ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ή ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ: ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ... ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

ΟΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

Νέο ιστορικό ρεκόρ έκαναν σήμερα τα spread φτάνοντας στις 412 μονάδες βάσης. 

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα των διαρροών που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευσή τους.Το «βαθύ λαρύγγι» που μίλησε (;) στο Μarket Νews Ιnternational και εκτόξευσε τα spreads στα ιστορικά μεγαλύτερα επίπεδα αναζητεί η κυβέρνηση, αλλά οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν αποδώσει.


Μία ημέρα μετά την εκτόξευση του spread στα 10ετή ομόλογα σε νέο αρνητικό ρεκόρ, η διαφορά απόδοσης με τους γερμανικούς τίτλους παραμένει σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος κρατικού δανεισμού.



Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν διαχειριστές κεφαλαίων, η έκδοση ομολόγου σε δολάρια, η πρώτη τα τελευταία δύο χρόνια, δεν σημαίνει απαραίτητα χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει απώλειες (τα μοναδικά στην ευρωζώνη) 4,6% από την αρχή του 2010.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα των διαρροών που είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των spread.

Από τη ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την κίνηση αυτή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βρει αμέσως ποιο στέλεχος της κυβέρνησης ευθύνεται για τη δήλωση.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να βρει και να κατονομάσει ποιό είναι αυτό το στέλεχος, αλλιώς θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για τη ζημιά, που υφίσταται η ελληνική οικονομία» πρόσθεσε.

Ο ίδιος επανήλθε και στο θέμα της φορολόγησης των τιμολογίων με 8%. Είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε χθες να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και πρόσθεσε ότι «είτε το ποσοστό είναι 8%, είτε μειωθεί στο 5%, όπως φημολογείται, θα προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία στην αγορά».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η άνοδος των spread είναι ένα ακόμη στοιχείο που αποκαλύπτει το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που έλαβαν και τα επόμενα που ακολουθούν στο Ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς τα λαμβάνουν για την κάλυψη του μεγάλου δημόσιου χρέους και του ελλείμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι τα spread δεν «φλερτάρουν» με τις 400 μονάδες βάσεως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής ακρισίας. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, αν μη τι άλλο, δείχνει ζαλισμένη»

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βυθίζει την οικονομία στην ύφεση, διογκώνει την ανεργία, στραγγαλίζει τις μικρές επιχειρήσεις.

«Η απόλυτη ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις ανήκει στην κυβέρνηση Παπανδρέου, που, με τις επιλογές και τις παλινωδίες της, οδηγεί τη χώρα σε μακρά περίοδο αποσταθεροποίησης και εν τέλει στις δαγκάνες του ΔΝΤ».

Αναζητείται το «βαθύ λαρύγγι» στο spreads-γκέιτ

Ερευνες για το ποιος μίλησε σε διεθνές οικονομικό πρακτορείο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Το «βαθύ λαρύγγι» που μίλησε (;) στο Μarket Νews Ιnternational και εκτόξευσε τα spreads στα ιστορικά μεγαλύτερα επίπεδα αναζητεί η κυβέρνηση, αλλά οι έως τώρα έρευνες δεν έχουν αποδώσει.

Oι «υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές» που μίλησαν στο συγκεκριμένο διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων και τίναξαν στον αέρα κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό για τον δανεισμό της χώρας «σε λογικά επίπεδα», αποτελούν αυτή τη στιγμή αντικείμενο συντονισμένης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιον λόγο παρενέβησαν, τι επιδίωκαν και σε τι απέβλεπαν. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται διάφορες υποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες πραγματικά δίνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι σε καταστάσεις που προκαλούνται από διαρροές, σκόπιμες ή τυχαίες.

Μέρος των υποθέσεων αυτών κάνουν λόγο όχι για πραγματικές δηλώσεις «υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους», αλλά για ερμηνεία των σχετικών δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε πορτογαλική εφημερίδα. Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, μιλούσαν και για τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα μεταξύ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Πάγκαλου, σε όχι και τόσο καλό κλίμα. Βάση της συζήτησης υποστηρίζεται ότι αποτέλεσε ένα διάγραμμα που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου και συσχετίζει την πορεία των επιτοκίων με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Σύμφωνα με το διάγραμμα αυτό τα spreads πήραν την κάτω βόλτα για τέσσερις ημέρες, μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, επειδή δεν υπήρξαν δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία ή με το ΔΝΤ.

Το ίδιο πρόσωπο
Αλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το «υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος» είναι το ίδιο που προ εβδομάδων (και προ της απόφασης της Ε.Ε.) είχε κάνει δηλώσεις στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σίγουρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν και πάλι τα spreads και η Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκια 6,25%- και έδειχναν προς την πλευρά της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να τεκμαίρονται με κάποιο στοιχείο αυτοί οι ισχυρισμοί.

● Στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με όρους μάλιστα όχι ανεπτυγμένης αλλά αναπτυσσόμενης οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον μήνα, σύμφωνα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Στόχος της Αθήνας με την κίνηση αυτή είναι να προσελκύσει επενδυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα διοργανώσει παρουσίαση (roadshow) στις ΗΠΑ μετά τις 20 Απριλίου. Η Ελλάδα επιδιώκει- σύμφωνα με την εφημερίδα- να συγκεντρώσει 5 έως 10 δισ. δολάρια από αμερικανούς επενδυτές προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε δανεισμό για τον Μάιο.

Συστάσεις Παπανδρέου για «λίγα λόγια»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το θέμα που προέκυψε χθες και προκάλεσε νευρική κρίση στην κυβέρνηση αναμένεται να κάνει στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι «η κατάσταση απαιτεί μεγάλη ψυχραιμία, λίγα λόγια και πάνω απ΄ όλα σοβαρότητα στον χειρισμό της». Παραδέχονταν πάντως ότι υπήρξε αιφνιδιασμός από την αντίδραση των κερδοσκόπων μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του κυβερνητικού στελέχους στο διεθνές οικονομικό πρακτορείο Μarket Νews Ιnternational και εμμέσως πως «έγινε κακός χειρισμός» στην υπόθεση.

Η κυβέρνηση αρχικά επέλεξε να απαντήσει στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας με διαψεύσεις (δύο φορές μάλιστα) ανώνυμων κυβερνητικών κύκλων που δεν είχαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Και έπειτα από την πάροδο αρκετών ωρών, και αφού τα spreads «χρειάστηκε» να σπάσουν το φράγμα των 400 μονάδων, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διέψευσε κάθετα την προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

ΝΕΑ                                                                                                                                                        ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: