ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ο τάφος του Παύλου Μελά – Ιστορική φωτογραφία του μεγάλου Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου

Ο τάφος του Παύλου Μελά στην Καστοριά. 113 χρόνια πριν….Η ιστορική φωτογραφία του μεγάλου Καστοριανού φωτογράφου, Λεωνίδα Παπάζογλου.

Χρονολογικά η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά τη μυστική ταφή του ακέφαλου σώματος του Μελά.
Ο τάφος βρισκόταν στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών, απέναντι από τη Μητρόπολη όπως θα δείτε στην ιστορική φωτογραφία του aboutkastoria.gr που ακολουθεί.
(ψηφιοποίηση/επιμέλεια: Χρυσούλα Κυρατζή)

20161013_192141


Σήμερα συμπληρώνονται 113 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά
Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου 1904, ο Πάυλος Μελάς, πρωτεργάτης και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, έπεφτε νεκρός από τα πυρά τουρκικού αποσπάσματος που πολιόρκησε το χωρίο Στάτιστα (μετέπειτα Παύλος Μελάς προς τιμήν του).
Ο Παύλος Μελάς ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού, γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη.
Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας, αλλά η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Μετά τη μετακίνηση της οικογένειας στην Αθήνα, σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ’ όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός υλικού πολέμου το 1891. Φέροντας τύψεις για την έκβαση του πολέμου του 1897 συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακεδονικό κομιτάτο για την εμψύχωση του απογοητευμένου ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας και σε αντίδραση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων.
Στις 18 Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Πληροφορηθέντες οι Τούρκοι από διάφορους καταδότες περί της εισόδου και της δράσης του Παύλου Μελά έθεσαν προς καταδίωξή του πολυάριθμο τουρκικό απόσπασμα. Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού ο Παύλος Μελάς άρχισε ν΄ αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες με βάση τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο.


Η φωτογραφία αποτελεί ψηφιακή απεικόνιση της Αυθεντικής φωτογραφίας του τάφου του Παύλου Μελά από τον μεγάλο Καστοριανό φωτογράφο, Λεωνίδα Παπάζογλου και αποτελεί ιστορικό κειμήλιο, μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας.

20161013_192155
ΠΗΓΗ