ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Κοροιδία με τις αποδείξεις...

Παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας κλίμακας προκύπτουν λιγότεροι φόροι για όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ, πολλοί κινδυνεύουν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα εισοδήματά τους σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Αυτό θα συμβεί αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Οσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος.


Εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους φορολογούμενους που διαθέτουν μεγάλο μέρος του μισθού τους για την εξόφληση δανείων, πιστωτικών καρτών, σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητά τηλέφωνα ή διαμένουν σε χωριά όπου είναι περιορισμένη η κατανάλωση να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με αποδείξεις για να κερδίσουν ολόκληρο το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.


Οι φορολογούμενοι αυτοί θα έχουν............. μικρότερο αφορολόγητο και θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 10% επί του ποσού που δεν καλύπτει το αφορολόγητο. Ετσι το μέτρο των αποδείξεων που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να εξουδετερώσει τις φοροελαφρύνσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ για να καλύψει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει ολόκληρο το ποσό των αποδείξεων θα πληρώσει φόρο 2.940 ευρώ και με τη νέα φορολογική κλίμακα θα έχει όφελος 310 ευρώ.

Αν όμως συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις, π.χ. 6.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται φόρος 10% στο ποσό που δεν καλύπτει το αφορολόγητο (1.500 Χ 10% = 150) και ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στις 3.090 ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα 160 ευρώ η φοροελάφρυνση που προκύπτει με τη νέα κλίμακα.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ, αν και ελαφρύνονται φορολογικά με τη νέα κλίμακα, κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο μέχρι και 880 ευρώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις.

Από την άλλη πλευρά, οι έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικού ύψους 12.000 ευρώ, ενώ εάν δεν μαζέψουν αποδείξεις και μειωθεί το αφορολόγητο, ο πρόσθετος φόρος που θα πληρώσουν δεν θα είναι και πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τον συνολικό φόρο που ούτως ή άλλως θα κληθούν να πληρώσουν.

Οι κερδισμένοι
Κερδισμένοι των νέων φορολογικών ρυθμίσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, οι οποίοι είδαν το αφορολόγητό τους από τις 10.500 ευρώ να αυξάνεται στις 12.000 ευρώ.

Το τοπίο σχετικά με τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει και θα ολοκληρωθεί πλήρως με τη διαβούλευση. Οι πρώτες διαπιστώσεις από το φορολογικό νομοσχέδιο οδηγούν σε ελάφρυνση όλων των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι όλοι θα καλύπτουν το αφορολόγητο με αποδείξεις. Από την άλλη πλευρά, επιβαρύνσεις με ή χωρίς αποδείξεις προκύπτουν για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα από 40.001 ευρώ και άνω.

Εκτός από το μέτρο των αποδείξεων, τους καθοριστικούς παράγοντες που θα κρίνουν το τελικό ύψος των φοροελαφρύνσεων ή φοροεπιβαρύνσεων αποτελούν το «μαχαίρι» το οποίο σχεδιάζεται στις φοροαπαλλαγές και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Ποιες αποδείξεις χρειάζονται
Εκπτωση φόρου και αφορολόγητο

Οι αποδείξεις για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα

*
Ιατρικά έξοδα.
*
Δικηγορικά έξοδα.
*
Τόκοι στεγαστικών δανείων.
*
Ενοίκια κύριας κατοικίας.
*
Ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
*
Ασφάλιστρα ζωής.
*
Δίδακτρα φροντιστηρίων.
*
Εγκατάσταση συσκευών φυσικού αερίου.

Οι αποδείξεις για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

*
Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, κρεοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία.
*
Βενζινάδικα. (Μέχρι να εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές αρκεί και τιμολόγιο).
*
Ενδυση, υπόδηση.
*
Επιπλα, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά.
*
Εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, φαγητό σε πακέτο, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα, ουζερί, μεζεδοπωλεία, φαστ φουντ.
*
Καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα.
*
Συνεργεία αυτοκινήτων.
*
Καθαριστήρια, βιβλιοπωλεία.
*
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, ξενώνες.
*
Δεξιώσεις.
*
Μεσιτικά γραφεία.
*
Ωδεία, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια.
*
Κομμωτήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.
*
Παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.λπ.
*
Κοινόχρηστα (εξετάζεται).

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: