ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΩΝ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΝΕΒΕΣ..

Σε απελπισία βρίσκονται οι παλιννοστούντες στην Ευξεινούπολη.

Δεν μπορούν να πληρώσουν τα ένσημα στο ΙΚΑ για τα αυθαίρετα.

Σπίτια σε οικοδομές που είναι ανολοκλήρωτες και μοιάζουν με γιαπί, χτισμένες με προσωπική εργασία των ενοίκων σε άναρχη διάταξη και δόμηση ανάμεσα σε αποθήκες βιομηχανιών, μάντρες αποσυρόμενων υλικών και σε κοντινή απόσταση από Κέντρο Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, στενοί δρόμοι με κατεστραμμένο οδόστρωμα που διακόπτονται από κτίρια και συνεχίζουν με καμπυλώσεις, ανυπαρξία δικτύων κοινής ωφέλειας αλλά και πάρκων για τα παιδιά, ελλιπής φωτισμός.

του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Αυτά είναι τα αρνητικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα του αυθαίρετου οικισμού της Ευξεινούπολης στην Ευκαρπία, μόλις επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θεωρητικά εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου στεγάζονται περίπου εξακόσιες οικογένειες παλιννοστούντων από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με πληθυσμό 2.700 άτομα.


Άνθρωποι που, όπως περιγράφουν, ακριβοπλήρωσαν ένα τμήμα χωραφιού κι έχτισαν το σπίτι τους, χωρίς κανείς να τους υποδείξει τι έπρεπε να κάνουν. Η πολιτεία, που στάθηκε αδιάφορη για την τύχη τους, τους οδηγούσε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να πληρώνουν ακριβά πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις. Ευτυχώς, η περιοχή ηλεκτροδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος, διαθέτει τηλεπικοινωνίες, ενώ η ΕΥΑΘ έχει δρομολογήσει μελέτη για ένταξη της περιοχής στο δίκτυό της.
Σήμερα, δεκαέξι χρόνια μετά την εγκατάστασή τους, κι ενώ δεκάδες κάτοικοι βρίσκονται στην ανεργία, το ΙΚΑ τούς ζητά να καταβάλουν τα ένσημα που αντιστοιχούν στα υπολογιζόμενα ημερομίσθια για την κατασκευή του σπιτιού τους, ώστε να μπορέσουν να νομιμοποιήσουν το κτίριο.

Τα ποσό που αναλογεί στην κάθε οικογένεια κυμαίνεται, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού, από 2.500 μέχρι 20.000 ευρώ.

“Έχω έξι παιδιά, είμαι άνεργος και η γυναίκα μου που δουλεύει παίρνει 700 ευρώ το μήνα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε οκτώ άτομα και έρχεται τώρα το ΙΚΑ και μου ζητά πάνω από 20.000 ευρώ για ένσημα. Πώς θα τα πληρώσω;”, λέει ο κ. Γεώργιος Καραγιαννίδης, ένας εκ των ανέργων της περιοχής. “Πήρα οικόπεδο 200 τετρ. μ. και έδωσα 1,5 εκατ. δραχμές (περίπου 4.300 ευρώ). Τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά μας, μας λένε αυθαίρετους”, περιγράφει με παράπονο ο κ. Σάντρο Ηλία Αβραμίδης, πολιτικός μηχανικός, που είναι άνεργος έναν χρόνο.
Οι παλιννοστούντες της Ευξεινούπολης ζητούν ρύθμιση από το κράτος, ώστε να απαλλαγούν από τις οφειλές.

Τι απαντά το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ Ευόσμου, στο οποίο υπάγεται η Ευξεινούπολη, ο νόμος προέβλεπε μείωση των οφειλόμενων ημερομισθίων για τα αυθαίρετα των παλιννοστούντων κατά 30%, με την προϋπόθεση να έβγαζαν άδεια για την οικοδομή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008. Η προθεσμία παρήλθε, χωρίς να εκδοθούν άδειες, κι έτσι από τον Σεπτέμβριο του 2009 άρχισαν να αποστέλλονται χρεωστικά για το 100% των οφειλών. Στη περίπτωση της Ευξεινούπολης, ωστόσο, δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες, αφού η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Ακόμη και να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, οι παλιννοστούντες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και πάλι το νόμο, διότι μεγάλος αριθμός οικοδομών έχουν χτιστεί κατά παράβαση του συντελεστή δόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: