ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

17 Μαϊου 2010: Τιμώντας τον ΝΙΚΟΦΟΡΟ αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου.




Στις 17.5.1914 έχουμε την ΝΙΚΗΦΟΡΑ έκβαση του ένοπλου Αυτονομιακού αγώνα των Βορειοηπειρωτών με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που αναγνώριζε πλήρη αυτονομία στη Β. Ήπειρο.

Στον ξεσηκωμό (17 Φεβρουαρίου 1914) πρωτοστάτησαν οι 3 μητροπολίτες της Ηπείρου, ο Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος, ο Κορυτσάς Γερμανός και ο Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων -η υπενθύμιση για να θυμίσουμε ότι η Εκκλησία ήταν πάντα όχι απλά συμπαραστάτης αλλά πρωτοστάτης στους αγώνες του ΕΘΝΟΥΣ μας.



Χθες, Κυριακή 16/5/2010, 96 χρόνια μετά, ο διάδοχος του μακαριστού μητροπολίτη Σεβαστιανού κ.Ανδρέας, οργάνωσε για μία ακόμη φορά τις εκδηλώσεις ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ στους αγωνιστές του Αυτονομιακού Αγώνα της Β.Ηπείρου.

Παραθέτουμε φωτογραφίες από την επιμνημόσυνη δέηση για όσους θυσιάστηκαν στον αγώνα αλλά για όσους βορειοηπειρώτες εκτελέστηκαν ή πέθαναν σε φυλακές και εξορίες στη διάρκεια του στιγνού κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα:


Κατάμεστος ο ναός στο Δελβινάκι.
Ελλαδίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, Βορειοηπειρώτες αλλά και Κύπριοι φοιτητές της ΠΕΟΦ έδωσαν μαζικά το παρόν:




Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του πρωτεργάτη του αγώνα μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου:



Η εκδήλωση έληξε με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, με συνθήματα όπως "Αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρό μας", "Η λύση είναι μία- Αυτονομία" αλλά και αγωνιστικά τραγούδια. Το αγωνιστικό τους παρόν έδωσαν τα παλικάρια της ΣΦΕΒΑ , δεκάδες μέλη του ΠΑΣΥΒΑ, φορείς, σύλλογοι, κάποιοι βουλευτές αλλά και εκατοντάδες βορειοηπειρώτες που σε πείσμα πολλών κομματικών ινστρουχτόρων έδωσαν την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική του δικαίωση.


ΠΗΓΗ:antiparakmi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: