ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ για την Κατσέλη και τα φάρμακα

Από Factorx 

«Βέτο» έβαλαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη ρύθμιση της υπουργού Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, η οποία, υπό την απειλή καταψήφισης, υποχρεώθηκε να την αποσύρει από το νομοσχέδιο για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, αν και η ίδια δηλώνει πως θα την επανακαταθέσει.
Με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου, μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, εναντιώθηκε στην ενέργεια της κ. Κατσέλη να φέρει προς ψήφιση την επίμαχη ρύθμιση με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Οι αντιδράσεις δεν κάμφθηκαν, ούτε όταν εκείνη προσπάθησε να εξηγήσει ότι το παλιό σύστημα (υπολογισμός της τιμής με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των 27 χωρών της ΕΕ) δεν εφαρμόζεται, καθώς υπάρχουν τιμές μόνο από 11 χώρες και ότι κάθε μέρα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πρόσθετη δαπάνη 2,7 εκατ. ευρώ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επέμεινε να αποσυρθεί η ρύθμιση που προβλέπει ο υπολογισμός της τιμής να γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσει, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα πράξουν το ίδιο.
Πυρά
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο Χρ. Αηδόνης, ο οποίος υποστήριξε ότι «γίνεται πλιάτσικο στην πλάτη του λαού», ενώ ενστάσεις εξέφρασε και ο Β. Παπαχρήστος.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος στο πρόσωπο της κ. Κατσέλη είναι ότι την απόσυρση της τροπολογίας την ανακοίνωσε σχεδόν εξερχόμενη της αίθουσας, ισχυριζόμενη πως «δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους».
Είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου και της κ. Κατσέλη. Ενδεικτική είναι η φράση της κ. Παπανδρέου: «Συνεννοηθείτε μεταξύ σας οι υπουργοί για να ξέρουμε τι θα κάνουμε κι εμείς οι βουλευτές».
Μετά την απόσυρση της τροπολογίας, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής επέπληξε τον εισηγητή του κόμματος Στ. Κουτμερίδη, επειδή δεν είχαν ενημερωθεί οι βουλευτές για το περιεχόμενο της ρύθμισης, λέγοντας ότι «με 160 βουλευτές δεν μπορεί να έχουμε τέτοια εικόνα».
Την ίδια ώρα, η κ. Κατσέλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απέδωσε τις αντιδράσεις των βουλευτών σε «άγνοια», καθώς η ίδια είχε ενημερώσει μόνο το ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου.
Αφησε, μάλιστα, αιχμές κατά της κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «δεν μπορεί οι βουλευτές να αντικαθιστούν τους υπουργούς».
Στους υπαινιγμούς ότι η ρύθμιση είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων σχολίασε ότι «αν θέλουν να τα βάλουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ας επιβάλλουν επιπλέον φορολογία», δείχνοντας το υπουργείο Οικονομικών.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10520975#

Δεν υπάρχουν σχόλια: