ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ 200 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σύμφωνα με την ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση (άρθρο 54 ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ), η οποία θέλει τον αριθμό των βουλευτών τής κάθε εκλογική περιφέρειας να προκύπτει με βάση την τελευταία απογραφή, και εφόσον εξακολουθήσει να ισχύσει η ταύτιση των εκλογικών περιφερειών με τους σημερινούς νομούς η ενδεχόμενη μείωση του συνολικού αριθμού θα μειώσει οριζόντια την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια.
Ο οριζόντιος όμως περιορισμός των εδρών θα πλήξει κυρίως τις μικρότερες περιφέρειες καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα μετατραπούν σε μονοεδρικές όλες οι υφιστάμενες διεδρικές περιφέρειες με πρώτη από όλες την Καστοριά στην οποία εκλέγεται ο ίδιος ο κ. Πετσάλνικος που έσπευσε να μας παραμυθιάσει με το πόσο λίγο...κοστίζουν οι βουλευτές και άλλες ανοησίες.
Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο θα έχανε την έδρα του αλλά και εφόσον γινόταν μονοεδρικός ο νομός του βέβαιο είναι ότι θα περάσει στην ΝΔ.
Μονοεδρικές επίσης θα γίνουν περιφέρειες όπως η Φλώρινα, η Πρέβεζα, η Χίος, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Το ίδιο πολύ πιθανόν είναι να συμβεί, δηλαδή να μείνουν με ένα ή το πολύ δύο βουλευτές με τη συντριπτική πλειονότητα των τριεδρικών περιφερειών όπως η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Αρτα, η Λακωνία, η Ξάνθη, η Ροδόπη, η Δράμα, η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η Λέσβος, η Κέρκυρα και οι Κυκλάδες.
Από μία ως δύο έδρες θα χάσουν επίσης οι μεσαίου μεγέθους περιφέρειες όπως οι τετραεδρικές (Εβρου, Καβάλας, Χανίων, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Καρδίτσας, Κορινθίας, Βοιωτίας) που θα μετατρεπόταν αυτομάτως σε διεδρικές ή τριεδρικές, όπως και οι πενταεδρικές (Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Δωδεκανήσου), ενώ δύο με τρεις απώλειες θα μετρήσουν οι λίγο μεγαλύτερες περιφέρειες, όπως η Αχαΐα (έχει τώρα 9), το Ηράκλειο και η Αιτωλοακαρνανία και η Λάρισα (έχουν 8), οι Σέρρες (7), καθώς και η Εύβοια με την Ηλεία (εκλέγουν 6).
Σε απόλυτους αριθμούς μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες- οι οποίες θα φθάνουν ως το ένα τρίτο των βουλευτών που εκλέγουν τώρα- στις πολύ μεγάλες περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής (θα περικοπούν περί τις 28-30 έδρες από τις συνολικά 85 έδρες των πέντε περιφερειών Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιώς, καθώς και υπολοίπου Αττικής), αλλά και της Θεσσαλονίκης (θα καταργηθούν 7 ή 8 έδρες από τις συνολικά 23 που έχουν οι δύο περιφέρειες).
Αν προχωρούσαμε σε μια κατανομή των υποτιθέμενων 200 βουλευτών με τα εκλογικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου θα είχαμε:
Το ΠαΣοΚ με 43,92% θα περιοριζόταν σε 107 βουλευτές, "χάνοντας" 53 έδρες από τις 160 που διαθέτει.
Η ΝΔ με 33,48% θα είχε 61 έδρες δηλαδή 30 λιγότερες από τους 91 βουλευτές που εξέλεξε.
Το ΚΚΕ με 7,54% σε 14 έδρες από 21.
Ο ΛΑΟΣ στις με 5,63 σε 10 από 15.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,64 στις 8 από 13.
Υστερα απο τα παραπάνω τι λέτε κορόιδα είναι να χάσουν την...."κουτάλα";
Οχι 300 αλλά 3.000 θα ήθελαν να είναι αν μπορούσαν.......                                                                     ΠΗΓΗ:protesilaos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: