ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ιδού τα νεα μέτρα!


Περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα αδείας και στο δώρο των Χριστουγέννων για τους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προβλέπει ακόμη περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

Οι συντάξεις «παγώνουν» για το 2010, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στις περικοπές του 30%. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, αλλά επιλέγουμε να τις εφαρμόσουμε πριν οι συνθήκες μάς το ζητήσουν, τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής. Τα επιδόματα στο Δημόσιο περικόπτονται κατά 12%. Μειώνεται ακόμα κατά 20% το ειδικό επίδομα των δικαστικών για ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Επίσης μειώνονται κατά 7% τα επιδόματα όλων των διοικητών ή μελών διοικητικών συμβουλίων που λαμβάνουν χρήματα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ακόμη, ανακοινώθηκε η αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και στα χαμηλά κλιμάκια από 4,5% σε 5% και από 9% στο 10%. Επίσης, επιβάλλεται ειδικός φόρος για είδη πολυτελείας, ενώ Ι.Χ. πολυτελείας θα θεωρούνται όσα οχήματα έχουν τιμή άνω των 35.000 ευρώ.

Για τα νησιά του Αιγαίου παραμένει η έκπτωση κατά 30%. Η βενζίνη αυξάνεται κατά 0,08 ευρώ και κατά 0,03 ευρώ το πετρέλαιο, ενώ δεν θα υπάρξει αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Καταργείται η απαλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που ίσχυε για τη ΔΕΗ.

Στα τσιγάρα ο φόρος αυξάνεται από 63% σε 65%, ενώ στα ποτά ο φόρος είναι 20%. Παγώνουν οι συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ περιορίζεται κατά 5% (500 εκατ. ευρώ) το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παγώνουν επίσης οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα πλην των τομέων της Υγείας, της Παιδείας και της Άμυνας. Για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: