ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

"Τούτη η δίψα δε σβήνει, τούτη η μάχη δε παύει ".


Σε μία εποχή που πολλές αστικές οργανώσεις στο Diyarbakır ένωσαν το κοινό ώστε να συμμετάσχουν στο δύο λεπτών συσκότιση ‘’ σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας στη βία, το παράνομο κόμμα των Εργατών του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) και οι παραφυάδες τους προετοιμάζουν βίαιες κινητοποιήσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, επέτειος σύλληψης του ηγέτη του ΠΚΚ Abdullah Öcalan, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί İmralı στη θάλασσα του Μαρμαρά

Περισσότερες από 90 αστικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών ενώσεων, βουλευτές, ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οργανώσεις γυναικών, θα προωθήσουν τα ‘’δυο λεπτά συσκότισης’’ σε μια διαμαρτυρία που ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο.

Η εκστρατεία θα πιέσει το κοινό να σβήνει τα φώτα κάθε βράδυ στις 8 για δύο λεπτά. Οι κοινωνικές οργανώσεις υπογραμμίζουν στην κοινή τους δήλωση ότι η βία και η ένοπλη προσπάθεια δεν πρέπει να θεωρηθούν κατάλληλες μέθοδοι για τα απαιτούμενα δικαιώματα

Η δήλωση περιελάμβανε επίσης και διαμαρτυρία για την σύλληψη πολλών Κούρδων πολιτικών ανάμεσα στους οποίους ήταν και δήμαρχοι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που στόχευε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς στις αστικές επεκτάσεις του ΠΚΚ.

Η Νοτιοανατολική ένωση βιομηχάνων της Ανατολίας και των επιχειρηματιών (GÜNSİAD) με πρόεδρο τον Şah İsmail Bedirhanoğlu ανακοίνωσε στην σημερινή Zaman ότι η διαμαρτυρία δεν στοχεύει απλά στην βία και στην σύλληψη των πολιτικών αλλά και περιλαμβάνει μόνο την απαίτηση για ένα νέο σύνταγμα αλλά και μια διαμαρτυρία ενάντια στις δήθεν αιφνιδιαστικές απόπειρες .

‘Το πρώτο στάδιο της διαμαρτυρίας μας θα συνεχιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Διαλέξαμε αυτή τη μέρα σκόπιμα καθώς είναι η επέτειος του μεταμοντέρνου χτυπήματος του 1997 ‘’’είπε.

Πρόσθεσε ότι κάθε άνοιξη ξεκινώντας από τις 15 Φεβρουαρίου , την επέτειο σύλληψης του Öcalan, οι δρόμοι γεμίζουν. Αυτή η κίνηση φτάνει στην αιχμή της στις 21 Μαρτίου , στο Nevruz, που θεωρείται η Πρωτοχρονιά και είναι γιορτή για τους Κούρδους .

“Δεν θέλουμε ένταση αυτή την άνοιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τίποτα για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια, αλλά θέλουμε δημοκρατικές και ειρηνικές διαμαρτυρίες στις οποίες η ζωή και η περιουσία δεν απειλούνται,” είπε ο Bedirhanoğlu.

Αλλά το ΠΚΚ , από την άλλη μεριά, επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να αυξήσει τα γεγονότα βίας ξεκινώντας από τις 15 Φεβρουαρίου . Η νεολαία του ΠΚΚ έχει ήδη διοργανώσεις μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις.

“Αυτή την χρονιά , όπως και στις προηγούμενες , το ΠΚΚ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους δρόμους όπως πάντα. Αυτή τη χρονιά όμως υπάρχουν και απειλές ότι η βία θα χτυπήσει και τις μεγάλες πόλεις στα δυτικά ης χώρας , αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε είπε ο ” Sedat Laçiner, στη Zaman πρόεδρος της Οργάνωσης Έρευνας Διεθνούς Στρατηγικής (USAK) .

Eίπε επίσης ότι το BDP ώθησε τον κόσμο να εμπλακεί σε ενέργειες κοινωνικών αναταραχών- ειδικότερα παραβιάζοντας τα όρια της χρησιμοποίησης της Κουρδικής γλώσσας σαν μέσω εκπαίδευσης.

Η Emre Uslu, μια αρθρογράφος της Σημερινής Zaman,σημείωσε ότι ο Öcalan παρήγγειλε στο BDP να μην γίνετε συνήγορος του ΠΚΚ , όπως ήταν πάντα απαιτητό από την ΕΕ , αλλά το ΠΚΚ σχεδιάζει την δική του ημερήσια διάταξη μέσω μιας πιο βίαιης καμπάνιας περί τρομοκρατίας

“Σε μια συνέντευξη με τον Cemil Bayık [ένας προεξέχων διοικητής του ΠΚΚ] αποκάλυψε τη στρατηγική του ΠΚΚ για το 2010 να απομακρύνει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ από την Κουρδική περιοχή. Σύμφωνα με το Bayık, το Τουρκικό κράτος πιστεύει ότι το AKP είναι η τελευταία λύση για να καθιερώσει τις σχέσης του με τις Κουρδικές κοινότητες. Εάν το ΠΚΚ απομακρύνει το ΑΚΡ από την περιοχή ο, Bayık πιστεύει, το Τουρκικό κράτος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με το ΠΚΚ και να διαπραγματευτεί την ειρήνη,” έγραψε ο Uslu στο φύλλο της Δευτέρα για την Σημερινή Zaman.

Σύμφωνα με αυτόν , το ΠΚΚ αυτή τη φορά θα χρησιμοποίηση πληρεξούσιους γι να τρομοκρατήσει την κοινωνία. Ανάμεσα στους πληρεξούσιους είναι τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που απειλούν να χτυπήσουν το κόμμα ΑΚΡ το Κόμμα των Δημοκρατικών (CHP) και τα γραφεία του κόμματος για την Εθνικιστική Κίνηση (MHP) στα νοτιοανατολικά

“Το ΠΚΚ υπολογίζει ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι το ΠΚΚ μπορεί να είναι μια λογική οργάνωση που διαπραγματεύεται με αυτούς. Εάν όχι η κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να απασχολήσει τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις όπως το ΤΑΚ ‘’’.είπε ο Uslu

today zaman
Μετάφραση:Κα Χριστίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: