ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΣΑΝ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΕ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ...

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εργαστεί "πολύ σκληρά" προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων "γενοκτονία", δήλωσε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αποτροπή της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί του κειμένου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο που κάνει λόγο περί "γενοκτονίας" όσον αφορά στη μαζική σφαγή Αρμενίων στην διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα πρέπει να αποφασίσει εάν η μη δεσμευτική απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία.



Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της Άγκυρας έπειτα από την έγκριση του κειμένου από την Επιτροπή σε μια οριακή ψηφοφορία (23-22) και προειδοποίησε ότι εάν το κείμενο υπερψηφιστεί αυτό θα έβλαπτε σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του NATO.

Επίσης ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ναμίκ Ταν, ανεκλήθη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αντιταχθεί στην υπερψήφιση του κειμένου, με το επιχείρημα ότι μπορεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες "συμφιλίωσης" Τουρκίας-Αρμενίας, τις οποίες στηρίζει η Ουάσινγκτον.

Όπως έγινε γνωστό ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη για να τον καθησυχάσει.

Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι η συστηματική οργανωμένη σφαγή 1,5 εκατ. ανθρώπων από τους Οθωμανούς στην διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να χαρακτηριστεί γενοκτονία.

Από την πλευρά της η Τουρκία διαψεύδει ότι επρόκειτο για γενοκτονία, υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των Αρμενίων που χάθηκαν στη σφαγή ήταν πολύ μικρότερος και ότι δεν ήταν οργανωμένη αλλά αποτέλεσμα ταραχών που έπληξαν και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες την εποχή εκείνη.

Επίσης το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει ένταση και στις σχέσεις της Τουρκίας με Ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά τη Γαλλία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: