ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Wall Street Journal: Πώς ''κερδίζει έδαφος'' η Χρυσή Αυγή

Δημοσίευμα της Wall Street Journal κάνει αναφορά στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής από τη στιγμή που μπήκε στο Κοινοβούλιο. Η απογοήτευση και η λαϊκή οργή, σύμμαχός τους
Η δράση της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και εκτός Ελλάδας, με την ''Wall Street Journal'' να κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στο ακροδέξιο κόμμα, εστιάζοντας στο γεγονός πως η απογοήτευση του ελληνικού λαού από το υπάρχον πολιτικό σύστημα τους ''δίνει πόντους''.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Χρυσή Αυγή έχει μετατραπεί σε κεντρικό παίκτη της εθνικής πολιτικής σκηνής, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ανασφάλεια και οργή για το πολιτικό κατεστημένο και όλα αυτά εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ύφεση στην Ευρώπη έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των ακροδεξιών ομάδων, με παράδειγμα το ριζοσπαστικό κόμμα Jobbik, το οποίο αποτελεί μία σημαντική δύναμη. Όμως, το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής είναι ένα από τα πιο ακραία, αλλά και από τα πιο ''επιτυχημένα'' στην κάλπη.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως ''ακροδεξιό, μπορεί να πει κανείς και φασιστικό, νεο-ναζιστικό κόμμα'' που αποτελεί απειλή για την ελληνική κοινωνία.
''Έχουν πάρει θάρρος από την εκλογική τους επιτυχία΄
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην αύξηση της δημοτικότητας του κόμματος, το οποίο αν και εισήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το ποσοστό του 7%, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες και να σκαρφαλώσει στο 14%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue.
''Έχουν πάρει πολύ θάρρος από την εκλογική τους επιτυχία'' δηλώνει στην Wall Street Journal, ο Θάνος Μαρούκης, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα. ''Το φάσμα των δραστηριοτήτων τους έχει διαφοροποιηθεί'' συμπληρώνει ο ίδιος.
Αναφορικά με τις δραστηριότητές τους, γίνεται λόγος για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Ραφήνα, όταν μέλη του κόμματος έσπασαν τους πάγκους των μικροπωλητών.
Εμφανίζονται εκεί που η κυβέρνηση ''υστερεί''
Το κόμμα ενισχύεται καθώς ''εμφανίζεται'' εκεί που η κυβέρνηση υστερεί. Μοιράζει τρόφιμα στους άπορους, προστατεύει τους κατοίκους από την παράνομη δράση των μεταναστών και παρέχει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, έχει υποκαταστήσει την αστυνομία και θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή προστασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
''Η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Δεν είμαι ευτυχής για αυτό που συμβαίνει'' δηλώνει ο Παναγιώτης Παπαμιχαλόπουλος, 70 ετών, ενώ προσθέτει: ''Έχουμε μία λίστα με τα τηλέφωνα της Χ.Α. για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Πόσο χαμηλά έχουμε βυθιστεί ώστε να είμαστε εξαρτημένοι από αυτούς;''
Το ''Χυτήριο'' έκανε το γύρο του κόσμου
Προσπαθούν επίσης να τοποθετούν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές της Ορθόδοξης πίστης. Την περασμένη εβδομάδα, μέλη της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βουλευτών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην παράσταση του ''Corpus Christi'', ένα θεατρικό που απεικονίζει τον Ιησού ως ομοφυλόφιλο.
Πάραυτα, τονίζεται πως η βασική κινητήρια δύναμη τους είναι η λαϊκή οργή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Η Χρυσή Αυγή επιθυμεί τις μαζικές απελάσεις των παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, θεωρούνται δάκτυλος πίσω από την αύξηση των επιθέσεων κατά μειονοτήτων, με το κόμμα να αρνείται κάθε εμπλοκή του.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal συνοψίζει σε αδρές γραμμές τις κινήσεις της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ξεκάθαρο πως ευνοείται από τις συνθήκες της εποχής.                                                      ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: