ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Εκκλησία απούσα;

131209-ekklhsiaΌσοι βρέθηκαν την 1η Δεκεμβρίου στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και έτυχε να περάσουν από την αίθουσα του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, όπου στο εδώλιο καθόταν ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου», θα βρέθηκαν σε μία δυσάρεστη έκπληξη: Ο κατήγορος της εφημερίδας μας, το γνωστό Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μέσω των συνηγόρων του, έθεσε αίτημα για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων! Το είδαμε και αυτό.
Οι γνωστοί κυνηγοί κάθε πατριωτικής θέσης και άποψης, οι διώκτες της πατρίδας μας, στήριξαν το αίτημα τους σε μία προσφυγή η οποία ασκήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από μία Ιταλίδα υπήκοο, η οποία θεώρησε ότι η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες συνιστά παραβίαση του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Δικαστήριο εξέδωσε μία απόφαση , σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά δέχεται ότι υπάρχει παραβίαση, δεδομένου του ότι με την ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων περιορίζεται το δικαίωμα των παιδιών να εκπαιδεύονται σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των γονέων τους καθώς και το δικαίωμα των παιδιών να πιστεύουν ή να μην πιστεύουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα αυτό είναι βασικό θέμα συζήτησης στην ιταλική κοινωνία και έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων, δεδομένου του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιταλών αντιτίθεται στην απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων.
Όλα αυτά στην γειτονική χώρα. Στην πατρίδα μας; Στην πατρίδα που ο σταυρός εκτός από θρησκευτικό σύμβολο, είναι και εθνικό σύμβολο; Στην πατρίδα της οποίας σύμβολο είναι η σημαία η γαλανή με τον σταυρό, το μόνο που ακούστηκε είναι η άποψη Καστανίδη, ότι αν το θέμα τελειώσει και σε δεύτερο βαθμό, δεδομένου του ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προσβάλλει αυτή την απόφαση, και υπάρξει οδηγία, θα πρέπει να συμμορφωθούμε. Πατρίδα χωρίς σταυρό, χωρίς σύμβολα και εικόνες...
Εκεί θα περίμενε κάποιος το αυτονόητο. Την αντίδραση της Εκκλησίας. Θα περίμενε δήλωση του Αρχιεπισκόπου, θα περίμενε δηλώσεις ιεραρχών. Θα περίμενε σύγκληση εκκλησιαστικών οργάνων. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Δυστυχώς οι ιεράρχες, που στην πλειοψηφία τους είναι λαλίστατοι σε οικονομικά θέματα της Εκκλησίας, δεν είπαν τίποτα απολύτως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δεν αντέδρασαν. Δεν έδωσαν την βαρύτητα που έπρεπε. Δεν δημοσιοποίησαν τι ακριβώς μας περιμένει στο άμεσο μέλλον.
Κακά τα ψέματα. Παρά τα λάθη που γίνονται, παρά τις κριτικές που μπορεί να ασκούνται σε ορισμένους ιεράρχες για όσα λένε και κάνουν, ο απλός Έλληνας βλέπει ακόμα την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, σαν ένα βασικό στήριγμα του. Απογοητευμένος από κόμματα και κουρασμένος από μία μίζερη καθημερινότητα, ο Έλληνας βρίσκει, όπως και πιο παλιά στην Εκκλησία, ένα καταφύγιο. Υψώνει το βλέμμα του και περιμένει την όποια ελπίδα και καταφυγή. Και τώρα που κανονικά θα έπρεπε ο αρχιεπίσκοπος να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, κάνοντας αγώνα για το επερχόμενο κτύπημα κατά της πίστης και της συνοχής των Ελλήνων, ενημερώνοντας και καθοδηγώντας, είναι απών. Όπως και δυστυχώς απούσα η πλειοψηφία των ιεραρχών.
Πέρα από τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε, είτε για θέματα τακτικής της Εκκλησίας, είτε για άλλα ευρύτερα ζητήματα, δεν παραγνωρίζουμε ποτέ ότι η Εκκλησία μας, εκτός από το κοινωνικό της έργο, το οποίο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο και καλύτερα προβεβλημένο, ήταν και θα παραμείνει στενά δεμένη με τους αγώνες του Έθνους μας. Επίσης ότι αντιστέκεται-με τον δικό της τρόπο-στην ισοπέδωση και στη νέα τάξη πραγμάτων. Είναι ένα από τα τελευταία οχυρά. Δεν ξεχνάμε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Δεν ξεχνάμε πως αγωνιζόταν και ασκούσε την παρέμβαση του σε εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, από το θέμα των ταυτοτήτων μέχρι τον αγώνα του ενάντια στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία.
Για μας Εκκλησία είναι Παπαφλέσσας και Αθανάσιος Διάκος. Για μας Εκκλησία είναι ο καλόγερος Σαμουήλ και ο Γερμανός Καραβαγγέλης. Είναι η Εκκλησία που θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον κάθε δοκιμαζόμενο Έλληνα. Η Εκκλησία των αγώνων και των θυσιών. Η Εκκλησία των Ελλήνων. Αυτή την Εκκλησία θέλουμε. Αυτή την Εκκλησία χρειαζόμαστε και απαιτούμε να είναι μπροστά στια δύσκολα που θα έρθουν. Και αυτή και μόνο την Εκκλησία στηρίζουμε.
Τάσος Δημητρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: