Η Αθήνα χάνει στα λόγια, χάνει στα spreads, φαίνεται ότι χάνει και τις ακριβείς διαστάσεις της πραγματικότητας.
Αν μια δήλωση «ανώνυμου» Ελληνα αξιωματούχου σε ξένη ιστοσελίδα είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω και να εκτινάξει το επιτόκιο του ελληνικού δανεισμού στο 7%, είναι μάλλον προφανές ότι στα μάτια των ξένων η ελληνική οικονομία είναι τόσο εύθραυστη, ώστε να αγγίζει πλέον το κατώφλι της χρεοκοπίας, που έτσι και αλλιώς διεθνείς οίκοι την έχουν ήδη προεξοφλήσει...
της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Μια δήλωση «ανώνυμου αξιωματούχου» γκρέμισε τις ελπίδες της κυβέρνησης που μετά βεβαιότητος δήλωνε στις Βρυξέλλες ότι τώρα «θα βρούμε την ησυχία μας» και θα μπορούμε να δανειζόμαστε όπως και οι άλλοι.
Φυσικά δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.
ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ η κυβέρνηση Παπανδρέου αρέσκεται, με τη μορφή «ανώνυμου αξιωματούχου», να μιλά πολύ συχνά σε ξένα ΜΜΕ για να παρουσιάζει σκέψεις της που αργότερα αποτυπώνονται ως αποφάσεις στον ελληνικό Τύπο.
ΕΠΙΠΛΕΩΝ, παρά τη συμφωνία των Βρυξελλών, το υψηλό επιτόκιο δανεισμού (6%) στο οποίο υποχρεώθηκε πριν από λίγες ημέρες η χώρα, ενόχλησε και απογοήτευσε την κυβέρνηση. Ετσι, άρχισαν δημόσιες γκρίνιες για την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού των Βρυξελλών για τη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο πριν από το Πάσχα.
Σ' ΑΥΤΟ για πρώτη φορά επανήλθε στο προσκήνιο η πιθανότητα «καλύτερου» μηχανισμού σωτηρίας των ευρωπαϊκών κρατών, με βάση «την πρόταση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών». Πράγματι στις Βρυξέλλες, πριν από τη σύνοδο κορυφής,το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέληξε σε μια πρόταση για τη σύσταση «ταμείου Αλληλοβοήθειας» και για τα κράτη-μέλη του ευρώ αν το χρειαστούν. Περιττό να ειπωθεί ότι η πρόταση αυτή πήγε κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων, αφού λίγη ώρα αργότερα, Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίστηκαν με την κοινή πρόταση την οποία αμέσως έκανε δεκτή ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς καμιά διαβούλευση, συζήτηση και πολύ περισσότερο χωρίς καμιά αλλαγή.
ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΝ περιέργειας πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επαναφέρει σε συζήτηση στο πλαίσιο της ευρωζώνης μια απόφαση σωτηρίας της, που έκανε μαλλιά κουβάρια τη ζώνη του ευρώ.
Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ από αυτές τις πρόχειρες «δεύτερες σκέψεις» της κυβέρνησης είχε τα απολύτως αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι διεθνείς αγορές και κυρίως οι «κερδοσκόποι» (που κατά την κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχουν «λουφάξει») κατανόησαν την πραγματικότητα πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση.
Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ευρωπαϊκού μηχανισμού σωτηρίας για την Ελλάδα δεν ήταν καθόλου αρκετή για να περάσει την οικονομική στενωπό η χώρα και να απολαύσει την «εθνική νίκη της», όπως ατυχώς είχε σπεύσει στις Βρυξέλλες να διακηρύξει ο πρωθυπουργός.
ΤΟ «ΒΑΘΥ ΛΑΓΟΥΜΙ» της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Ισως δεν έχει αρχίσει ακόμα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου