ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ακριβότερες οι γονικές παροχές από το 2013. Εξετάζεται μείωση των αφορολόγητων ορίων κατά τουλάχιστον 50%.ΑΚΟΥΣ ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ;

Αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού των φόρων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών από το 2013, με τους πολίτες που θα επιθυμήσουν να προχωρήσουν σε γονική παροχή να καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η ανάγκη ανεύρεσης πρόσθετων οικονομικών πόρων ωθεί το υπουργείο σε ριζική αλλαγή του φορολογικού τοπίου για τα ακίνητα.
Εξετάζεται συγκεκριμένα η μείωση κατά τουλάχιστον 50% των σημερινών αφορολόγητων ορίων στις γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.
Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις παραπάνω κατηγορίες μεταβίβασης ακινήτων είναι 150.000 (όταν πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό) και άρα εξετάζεται να μειωθεί στις 75.000 ευρώ ή ακόμα και λιγότερο.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας υπολογισμού του φόρου κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.
Σύμφωνα με τη σημερινή κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι μόλις 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).
Στην ίδια φορολογική κλίμακα επίσης ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί προκειμένου να επιβαρυνθούν σημαντικά και όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.
Αλλαγές επί το επαχθέστερον για τους φορολογούμενους αναμένονται και στις κλίμακες κληρονομιών και δωρεών προς συγγενείς άλλων βαθμών (ανίψια, αδέλφια, εξαδέλφια κ.ά.) με μείωση αφορολόγητων και αλλαγές σε συντελεστές και φορολογικά κλιμάκια.                                     ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: