ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Το 50% των νέων στην Ιταλία δεν ανέχονται τους αλλοδαπούς ή είναι ξενοφοβικοί




ITALIKH_BOYLH.jpg
Σχεδόν το ήμισυ των νέων Ιταλών στερούνται ανεκτικότητας απέναντι στους αλλοδαπούς ή είναι εντελώς ξενοφοβικοί, βάσει δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων καταδεικνύοντας ότι το φαινόμενο του ρατσισμού κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί ανάμεσα στους νέους...
Η έρευνα «Εγώ και οι άλλοι: οι νεαροί Ιταλοί στη δίνη των αλλαγών» διενεργήθηκε από το ινστιτούτο SWG σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 Ιταλών ηλικίας 18 έως 29 ετών, με πρωτοβουλία του αρμόδιου σώματος της ιταλικής Βουλής για την παρακολούθηση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο SWG σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών, αναφέρει ότι το 45,8% των ερωτηθέντων εξέφρασαν ένα είδος «εχθρότητας» απέναντι στους ξένους ή έδειξαν ότι είναι ξενοφοβικοί, ενώ μόνο το 39,6% δήλωσαν ότι είναι «ανοικτοί» στους αλλοδαπούς.
Η μελέτη χώρισε τους νέους που είναι «κλειστοί» απέναντι στους ξένους σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη τοποθετήθηκε το 15,3% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δείχνουν κυρίως «μία φοβία για τους Ρουμάνους, τους τσιγγάνους και τους Αλβανούς», η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από γυναίκες (56%).
Η δεύτερη ομάδα (10,7% των νέων) είναι η μικρότερη, αλλά περιλαμβάνει τους πιο ακραίους νέους, οι οποίοι έχουν μία ανοιχτά ρατσιστική συμπεριφορά.
Η τρίτη ομάδα (20%) αποτελείται από τους «ξενοφοβικούς», οι οποίοι αποκλείουν την περίπτωση να ασκήσουν βία, αλλά ελπίζουν οι αλλοδαποί θα ζουν πολύ μακριά, κατά προτίμηση εκτός Ιταλίας. Στην ομάδα αυτή κατατάσσονται κυρίως αγόρια ηλικίας περίπου 20 ετών.
Από την έρευνα προκύπτει παράλληλα ότι ξεπερνούν τα 1.000 τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά γκρουπ στο Facebook, ορισμένα εκ των οποίων έχουν έως και επτά εκατομμύρια μέλη. Ο διευθυντής του ινστιτούτου SWG Έντζο Ρούσο εξηγεί στη Repubblica ότι αυτό το κομμάτι της έρευνας «δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα πραγματικό κομμάτι της απογραφής γιατί η πραγματικότητα του Internet αλλάζει διαρκώς, ώστσο έχει μία ενδεικτική αξία».
Η δημοσίευση της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, συνέπεσε με την απογραφή του 2009 από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT), η οποία περιγράφει την παρουσία των μεταναστών ως «καθοριστική» για τον αυξανόμενο πληθυσμό της Ιταλίας. Την 1η Ιανουαρίου οι αλλοδαποί αντιπροσώπευαν το 7,1% των 60,387 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: