ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Financial Times Deutschland: “Καληνύχτα Ελλάδα”


Μετά τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων της Eurostat για το ύψος του ελληνικού ελλείμματος το 2009, δημοσιεύτηκε πριν από λίγο σχόλιο στην ιστοσελίδα της Financial Times Deutschland, με τίτλο «Καληνύχτα, Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
“Το παιχνίδι τελείωσε. Σήμερα το επιτόκιο για τα διετή έως τετραετή ελληνικά ομόλογα σκαρφάλωσε πάνω από το 9%. Πρόκειται για παράλογα επίπεδα. Η Ινδονησία πληρώνει για δεκαετή ομόλογα μόνο 8,6% και οι Φιλιππίνες φτάνουν για 25ετή ομόλογα γύρω στο 9%. Η αναχρηματοδότηση είναι τόσο ακριβή, ώστε η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή. Πριν από το Σαββατοκύριακο ή καλύτερα αμέσως θα πρέπει οι Έλληνες να δεχτούν τη βοήθεια ύψους 45 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δεν υπάρχει διέξοδος. Μέχρι τις 20 Μαϊου οι Έλληνες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος 8,1 δις. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα χρειάζονται άλλα 355 εκατομ. Με τα τωρινά επιτόκια ο δανεισμός θα ήταν καταστροφικός. Το πακέτο στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ θα έφτανε μέχρι το 2011 και θα δρούσε κατ’ αρχήν καθησυχαστικά. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα κέρδιζε χρόνο, για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Εκτός αυτού, θα έβγαιναν από το στόχαστρο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Αυτό επιβάλλεται επειγόντως να γίνει. Γιατί κάθε μέρα που περνάει, καθώς η Ελλάδα και οι Βρυξέλλες επιδίδονται σε λεκτικές ακροβασίες, αυξάνουν οι εντάσεις για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Σήμερα, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat επικράτησε πανικός.
Τα πνεύματα είναι τόσο οξυμένα, ώστε οι επενδυτές ήδη σκέπτονται αναδιάρθρωση του χρέους. Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Erik Nielsen θεωρεί πιθανές εκούσιες αναδιαρθρώσεις, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν ακόμα και αναγκαστικές περικοπές για τους πιστωτές, πράγμα που θα έμοιαζε με τεχνική χρεοκοπία και θα οδηγούσε σε καταβολή ποσών για ασφάλιστρα κινδύνου ύψους 8,3 δις. δολαρίων…Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα της δείξουν εμπιστοσύνη και θα μπορούσε να συμπαρασύρει στο γκρεμό και άλλες χώρες…
Επομένως: Έφτασε η ώρα για την Ελλάδα. Πρέπει να πάρει τα δισεκατομμύρια”.                               ΠΗΓΗ:www.zoomnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: