ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πολλές ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης είναι φανταστικές, δηλώνει αρχαιολόγος


Ο καθηγητής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Israel Finkelstein ερευνά τη Βίβλο ως ένα ιστορικό αρχείο. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο ‘New ScientistΆ ο Finkelstein αναφέρεται στα αντισυμβατικά ευρήματά του. Τη συνέντευξη την έδωσε στον David Cohen και δημοσιεύτηκε στις αρχές του Ιουνίου (2008) στο περιοδικό New Scientist με τον τίτλο ‘Αλήθεια και φαντασία από τη Βίβλο.

Για περίπου 10 χρόνια ο Finkelstein έχει ηγηθεί μιας ομάδας ερευνητών που ασχολούνται με τη βιβλική αρχαιολογία. Ο σκοπός τους ήταν να προσδιορίσουν εάν η Βίβλος είναι πραγματικά ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Στην έρευνά τους ο Finkelstein και η ομάδα του μελέτησαν βιβλικά κείμενα και τα συνέκριναν με...
αρχαιολογικά στοιχεία που πήραν από τη Megiddo, στο βόρειο Ισραήλ.
Η Megiddo, γνωστή και ως Tel Megiddo (στα εβραϊκά) και ως Tell al-Mutesellim (στα αραβικά) ήταν μια τοποθεσία που είναι γνωστή στη Βίβλο ως Αρμαγεδδών. Σήμερα έχουν παραμείνει μόνο τα ερείπια από μια αρχαία πόλη.

Η Megiddo έχει ανασκαφτεί από αρχαιολόγους εδώ και 100 χρόνια, δηλαδή από το 1903, εξαιτίας της ιστορικής, γεωγραφικής και θεολογικής της σημαντικότητας. Στη Megiddo βρέθηκαν 26 στρώσεις από ερείπια αρχαίων πόλεων. Σήμερα, στο σύγχρονο Ισραήλ, η αρχαία τοποθεσία βρίσκεται σε έναν λόφο κοντά στο Κιμπούτς της Megiddo, που βρίσκεται στην αρχή ενός περάσματος που περνάει μέσα από το Carmel Ridge και δεσπόζει στην κοιλάδα του Jezreel.

Η ομάδα του Finkelstein βρήκε ότι "... η παραδοσιακή χρονολόγηση πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων που σχετίζονται με βιβλικά γεγονότα παρουσιάζει αναντιστοιχία που ξεπερνά τους ενάμιση αιώνες." Τα συμπεράσματά τους είναι αντισυμβατικά: πολλές περίφημες βιβλικές ιστορίες είναι κατά πάσα πιθανότητα φανταστικές. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Cohen στη συνέντευξη με τον Finkelstein, "η έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο δε συνέβη ποτέ" και "ο Τζόσουα δεν επιτέθηκε ποτέ στην Ιεριχώ, ούτε και έριξε τα τείχη της." Ο Finkelstein δηλώνει, "δεν υπάρχουν καν στοιχεία ότι η Ιεριχώς είχε τείχη εκείνη την εποχή."

Στη συνέχεια ο Finkelstein αποκαλύπτει ότι "ο Δαβίδ και ο Σολομώντας δεν ήταν μεγάλοι βασιλιάδες που διοικούσαν την αρχαία γη της Χαναάν στον 10 π.Χ. αιώνα από ένα παλάτι στην Ιερουσαλήμ, όπως παρουσιάζεται στη Βίβλο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων ήταν μικροί αρχηγοί κάποιων βραχύβιων φυλών της περιοχής. Η μνήμη τους διογκώθηκε με το πέρασμα των χρόνων και μυθοποιήθηκαν τον 7ο π.Χ. αιώνα για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές και στρατιωτικές σκοπιμότητες."

Προφανώς, τα συμπεράσματα αυτά του Finkelstein δεν στερούνται αμφισβήτησης σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα δε στη θρησκευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Ισραηλινών αρχαιοτήτων Sam Wolf, "ο Finkelstein έχει γράψει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στο πεδίο αυτό εδώ και 15 χρόνια. Έχει προσφέρει μεγάλο έργο με το να αμφισβητεί τις παραδοσιακές πίστεις. Αλλά δεν μπορώ να ονομάσω περισσότερους από μια χούφτα αρχαιολόγους που δέχονται τη θεωρία του. Έχει προκαλέσει περισσότερες αναταραχές στα μέσα ενημέρωσης απ΄ ότι στους ακαδημαϊκούς κύκλους." pathfinder.gr ΠΗΓΗ:allday-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: