- Προσλαμβάνουν αλλοδαπούς, δήθεν σπουδαστές, στη Χαλκιδική.
- Με τον μανδύα της “μαθητείας” τούς πληρώνουν λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα για να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα.
Εμπόριο ανθρώπων χαρακτηρίζουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου την πρακτική ξενοδόχων της Χαλκιδικής να “εισάγουν” μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας στρατιές αλλοδαπών, οι οποίοι υποτίθεται ότι κάνουν μαθητεία. Η “Μ” έχει στη διάθεσή της έγγραφο, όπου φαίνεται ότι η επιθεώρηση εργασίας έχει εγκρίνει κατάσταση εργασίας προσωπικού ... μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με δεκάδες αλλοδαπούς, που δηλώνεται ότι κάνουν πρακτική άσκηση. Οι μεικτές αποδοχές τους είναι 336 ευρώ το μήνα, ενώ δεν αναφέρονται καν οι ώρες εργασίας.
Σύγχρονο δουλεμπόριο χαρακτηρίζουν επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου την πρακτική μεγάλων ξενοδόχων της Χαλκιδικής να “εισάγουν” μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας στρατιές αλλοδαπών, οι οποίοι υποτίθεται ότι κάνουν μαθητεία. Στην πραγματικότητα οι ξενοδόχοι υποκαθιστούν σχεδόν το σύνολο του προσωπικού τους με τους αλλοδαπούς δήθεν σπουδαστές, τους οποίους πληρώνουν λιγότερα από 1 ευρώ την ώρα, για να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα.
Στη θέση των επαγγελματιών του χώρου, τους οποίους πρέπει να αμείβουν βάσει συλλογικών συμβάσεων και να ασφαλίζουν, οι μεγαλοξενοδόχοι προσλαμβάνουν νεαρά παιδιά κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία τους κοστίζουν ελάχιστα. Το φαινόμενο ήταν έντονο πέρσι το καλοκαίρι, οπότε πελάτες πολυτελών ξενοδοχείων στη Χαλκιδική διαπίστωναν με έκπληξη ότι δεν μπορούσαν να παραγγείλουν έναν καφέ, γιατί οι υπάλληλοι στο μπαρ ή το εστιατόριο δεν μιλούσαν όχι ελληνικά αλλά ούτε αγγλικά! Φέτος δε, με την επίκληση της οικονομικής κρίσης, οι ξενοδόχοι αναμένεται να κάνουν μαζικές εισαγωγές φθηνού και “αναλώσιμου” εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.
Με ένα ευρώ την ώρα
Η “Μ” έχει στη διάθεσή της έγγραφο όπου φαίνεται ότι η επιθεώρηση εργασίας έχει εγκρίνει κατάσταση εργασίας προσωπικού μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας με δεκάδες αλλοδαπούς που δηλώνεται ότι κάνουν πρακτική άσκηση. Οι μικτές αποδοχές τους είναι 336 ευρώ το μήνα, ενώ δεν αναφέρονται καν οι ώρες εργασίας. Στην πραγματικότητα, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και στην πλειοψηφία των πολυτελών ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, οι λεγόμενοι “πρακτικάριοι” δεν κάνουν μαθητεία αλλά βγάζουν ολόκληρες βάρδιες, με υπερωρίες και με μόλις τέσσερα ρεπό το μήνα. Με άλλα λόγια δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, επί 26 μέρες το μήνα, και αμείβονται με κάτι παραπάνω από ένα ευρώ την ώρα.
Τα τελευταία χρόνια σε πολυτελή ξενοδοχεία της Χαλκιδικής το ποσοστό των αλλοδαπών που δηλώνεται ότι κάνουν πρακτική ξεπερνά το 50% ή και το 70% του συνόλου του προσωπικού, παρόλο που ο Ν. 3667/ 2008 όριζε ότι το ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6,5%. Η διάταξη αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε, γιατί δεν εκδόθηκαν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. “Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν να ρυθμιστεί αυτό το θέμα, αλλά κάποιοι άσκησαν παρέμβαση και δεν πέρασε το πλαφόν”, λένε με νόημα συνδικαλιστές του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΗΓΗ:peripatris.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου