ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ:89-77 "Σκούπισε" για τελικό

 
«Σκούπισε» για τελικό

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με sweep τη σειρά με το Μαρούσι κερδίζοντας εύκολα στο τρίτο ματς με 89-77. Οι «ερυθρόλευκοι» απέδωσαν θεαματικό και ουσιαστικό μπάσκετ και περιμένουν τον Παναθηναϊκό στον τελικό.
Στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στο Μαρούσι έπαιξε σε χαμηλό τέμπο χωρίς να πείσει, αλλά κέρδισε άνετα. Στον Άγιο Θωμά χρειάστηκε την κλάση του Κλέιζα στο φινάλε και ένα ποιοτικό δεκάλεπτο για να κάνει το 2-0. Για την τρίτη νίκη του ο Ολυμπιακός δεν χρειάστηκε να αγχωθεί και πολύ. «Καθάρισε» το παιχνίδι από νωρίς παίζοντας γρήγορα και θεαματικά και έδειξε ότι τα… νύχια του είναι αρκετά ακονισμένα για τους τελικούς. Οι αναμετρήσεις άλλωστε με τον Παναθηναϊκό ξεκινούν εκτός εξαιρετικού απροόπτου την Τετάρτη…

Γκάζι από νωρίς…
Οι ασθένειες για να μην βλάψουν περαιτέρω τον οργανισμό πρέπει να διαπιστώνονται, να βρίσκονται τα αντίδοτα και να ξεπερνιούνται. Το πρόβλημα με το κακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στα παιχνίδια είχε διαπιστωθεί, αλλά δεν είχε βρεθεί λύση. Ίσως να είναι η παρουσία του Πάτρικ Μπέβερλι μαζί με τον Σκούνι Πεν ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν μετά το 4-5 του Αμαρουσίου στο 3’ να τρέξουν χάρη στους δυο παραπάνω και την όρεξη των Κλέιζα, Τεόντοσιτς σερί 14-0 και να προηγηθούν στο 5’ με 18-5. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός πρόλαβε να βγάλει τρεις αιφνιδιασμούς και δυο ελεύθερα τρίποντα για τους Μπέβερλι και Τσίλντρες.

Συνέβαλαν όλοι
Έπειτα, όλα ήταν πολύ ευκολότερα για τους Πειραιώτες. Το Μαρούσι δεν κατάφερε να αντιδράσει με συνέπεια και το περισσότερο που κατάφερε ήταν να κατεβάσει τη διαφορά στο -7 (20-13, 7’). Ο Μπέβερλι στα πρώτα εννιά λεπτά είχε 4/4 σουτ (3/3 διπ., 1/1 τριπ.) δείχνοντας ότι μπορεί να σουτάρει καλά πέρα από το να πιέσει στην άμυνα.

Ο Μαυροκεφαλίδης επέστρεψε στις πολύ ουσιαστικές εμφανίσεις με τη μεγάλη παραγωγικότητα αναλογικά του χρόνου συμμετοχής του –σε 4’37’’ στο πρώτο ημίχρονο πέτυχε 8 πόντους όντας απόλυτα εύστοχος.

Ο Βούισιτς ήταν και πάλι θετικότατος τελειώνοντας πολλές φάσεις. Πέρα βέβαια, από την πολύ καλή εμφάνιση των παικτών δεύτερης γραμμής αξίζει μια ιδιαίτερη αναοφρά ο Τζος Τσίλντρες, ο οποίος στο πρώτο του παιχνίδι μετά τον τραυματισμό του στο Παρίσι ήταν ορεξάτος και με διάθεση να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο.

Σκορ και θέαμα
Η διαφορά ανέβαινε συνεχώς και με 9/9 αιφνιδιασμούς, 80% (20/25)στα δίποντα και 42% (3/7) στα τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έδειξε κυρίαρχος, έτοιμος για τις μεγάλες μάχες των τελικών.

Το ενδιαφέρον για τον αντικειμενικό σκοπό του αγώνα έληξε στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, όταν η αντεπίθεση του Αμαρουσίου σταμάτησε με το κατέβασμα της διαφοράς στο -16 (60-44, 23’).

Λίγα λάθη, πολλές χαμένες βολές
Επομένως, οι Τσίλντρες, Μπέβερλι και Σχορτσιανίτης που βρίσκονταν τότε στο παρκέ νοιάζονταν πια περισσότερο για το θέαμα. Βγήκαν αρκετές φάσεις που ξεσήκωσαν τον κόσμο. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν πολύ υψηλός, αλλά παρόλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» δεν παρασύρθηκαν κάνοντας αβίαστα λάθη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σχεδόν τριπλάσιες ασίστ σε σχέση με λάθη. Ωστόσο, μέσα σε όλα διατηρήθηκε το κακό ποσοστό στις βολές με κανέναν εκ των επτά  «ερυθρολεύκων» που εκτέλεσαν βολές να μην είναι απόλυτα εύστοχος.

Χαλάρωση στο φινάλε
Ο Ολυμπιακός χαλάρωσε μόνο στα τελευταία λεπτά του αγώνα, όταν το Μαρούσι βρήκε την ευκαιρία να μειώσει μέχρι το 87-77, ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα. Στο μυαλό τους άλλωστε περιτριγύριζε ο Παναθηναϊκός από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν «καθάρισαν» το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 29-17, 55-36, 76-56, 89-77
Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Πεν 7(1), Τσίλντρες 14(1), Βούισιτς 6, Παπανικολάου, Μπουρούσης 8, Μπέβερλι 15(1), Κλέιζα 12, Μευροκεφαλίδης 13, Τεόντοσιτς, Σλούκας, Σχορτσιανίτης 10.
Μαρούσι (Μπαρτζώκας): Κουμπούρας 6, Κις 9(3), Λούκας 16(1), Πελεκάνος 11(2), Μπατής 2, Χόμαν 6, Νάτζφεϊ 4(1), Μαυροειδής 14, Καλάθης 3(1), Αρισκμπάμπου 2, Κένταλ, Καϊαμκόγλου 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια: