ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Για άγαλμα του Λυσίππου ερίζουν Ιταλία και ΗΠΑ...!


Η Ελλάς που είναι...;Την επιστροφή στην Ιταλία ενός χάλκινου αγάλματος ανεκτίμητης αξίας, το οποίο αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα γλύπτη Λύσιππο, διέταξε σήμερα δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Πρόκειται για το «Άγαλμα της Νικηφόρας Νεότητας», που τα τελευταία χρόνια εκτίθεται στο μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Λέγεται ότι το συγκεκριμένο άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1964 από έναν ψαρά στην πόλη Φάνο της Κεντροανατολικής Ιταλίας, και πωλήθηκε αμέσως χωρίς την έγκριση του κράτους. Επανεμφανίστηκε στην αγορά της τέχνης το 1974 και κατέληξε στο Μουσείο Γκετί έναντι 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Λορένα Μουσόνι, δικαστής του δικαστηρίου του Πέζαρο, δήλωσε ότι το έργο του Λύσιππου από τη Σικυώνα, ο οποίος υπήρξε ο προσωπικός γλύπτης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελεί «αναφαίρετη ιδιοκτησία του ιταλικού κράτους» και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί.
Τον Αύγουστο του 2007, μετά από χρόνια διαφωνιών, το Γκετί και η Ιταλία είχαν αναγγείλει μια συμφωνία για την επιστροφή 42 αρχαιοτήτων στις συλλογές του Μουσείου της Ρώμης.
Από zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: