ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Μια άλλη νύχτα των Ιμίων - Οταν μέσα σε 45 λεπτά γίνεσαι από πολίτης, στρατιώτης !

Picture
Κάθε φορά που φτάνει αυτή η ημερομηνία μέσα στο μυαλό μου έρχονται 3 πράγματα. Τα θύματα του ελικοπτέρου, η βρωμιά της πολιτικής και η φλόγα του DNA μας. Είναι απίστευτη η ωρολογιακή βόμβα που τρέχει στις φλέβες μας χωρίς καν οι περισσότεροι από εμάς να το γνωρίζουμε.
Δεν θα αυτοπροσδιορισθώ με το όνομα μου σε αυτό το κείμενο γιατί καμία σημασία δεν έχει να μάθεις  φίλε αναγνώστη πως με λένε. Σημασία έχει να καταλάβεις οτι άσχετα από το πως με φωνάζουν οι φίλοι και η κοινωνία, είμαι αυτό το κάτι που έχει συσσωρευτεί από τους εκατοντάδες προγόνους που μετέφεραν σε εμένα τα δικά τους χαρακτηριστικά. Είμαι εσύ...      απλά εσύ δεν έτυχε να βρεθείς σε αυτές τις συνθήκες για να θες να το μοιραστείς με άλλους σήμερα. Είμαι σίγουρος όμως πως κι εσύ αυτό θα έκανες κι ας μην το ξέρεις.


Hταν αρκετές ημέρες  που η Τουρκία ανέβαζε τους τόνους και την αντιπαράθεση από το περιστατικό που είχαν ξεκινήσει δύο δημοσιογράφοι που κατέβηκαν με ελικόπτερο στην Ιμια και δημιούργησαν το θέμα με τη σημαία.


Ολοι μας παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις όπως τις παρουσίαζε η τηλεόραση. Πολλοί από εμάς στο ακριτικό νησί της Ρόδου, βλέπαμε ρεπορτάζ της Τούρκικης τηλεόρασης η οποία έδειχνε στιγμιότυπα από τις προετοιμασίες του Τουρκικού στρατού για παν ενδεχόμενο.


Δεν θα σταθώ στην καταγραφή των γεγονότων γιατί λίγο πολύ σε όλους μας είναι γνωστά πια. Θέλω να σταθώ στις διεργασίες που συντελούνται μέσα μας όταν χτυπήσει το καμπανάκι του Ελληνικού D.N.A. ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζεις οτι υπάρχει.


Τη νύχτα εκείνη εργαζόμουν σε κεντρικό πολυτελές Ξενοδοχείο της Ρόδου. Εκείνο το βράδυ είχαμε στο εστιατόριο κι ένα τραπέζι V.I.P. με εκλεκτούς καλεσμένους. Μέσα στους παρευρισκομένους ήταν ο τότε Νομάρχης, ένας γνωστός εισαγγελέας ο οποίος είχε απασχολήσει τον τύπο στο παρελθόν, ο εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας και ο Μέραρχος του νησιού.


Είχα μια ανησυχία από νωρίς χωρίς να γνωρίζω ακριβώς γιατί. Είχα πάει στη δουλειά από τις 17:00 οπότε δεν είχα καμία ενημέρωση για τα συμβάντα εκείνης της νύχτας ώσπου στις 23:45 χτύπησε το τηλέφωνο και ζητούσαν επειγόντως τον Στρατηγό. Οταν έφτασε μπροστά μου και απάντησε, το βλέμμα του σοβάρεψε και λακωνικά είπε "ερχομαι αμέσως" Ακολούθησε ένα δεύτερο τηλεφώνημα που ήταν για τον Νομάρχη αυτή την φορά. Η ίδια απάντηση περίπου και κάλεσαν την κοπέλα να πληρώσουν τον λογαριασμό.


Σκέφτηκα ... πόσο άγχος πρέπει να έχουν αφού κατέχουν ένα αξίωμα και αυτή την στιγμή κάτι σημαντικό πρέπει να συμβαίνει σε σχέση με το νησί.


Το επόμενο τηλεφώνημα "ακούγεται γελοίο" αφορούσε εμένα. Ξαφνιάστηκα ! Ηταν η "πρώην" μου με την οποία παλιότερα συγκατοικούσα. Δεν με είχε πάρει ποτέ το τελευταίο εξάμηνο και ούρλιαζε στο τηλέφωνο οτι την ξύπνησαν νυχτιάτικα καλώντας την στο σταθερό  και της έλεγαν  κάτι ακαταλαβίστικα για φύλλα πορείας και επιστράτευση. Αφού κατάφερα να την ηρεμήσω την ρώτησα αν της ανέφεραν κάτι που είχε γράμματα και αριθμούς. Μου είπε ναι αλλά δεν θυμόταν τίποτα γιατί κοιμόταν. Τότε κατάλαβα !
Picture

Ενημέρωσα αμέσως τον υπεύθυνο οτι έπρεπε να εγκαταλείψω την θέση μου και να αντικατασταθώ.
Μέσα σε 10 λεπτά είχα βγάλει τη στολή του Ξενοδοχείου και έφυγα για το Αστυνομικό Τμήμα  Ιαλυσσού που θα έβρισκα το ειδικό φύλλο πορείας. Ηξερα που έπρεπε να πάω αλλά ήμουν σίγουρος οτι αν δεν το έπαιρνα θα είχα πρόβλημα με τα μπλόκα του στρατού στο δρόμο.
Picture

Στις 00:25 έτρεχα μανιασμένα με το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς την επιστρατευτική μονάδα. Μπροστά μου ξαφνικά βλέπω έναν φακό να κουνιέται πάνω κάτω και να μου κάνουν νόημα να σταματήσω. Ηταν 5 πάνοπλα παιδιά τα οποία στεκόντουσαν κρυμμένα μέσα στη βροχή και στον αέρα που έφτανε τα 9 μποφώρ εκείνη τη νύχτα και δεν άφηναν να περάσει τίποτα. Τους είπα "είμαι έφεδρος Ανθυπολοχαγός και πάω στη μονάδα μου" Ο στρατονόμος είδε το χαρτί και μου έσφιξε το χέρι και μου είπε "Αξιωματικέ ... καλή τύχη να έχουμε ... και να θυμάσαι ... οφείλεις να φας 6 Τούρκους πριν τα τινάξεις ! Μου το υπόσχεσαι;"


Σου το υπόσχομαι του είπα και γελάσαμε και οι δύο .. με ένα γέλιο που έμοιαζε κάπως σαν του μελλοθάνατου που χαιρετάει χαμογελώντας! Τους ρώτησα από που ήταν και μου είπαν διάφορα μέρη της Ελλάδας.


Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω ... ενέδρα με περισσότερους στρατιώτες που πετάχτηκαν από το πουθενά και περικύκλωσαν το αυτοκίνητο. Εδειξα τα χαρτιά και προχώρησα.


Μόλις είδα την πύλη του στρατοπέδου πήγα και στάθμευσα το αυτοκίνητο περίπου 300 μέτρα μακριά και επέστρεψα με τα πόδια. Με παρέλαβε ένας Ταγματάρχης ο οποίος με ενημέρωσε μέσα σε 5 λεπτά για τον ρόλο μου και μου έδωσε τον σάκο μου και τον οπλισμό. Με έστειλε να βρω όσους θα είχα μαζί μου και να τους ενημερώσω. Το μυαλό μου ήταν άσπρο μαύρο. Η σκέψη μου ήταν πλέον δυαδική. Ξαφνικά είχαν χαθεί από την σκέψη μου όλα τα πολύπλοκα πράγματα που σκεφτόμαστε καθημερινά. Είχε αδειάσει το μυαλό μου από όλα τα περιττά και είχε κρατήσει μόνο οτι μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο.


Για πρώτη φορά ένιωσα τέτοια ευκολία να επικοινωνήσω με αγνώστους χωρίς συστάσεις, μπήκα κατευθείαν στο ψητό. Ρώτησα αν ήξερε κάποιος την περιοχή καλά, αν ήταν ντόπιος, να μας πει σημεία διαφυγής, σημεία ενέδρας και οτι άλλο μπορούσε να φανεί χρήσιμο. Είχα ενημέρωση αλλά οι ντόπιοι είναι κρυφό χαρτί σε τέτοιες περιπτώσεις.  Στην γωνία ήταν ένας που έκλαιγε σιωπηλά γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ήταν ένα σκατόβισμα στη θητεία του και δεν ήξερε να βάλει την ταινία στο MG3 πόσο μάλλον που του είχα αναθέσει να μας καλύπτει  μαζί με έναν πολυβολητή.


Πετάχτηκαν πάνω 2 παλληκάρια και του έκαναν υπερταχύρυθμο σεμινάριο χωρίς ούτε καν να το ζητήσω. Εμεινα άναυδος από αυτή την αντίδραση τους. Οι περισσότεροι έπαιρναν πρωτοβουλίες που δεν φανταζόμουν. Καταλάβαιναν ό,τι τους έλεγα ταχύτατα.


01:15 ξεκινήσαμε για τις θέσεις μας, περνώντας από την πύλη με τους στρατιώτες μου, βλέπαμε ένα περιστατικό ανάμεσα σε έναν γόνο καλής οικογένειας της Ρόδου και τον Υπαξιωματικό της πύλης γιατί δεν τον άφηνε να βάλει την BMW στο parking του στρατοπέδου. " Του φώναζε οτι αν αφήσει έξω το αμάξι και γραντζουνιστεί θα το πληρώσει αυτός" " Ο υπαξιωματικός (απορώ πως δεν του έριξε με το όπλο) του έλεγε πως σε λίγο το στρατόπεδο μπορεί να γίνει σκόνη και να μην μείνει τίποτα όρθιο κι οτι είχε εντολή να το εκκενώσει πλήρως. Ολα έπρεπε να πάνε σε εναλλακτικό χώρο συγκέντρωσης. Δεν ξέρω πως έληξε αυτό το περιστατικό ... γιατί η βροχή κι ο αέρας ήταν το μόνο που ακούγαμε μετά από μερικά μέτρα.


Τα κινητά ήταν νεκρά εδώ και ώρες από παρεμβολές και είχαμε εντολή για σιγή ασυρμάτου. Ακροβολιστήκαμε στις θέσεις μας αφού χαιρετηθήκαμε και κλειστήκαμε στον εαυτό μας ο καθένας περιμένοντας τους βαρβάρους.


Οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου ήταν αλλόκοτες. Σκεφτόμουν που ήμουν πριν από 2-3 ώρες και τι έκανα και μου φαινόταν τόσο μακρινό σαν να μην υπήρξε ποτέ. Σαν να γεννήθηκα μέσα σε αυτό το λαγούμι περιμένοντας τους Τούρκους. Το μόνο που με απασχολούσε ήταν αν θα ανταποκριθούν αυτοί που είχα γύρω μου, αν θα υπάρξει αποτέλεσματική απόκρουση του εχθρού, πως θα νιώθω αν  άρχιζαν  να σφυρίζουν σφαίρες πάνω από το κεφάλι μου, αν θα επέτρεπε αυτός ο θυελλώδης άνεμος να πετάξουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες και να βρεθούν από πίσω μας οι Τούρκοι . Τα μόνα που με απασχολούσαν ήταν η επιβίωση όλων μας και το να μην πάρουν το νησί. Ενα νησί στο οποίο δεν γεννήθηκα, αλλά δεν θα επέτρεπα να το ακουμπήσει ο Τούρκος ατιμώρητος γιατί ήταν Ελλάδα.


Σκέφτηκα την οικογένεια μου που θα μάθαιναν από την τηλεόραση οτι η Ρόδος δέχτηκε επίθεση, που δεν τους ειδοποίησα γιατί είχαν πέσει οι επικοινωνίες, σκέφτηκα όλους αυτούς που δεν θα ξαναέβλεπα αλλά δεν με ένοιαζε. Για μια στιγμή δάκρυσα και ένα συναίσθημα πανικού με κυρίευσε. Θυμήθηκα όμως έναν υπαξιωματικό των Ο.Υ.Κ. που μας έκανε ένα μάθημα για εκρηκτικά με τηλεχειρισμό, όταν ήμουν στην ΣΕΑΠ ο οποίος είπε μια φορά " Δεν εμπιστεύομαι όποιον δεν φοβάται ... αν δεν φοβάται μπορεί να σπάσει πάνω στην κρίσιμη στιγμή... ενώ αν φοβάται θα το ξεπεράσει για να νικήσει και να επιβιώσει αυτός και το ζευγάρι του ή η ομάδα του."


Τότε παραδέχτηκα οτι φοβόμουν ! Το δάκρυ σταμάτησε. Μετά ήρθε ο θυμός ! Μετά με έπιασε νευρικό γέλιο, γελούσα τόσο δυνατά που παρόλη τη βροχή και τις ριπές του ανέμου, ακουγόμουν τόσο πολύ που ο διπλανός που ήταν καμιά δεκαριά μέτρα πιο πέρα ήρθε να δει τι συμβαίνει.


Με ρώτησε "Εχουμε κανένα καλό νέο;" Του είπα " Το καλό νέο είναι οτι δεν φοβάμαι πια κανέναν" και σηκώθηκα πάνω και κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση με το μεσαίο δάχτυλο ... φώναζα "Πουτ@νες χανούμισες  σας περιμένουμε ... "


Δεν ξέρω πως έγινε αυτό ... αλλά μετά από μερικά δευτερόλεπτα άκουγε κανείς από όλη την πλαγιά πάνω από την παραλία διάσπαρτες φωνές να φωνάζουν" Ο καθένας έλεγε τα δικά του ! Σαν να ήμουν σε γήπεδο και μας είχαν σφυρίξει άδικο πέναλτι. Πολύ βρισίδι και φωνές που έμοιαζαν με ιαχές ! Είχε ξορκιστεί ο φόβος ! Φωνάζανε μέχρι που κουράστηκαν αλλά ήμουν σίγουρος οτι όλοι είχαν ντοπαριστεί κι ένιωθαν παντοδύναμοι. Είχε λειτουργήσει κάτι το οποίο ήταν σαν ναρκωτικό. Μια υπεροψία απέναντι στον θάνατο που δεν ξέρω από που πήγαζε.


Εκεί ήταν που αναγνώρισα για πρώτη φορά πως κάτι συμβαίνει   με τους Ελληνες. Κάτι το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τους μεταμορφώνει σε μια οντότητα που καμία σχέση δεν έχει με την καθημερινότητα τους.


Δεν ήταν λογικό να θέλω να φανούν από απέναντι τα πρώτα σημάδια κίνησης, δεν έπρεπε να επιζητώ να με προκαλέσουν με την παρουσία τους και να τους αντιμετωπίσω. Κι όμως μετά το πρώτο σοκ που κράτησε 15 λεπτά κάτι πύρινο ξεπήδησε το οποίο φώναζε "Ως εδώ... " κι εκεί ξεχύθηκε το θάρρος.

04:45 Πρώτη ένδειξη επικοινωνίας στον ασύρματο. Το κέντρο επικοινωνεί με τις ομάδες. Αφού απάντησαν όλες οι ομάδες, δίνεται λήξη συναγερμού και επιστροφή στη μονάδα. Μετά από μισή ώρα βρισκόμασταν στο στρατόπεδο και εγώ κατευθύνθηκα στο γραφείο του Διοικητή.  " Εληξαν όλα μου είπε ... ο Θεός μας λυπήθηκε" Δεν μου άρεσε αυτό που άκουσα αλλά δεν είπα τίποτα, τον συγχάρηκα για την όλη οργάνωση και για την ταχύτητα με την οποία μας εφοδίασε και έφυγα. Τη στολή εκείνης της νύχτας δεν την παρέδωσα, την πήρα μαζί μου για να μου θυμίζει όλα αυτά που σκέφτηκα κι όλα όσα ανακάλυψα. Αλλωστε αν έμπαιναν στους σάκους για να πάνε στις αποθήκες, με το νερό που είχαμε φάει θα είχαν καταστραφεί.

Κάποιοι γνωρίζουν καλά αυτό που συμβαίνει στον Ελληνα στις κρίσιμες στιγμές.Γι αυτό οδηγήθηκε με επιστημονικό τρόπο ο Ελληνικός λαός στον φόβο. Λίγο λίγο σαν δηλητήριο. Γιατί αν έσκαγε όλο μαζί θα γινόμασταν κάτι άλλο από τη μια στιγμή στην άλλη.  Δεν είναι ανάγκη κανείς  να είναι Ο.Υ.Κ. ή μέλος άλλης επίλεκτης ομάδας. Αν είναι Ελληνας τότε είναι επίλεκτος εξ'ορισμού λόγω γονιδιώματος. Είμαστε προγραμματισμένοι να λειτουργούμε σαν θηρία κάτω από ειδικές συνθήκες. Είμαστε φτιαγμένοι να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας. Το σημείο εκείνο που έγινε το κλικ, έφτιαξε τον Λεωνίδα, τον Κολοκοτρώνη, και τόσους άλλους. Ηταν όλοι τους σαν κι εμάς


Είμαστε Ελληνες !

Για το epliroforia
Author: Ενας από τους τρελλούς που έβριζαν τον εχθρό μέσα στην καταιγίδα
ΠΗΓΗ

ΙΜΙΑ 2015: Ολόκληρη η εκδήλωση Τιμής και Μμήμης για τους Πεσόντες Ήρωες - ΒΙΝΤΕΟ

τ.Βασιλεύς Κωνσταντίνος: Η Ελλάδα έχει υποφέρει πάρα πολύ πρέπει να δώσουμε στον νέο μας ηγέτη μια ευκαιρία. (Greece has suffered too much – we must give our new leader a chance

Συνέντευξη παραχώρησε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στην εφημερίδα ″The Sunday Times″, που κυκλοφόρησε σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2015, με τίτλο:
Η Ελλάδα έχει υποφέρει πάρα πολύ – πρέπει να δώσουμε στον νέο μας ηγέτη μια ευκαιρία. (Greece has suffered too much – we must give our new leader a chance)

Η θεματολογία της συνέντευξης επικεντρώνεται στις εκλογές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, την Ελλάδα της κρίσης και θέματα της οικονομικής και Ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Ολόκληρη η συνέντευξη δεν μπορεί να αναδημοσιευτεί, προς το παρόν, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος


Sunday Times: Ο βασιλιάς, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μια βαριά ελληνική προφορά, πεθύμησε τον λαό του.

Κωνσταντίνος: Μπορείτε να εξάγετε το ελληνικό φαγητό, αλλά όχι τους ανθρώπους. Δεν αισθάνομαι κανένα θυμό που ψήφισαν ενάντια στη μοναρχία σε ένα δημοψήφισμα επτά χρόνια αργότερα. Είμαι πολύ τυχερός γιατί μου συμπεριφέρονται σαν να μην έφυγα ποτέ, εξακολουθούν να με αναγνωρίζουν, είναι φιλικοί και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Τώρα λαμβάνω 100.000 επιστολές το χρόνο, συχνά από νεώτερους σε ηλικία, που ζητούν συμβουλές.

Sunday Times: Θα πρέπει να είναι συντετριμμένος που βλέπει την Ελλάδα να έχει γονατίσει, αλλά και νευρικός διότι στη χώρα του έχει πλέον εκλεγεί μια κυβέρνηση της αριστεράς που προφανώς δεν βλέπει με καλό μάτι πρώην μονάρχες.

Κωνσταντίνος: Η παράδοση της οικογένειάς μου είναι να μην εμπλέκονται στην πολιτική. Ποτέ δεν έχω ψηφίσει σε εκλογές. Αλλά γνωρίζω τον νεαρό άνδρα που μόλις έχει εκλεγεί, τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι πολύ έξυπνος και χαρισματικός. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι όσο και οι Έλληνες πρέπει να του δώσουν μια ευκαιρία.

Sunday Times: Ο νέος πρωθυπουργός και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντήθηκαν πριν από τρία χρόνια στο σαλόνι VIP στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Κωνσταντίνος: Διάβαζε μια εφημερίδα. Είπα, «Καλησπέρα», είπε, «Καλησπέρα» και στη συνέχεια κατάλαβε ποιος ήμουν. Τα είπαμε. Ήταν πολύ εύγλωττος. Ζήτησε τη συμβουλή μου, έτσι του είπα ότι υπάρχει ένα πράγμα που ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να χάσει πράγμα που ισχύει και για την κυβέρνηση, και για τη χώρα, και αυτό είναι η αξιοπιστία. Ό, τι λέτε ότι θα κάνετε, να το κάνετε, να είστε ειλικρινής, αν πρέπει να αλλάξετε πορεία, αλλιώς θα λένε ότι είστε απλώς άλλος ένας πολιτικός όπως οι υπόλοιποι.

Sunday Times: Γιατί πιστεύει ότι τόσοι πολλοί Έλληνες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κωνσταντίνος: Οι  Έλληνες είναι εκ φυσικού αριστεροί. Είναι στο αίμα τους. Είναι πολύ «Ελληνικό» το να θέλουν να αμφισβητήσουν το σύστημα. Δεν τους αρέσει η εξουσία.

Sunday Times: Ο βασιλιάς πιστεύει ότι τα μέτρα που επιβάλλονται για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, είναι πάρα πολύ σκληρά.

Κωνσταντίνος: Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, πάρα πολύ, αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό δημιούργησε εχθρότητα. Οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν ακρωτηριαστεί. Όταν δεν μπορείς να θρέψεις τους ηλικιωμένους συγγενείς σου, τα παιδιά σου, δεν μπορείς να αγοράσεις φάρμακα, τι κάνεις; Βλέποντας τα συσσίτια με στεναχωρεί πολύ. Οι Έλληνες είναι ένα περήφανο έθνος. Η Ευρώπη θα μπορούσε να δείξει λίγο περισσότερη ανοχή.

Sunday Times:  Τώρα, λέει, η Ε.Ε. πρέπει να δεχθεί ότι ο ελληνικός λαός μίλησε.

Κωνσταντίνος: Περάσαμε πολύ άσχημες στιγμές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είμαστε στωικοί, αλλά αυτό ήταν πάρα πολύ. Οι Άγγλοι μας βοήθησαν πολύ, υπάρχει ένας δεσμός μεταξύ των δύο χωρών. Ξέρουν ότι δεν εγκαταλείπουμε εύκολα. »

Sunday Times: Είναι λιγότερο επιεικείς  για τους Γερμανούς.

Κωνσταντίνος: Η Άνγκελα Μέρκελ είναι σκληρή, αλλά θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται ως ίσοι και όχι κατώτερος ή κατώτερη. Πρέπει οι Έλληνες να έχουν ίση αντιμετώπιση. Εάν δεν θέλεις να χάσεις το σύνολο της χώρας, πρέπει κανείς να παραδεχτεί ότι η Ελλάδα έχει πραγματικά υποφέρει. Θα πρέπει να θέλουν να βοηθήσουν. Οι Έλληνες δεν μισούν τους Γερμανούς ακόμα, νομίζω, αλλά είναι ενοχλημένοι με αυτούς.

Sunday Times: Πιστεύει ότι είναι σημαντικό για όλους ότι η Ελλάδα πρέπει παραμένει στην Ευρώπη.

Κωνσταντίνος: Σε αυτό το στάδιο του παιχνιδιού, εάν ένας από μας τραβηχτεί έξω θα προκαλέσει τον όλεθρο. Με αυτά τα αυξανόμενα περιστατικά τρομοκρατίας πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, να μην τσακονόμαστε μεταξύ μας. Η Ελλάδα, στην γεωργραφική θέση που βρίσκεται, είναι σημαντική. Έχουμε τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη στα σύνορά μας.

Sunday Times: Η Μετανάστευση, πιστεύει, θα είναι ένα εξίσου δύσκολο ζήτημα.

Κωνσταντίνος: Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πολύ δύσκολο σε όλη την Ευρώπη. Τα ξαδέρφια μου, σε κάθε χώρα μιλούν γι “αυτό το θέμα.

Sunday Times: Η νέα κυβέρνηση μπορεί να μην βοηθά τον σκοπό της με αιτήματα για επανεθνικοποίηση, ένα ελάχιστο μηνιαίο μισθό και επαναφορά των συντάξεων.

Κωνσταντίνος: Με την επανεθνικοποίηση, από που θα εισπράττουν χρήματα; Αυτό είναι ένα πρόβλημα, θα πρέπει ίσως να κινείται πιο αργά (η κυβέρνηση). Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Αλλά μπορώ να καταλάβω την επιθυμία για αποκατάσταση των συντάξεων – Αν, και φυσικά, δεν περιμένω να πάρω εγώ σύνταξη -.

Sunday Times: Θα πρέπει να ήταν δυσαρεστημένος για το ότι ο νέος πρωθυπουργός αρνήθηκε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο.

Κωνσταντίνος: Στην πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ο κόσμος δεν το ξέρει, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν υπήρχε Ευαγγέλιο και έτσι ο πατέρας μου πήρε ένα τηλεφωνικό κατάλογο και έβαλε επάνω έναν σταυρό. Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους είναι ανεκτός, αλλά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιταχύνει τις όποιες ενέργειες (διαχωρισμός ή μη), ώστε, οι άνθρωποι να γνωρίζουν που στέκονται.

Sunday Times: Λίγο μελαγχολικά, λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει μια επαναφορά της μοναρχίας.

Κωνσταντίνος: Γνώρισα έναν κομμουνιστή ηγέτη στη βόρεια Ελλάδα. Κάλεσε εμένα και τη βασίλισσα για καφέ την επόμενη μέρα. Όταν φτάσαμε σπίτι του, είχε ζωγραφίσει ένα καταπληκτικό  στέμμα για εμάς, αλλά με ένα σφυρί και δρεπάνι στην κορυφή του. Νομίζω ότι αυτό τα συνοψίζει. Για να τον ευχαριστήσω, υπέγραψα: Κωνσταντίνος, ο σύντροφός σου.

ΠΗΓΗ

Ένας «άθεος» έπραξε ορθόδοξα!


Πώς λοιπόν μας προέκυψε ο...θρησκευτικός όρκος στη νεότερη Ελλάδα;

Θορυβήθηκαν κάποιοι συμπολίτες μας και προκλήθηκε το...θρησκευτικό τους συναίσθημα από την  προχθεσινή μη ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αφού για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός δίνει απλή διαβεβαίωση στην τιμή και τη συνείδησή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πράξη όμως αυτή του νέου πρωθυπουργού όχι μόνο δεν δείχνει προσβολή της επικρατούσας θρησκείας στην Ελλάδα, αλλά ίσα - ίσα αυτό θα έπρεπε πάντα να τηρείται, αφού θεολογικά ο όρκος είναι έωλος, τόσο βάσει της Αγίας Γραφής, όσο και βάσει της ορθόδοξης παράδοσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους πατέρες της Εκκλησίας. Έτσι, ο ίδιος ο Χριστός (Μτ 5, 33-37) απαγορεύει να ορκιζόμαστε στο Θεό κάτι το οποίο σημειώνουν μετ' επιτάσεως στα συγγράμματά τους και μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Παλαμάς. Μάλιστα ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος απαγορεύει και τον γενικό όρκο, αφού όπως λέει, ο φιλαλήθης και να ορκιστεί πάλι φιλαλήθης θα είναι, αλλά και ο ψεύτης, και να ορκιστεί πάλι ψεύτης θα είναι.
Πώς λοιπόν μας προέκυψε ο...θρησκευτικός όρκος στη νεότερη Ελλάδα; Πρόκειται για αντικανονικό εφεύρημα του αρχιμανδρίτη Θεόκλητου Φαρμακίδη, φιλοβασιλικού και συμβούλου του Όθωνα, με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα. Στην εισαγωγή του θρησκευτικού όρκου στα δημόσια πράγματα του νεοελληνικού κράτους αντέδρασε ένας άλλος αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, εκφράζοντας την παράδοση της Εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να εισακουσθεί από τον Φαρμακίδη και τους τότε κυβερνώντες. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια είναι ότι, και οι δύο κληρικοί που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα εκκλησιαστικά, και ο Φαρμακίδης και στα πολιτικά πράγματα, κατάγονταν από την περιοχή της Λάρισας. Ο Φαρμακίδης από τη Νίκαια και ο Οικονόμος εξ Οικονόμων από την Τσαριτσάνη Ελασσόνας. Ωστόσο, οι δύο άνδρες είχαν και μια ακόμη σφοδρή σύγκρουση για τη δημιουργία του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος την οποία υποστήριζε και πέτυχε πραξικοπηματικά ο Φαρμακίδης, έναντι του Οικονόμου εξ Οικονόμων, ο οποίος υποστήριζε ότι έπρεπε να παραμείνουμε στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως όριζε η τάξη της Εκκλησίας. Βέβαια το θέμα της ορκωμοσίας απασχόλησε και πολύ παλιότερα, αρκετές φορές, ακόμη και την Βυζαντινή κοινωνία! Η αυτοκράτειρα Ειρήνη για παράδειγμα συνάζει όλη τη δογματική παράδοση της Εκκλησίας για να αποδείξει ότι ο όρκος είναι αντικανονικός. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το γεγονός της θρησκευτικής ορκωμοσίας και των συνακόλουθων αντιδράσεων είναι ένα τρανό δείγμα  για το πως ολόκληρες κοινωνίες, διαχρονικά, εγκλωβίζονται σε απλά, αυτονόητα και ανούσια ίσως πράγματα, ικανά ωστόσο να τις διχάζουν, πολλές φορές, βαθιά.
Έτσι λοιπόν, κλείνοντας αυτή την παρένθεση για την ιστορία του πράγματος, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο κ.Τσίπρας, αν και άθεος, κατά δήλωσή του, έπραξε ορθόδοξα και σωστά, κατά τη γνώμη μας, που δεν ορκίσθηκε θρησκευτικά. Και τονίζουμε ότι αυτή η θέση μας δεν είναι πολιτική ή κομματική, αλλά καθαρά θεολογική, ερμηνεύοντας την ξεκάθαρη παράδοση της Εκκλησίας. Όσο για την πολιτική πράξη του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης θα την κρίνουμε όλοι μας εκ του αποτελέσματος και σε κάθε περίπτωση στις επόμενες εκλογές.
Τέλος, πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η διοίκηση της Εκκλησίας, δια μέσου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να πάρει ξεκάθαρη θέση καταργώντας τον θρησκευτικό όρκο ακολουθώντας έτσι την μακραίωνη παράδοσή της, αλλά και τις φωνές πολλών σύγχρονων ιεραρχών που επιθυμούν, ορθώς, την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Ενώ παράλληλα, η αρχή ενός διαλόγου για το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και ο τελικός διαχωρισμός των δύο θεσμών πιστεύουμε ότι θα έκανε καλό στην Εκκλησία ενισχύοντας τη σταυρική της φύση μέσα στον κόσμο. Άλλωστε, μετά τον σταυρό υπάρχει η Ανάσταση, και χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει και Ανάσταση.
Γκουνέλας Χρήστος, θεολόγος

ΠΗΓΗ

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2015

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Εγγεγραμμένοι9.514.558
Ενσωμάτωση95,90 %
Ψήφισαν63,80 %
Ακυρα/Λευκά2,36 %

Εκτός Βουλής8,61 %

14936,36 %
7627,81 %
176,29 %
176,05 %
155,49 %
134,73 %
134,66 %
2,45 %
1,78 %
1,77 %
1,03 %
0,64 %
0,49 %
0,13 %
Επικράτεια
  
  
  
  
  
  
 ΩραΕνσωμάτωσηΕγγεγραμμένοιΨήφισανΕγκυραΑκυραΛευκά
26-01 03:3118.709/19.509 / 95,90 %9.514.5586.069.841 / 63,80 %5.926.607 / 97,64 %109.901 / 1,81 %33.333 / 0,55 %
 
Ιανουάριος 2015
Ιουνιος 2012
Κόμμα
Ποσοστό
Ψήφοι
Εδρες
Ποσοστό
Ψήφοι
Εδρες
 
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ
36,36 %
2.155.084
149
26,89 %
1.655.022
71
 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
27,81 %
1.648.268
76
29,66 %
1.825.497
129
 
Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή
6,29 %
372.535
17
6,92 %
426.025
18
 
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
6,05 %
358.514
17
 
 
 
 
Κ.Κ.Ε. - ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
5,49 %
325.492
15
4,50 %
277.227
12
 
Ανεξάρτητοι Ελληνες Εθν.Πατρ.Συμ.,ΑΚΚΕΛ,ΛΕΥΚΟ,Πυρ.Ελλ.,Χρ.Κομ.Ελλ.,Αν.Ελ. Π.Καμμένος
4,73 %
280.416
13
7,51 %
462.406
20
 
ΠΑ.ΣΟ.Κ
4,66 %
276.266
13
12,28 %
756.024
33
 
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
2,45 %
144.928
 
 
 
 
 
Ενωση Κεντρώων
1,78 %
105.508
 
0,28 %
17.145
 
 
Τελεία - Απόστολος Γκλέτσος
1,77 %
105.037
 
 
 
 
 
ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)
1,03 %
61.111
 
1,58 %
97.099
 
 
ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή Μ.ΑΡ.Σ
0,64 %
37.896
 
0,33 %
20.416
 
 
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
0,49 %
28.898
 
 
 
 
 
ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
0,13 %
7.708
 
0,12 %
7.592
 
 
ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ (Ε.Δ.Ε.Μ.)
0,12 %
7.277
 
 
 
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.)
0,08 %
4.713
 
 
 
 
 
ΕΕΚ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
0,04 %
2.362
 
 
 
 
 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
0,04 %
2.185
 
 
 
 
 
Ανεξ./Μεμονωμένοι Υποψήφιοι
0,02 %
1.406
 
 
385
 
 
Κ.Ε.ΑΝ. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
0,01 %
650
 
 
81
 
 
"ΡΟ ΜΑ" ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 
137
 
 
 
 
 
ΑΝ.ΑΝ.ΑΡΙΣΤ., ΑΝ.ΔΕΞΙΑ, ΑΝ.ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.Ν.Δ., ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ. ΕΠΙΧ.ΧΑΡ.ΟΙΚ.ΧΑΡ.ΧΡΕΗ ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΠΑΝ.ΕΡΓ.ΚΙΝ.ΕΛΛ. ΠΑ.Ε.Κ.Ε.
 
115
 
 
 
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
 
101