ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«Πράσινο φως» στα μεταλλαγμένα

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη
Την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση επέτρεψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά από το 1998. Η αλλαγή πολιτικής επικρίθηκε έντονα από κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η Κομισιόν έδωσε χθες άδεια για την καλλιέργεια στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης της γενετικώς τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας Amflora της γερμανικής εταιρείας BASF.
Η πατάτα Amflora πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν ζωοτροφή, στη χαρτοβιομηχανία και τις κατασκευές σαν πηκτικό μέσο. Αν και δεν θα χρησιμοποιηθεί για κατανάλωση από ανθρώπους, περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι θα μπορούσε να φτάσει στο πιάτο μας. Παράλληλα η γενετικώς τροποποιημένη πατάτα θα μπορούσε να μολύνει άλλες καλλιέργειες μέσω επικονίασης. «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι μια από τις πρώτες πράξεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκρίνει γενετικώς τροποποιημένη καλλιέργεια που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς εκπρόσωπος Τύπου της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Γνωμοδοτήσεις
Ωστόσο ο νέος επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών, κ. Τζο Ντάλι, ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η πατάτα Amflora δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο. Βεβαίως οι γνωμοδοτήσεις της EFSA, που αποτελεί υπηρεσία της Κομισιόν, αμφισβητούνται έντονα από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η Κομισιόν έλαβε χθες ομόφωνα την απόφαση για την καλλιέργεια της Amflora μέσω γραπτής διαδικασίας. Δηλαδή η πρόταση απλώς κοινοποιήθηκε στους επιτρόπους και από τη στιγμή που δεν έφεραν αντίρρηση, εγκρίθηκε. Τα κράτη-μέλη δεν είναι άμοιρα ευθυνών για την εξέλιξη, αφού το 2007 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμπέρασμα για την έγκριση ή απόρριψη της σχετικής πρότασης της Κομισιόν. Συνεπώς, η απόφαση πέρασε στην αρμοδιότητα της Επιτροπής. Από το 2004, όταν έγινε άρση του μορατόριουμ για την κυκλοφορία και καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κομισιόν έχει εγκρίνει την εισαγωγή τουλάχιστον 20 νέων τέτοιων προϊόντων (τρία ακόμη εγκρίθηκαν χθες). Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων, εξέλιξη άκρως ανησυχητική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες.
Μάλιστα, μέχρι το καλοκαίρι η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να καλλιεργούν πιο εύκολα μεταλλαγμένα προϊόντα στο έδαφός τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: