ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ

ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΤΡΟΪΚΑ ΠΕΡΙΠΑΙΖΕΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (που μόνο κυβέρνηση δεν είναι), ΟΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. 

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΙΣΧΟΣ!!! 

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η χθεσινή διαπραγμάτευση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ιδιαιτέρως στο θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επέμεναν στην τήρηση του μνημονίου, όπου προβλέπεται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς περιορισμούς. Αντιθέτως η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη υποστήριξε την πρότασή της, η οποία προβλέπει προϋποθέσεις και δεσμεύσεις στις επιχειρήσεις στις οποίες θα επιτρέπεται να ανατρέπουν τις κλαδικές με επιχειρησιακές συμβάσεις. Ουσιαστικά η συνάντηση των δύο μερών έληξε έπειτα από τρεις ώρες χωρίς να βρεθεί κανένα σημείο προσέγγισης και η οποιαδήποτε «λύση» στο θέμα των συμβάσεων μετατίθεται στην πολιτική διαπραγμάτευση της τρόικας κεντρικά με την κυβέρνηση. Οι εμπειρογνώμονες των δανειστών ακολούθησαν εξαρχής τη «γραμμή» πως «θα πρέπει να εφαρμόσετε ως χώρα ό,τι λέει το μνημόνιο» , φράση την οποία επαναλάμβαναν απέναντι σε κάθε επιχείρημα της υπουργού Εργασίας.


«Εχετε υπογράψει ένα μνημόνιο και θα πρέπει να το εφαρμόσετε. Τα σημερινά επιχειρήματά σαςας τα λέγατε πριν από την υπογραφή του» ήταν η απάντηση των επικεφαλής του κλιμακίου κκ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σερβάς Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). 

Η διαφωνία των δύο μερών επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η κυρία Κατσέλη ζήτησε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό όρους και προϋποθέσεις. Η γενικευμένη ανατροπή του καθεστώτος των συμβάσεων θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επισήμανε. Αντιθέτως, η πλευρά της τρόικας ζητεί η εφαρμογή του μέτρου να ισχύσει οριζόντια, δηλαδή οι επιχειρησιακές να υπερισχύουν των κλαδικών σε όλες τις περιπτώσεις και χωρίς περιορισμούς. Εξάλλου επικαλούνται συμφωνία που υπήρχε για το θέμα αυτό με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Α. Λοβέρδο, η οποία συμφωνία απεικονίστηκε και στο μνημόνιο. «Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και όχι οι υψηλοί μισθοί» τόνισε η κυρία Κατσέλη και ανέπτυξε την πρότασή της για περιορισμό του κόστους των εισφορών. Με στοιχεία εξήγησε στην τρόικα πως η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει ότι οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε χώρες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, συμβάλλουν στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους και εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη. Πρότεινε ακόμη οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις να εφαρμόζονται σε ειδικές συνθήκες, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ζήτησε μάλιστα να δοθεί χρόνος στο υπουργείο ώστε μέσα από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το θέμα αυτό. Ωστόσο όλα αυτά τα επιχειρήματα προσέκρουσαν στην αρνητική διάθεση των εκπροσώπων της τρόικας.  

Τους έδωσαν τον νόμο και περιμένουν την απάντηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε στην τρόικα γραπτό κείμενο με προσχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Κείμενο στο οποίο αναμένεται να απαντήσει γραπτώς η τρόικα, έστω και αν το απορρίψει. Στο κείμενο περιλαμβάνονται οι θέσεις του υπουργείου για την ανατροπή των συμβάσεων υπό προϋποθέσεις. Η ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να εφαρμόζουν αμοιβές χαμηλότερες από τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά όχι χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας την οποία υπογράφει η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η ρύθμιση δεν είναι πάγια αλλά θα εφαρμόζεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η πρόταση προβλέπει να ισχύει για ένα συν ένα έτος. Δηλαδή η επιχείρηση θα μπορεί να εφαρμόζει χαμηλότερες αμοιβές από την κλαδική για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα μπορεί να ισχύει μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με δεδομένα οικονομικά προβλήματα ή σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλή ανεργία.

ΤΟ ΒΗΜΑ                                                                                                                                                 ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: