ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ανοιχτά και τις 52 Κυριακές!ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΔΟΥΛΟ ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

Και τις 52 Κυριακές του έτους θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.), σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Τα υπόλοιπα καταστήματα, ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές τον χρόνο.

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Οπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος, καθώς με υπουργική απόφαση θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τις δύο τελευταίες Κυριακές, 23 και 30 Δεκεμβρίου, με τη μόνιμη ρύθμιση να έρχεται στη Βουλή αργότερα.

Με το ισχύον καθεστώς για τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές καθώς και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα και στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς είναι οι εξής:

- Δίνεται η δυνατότητα να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου τα εμπορικά καταστήματα με εμβαδόν μικρότερο των 250 τ.μ., αρκεί να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shop in a shop». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αποκλείονται από την κυριακάτικη λειτουργία και τα εμπορικά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το τι θα ισχύσει για τις αλυσίδες franchise.

Επιτρέπεται συνολικά επτά Κυριακές τον χρόνο να είναι ανοιχτά όλα τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι δύο Κυριακές είναι πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από το Πάσχα και οι τέσσερις στις αντίστοιχες εκπτωτικές περιόδους. Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

- Καθιερώνονται δύο επίσημες περίοδοι εκπτώσεων, με τις χειμερινές να ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και να διαρκούν ως το τέλος του Φεβρουαρίου και τις θερινές να ξεκινούν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου ως το τέλος του Αυγούστου. Θεσπίζονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου.

- Γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για τη διακίνηση επικίνδυνων για την υγεία τροφίμων.

- Αυστηροποιούνται και αντικειμενοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις και τα διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις αγορανομικής νομοθεσίας.

- Καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις του αγορανομικού κώδικα.                                                     ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: