ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΑΤΙΜΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

Με... αντάλλαγμα 400.000 απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιδείνωση του Ασφαλιστικού, που θα προκαλέσουν μεγάλη κοινωνική έκρηξη.


Με «χειροπέδες» οδηγεί τη χώρα μας η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στη μέγκενη του ΔΝΤ, δηλαδή προσφεύγουμε εκεί αδύναμοι και χωρίς καμιά δυνατότητα αντίδρασης στα σκληρά μέτρα που θα ζητηθούν, μάλλον θα απαιτηθούν σε μια τέτοια περίπτωση.



Όλα πλέον δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστα βήματα πριν από την αίτηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και που προβλέπει και την αυτόματη συμμετοχή του ΔΝΤ σ’ αυτόν τον δανεισμό.

Οι πληροφορίες, προερχόμενες μάλιστα και από κυβερνητικές έγκυρες πηγές, τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα την Παρασκευή παρέπεμπαν μετά βεβαιότητας στην υποβολή του ελληνικού αιτήματος για την ενεργοποίηση του προαναφερθέντος μηχανισμού.

Αφού όλη την προηγούμενη εβδομάδα οργίαζαν οι φήμες που έκαναν λόγο ακόμα και για χρεοκοπία της χώρας μας ή κήρυξη στάσης πληρωμών απ’ την Ελλάδα, γενικά μια σπέκουλα και μια έξαρση των κερδοσκοπικών επιθέσεων, επιθέσεων οι οποίες, ας σημειωθεί, παίζουν σίγουρα τον ρόλο τους στις γενικότερες εξελίξεις, αλλά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος απ’ τα απανωτά λάθη, τους ερασιτεχνισμούς, ακόμα και τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης.

Είναι ακόμα πρόσφατο το παράδειγμα της... εμπνευσμένης τοποθέτησης του Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που αξιοποιήθηκε για μια ανεξέλεγκτη άνοδο των spreads και στη συνέχεια στην... αναζήτηση του ποιος ή ποια είναι το «βαθύ λαρύγγι»!

Υπενθυμίζουμε ότι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ήδη απ’ τις 7 του Μάρτη πρωτοσέλιδα έκανε λόγο για «ΔΝΤ και νέα μέτρα», ενώ στις 28 του Μάρτη, δύο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει σαν... θρίαμβο, πάλι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» πρωτοσέλιδα έκανε λόγο για τους «δύο παιδονόμους», την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Μάλιστα κάποια εντεταλμένα παπαγαλάκια προσπάθησαν να μας λοιδορήσουν γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο...

Ομολογία χρεοκοπίας;

Βέβαια, έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ένα αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έμμεση ομολογία χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, η οδός αυτή φάνταζε μονόδρομος μετά και τις δραματικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Και εμμέσως πλην σαφώς έδειξε να οριστικοποιείται απ’ την περασμένη Παρασκευή, όταν:

• Ανώνυμος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι πλέον συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι όροι για τον δανεισμό της Ελλάδας με βάση τον μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες στις 25-26 του Μάρτη. Ακόμα και το επιτόκιο του δανεισμού, με το οποίο θα δανειστούμε απ’ το ΔΝΤ, δηλαδή 3,76%, ενώ αυτό με το οποίο θα δανειστούμε απ’ την ΕΕ θα κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Ο ρόλος του Ζανιά

• Είχαν προηγηθεί δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ. Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος μετέβη ινκόγνιτο στις Βρυξέλλες απ’ την Τετάρτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού (επιτόκια και χρόνο).

• Σ’ αυτήν τη σύσκεψη συζητήθηκαν και επιλύθηκαν και ορισμένα τεχνικής φύσης θέματα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

• Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, όπου μάλιστα το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ...

• Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν και ένα σκληρό παζάρι για τον τρόπο χειρισμού του όλου ζητήματος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Παπανδρέου ζήτησε να βγει πρώτα η ΕΕ επίσημα να δηλώσει, ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος και μετά η Ελλάδα να προτείνει την ενεργοποίησή του. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό...

Βέβαια την Παρασκευή το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, μέσω διαρροών που αναπαρήγαγαν παπαγαλάκια, συνέχιζαν να ισχυρίζονται πως δεν θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με το επιχείρημα ότι αφού η Κομισιόν, έστω ανεπίσημα, δήλωσε πως είναι έτοιμος, η κυβέρνηση προσδοκά αποκλιμάκωση των spreads από αύριο...

Η υποβάθμιση και ο... φόβος της Γερμανίας

Έδειχναν να αγνοούν οι συγκεκριμένοι κύκλοι, που τόσο κακό έχουν κάνει στη χώρα μας, το μήνυμα που εστάλη μέσω της νέας υποβάθμισης της χώρας μας απ’ τον οίκο Fitch μόλις την Παρασκευή και μάλιστα κατά δύο επίπεδα!

Αυτή η υποβάθμιση ακόμα και από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους χαρακτηριζόταν καταστροφική στη συγκυρία που έγινε.

Οι ίδιοι κύκλοι -και αυτό συζητήθηκε και στην άτυπη σύσκεψη της Παρασκευής- εξέφραζαν και την εξής εκτίμηση:

• Οι αγορές μάς πιέζουν, ακόμα και εκβιαστικά, να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, διότι πάρα πολύ απλά δεν μας εμπιστεύονται πλέον. Και ουσιαστικά είναι σαν να μας λένε: «Πηγαίνετε εκεί για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο»!

Ένα ωστόσο μεγάλο άγχος που διακατέχει την κυβέρνηση είναι το τι θα κάνει τελικά η Γερμανία, αφού η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει ομοφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Κι αν στο τέλος επιμείνει σε αρνητική στάση, τότε οι επιλογές είναι δύο:

• Ή βγαίνουμε και δανειζόμαστε με τα επιτόκια των αγορών, όποια κι αν είναι.

• Ή προσφεύγουμε μονομερώς στο ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πάρα πολλά...

Διαφωνία Στίγκλιτς, απελπισία υπουργών!

Πάντως απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π» επιμένουν ότι η προαναφερθείσα επιλογή της κυβέρνησης συναντά και ισχυρές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, προσωπικός φίλος του έλληνα πρωθυπουργού, διαφωνεί με πολλές απ’ τις κινήσεις της κυβέρνησης στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και έχει εντελώς αποστασιοποιηθεί. Ενώ ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος εμφανίζεται σε συνομιλητές του από απαισιόδοξος έως... απελπισμένος για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού, όπως τονίζει, δεν βλέπει φως στον ορίζοντα...

Απ’ τη μεριά της η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις. Βεβαίως καταλογίζει και λάθη σε ορισμένους χειρισμούς, αλλά τονίζει ότι προς το παρόν αυτό που προέχει είναι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Σημειώνεται ωστόσο πως ακόμα και οι υπουργοί οι οποίοι εκφράζουν προβληματισμούς παραδέχονται ότι:

• Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, πλέον είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση του μηχανισμού...

• Αν δεν γίνει κάτι και μάλιστα αμέσως, τότε τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσουν και οι τράπεζες σοβαρό πρόβλημα...

Τρομο-μέτρα και κοινωνική έκρηξη!

Φυσικά η προσφυγή στο ΔΝΤ, με όποιο τρόπο κι αν γίνει, δεν θα είναι «αναίμακτη», ποτέ δεν ήταν για οποιαδήποτε χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει.

Και μπορεί μεν τώρα «αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι» να ισχυρίζονται πως το ΔΝΤ θα αρκεστεί στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ωστόσο έμπειροι και έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αναπόφευκτα θα ζητηθούν και άλλα μέτρα, τα οποία θα είναι μόνο σκληρά. Τόσο σκληρά, ώστε τα ήδη εξαγγελθέντα, τα οποία γονατίζουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού, να μοιάζουν με... «χάδι».

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι σταδιακά τα μέτρα που θα ζητηθούν είναι:

• Απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τις οποίες υπολογίζουν από 250.000 έως 400.000!

• Απολύσεις και περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της θεσμοθέτησης των λεγόμενων «ευέλικτων μορφών εργασίας».

• Μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η χορήγηση 12 συντάξεων ετησίως, δηλαδή κατάργηση των δώρων!

• Ακόμα πιο «αυστηρό»

Ασφαλιστικό, απ’ αυτό που ήδη ετοιμάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ακόμα μεγαλύτερη μείωση συντάξεων.

Τα παραπάνω φυσικά θα έχουν τις παρενέργειές τους στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου απειλούνται με κλείσιμο εκατοντάδες χιλιάδες, αφού θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και δραματική πτώση του τζίρου, και ιδιαίτερα στον ήδη χειμαζόμενο τουρισμό...

Και βέβαια όλα αυτά αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε κοινωνική έκρηξη και σε δραματικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

ΤΟ ΠΑΡΟΝ                                                                                                                                         ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: