ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Διατροφική Ανεξαρτησία Τώρα!

Τα τρόφιμα είναι η σημαντικότερη ανάγκη ενός λαού. Όλες οι μεγάλες επαναστάσεις της ιστορίας είχαν ως βασική αιτία την εξαθλίωση και την φτώχια που μεταφράζεται σε πείνα. Αν ένας λαός μπορεί να αυτοσυντηρηθεί και να τραφεί είναι ελεύθερος. Αν εξαρτάσαι από άλλους για να τραφείς και να επιβιώσεις είσαι σκλαβωμένος.
Όσο δυσχεραίνει η ευμάρεια ενός λαού τόσο και μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος δαπανάται για την αγορά τροφίμων. Η γενιά μου δεν έχει ζήσει πείνα για να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει το να μην υπάρχουν τρόφιμα για να φάει ο κόσμος και να πεθαίνουν άνθρωποι της πείνας.
Με όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι επιτακτική ανάγκη να σκεφτούμε σοβαρά το θέμα της διατροφικής ανεξαρτησίας μας, σε προσωπικό, οικογενειακό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Για να επιτευχθεί διατροφική ανεξαρτησία για την Ελλάδα χρειάζονται τα παρακάτω:



Διατροφική Ευφυΐα.
Μαθαίνουμε να τρεφόμαστε νόστιμα και υγιεινά. Να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές ώστε να απολαμβάνουμε το κάθε τι που τρώμε και να έχουμε άψογη υγεία και μέγιστη ενέργεια. Μαθαίνουμε να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές και να τρώμε με ποικιλία ισορροπία και μέτρο. Με άλλα λόγια μαθαίνουμε να έχουμε το μέγιστο όφελος από κάθε τι που τρώμε.
Μαγειρική Οικονομία
Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε και να ετοιμάζουμε απλά, οικονομικά και θρεπτικά γεύματα. Να μπορούμε μόνοι μας να τραφούμε οικονομικά χωρίς την ανάγκη του delivery ή της γιαγιάς! Βάζουμε στη ζωή μας τη Μαγειρική Οικονομία ώστε να ψωνίζουμε έξυπνα, να μαγειρεύουμε οικονομικά και να χρησιμοποιούμε τα πάντα, χωρίς να πετάμε τίποτα! Ακολουθούμε τις αρχές της Μαγειρική Οικονομίας όπως περιγράφονται στο ομώνυμο βιβλίο που θα βρείτε στο cookingEconomy.gr
Καταναλωτική Νοημοσύνη
Μαθαίνουμε να ψωνίζουμε και να καταναλώνουμε έξυπνα. Μαθαίνουμε να κάνουμε έξυπνες επιλογές και να αντιλαμβανόμαστε τι έχει αληθινή αξία και τι είναι σπατάλη των χρημάτων και της ενέργειάς μας.  Διαβάζουμε το βιβλίο του Στάθη Παπαγιαννίδη «Καταναλωτική Νοημοσύνη» και βάζουμε τη φιλοσοφία του στη ζωή μας. (Για πληροφορίες: consumerIntelligence.gr)

Υποστήριξη Ελλήνων Παραγωγών
Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτούς που ξέρουν να παράγουν τρόφιμα. Τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ότι μας χρειάζονται αυτοί. Είναι σημαντικό να διαλέγουμε ελληνικά προϊόντα. Εδώ όμως θέλει και μία προσοχή. Δεν πρέπει να αγοράζουμε κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι ελληνικό. Πρέπει να είναι και ποιοτικό. Να αξίζει τα λεφτά του. Δεν πρέπει να επιβραβεύουμε αυτούς που δεν κάνουν καλή δουλειά γιατί έτσι δεν του βοηθάμε να βελτιωθούν.
Αγοράζουμε φθηνά
Όσο ακόμα έχουμε φθηνές εισαγωγές μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αγοράζοντας κάποια φθηνά πράγματα που μπορείς στα επόμενα χρόνια να ακριβαίνουν πάρα πολύ και να υπάρχει έλλειψη. Είναι φυσικά σημαντικό να υποστηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας κάποια πράγματα που δεν παράγονται στην Ελλάδα.
Τοπικά τρόφιμα
Αγοράζουμε από λαϊκές αγορές και υποστηρίζουμε την παραγωγή τροφίμων στην περιοχή μας. Σε περίπτωση κρίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να ταξιδέψουν τα τρόφιμα από πολύ μακριά. Όσο υποστηρίζουμε την τοπική παραγωγή επενδύουμε στο μέλος του τόπου μας επειδή βοηθάμε τους τοπικούς παραγωγούς να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν και τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Οικογενειακή Διατροφική Ασφάλεια
Είναι σημαντικό ο καθένας από εμάς να έχει διατροφική αυτονομία για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 1-3 μηνών. Αυτό σημαίνει να έχει στο σπίτι του αρκετά τρόφιμα μακράς διαρκείας που να μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τις οικογένειας του για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στις προμήθειές μας πρέπει να περιλαμβάνονται τρόφιμα Μακράς διαρκείας που μπορούν να καλύψουν τις διατορφικές μας ανάγκες. Αν όλοι έχουμε κάποια ποσότητα τροφίμων στο σπίτι, είμαστε ανεξάρτητοι και μπορούμε αν συμβεί κάτι να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Όσο περισσότερες ποσότητες έχουμε τόσο καλύτερα επειδή θα μπορούμε να προσφέρουμε και σε άλλους που θα χρειάζονται.
Οικιακή Παραγωγή τροφίμων
Είναι σημαντικό να μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα στην αυλή, τον κήπο ή ακόμα και το μπαλκόνι μας. Όσο μεγαλύτερος βαθμός αυτάρκειας τόσο καλύτερα. Είναι σημαντικό όλοι μας και κυρίως τα μικρά παιδιά να μάθουν από μικρά αυτές τις τεχνικές. Αν έχετε τη δυνατότητα να μετακομίσετε σε κάποιο χωριό όπου μπορείτε να έχετε μπαξέ και κοτέτσι, σκεφτείτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να το κάνετε!                                                                                                                                                         ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: