ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Αντάρτικο κατά του ΔΝΤ και την ΕΕ κήρυξε η Ουγγαρία

Από Factorx

Αντάρτικο κήρυξε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. «Δεν είμαστε υπάλληλοι ούτε του ΔΝΤ ούτε της Ε.Ε.» δήλωσε χθες, έχοντας ενδεχομένως το μυαλό του στη συντριβή της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών στις κάλπες.

O θρίαμβος της Κεντροδεξιάς στην Ουγγαρία επιβεβαιώθηκε στον προχθεσινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η Ενωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) της οποίας ηγείται ο 47χρονος Ορμπάν, κατέκτησε τις 263 από τις 386 έδρες της Βουλής, πέντε περισσότερες από τις 258 που χρειαζόταν για να ελέγχει τα δύο τρία του νομοθετικού σώματος. Η επίτευξη αυτού του στόχου επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ορμπάν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις χωρίς το βαρίδι της υποστήριξης του Γιόμπικ, της ρατσιστικής Ακροδεξιάς που με ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 17% κατέκτησε 47 έδρες.
Η συμφωνία για το δάνειο
Στο ενθουσιώδες πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βουδαπέστης το βράδυ των εκλογών, ο Ορμπάν έκανε λόγο για «επανάσταση». Χθες έδωσε ένα δείγμα του τι ακριβώς εννοούσε. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ξιφούλκησε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις υπηρεσίες των οποίων είχε καταφύγει το 2008 η σχεδόν χρεοκοπημένη Ουγγαρία για τη σύναψη δανείου ύψους 20 δισ. ευρώ. Η συμφωνία για το δάνειο συνήφθη από τον Σοσιαλιστή Γκόρντον Μπαϊνάι και συνοδεύθηκε από ένα αυστηρότατο πρόγραμμα λιτότητας. Οπως αποδείχθηκε στις κάλπες, το κόστος ήταν τεράστιο για την κυβέρνηση και το κόμμα του: έπειτα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν σε ένα ταπεινωτικό 19% και 59 έδρες.
«Δεν θα δεχθούμε εντολές», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Ορμπάν. Ο ούγγρος ηγέτης πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία της κυβέρνησής του με τους δυο θεσμούς. «Κατά την άποψή μου, ούτε το ΔΝΤ ούτε οι οικονομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. είναι αφεντικά μας. Κι εμείς δεν είμαστε υπάλληλοί τους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Εάν χρειαστεί να προσφύγουμε σε βοήθεια πρέπει να διαπραγματευτούμε. Πρέπει να δεχθούμε ότι θα διαπραγματευτούμε με αυτούς που δίνουν τα χρήματα. Αλλά ο σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων δεν είναι να υπακούσουμε σε διαταγές».
(απο τα ΝΕΑ)                                                                                                                                     ΠΗΓΗ:www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: