Τα νησιά μας ζητάνε οι Γερμανοί (και όχι μόνο) για να εξοφλήσουμε το χρέος μας!
Σε άρθρο της η Bild αναφέρει ότι τα νησιά είναι όντως ο μεγαλύτερος θησαυρός της Ελλάδας, ενώ φιλοξενεί την ακόλουθη εξοργιστική δήλωση του μέλους του κόμματος CDU της Μέρκελ, Γιόζεφ Σλάρμαν:
«Η Ελλάδα κατέχει κτίρια, εταιρείες και ακατοίκητα νησιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του χρέους».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος ερωτήθηκε για την πρωτοφανή πρόταση εκ μέρους της Γερμανίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD:
«Άκουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις».
Πάλι καλά! Απίστευτα πράγματα από απίστευτους κυβερνήτες! Η εθνική υπερηφάνια μας που είναι;
Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βαίνει η κατάσταση όχι μόνο στον οικονομικό, αλλά και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα: Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να ελέγχει την κατάσταση και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό σημάδι: Αν μετά από αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν εξακολουθεί να τελεί υπό αμφισβήτηση το αν η Ε.Ε. να βοηθήσει την χώρα και πλέον συζητάμε ανοικτά για το ΔΝΤ, τότε είναι σαφές ότι βρίσκονται τα πάντα «στον αέρα». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν δείχνει καθόλου βέβαιος για το "τι μέλλει γενέσθαι".
Το spread των ομολόγων αυτή την στιγμή κινείται στις 290 μονάδες, δηλαδή μία απογοητευτική επίδση σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ το επιτόκιο για τα 5 δισ. ευρώ ομολογιακού δανείου που ζητήθηκαν το πρωί, "με το ζόρι" υπολογίζεται στο να μειωθεί από το 7 στο 6,4%!
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός σύνοτμα θα αντιμετωπίσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα αν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Ήδη χθες η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στο υπουργικό είπε ότι "Με αυτά τα μέτρα φτάνουμε στο όριο της πολιτικής μας".
Οι συναντήσεις εντός τεσσάρων ημερών με τους τρεις κορυφαίους δυτικούς ηγέτες (A.Mέρκελ, Ν.Σαρκοζί και Μ.Ομπάμα κατά σειρά) δείχνει το έκτακτο της κατάστασης, αλλά δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι κάτι φοβούνται από το ταξίδι του Γ.Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Η αγορά στο χώρο της άμυνας οργιάζει από τηνμ φημολογία ότι «κάτι θέλουν να προλάβουν οι Ευρωπαίοι», αλλά σίγουρα το παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερο.
Πλήγμα στην πραγματική οικονομία και στο ρυθμό ανάπτυξης επιφέρουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «κράτησε» ανοιχτή την πόρτα του ΔΝΤ αν οι αγορές εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά τα επιτόκια δανεισμού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετουσιώσει σε πρακτικά μέτρα, τη φραστική στήριξη.
Στέλνντας ένα μήνυμα προς όλους τους ξένους φορείς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα όρια του τι μπορεί να κάνει, διατηρώντας τα όρια της κοινωνικής συνοχής».
Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι πλέον δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,3%, αλλά η ύφεση θα είναι βαθύτερη.
Το πιό φοβερό είναι ότι μάλλον πρέπει να περιμένουμε και τρίτη δέσμη μέτρων, αλλά δεν ξέρουμε ποια οικονομία θα αφορά, αφού δεν θα υπάρχει πλέον ελληνική οικονομία! «Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για το 2010, ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2011 και το 2012» δήλωσε ο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Φινλανδός Όλι Ρεν ο οποίος έχει συνηθίσει να ζει η χώρα του υπό ξένη επικυριαρχία όπως συνέβαινε μέχρι το 1990 από την Σοβιετική Ένωση, οπότε του φαίνεται συνηθισμένο τα έθνη να ζούν σε καθεστώς «φιλανδοποίησης»!
Σε συνάντηση που είχε με διαπιστευμένους δημοσιογράφους χθες το απόγευμα, ο κ. Ρεν τόνισε ότι, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για φέτος. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση το 2011 και το 2012.
Σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αποτελεί μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία των δημοσιονομικών και οικονομικών εξελίξεων της Ελλάδας. Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστούν πλήρως και έγκαιρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Εντωμεταξύ, η Moody's Investors Services ζητά από την ελληνική κυβέρνηση «σχεδόν τέλεια» εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η αξιολόγηση Α2 της χώρας.
«Για να διατηρηθεί (!) η αξιολόγηση Α2 χρειάζεται να υπάρξει σχεδόν τέλεια εφαρμογή», δήλωσε αργά χθες στο Reuters η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου