωρίς δασμούς ή άλλα εμπόδια, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο!

Αυτό προκαλεί την οργή του Βερολίνου, των Βρυξελλών και όλων των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, οι οποίες το θεωρούν «αθέμιτο ανταγωνισμό», αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί η ευρωζώνη ή η ΕΕ δεν έχουν κοινή φορολογική πολιτική.

Ετσι, είναι βέβαιο ότι ο πρώτος όρος που θα περιέχει το ιρλανδικό μνημόνιο θα είναι σίγουρα ή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, κάτι που θέλει να αποτρέψει πάση θυσία η ιρλανδική κυβέρνηση!

«Επίθεση στον ιρλανδικό φορολογικό παράδεισο» π.χ. ο αποκαλυπτικός τίτλος οικονομικής ανάλυσης στη γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». «Η ΕΕ θα απαιτήσει από την Ιρλανδία αύξηση φόρων για να τη διασώσει» πανηγύριζε στους τίτλους της και η ισπανική «Ελ Παΐς». Ολη η φασαρία δηλαδή για το... 12,5%!

ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Είναι φάρμακο ή... δηλητήριο;
ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ η ιρλανδική οικονομία. Στην Ιρλανδία όμως έχουν ήδη καταβαραθρωθεί μισθοί και συντάξεις. Εχουν ήδη καταργηθεί όλα τα εργατικά δικαιώματα. Εχει ήδη εκποιηθεί η δημόσια περιουσία. Φοροδιαφυγή δεν υπάρχει, γιατί όπως είπαμε οι επιχειρήσεις φορολογούνται με ασήμαντο συντελεστή.
Αυτή η χώρα του αχαλίνωτου νεοφιλελευθερισμού κατέρρευσε όμως, επειδή έχει εφαρμόσει κατά γράμμα όλα αυτά που επιτάσσει στην Ελλάδα το... Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ! Υλοποίησαν τη γραμμή αυτή και... χρεοκόπησαν! Εύλογο λοιπόν το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους τους Ελληνες: φάρμακο είναι τελικά αυτό που προτείνει η συνταγή του ΔΝΤ ή... δηλητήριο; ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

«Πρόωρες εκλογές πριν απο τις 4 Απριλίου»...


Παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να δημιουργήσουν, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, την εντύπωση ότι δεν τους απασχολεί πλέον το θέμα των πρόωρων εκλογών και ότι έχουν μπροστά τους ακόμα μια τριετία, καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν πρόωρα και πριν από τις 4 Απριλίου. Αυτό γιατί τότε λήγουν οι προθεσμίες διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών με λίστα.
Πάμε λοιπόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από τις 4 Απριλίου κι αυτό επιβεβαιώνουν....
μια σειρά τελευταίες ενδείξεις, όπως η βιασύνη της κ. Μπακογιάννη να …βαφτίσει το κόμμα της, οι χθεσινές δηλώσεις Κουβέλη (http://www.antinews.gr/?p=72166), οι δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου (Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα), όσα είπε ο κ. Καστανίδης (Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και πρόωρων εκλογών θέτει ο Καστανίδης) κλπ κλπ. Κυρίως όμως είναι οι εκφραζόμενες καθημερινά έντονες ανυσηχίες κορυφαίων μελών του υπουργικού συμβουλίου για τις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης να τα καταφέρει.
Ποιοι λόγοι οδηγούν σε πρόωρες εκλογές
Πρώτον: Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης το αποτέλεσμα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση συνιστά καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και άρση της πολιτικής βάσης στήριξης της κυβέρνησης. Άρα υφίσταται δυσαρμονία μεταξύ της παρούσας Βουλής και της λαϊκής ετυμηγορίας, η οποία καθίσταται ο “επικίνδυνος” παράγοντας των εξελίξεων.
Δεύτερον: Ακόμα και τα στημένα γκάλοπ που παρουσίασαν την ημέρα των εκλογών φέρνουν  τη ΝΔ στο 4% από το ΠΑΣΟΚ, σε απόσταση αναπνοής δηλαδή. Στην πραγματικότητα βέβαια, η διαφορά ποσοστού ψήφων μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. περιορίστηκε στο 2%, περίπου, από 10,5% που ήταν στις Εθνικές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010. Έτσι ο κ. Παπανδρέου θέλει να προβάλει την πλήρη οργανωτική και δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ, πράγμα το οποίο θα γίνει αν οι εκλογές γίνουν σε βάθος χρόνου.
Τρίτον: Όπως ομολογούν υπουργοί της κυβέρνησης τα νέα μέτρα θα εντείνουν την λαϊκή αγανάκτηση με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ΠΑΣΟΚ συγκρούεται πλέον με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του, που ήδη το αποδοκίμασε με την αποχή. Πρέπει λοιπόν να προλάβουν την πλήρη κατάρρευση. Να σωθεί το ΠΑΣΟΚ όσο μπορεί ακόμα.
Επειδή όμως αυτοδυναμίες δεν θα υπάρξουν, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να πάρει μόνο του τις αποφάσεις που θα απαιτηθεί να ληφθούν, επειδή οι αποφάσεις αυτές θα χρειαστούν μια «οικουμενική επίφαση» και επειδή πρέπει να ανακοπεί οπωσδήποτε η πορεία Σαμαρά προς την εξουσία το κρατικοδίαιτο σύστημα των μίντια κάνει τα πάντα για να κρατήσει ζωντανό το κόμμα του Καρατζαφέρη και να προβάλει το κόμμα της Ντόρας. Ελπίζουν έτσι ότι στη νέα Βουλή, την ευρύτερη Κεντροδεξιά θα την εκπροσωπούν τρία κόμματα.
Ο Γιώργος σε φάση … αναχωρητισμού
Όπως γράψαμε προσφάτως, ορισμένοι επιμένουν ότι η απειλή που εκτόξευσε πριν από τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν εκβιαστικό δίλημμα, αλλά “ειλημμένηαπόφαση του να αποχωρήσει από το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ελληνική πολιτική ζωή”. «Ο Γιώργος θεωρεί ότι έγινε πρωθυπουργός και άρα μπορεί να κλείσει μαζί του ο κύκλος των Παπανδρέου στην εξουσία, επειδή δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες ενός δεύτερου μνημονίου, ή μιας πτώχευσης».
Άλλοι πάλι λένε ότι διακατέχεται από “έντονο αναχωρητισμό”, άλλοι ότι “θέλει το δικό του κόμμα” (πρόωρες με λίστα) για να επιδοθεί απερίσπαστος στην …καταστροφή της χώρας και άλλοι ότι μόλις βρήκε τα δύσκολα, πάει να κάνει διεθνή καριέρα.
Διαλέχτε και παίρνετε. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να κάνει ότι έκανε και ο Καραμανλής. Χρησιμοποιεί τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοψήφισμα για τις βουλευτικές εκλογές. Το θέμα είναι αν θα έχει και την ίδια κατάληξη. ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Το 1821 διώξαμε τους τούρκους, τώρα θα διώξουμε το ραγιαδισμό τους.


Τετρακόσια χρόνια έμεινε σκλαβωμένος ο Έλληνας ραγιάς στον τούρκο κατακτητή. Σε όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν πολλές μεμονωμένες προσπάθειες εξέγερσης από αδούλωτα πνεύματα, αλλά καταπνίγηκαν αμέσως. Τετρακόσια χρόνια, όπως και σήμερα, ο Έλληνας ραγιάς ήταν αδρανής και ανεχόταν να βιάζεται μεταφορικά και κυριολεκτικά από τον τούρκο εξουσιαστή.

Το μυστικό του τούρκου κατακτητή, όπως και κάθε κατακτητή, ήταν...
η συνεργασία του με ντόπιους πρόθυμους προεστούς, τους οποίους χρησιμοποιούσε για να κρατά το σκλαβωμένο γένος σε αδράνεια. Και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους Έλληνες μπέηδες, τους Έλληνες κοτζαμπάσηδες.

Αυτοί λοιπόν ήταν οι διαμεσολαβητές μεταξύ του τούρκου επικυρίαρχου και του Έλληνα ραγιά. Ήταν οι φοροεισπράκτορες του τούρκου κατακτητή και ταυτόχρονα οι χωροφύλακες για την επιβολή της τάξης, αλλά και οι ρουσφετολόγοι για την επίλυση μικροπροβλημάτων που αντιμετώπιζε ο ανήμπορος ραγιάς με την τούρκικη εξουσία.

Η Ελληνική επανάσταση πέτυχε και ο αδρανής ραγιάς αισθάνθηκε ελεύθερος και ξεσηκώθηκε, μόνον όταν οι Έλληνες επαναστάτες κατάφεραν, με τον εξαναγκασμό, τη βία και τις απειλές, να εξουδετερώσουν τους κοτζαμπάσηδες και τους μπράβους τους και να τους φέρουν με το μέρος της επανάστασης.

Μετά όμως την απελευθέρωση και την ταυτόχρονη (δυστυχώς) εισαγωγή στη χώρα μας του Αγγλικού ολιγαρχικού πολιτικού συστήματος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, οι πιο μορφωμένοι και έμπειροι περί την εξουσία κοτζαμπάσηδες, εισήλθαν μαζικά στην πολιτική και κατέλαβαν τη θέση της ολιγαρχίας που χρειάζεται η αντιπροσωπευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία για να δουλέψει.

Επειδή όμως αυτοί οι άνθρωποι, δεν είχαν παραγωγική νοοτροπία, όπως οι δυτικοευρωπαίοι μεγαλοαστοί ολιγάρχες, αλλά το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν διαμεσολάβηση και ρουσφέτια, δημιούργησαν, από τα πρώτα  χρόνια έναν τεράστιο και άχρηστο κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να θέσουν τον ραγιά σε νέα υποδούλωση, να μείνουν οι ίδιοι αυτόνομοι και να συνεχίσουν να τον  εκμεταλλεύονται, παίζοντας πάλι τους διαμεσολαβητές, μεταξύ του απρόσωπου κράτους (το οποίο λυμαίνονταν μαζί με τους κρατικοδίαιτους νταβατζήδες) και του ραγιά, μέσω της εκλογικής πελατείας και του ρουσφετιού. 


Ο Έλληνας ραγιάς βρέθηκε πάλι σε περιβάλλον σκλαβιάς, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί (και ούτε και σήμερα το αντιλαμβάνεται), ποιος είναι ο αόρατος εχθρός του που τον κρατάει δέσμιο και τον εκμεταλλεύεται. Το ίδιο λοιπόν φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Άλλωστε το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική το αποδεικνύει. 


Την ίδια εξάλλου μέθοδο εφαρμόζουν και τώρα οι κοτζαμπάσηδες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, αφού πρώτα παρέδωσαν την Εθνική Κυριαρχία στην Τρόϊκα (των διεθνών τοκογλύφων), επέλεξαν για τον εαυτό τους το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Τρόϊκας και του Έλληνα ραγιά, αρκεί οι ίδιοι να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας.

Σήμερα λοιπόν, ήρθε η ώρα της δεύτερης επανάστασης (όχι απλά μεταπολίτευσης), αυτής δηλαδή της εκδίωξης των σύγχρονων κοτζαμπάσηδων και της εκρίζωσης της οικογενειοκρατίας και της νοοτροπίας του ραγιαδισμού. Αυτό είναι το πραγματικό μας πρόβλημα, ως κοινωνίας, ως λαού και ως έθνους.

Αυτό μόνο με έναν τρόπο μπορεί να επιτευχθεί.
Με την κατάργηση της αιτίας που δημιούργησε το φαινόμενο και εξακολουθεί να το συντηρεί.
Δηλαδή με την κατάργηση του ολιγαρχικού πολιτικού συστήματος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, το οποίο πλέον σάπισε κακοφορμίζοντας την κοινωνία και την αντικατάστασή του από άλλο πιο δημοκρατικό.
Με ένα άλλο σύστημα, μέσα  στο οποίο ο σύγχρονος ραγιάς θα απελευθερωθεί, θα πάψει πλέον να είναι ραγιάς και θα γίνει συμμέτοχος στη διακυβέρνηση του τόπου.
Ήρθε η ώρα να γίνει επιτέλους ο Έλληνας ελεύθερος.
Ή τώρα ή ποτέ.    
Η κρίση στην οποία μπαίνουμε θα δώσει ευκαιρίες, αρκεί να εξουδετερωθούν πολιτικά πρώτα οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες.                                                                                                                      ΠΗΓΗ:hassapis-peter.blogspot.com

«Να ξυριστεί ο Ανθιμος και, αν θέλει, να κάνει κόμμα»

Λευκό Πύργο δεν έχει η Αθήνα αλλά και η ιδέα να συναντήσουμε τον Γιάννη Μπουτάρη στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου απεδείχθη ευχάριστα... ελαττωματική. Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε την κουβέντα γιατί όλο και κάποιος διερχόμενος ερχόταν με ένα χαμόγελο φαρδύ-πλατύ, χειραψίες και ευχές: «Συγχαρητήρια... Ανακουφιστήκαμε με την εκλογή σας... Κάντε κάτι, δεν πάει άλλο με αυτούς εκεί πέρα».
Ο Γιάννης Μπουτάρης στον φακό της «Ε» Ο Γιάννης Μπουτάρης στον φακό της «Ε» Η συνέντευξη κύλησε κυματιστά, σαν να καθόμασταν στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης φάτσα στον Θερμαϊκό. Μόνο που αντί για πλεούμενα, βλέπαμε αυτοκίνητα να παραβιάζουν τον πεζόδρομο και πολλά πολλά περιπολικά.
Το πρώτο από αυτά μάς έφερε στην πρώτη ερώτηση:
Ηρθε η ώρα να αποκτήσετε προσωπική ασφάλεια;
«Είναι πρόβλημα. Μου λένε ότι υποχρεώνομαι να έχω συνοδό. Εντάξει. Μα τι θα με κάνουν; Θα με γιαουρτώσουν; Ας με γιαουρτώσουν. Θα με δείρουν; Ας με δείρουν. Θα με σκοτώσουν; Ποιος; Γιατί;»
Υποτίθεται ότι τη μεγαλύτερη προστασία παρέχει ο Θεός. Θα πάτε να ζητήσετε συγχώρεση από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης που σας περιμένει;
«Δεν πρόκειται. Δεν έκανα τίποτε για το οποίο να ζητήσω συγχώρεση. Αν θέλει, ας με συγχωρήσει από μακριά. Και ο Ψωμιάδης που πήρε την πρωτοβουλία για να "χαϊδέψει" τους χριστιανούς θα του βγει ανάποδα».
Χτίστε το τζαμί σας
Ο μητροπολίτης δεν κατάλαβε ότι ο κόσμος θα αντιδρούσε ανάποδα στις εκλογές;
«Προφανώς το κατάλαβε αλλά είναι φιλόδοξος. Οταν έχει Ψωμιάδηδες, Παπαγεωργόπουλους, όλη τη Δεξιά που έχει ανατραφεί με την αντίληψη "να μην τα βάλω με αυτούς"... Προκαλείται έτσι μια εσωστρέφεια».
Πώς θα την πολεμήσετε;
«Μόνο με ρήξεις. Μετά το θέμα με την προσευχή των μουσουλμάνων με ρώτησαν τι θα κάνω για τζαμί. Είπα, εγώ θα φωνάξω τη μουσουλμανική κοινότητα και θα τους πω: Ορίστε, αυτός είναι ο χώρος, χτίστε το τζαμί σας».
Εχετε και δύο εκλεγέντες Εβραίους δημοτικούς συμβούλους.
«Για πρώτη φορά από τον πόλεμο... Στη Θεσσαλονίκη έχουμε εβραϊκή συναγωγή. Εχουμε αρμένικη εκκλησία, έχουμε καθολική. Γιατί να μην έχουμε και μουσουλμανική; Δεν σου είπα να κάνεις παρέα με το μουσουλμάνο, αλλά εγώ οφείλω να του παρέχω τη δυνατότητα να προσεύχεται. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτης. Το αποτεφρωτήριο θα το κάνουμε. Υπάρχει γερμανική εταιρεία που έρχεται, το κατασκευάζει, το δουλεύει πέντε χρόνια και μετά το παραδίδει. Το είχα ψάξει όταν έχασα τη γυναίκα μου».
Τότε δημιουργήθηκε πάλι θέμα με τον Ανθιμο.
«Το δικό μου πρόβλημα προέκυψε διότι δεν ήθελα να πάει η γυναίκα μου αδιάβαστη και απαγορεύτηκε η εξόδιος ακολουθία. Θα μπορούσα να είχα πει ότι μετά την εκκλησία θα πάω να τη θάψω στο χωριό. Αλλά δεν ήθελα να πω ψέματα. Ηθελα να την πάω στη Σόφια, όπου λειτουργεί αποτεφρωτήριο. Ο παπάς από το Νυμφαίο ήρθε και κατά παράβαση της εντολής έκανε την ακολουθία στο σπίτι».
Είχε συνέπειες;
«Ρώτησε τον Σεραφείμ της Καστοριάς και του είπε να το κάνει. Ο Ιερώνυμος είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Η περίπτωση Ανθιμου και μερικών άλλων σαν τον Ανθιμο είναι η κλασική που λες: "Παπά, ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα αγόρι μου. Δεν μπορείς να ανακατεύεσαι σε αυτό το επίπεδο σε κοσμικά θέματα"».
Για την ορκωμοσία σας τι θα κάνετε;
«Η ορκωμοσία είναι πρωτίστως πολιτική. Εάν θέλει κάποιος να φωνάξουμε τον παπά, να τον φωνάξουμε. Αλλά να φωνάξουμε και το ραβίνο εάν οι Εβραίοι θέλουν να ορκιστούν και θρησκευτικά».
Δεν φοβάστε αντιδράσεις;
«Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων».
Με στόχο;
«Να έρθουν 300.000 Τούρκοι και 300.000 Εβραίοι να προσκυνούν τα πατρογονικά τους. Πώς πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη, προσκυνάμε την Αγια-Σοφιά και χώνουμε τα ωραία μας λεφτά; Στις 26 Οκτωβρίου έφυγαν από τη Σαλονίκη 5.000 και πήγανε στην Πόλη. Θα μας πέσει άσχημα να έρχονται και εδώ; Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν -άσε που δεν μπορείς να αρνηθείς την Ιστορία, ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ».
Θεσμικά θα συνεργαστώ στα κοινά θέματα
Τώρα όμως συνυπάρχετε με Ανθιμο και Ψωμιάδη.
«Θεσμικά όμως. Καλημέρα, ευχαριστώ, αντίο. Στέλνεις μια ατζέντα θεμάτων στο μητροπολίτη και λες ότι υπεύθυνος από το δήμο είναι ο τάδε αντιδήμαρχος. Ποια είναι τα κοινά θέματα; Τα συσσίτια για τους απόρους, τα ναρκωτικά, οι άστεγοι, οι ανήμποροι... Κάποια μπορούμε να τα κάνουμε από κοινού για να έχουμε οικονομία».
Για παράδειγμα;
«Ηδη έχω κάνει συμφωνία με τον πρύτανη τον Μυλόπουλο. Εχουν τη φοιτητική λέσχη που δουλεύει σαν εστιατόριο. Μπορεί 12 με 2 να δουλεύει για τους φοιτητές, 2 με 4 για τα δημοτικά συσσίτια. Είναι περιφρόνηση, όπως είδα στην Αθήνα, να έχεις τον άνθρωπο να περιμένει στη βροχή για ένα πιάτο φαγητό».
Η Εκκλησία πού κάνει συσσίτια;
«Δεν ξέρω. Εάν τα κάνει με ουρά και πρέπει πρώτα να ευλογηθούν υπάρχει πρόβλημα. Εχει μουσουλμάνους που δεν το θέλουν αυτό».
Πού αποσκοπεί αυτή η κίνηση σύμπραξης με τους δημάρχους χωρίς κομματική ταυτότητα;
«Με μένα, τον Καμίνη, τον Φίλιο στα Γιάννενα, τον Δημαρά στην Πάτρα άρχισε να δημιουργείται μια άλλη ατμόσφαιρα, μακριά από την αντίληψη ότι για να εκλεγείς χρειάζεται να είσαι κομματικός. Με το δήμαρχο της Αθήνας συμφωνήσαμε να πάρουμε πρωτοβουλία για συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Θα προβάλουμε συστηματικά ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι εκτός κομμάτων».
Αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι πέραν της Αυτοδιοίκησης, την ώρα που κυοφορούνται νέα κόμματα;
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στην Αυτοδιοίκηση και δεν μας ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Παρακαλώντας να πέσουν να μου πουν να γίνω βουλευτής, θα τους πω παρατήστε με».
Απογραφή για τα οικονομικά πριν παραλάβω
Τότε θα το κάνετε για να διεκδικήσετε πόρους;
«Και γι' αυτό και για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να φύγει από την κεντρική εξουσία που είναι υπεύθυνη για άλλα, την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις κ.λπ. Εγώ οφείλω να έχω καλά σχολικά κτίρια, καλές υποδομές».
Με τα οικονομικά του δήμου θα βγει άκρη;
«Συνάντησα τον απερχόμενο δήμαρχο. Ρωτήσαμε τι γίνεται με τη "μαύρη τρύπα" στα ταμεία του δήμου. Μας είπε ότι λείπουν 7 εκατ. όταν η οικονομική επιθεωρήτρια μιλά για 52 εκατ. ευρώ. Θα βάλουμε μια εξωτερική εταιρεία να κάνει πλήρη απογραφή για να γίνει παραλαβή. Εως τώρα δεν γινόταν ποτέ αυτό».
Αν βρεθείτε μπροστά σε σημεία και τέρατα τι θα κάνετε όταν θα πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσετε με λιγότερες επιχορηγήσεις;
«Θα προκύψουν προβλήματα. Ο Παπαγεωργόπουλος μας είπε ότι ο δήμος έχει τώρα έσοδα 5 εκατ. από δημοτικά τέλη, 3,5 από πάγια κρατική επιχορήγηση και άλλα 5,5 κάθε τέλος Ιανουαρίου από τα οφειλόμενα. Η μισθοδοσία είναι 10 εκατ. Που σημαίνει ότι δεν μένει φράγκο, ενώ υπάρχουν δάνεια και οφειλές προς το Δημόσιο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ρύθμιση χρεών για να παίρνουμε φορολογική ενημερότητα και να διεκδικούμε κοινοτικά προγράμματα. Εχουμε κάνει συνεννόηση για το θέμα με τον Σίμο Δανιηλίδη στο Δήμο Συκεών που έχει πολύ καλή οργάνωση στα ευρωπαϊκά».
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συνεργασία με τους όμορους δήμους;
«Εχουμε ήδη συνεννοηθεί με Καλαμαριά, Συκιές και Πολίχνη να κάνουμε μια άτυπη συνάντηση. Υπάρχουν θέματα όπως είναι η θαλάσσια συγκοινωνία, το τραμ, το μετρό, η καθαριότητα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ενιαία αντίληψη».
Για οικονομία;
«Κυρίως για οικονομία, αλλά και καλύτερη λειτουργία. Μπορεί ένας υπάλληλος να μεταταχθεί σε διπλανό δήμο».
Αν υπάρξουν αντιδράσεις; Σε δήμους με προϊστορία όπως της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δεσμεύσεις, ρουσφέτια...
«Υπάρχουν οι "πυρήνες". Εκεί μαχαίρι. Ανοχή μηδέν. Δεν έχω πολιτικό κόστος για να φοβάμαι να κάνω πράγματα».
Θα είστε και πάλι υποψήφιος το 2014;
«Πρόθεσή μου είναι να μη συνεχίσω. Θα είμαι τότε 72 χρονών. Ελπίζω ότι θα έχουν δοθεί ευκαιρίες να αναδειχθούν νέα πρόσωπα. Το ζητούμενο σε αυτή τη δημαρχία είναι να αλλάξει η νοοτροπία της πόλης. Να εμπλακούν στα κοινά άνθρωποι που έχουν αξία αλλά λένε "δεν ανακατεύομαι". Μα αν δεν ανακατεύεσαι, τότε φάε τον Παπαγεωργόπουλο στη μάπα...».
Δεν θα κλειστώ στη γυάλα του δημαρχείου
Πώς θα αποκτήσει ο δήμος εξωστρέφεια;
«Η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στο ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη. Για να δείξουμε τη σημασία που δίνουμε στα εξαρτημένα άτομα. Οι επόμενες θα γίνονται στα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία αποκτούν ουσιαστικές αρμοδιότητες καθαριότητας, φωτισμού, αστυνόμευσης».
Με τα κρασιά σας τι θα κάνετε;
«Από το 2006, που άρχισα να ανακατεύομαι πιο ενεργά, έχουν αναλάβει τα παιδιά. Πηγαίνω στο κτήμα, παίρνω μυρωδιά, δοκιμάζω τα κρασιά, βρίσκω τα κουσούρια, λέω αντίο και φεύγω».
Τώρα θα προλαβαίνετε όμως;
«Δεν θα με πάρει από κάτω η δημαρχία. Ο δήμος και η εξουσία δεν θα με αλλάξει. Κατ' αρχήν, μία ημέρα την εβδομάδα είναι δική μου. Τι κάνει ο δήμαρχος; Πάει να χαζέψει στο πάρκο... Εγώ υποτίθεται ότι είμαι ο μαέστρος. Δεν θα γίνω δημοτικός υπάλληλος ή διευθυντής. Εχω βρει σε μεγάλο βαθμό τους κατάλληλους ανθρώπους και θα τους βάλω να δουλεύουν. Αν ο αντιδήμαρχος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αλίμονό του. Δική μου δουλειά είναι να γυρνάω στην πόλη. Δεν θα κλειστώ στη γυάλα του δημαρχείου». *                                                                                                                    ΠΗΓΗ:www.enet.gr