ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Το όραμα του Δρούτσα είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης...!

  • Ο επικινδυνότερος των Ελλήνων, αυτός που ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε απαγορεύσει ρητά να πατήσει το πόδι του στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως "άκρως επικίνδυνο" για τα εθνικά συμφέροντα, συνομιλεί σήμερα και αύριο για το μέλλον του Αιγαίου και... όχι μόνο (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου)
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", ενόψει της επισκέψεώς του (σήμερα Τετάρτη και αύριο) στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει με την επίσκεψή του στην Τουρκία είναι πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε από κοινού» την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά «σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση, καλή πίστη και προπαντός εμπιστοσύνη».
Ανακοινώνει επίσης ότι στις συνομιλίες που θα έχει θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που «θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας». Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Επισημαίνει δε, εν προκειμένω, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη:
«Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας και προσθέτει:
«Αν επιτύχουμε, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το "μέρισμα ειρήνης", για το οποίο μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από δέκα χρόνια. Το "μέρισμα ειρήνης" που θα οδηγήσει και σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, προς όφελος και των δύο λαών μας. Οι χώρες μας ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συστήματα, εδώ και δεκαετίες. Χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό. Τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπει τελευταία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν. Και εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια αυτών των μηνυμάτων. Αλλά ήρθε η ώρα για πράξεις». Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «βλάπτουν σοβαρά» τις σχέσεις των χωρών μας και προσθέτει πως «είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υ.Γ.: Μήπως κύριε Δρούτσα και κύριε Παπανδρέου πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε πως εάν ένας γείτονας θέλει να πάρει μέρος του σπιτιού σου, δεν κάθεσαι να το συζητάς, αλλά του δίνεις με σαφή τρόπο να καταλάβει πως πρέπει να σταματήσει να φέρεται ανόητα, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα;

Διαβάστε περισσότερα: http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_2290.html#ixzz0kTZZsThm

Δεν υπάρχουν σχόλια: