Όσο η οικονομική κρίση μαστίζει την περιοχή μας, τόσο αυξάνουν τα κυκλώματα επαιτείας που δρουν στα Γιάννινα, αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο.
Πρόκειται για καλά οργανωμένες σπείρες, που περιφέρονται στις πόλεις της Ελλάδας, και αυτή την περίοδο «χτυπούν», όπως δείχνουν τα στοιχεία στην περιοχή μας.
Στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων ή έξω από εκκλησίες και σχολεία, συναντά κανείς κυρίως μητέρες με παιδιά, καθώς και διάφορα άλλα πρόσωπα, που βγάζουν μεροκάματο παριστάνοντας τους ανάπηρους.
Μάλιστα υπάρχουν μέρη που στο κέντρο της πόλης συναντά κανείς ζητιάνους κάθε λίγα μέτρα.
Η φωτογραφία μιας ταλαιπωρημένης γυναίκας που ζητιανεύει σκυφτή μ’ ένα μωρό στην αγκαλιά, είναι μια εικόνα που γίνεται όλο και πιο οικεία και στην κοινωνία των Ιωαννίνων.
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ…
Τα κυκλώματα αυτά ως μοναδικό στόχο τους έχουν το κέρδος μέσω της επαιτείας, ενώ είναι πολλοί λιγότεροι οι άνθρωποι που επαιτούν και έχουν πραγματικά ανάγκη από βοήθεια.
Βέβαια το φαινόμενο αναξιοπαθούντες διάφορων ηλικιών, οι οποίοι επικαλούνται πραγματικά ή φανταστικά προβλήματα, να ζητούν σε γωνίες των Ιωαννίνων και να παίρνουν χρήματα, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία κάποιων συνανθρώπων, δεν είναι τωρινό φαινόμενο.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Γι’ αυτό οι αρμόδιοι φορείς συνιστούν «να ζυγίζουμε που δίνουμε τα χρήματά μας, γιατί πλέον οι ανάγκες είναι πολλές για όλους μας. Και να σκεφτόμαστε ότι πολλές φορές ενισχύουμε κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων».
Πάντως οφείλουμε να συμβάλουμε και εμείς οι πολίτες στην εξάλειψη της θλιβερής αυτής κατάστασης.
Και αυτό θα γίνει αν δεν ενθαρρύνουμε τα κυκλώματα, δίνοντας χρήματα στους επαίτες.
ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ;
Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν: Να μη δίνουμε σ’ αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά μας; Υπάρχει τρόπος να μάθεις αν αυτός που σου απλώνει το χέρι έχει πραγματικά ανάγκη την συμπαράστασή σου; Κάποιοι επιλέγουν να βοηθούν μόνο παιδιά και κάποιοι το αποφεύγουν συστηματικά, γιατί λένε ότι αυτά δουλεύουν για κάποιον μεγαλύτερο που απλά τα εκμεταλλεύεται.Να δίνουμε ή να μη δίνουμε; Ένας φαύλος κύκλος που δεν ξέρεις πώς να τον… σπάσεις. Αμηχανία, σκέψεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου