ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Ποιά δημοκρατία είναι για μας; ....


της Ελίνας Γαληνού
Εχουμε πράγματι φτάσει ως εδώ.. Κάποτε ακούγαμε για εγκληματικότητα άλλων πόλεων και το θεωρούσαμε σαν κάτι μακρινό που δεν μας αφορούσε. Κάποτε η Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα της χώρας, ήταν ασφαλή μέρη. Ο κόσμος κυκλοφορούσε ανέμελος και μόνο κάποια σπάνια περιστατικά μπορούσαν να τον θορυβήσουν. Μια ληστεία τραπεζών συνέβαινε αραιά και πού ή κάποια δολοφονία που κι΄αυτά θεωρούνταν σαν κάτι το "ιδιαίτερα εξαιρετικό".
Τώρα αυτά τα "ιδιαίτερα εξαιρετικά" έχουν γίνει τόσο συνηθισμένα που δεν εκπλήσσουν κανέναν. Οσο για τα λοιπά καθημερινά (αρπαγές τσαντών, ξυλοδαρμοί κλπ) αυτά πια κοντεύουν να περνούν απαρατήρητα. Αν απευθυνθείς στην Αστυνομία γι΄αυτά, θα σε στείλει στην ΓΑΔΑ για αναγνώριση προσώπου. Δικαιούσαι βέβαια μια μύνηση κατ΄αγνώστου αλλά είναι γνωστό ότι οι περισσότερες μηνύσεις τέτοιου είδους μένουν στα αζήτητα..
Ο πολίτης είναι εντελώς απροστάτευτος. Φτάνει μόνο που ο αρμόδιος υπουργός εκφράζει την οδύνη του κάθε φορά που θα συμβεί ένα τραγικό περιστατικό και θα χαθεί άδικα μια ζωή ακόμα...Διότι ο υπουργός είναι πονόψυχος μας το έχει δηλώσει!!. Τόσο πονόψυχος που δεν επιτρέπει σε Αστυνομικό να ασκήσει την παραμικρή βία προς τους κακοποιούς. Κι΄ας κινδυνεύει η ζωή των Αστυνομικών κάθε φορά που πρέπει να επέμβουν για να αποκαταστήσουν την τάξη. Κι΄ας κινδυνεύουν οι πολίτες και οι περιουσίες τους όταν εισβάλει μια σπείρα κακοποιών σε ένα μαγαζί και υπό την απειλή όπλου, αδειάζει το ταμείο του. ΄Διότι οι πάσης φύσεως παραβάτες, ξέρουν πολύ καλά τι περιθώρια κινήσεων έχουν, αφού η ίδια η Πολιτεία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυστηρά οποιαδήποτε "βάρβαρη" συμπεριφορά των Αστυνομικών." Αλίμονο, να μην περιφρουρήσουμε τη Δημοκρατία; Να δώσουμε αέρα στην Αστυνομία και να γίνουμε "αστυνομικό κράτος"; Α παπα, αυτά είναι ανήκουστα πράγματα για μια "δημοκρατική κοινωνία". Και ο υπουργός τα προσέχει πολύ αυτά....
Ο πολίτης όμως που πληρώνει φόρους στο κράτος για να έχει μια στοιχειώδη προστασία, πώς θα τα βγάλει πέρα; Πώς θα προστατευτεί μέσα σε μια κοινωνία στην οποία-είναι πλέον σαφέστατο- ότι έχει θεριέψει η εγκληματικότητα; Πώς να υπολογίζει σε μια Αστυνομία με τα φτερά κομμένα λόγω των αναστολών που της επιβάλουν; Το μόνο ίσως που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να πέσουμε σε περίπτωση "εξαιρέτου ανδρείας" Αστυνόμου που θα αψηφήσει οποιονδήποτε κίνδυνο και θα πέσει στη φωτιά να μας σώσει... Στο μεταξύ, όσο τα οικονομικά προβλήματα θα εντείνονται, η ανεργία θα πολλαπλασιάζεται και η εγκληματικότητα θα καθίσταται ολοένα και πιό ανεξέλεγκτη. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι το νέο ν/σ περί μετανάστευσης, θα αυξήσει τον πληθυσμό μας... με άλλους τόσους αναξιοπαθούντες. Και αναρωτιέται ο κάθε λογικός άνθρωπος όποτε ακούει τον υπουργό να εκφράζει την οδύνη του για κάθε τραγικό συμβάν. "Καλές οι αρχές της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποια όμως δημοκρατία είναι για μας; Γιατί μονάχα η έκφραση της οδύνης σας για τα θύματα της εγκληματικότητας που ουσιαστικά μένουν αβοήθητα, δεν μας αρκεί δυστυχώς..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: