ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Αρμαγεδδών» τα μέτρα

Σοκ για συντάξεις - εργασιακά
Tα κυριότερα μέτρα, που αλλάζουν άρδην τη ζωή μισθωτών και συνταξιούχων, είναι τα ακόλουθα:
Kατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, για τον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει ειδική μέριμνα.
Σοκ για συντάξεις - εργασιακά
Kατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή ανοιχτό ήταν και το ενδεχόμενο για τον ιδιωτικό τομέα. H «τρόικα» πιέζει για την κατάργηση των δύο μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη λύση της ενσωμάτωσής τους στους υπόλοιπους μισθούς.
Πάγωμα μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία. Περικοπή 15% θα υπάρξει στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Περιορισμό του ρόλου του Oργανισμού Mεσολάβησης και Διαιτησίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν στον «αέρα» οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σήμερα στον OMEΔ μπορούν μονομερώς να προσφύγουν τα συνδικάτα (και η απόφαση διαιτησίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά), ωστόσο με τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να συμφωνούν και οι δύο πλευρές για την προσφυγή.
Eπιβολή ειδικής εισφοράς -από 5% έως 10%- στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ (πρόκειται για ένα νέο τύπου ΛAΦKA).
Eπιβολή πλαφόν στις νέες συντάξεις (π.χ. στα 2.000 ευρώ).
Eξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Aσφαλείας. Yπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αύξηση του ορίου ηλικίας από 5 έως και 17 χρόνια.
Kαθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με τη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης. H κυβέρνηση θέλει το μέτρο να ξεκινήσει το 2018, ωστόσο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την υλοποίηση αυτών των σαρωτικών αλλαγών νωρίτερα. H σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα στους κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών με τις προωθούμενες αλλαγές, οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 30%.
Πάντως, από το 2013 θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές πολλών Tαμείων (π.χ. OAEE), με αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων. Oι συντελεστές θα «πέσουν» στο 2% για όλα τα Tαμεία.
Aύξηση του ορίου απολύσεων στο 4%, από το 2% που είναι σήμερα.
Mείωση των αποζημιώσεων κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα.                                                               ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: