ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Eπέλαση της Εθνικιστικής Δεξιάς αναμένεται στην Ουγγαρία-Η δράση φέρνει αντίδραση.

Απο τον Γιώργο Δελαστίκ-ΕΘΝΟΣ
Ανήσυχος παρακολουθεί ο ευρωπαϊκός Τύπος την πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας που θα γίνουν μεθαύριο, με τον δεύτερο γύρο να λαμβάνει χώρα στις 25 Απριλίου. Περί του αποτελέσματος σε επίπεδο διακυβέρνησης δεν υπάρχει η παραμικρή αγωνία ή αβεβαιότητα. Θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι θα σαρωθεί κυριολεκτικά το μέχρι τώρα κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα σε βαθμό που ίσως απειληθεί και η... εξαφάνισή του (!), καθώς εκτιμάται ότι δεν θα πάρει ούτε καν το 20% των ψήφων. Εξίσου βέβαιη προεξοφλείται η θριαμβευτική επικράτηση του κόμματος της εθνικιστικής Δεξιάς των Συντηρητικών του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Βοηθούντος και του εκλογικού συστήματος και με δεδομένο ότι αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από το 50% (!) των ψήφων, ο Ορμπαν φιλοδοξεί να ελέγχει ίσως και τα δύο τρίτα των εδρών στη νέα ουγγρική Βουλή.

Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, εύλογη είναι φυσικά...
η απορία για ποιο πράγμα υπάρχει η ανησυχία περί της οποίας κάναμε λόγο στην αρχή του άρθρου.

Αφορά στην εκλογική επίδοση της φασίζουσας Ακροδεξιάς, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα εισέλθει πανηγυρικά για πρώτη φορά στο ουγγρικό Κοινοβούλιο. Ο λόγος περί του κόμματος «Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία», Γιόμπικ κατά την ουγγρική ονομασία του. Το κόμμα αυτό, το οποίο έχει συγκροτήσει και τάγματα εφόδου κατά το πρότυπο των ναζιστικών Ες - Ες με την ονομασία Ουγγρική Φρουρά και παραστρατιωτική οργάνωση, ήταν κοινοβουλευτικά ασήμαντο στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2006. Παρά την εκλογική του σύμπραξη με το κόμμα της Αλήθειας και της Ζωής του «πατριάρχη» της ουγγρικής Ακροδεξιάς Ιστβαν Τσούρκα, ο συνδυασμός τους καταποντίστηκε και πήρε μόλις 2,2% - πολύ κάτω δηλαδή από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Τα πράγματα άλλαξαν για το Γιόμπικ με την πολιτική άγριας λιτότητας που άρχισε να εφαρμόζει κατ’ απαίτηση της ΕΕ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι, η οποία βύθισε την Ουγγαρία στη φτώχεια και στην ταπείνωση. «Οι υπερήφανοι Μαγυάροι σιχαίνονται τον ρόλο τους ως ζητιάνων στην ευρωπαϊκή σκηνή» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», προσθέτοντας ότι αυτό έχει οδηγήσει τους Ούγγρους σε μια στάση όπου «η δυσφορία απέναντι στην ΕΕ έχει φτάσει σε ύψη ευρωπαϊκού ρεκόρ». Οντως, μόλις το 30% των Ούγγρων θεωρεί πλέον ότι ήταν θετικό γεγονός η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ!

Ακόμη χειρότερα, μόνο το 15% των Ούγγρων εμπιστεύεται τους βουλευτές και μόλις και μετά βίας οι μισοί Ούγγροι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ακόμη το πολυκομματικό σύστημα! Καθώς η ουγγρική κυβέρνηση έφερε τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να φαγωθεί εντελώς ο 13ος μισθός, να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 5%, να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης κατά τρία ολόκληρα χρόνια κλπ., το πολιτικό κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Ο πληθυσμός άρχισε να στρέφεται προς ακροδεξιές πολιτικές κατευθύνσεις. Το Γιόμπικ είχε τότε τη φαεινή ιδέα να συγκροτήσει, το 2007, την ένστολη παραστρατιωτική του οργάνωση, την Ουγγρική Φρουρά. Ανέδειξε σε κυρίαρχο θέμα την εγκληματικότητα των Τσιγγάνων και άρχισε να βάζει την Ουγγρική Φρουρά να κάνει παρελάσεις στρατιωτικού τύπου σε πόλεις και συνοικίες με μεγάλο ποσοστό τσιγγάνικου πληθυσμού, με στόχο την τρομοκράτηση των Τσιγγάνων και την ανάπτυξη ρατσιστικών αισθημάτων υπεροχής στους ταπεινωμένους από την οικονομική και πολιτική κρίση Ούγγρους.

Η τακτική αυτή απέδωσε τα μέγιστα. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, το ποσοστό του Γιόμπικ εκτινάχθηκε στο 14,8% και έτσι η ουγγρική φασίζουσα Ακροδεξιά έστειλε 3 ευρωβουλευτές της στο Στρασβούργο. Φυσικά, οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι σαν τις ευρωεκλογές της «πλάκας» και της υψηλής αποχής που πάντα ευνοούν τα μικρότερα κόμματα, αλλά είναι ελάχιστες οι ελπίδες ότι το Γιόμπικ θα αποτύχει να ξεπεράσει την Κυριακή το φράγμα του 5%. Ολες οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να συγκεντρώνει πολύ υψηλότερο ποσοστό και παρόλο που το 30% των ερωτώμενων Ούγγρων δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν, το πιθανότερο είναι πως από τη Δευτέρα όλη η Ευρώπη θα σχολιάζει την εντυπωσιακή είσοδο των φασιστών στην κοινοβουλευτική ζωή της Ουγγαρίας, ως αποτέλεσμα της άθλιας, αντιλαϊκής πολιτικής μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Σοσιαλιστές
«Μέρα και νύχτα λέγαμε ψέματα!»


Περιθωριοποίηση ενδέχεται να απειλήσει τους Ούγγρους σοσιαλιστές την Κυριακή, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής τους δείχνουν να συγκεντρώνουν κάτω από το 20% των ψήφων και τη Δεξιά να σημειώνει θρίαμβο με ποσοστό άνω του 50%. Πέρα από την προφανή τραγωδία τέτοιας διαφοράς ποσοστών, το ακόμη χειρότερο είναι πως αυτή η κατακλυσμιαία μεταστροφή των Ούγγρων ψηφοφόρων θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική που άσκησε αυτή την τετραετία η πανηγυρικά εκλεγείσα το 2006 σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φέρεντς Γκιούρτσανι. Οι Ούγγροι πίστεψαν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό, ο οποίος ομολόγησε ενώπιον των βουλευτών του ότι «μέρα - νύχτα λέγαμε ψέματα»!                                                                                                              πηγη:peripatris.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: