ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ο Κεμάλ έδινε στον Βενιζέλο την Πόλη και ο... «Μεγάλος Εθνάρχης» δεν την έπαιρνε!

 - Φοβερές αποκαλύψεις του Βίκτωρα Νέτα στην σημερινή «Ελευθεροτυπία»
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

«Ο Ελευθέριος φεύγει και η Ιωνία χάνεται»

(Οδυσσέας Ελύτης)

Τού ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

Οπως σημειώναμε την περασμένη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου από αυτή τη σελίδα, επιχειρήθηκε και πρόσφατα να καταλογιστούν ευθύνες και στον Ελ. Βενιζέλο για τη Μικρασιατική Καταστροφή και όχι μόνο στις μετά την 1η Νοεμβρίου 1920 κυβερνήσεις. Θα προσθέσουμε σήμερα μερικά ακόμη στοιχεία που φωτίζουν το ζήτημα των ευθυνών. Το βράδυ των μοιραίων εκλογών ο Βενιζέλος είχε προβλέψει τη συμφορά επισημαίνοντας ότι «η επιστροφή του Κωνσταντίνου θα διαλύσει τις συμμαχίες».


Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αν κέρδιζε τις εκλογές του 1920 ο Βενιζέλος, θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή; Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συμμαχίες στις οποίες στήριζε την πολιτική του ο Βενιζέλος δεν θα είχαν διαλυθεί, αλλά και ο Κεμάλ, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, ήθελε να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα. Αποκαλυπτική είναι μια μαρτυρία του Μποδοσάκη, τον οποίο...

τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου 1920 επισκέφθηκε ο Φουάτ Τζια πασάς και του ζήτησε να μεταφέρει προτάσεις του Κεμάλ προς τον Βενιζέλο: «Είναι πρόθυμος (ο Κεμάλ) να δεχθεί τον ακόλουθο συμβιβασμό: Η Θράκη να περιέλθει στην Ελλάδα και η περιοχή τής Σμύρνης, όπως ορίζει η Συνθήκη των Σεβρών, να παραμείνει υπό τουρκική κυριαρχία, αλλά να είναι αυτόνομη (...) Ναι, θα υπάρχει η τουρκική σημαία, τίποτε άλλο. Για λόγους γοήτρου. Ο Κεμάλ ήταν πρόθυμος να δεχθεί ακόμη και παραχώρηση τής Κωνσταντινούπολης στην Ελλάδα, αν η τελευταία εγκατέλειπε τις διεκδικήσεις της επί τής Σμύρνης. Αλλά λόγοι γοήτρου και παραδόσεως τον υποχρεώνουν να επιμείνει να παραμείνει η Πόλη υπό τουρκική κυριαρχία, παρ' όλο που έχει αποφασίσει να μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους στην Αγκυρα». (Κώστα Χατζιώτη «Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης», Αθήνα 2005, σελ. 62-65). Μετά τις μοιραίες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ο Φουάτ πασάς θα πει στον Μποδοσάκη: «Τώρα το πουλάκι πέταξε». Βενιζέλος και Κεμάλ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό και η καταστροφή να αποφευχθεί.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=112392

Δεν υπάρχουν σχόλια: