ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Νέο ρεκόρ του spread στις 1.021 μονάδες

Τ'ΑΚΟΥΣ Γ.Α.Π.;


Νέο αρνητικό ρεκόρ έκανε σήμερα το spread των ομολόγων, καθώς εκτινάχθηκε πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.

Αργότερα, σημείωσε πτώση, μετά τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Η αναδιάρθρωση χρέους σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή και δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες στην Αθήνα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ (εκπρόσωπος του Όλι Ρεν) σε συνέντευξη Τύπου.

Έτσι, στις 13:28 (ώρα Ελλάδος), το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διαμορφωνόταν στις 856 μονάδες βάσης.
Την ίδια στιγμή, η επιθετική υποβάθμιση από την S&P της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ανεβάζει το κόστος δανεισμού σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πιέζοντας την Ευρωζώνη για διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης.
Και αυτό, ενώ χθες το spread  του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο σκαρφάλωσε μέχρι τις 712 μονάδες βάσης, πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 680 μονάδων που σημειώθηκε την Δευτέρα.
Σήμερα,  σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, ανήλθε μέχρι τις 1.021 μονάδες βάσης, ενώ άνοιξε στις 665. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, το spread ήταν στις 140 μονάδες.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι  λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, οι παραπάνω τιμές δεν είναι καν ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί, καθώς ουσιαστικά η ΗΔΑΤ δεν λειτουργεί (τεράστια διαφορά τιμών αγοράς-πώλησης, ανυπαρξία ζήτησης, τιμές για ελάχιστους τίτλους κ.ά.).
Λόγω αυτών των συνθηκών, τα spreads στα ομόλογα παρουσιάζουν απότομες και βιαίες διακυμάνσεις.                                                                                                                     Υ.Γ.:ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ; ΣΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: