ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΡΟΥΤΣΑ

Βελιγράδι και Αγκυρα επιχειρούν μια θεαματικότατη προσέγγιση, με την Αθήνα, παρά την ισχυρότατη παραδοσιακή ελληνοσερβική φιλία, να παραμένει αδρανής και απαθής. 

της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο υπερκινητικός, εκτός των άλλων, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, τους τελευταίους 6 μήνες έχει συναντηθεί 12 φορές (!) με τον Σέρβο ομόλογό του, κ. Γιέρεμτις, ενώ χθες έγινε στο Βελιγράδι τριμερής συνάντηση του προεδρεύοντος της Ε.Ε., υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Μορατίνος, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας και της Τουρκίας «για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», ενώ το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει τριμερής συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας. Η απόπειρα σύγκρισης, επομένως, ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κινητικότητα στον χώρο των Βαλκανίων είναι άκρως απογοητευτική και ανησυχητική. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπευσε -από την Κωνσταντινούπολη και όχι από την Αθήνα- τον περασμένο Οκτώβριο να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει «σταυροφορία» για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς μέχρι το 2014, αφήνοντας μετέωρο βεβαίως το θέμα του Κοσόβου.


ΕΤΣΙ, η Αθήνα μπορεί να έχει κάνει δήλωση προθέσεων, αλλά τις κινήσεις τις κάνει η Αγκυρα. Η τριμερής συνάντηση Ε.Ε., Βελιγραδίου, Αγκυρας στη σερβική πρωτεύουσα, αποτέλεσε μια «προετοιμασία» της Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στο Σαράγιεβο στις 2 Ιουνίου. ΚΕΝΤΡΙΚΟ θέμα της συνάντησης, με συνδετικό κρίκο την Αγκυρα, ήταν να εξευρεθεί μια «φόρμουλα», αποδεκτή και από το Βελιγράδι, προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή διάσκεψη και το Κόσοβο ως «οντότητα» αλλά όχι ως πλήρως ανεξάρτητο κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται για την επιτυχία της Διάσκεψης του Σαράγιεβο, αν και η χώρα (σ.σ. όπως και η Ελλάδα ) δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Σ' αυτή την προσπάθεια συνδιαμόρφωσης «της φόρμουλας του Κοσόβου» η ισπανική προεδρία αλλά και το Βελιγράδι δεν ζήτησαν τη συνδρομή της Ελλάδας, αλλά της Τουρκίας, ως χώρας που ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το μέλλον των Βαλκανίων.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση κορυφής, από τους πολέμους της δεκαετίας του '90, ανάμεσα στη Βοσνία, τη Σερβία και την Τουρκία. Με δεδομένες τις στενές σχέσεις Βοσνίας-Τουρκίας, η Αγκυρα αναμένεται να υποστηρίξει θερμότατα στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα, στο Ταλίν, την άμεση ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα ΜΑΡ, που αποτελεί το σίγουρο κατώφλι για την επόμενη είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ ως πλήρες μέλος.                                                         ΠΗΓΗ:ellinikoforum.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: