ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Η ΝΕΑ ...ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ... 

Περίπου 700 έργα θα ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη στο μουσείο του Παρισιού για μια μεγάλη έκθεση με θέμα τον θρυλικό στρατηλάτη και την αρχαία Μακεδονία.

Το Λούβρο υποδέχεται τον Μέγα Αλέξανδρο! Σε μια μεγάλη έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2011, η αρχαία Μακεδονία και το διάσημο τέκνο της θα βρεθούν στο επίκεντρο του γαλλικού- και όχι μόνο- ενδιαφέροντος.

Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένης της ακτινοβολίας του προσώπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του μύθου που τον συνοδεύει αλλά και λόγω του τεράστιου αριθμού αρχαίων έργων- 668 για την ακρίβεια- που πρόκειται να ταξιδέψουν από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι για αυτή την έκθεση; «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» είναι ο τίτλος της και για τη διοργάνωσή της συνεργάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση θα γίνει στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, έκτασης 1.200 τ.μ. Ενα άκρως ενδιαφέρον στοιχείο εξάλλου, για το ελληνικό κοινό αυτή τη φορά, είναι η ανταπόδοση του Λούβρου με έκθεση έργων τα οποία θα παρουσιασθούν σε πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης το 2012, στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.


Γλυπτά, κεραμική, κοσμήματα, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, γυάλινα αγγεία, νομίσματα και επιγραφές θα περιλαμβάνει η έκθεση, η οποία, σημειωτέον, προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η ανάπτυξη του θέματος θα γίνει με εννέα ενότητες που ακολουθούν χρονολογική σειρά. Παρ΄ ότι λοιπόν προτάσσεται η ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας με αναφορές στους μεγάλους αρχαιολόγους οι οποίοι έφεραν στο φως τις Αιγές, την Πέλλα και το Δίον, στη συνέχεια η ιστορία πιάνεται από την αρχή: από τη Μακεδονία της εποχής του Χαλκού ως την αρχαϊκή εποχή, όταν και διαμορφώνεται το μακεδονικό βασίλειο. Από την εξάπλωσή του στον ελλαδικό χώρο ως την κατάκτηση της Ανατολής από τον Αλέξανδρο και ως την ελληνιστική εποχή με τα βασίλεια των διαδόχων του. Ιδιαίτερες ενότητες αναφέρονται στον καθημερινό βίο των Μακεδόνων, στις τέχνες, στη θρησκεία, στις τελετουργίες και στις ταφικές πρακτικές. Η ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μακεδονία αποτελεί εξάλλου χωριστή ενότητα, ενώ η έκθεση ολοκληρώνεται με τον μύθο του Αλέξανδρου. Ακόμη το τμήμα τεκμηρίωσης του Λούβρου ετοιμάζει μια ταινία ωριαίας διάρκειας σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας αλλά και με αντικείμενα που είναι χαρακτηρισμένα ως αμετακίνητα - ως εκ τούτου δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Παρίσι. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο του 2012.

ΤΟ ΒΗΜΑ                                                                                                                                              ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: