ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

2500 χρόνια από την κοσμοϊστορική ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ



Στην περιφέρεια της Αττικής καταγράφηκε μια από τις πιο σημαντικές Μάχες της Παγκόσμιας αρχαιότητας που καθόρισαν τα όρια του Ελληνογενούς Ευρωπαϊκού (Δυτικού) Πολιτισμού, αλλά και της ιδίας της πληθυσμιακής διαμόρφωσης της Ευρώπης. Η μάχη έγινε τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. στον Μαραθώνα.
Τον Σεπτέμβριο του 2010, δηλαδή σε λιγώτερο από ένα χρόνο συμπληρώνονται 2500 ΧΡΟΝΙΑ από την Μάχη του Μαραθώνος.
Μέχρι στιγμής (σύμφωνα με τα δεδομένα που έχω) ουδείς αρμόδιος έχει δείξει.......... κάποια ουσιαστική δραστηριότητα για αυτήν την ΜΟΝΑΔΙΚΗ και κοσμοϊστορική επέτειο.

Εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε μια μεγάλη υποχρέωση αλλά και ευκαιρία να πάρουμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ να ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ αλλά και να ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ να γίνει το έτος 2010, έτος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ προβολής/ εορτασμού της επετείου αυτής.

Στις 7 Απριλίου 2009, ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μάκης Βορίδης υπέβαλε προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά την παρακάτω ερώτηση (αριθ.πρ. 17397):

«Ο Δήμος Μαραθώνα από τον Ιανουάριο του 2007 ξεκίνησε, ενόψει της συμπλήρωσης (τον Σεπτέμβριο του 2010) 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, μια προσπάθεια με σκοπό την παγκόσμια ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, τη θεσμοθέτηση της μαραθώνιας φλόγας και τη μεταλαμπάδευσή της σε μεγάλες πόλεις όπου διεξάγονται Μαραθώνιοι, σε όλον τον κόσμο.
Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει έναν σοβαρό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής της χώρας μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει πολιτική βούληση για σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον Δήμο Μαραθώνα, θα καταρτίσει το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της χώρας μας για την προβολή του εορτασμού διεθνώς;
2. Αν όχι, γιατί και αν ναι, σε ποιες ακριβώς ενέργειες και σε ποια χρονική στιγμή θα προβεί σε αυτές το Υπουργείο;»

Η απάντηση του κ. Υπουργού στις 24-4-2009 ήταν η παρακάτω:
«Ανεξαρτήτως της υποβολής ή μη προτάσεων για τον προγραμματισμό των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 2500 χρόνων από την Μάχη του Μαραθώνα, το ΥΠΠΟ εγκαίρως θα διαμορφώσει το πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών.

Στην αρμόδια Β΄ΕΠΚΑ δεν έχει εισέλθει έγγραφο με προτάσεις του Δήμου Μαραθώνα σχετικά με τον σχεδιασμό και προγραμματισμό εορταστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, οποιοδήποτε σχετικό αίτημα υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες, είτε από το Δήμο Μαραθώνα, είτε από άλλο φορέα, θα εξετασθεί και θα υποβληθεί στα αρμόδια όργανα.»

Οι μήνες πέρασαν και η κυβέρνηση άλλαξε. Δυστυχώς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια δραστηριότητα που να μας εφησυχάζει ότι οι αρμόδιοι θα ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους.

Ο εορτασμός της «ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ» ουσιαστικά αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε ο Ελληνισμός να αναδείξει το σύγχρονο και δημιουργικό του πρόσωπο, την Ελληνική Οικουμενικότητα, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.
Οι πολυδιάστατες δραστηριότητες που μπορούν να δρομολογηθούν, θα αποτελέσουν πολιτιστική επανάσταση για την περιφέρεια Αττικής.

Στα γρήγορα προτείνω κάποιες δραστηριότητες:
1) Γενικά:
α) Παγκόσμιο Συνέδριο ή τουλάχιστον Πανελλήνιο, με θέμα την ιστορική Μάχη και την αξία της για τον Δυτικό Πολιτισμό.
β) Αθλητικοί Αγώνες (Στίβου - Ποδοσφαίρου – Καλαθοσφαίρισης - Κολύμβησης κ.τ.λ.), με προτεινόμενη ονομασία «Τα Μαραθώνεια» ή Μαραθωνιάδα.
γ) Παραστάσεις Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (που να σχετίζονται με τους Περσικούς Πολέμους).
δ) Συναυλίες Ελληνικής (Παραδοσιακής, Λαϊκής και Σύγχρονης) Μουσικής.
ε) Θεατρική υπαίθρια αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνος.
στ) Ειδικοί Αγώνες (Ιππασίας - Σκοποβολής - Κωπηλασίας - Ξιφασκίας).
ζ) «Τα Μαραθώνεια» ή η «Μαραθωνιάδα» μπορεί να θεσπιστεί σε τετραετή βάση (τυχαίνει ακριβώς στην διετία μεταξύ των Ολυμπιάδων).
η) Σκακιστικοί Αγώνες, με προτεινόμενη ονομασία «Τα Μιλτιάδεια».
θ) Θέσπιση Βραβείων (Ζωγραφικής - Ποίησις - κ.α. Πολιτιστικού χαρακτήρος).

2) Στα Σχολεία:
α) Αθλητικοί Αγώνες (Στίβου - Ποδοσφαίρου – Καλαθοσφαίρισης - Κολύμβησης κ.τ.λ.), για όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Αττικής, με προτεινόμενη ονομασία «Τα Μαραθώνεια».
β) Σκακιστικοί Αγώνες.
γ) Θέσπιση Επάθλου για Έκθεση σχετική με την Μάχη του Μαραθώνα (Βράβευση των πρώτων δέκα μαθητών).
δ) Εβδομάδα σχολικών θεατρικών παραστάσεων.
ε) Θέσπιση Επάθλου για Μαθηματική Μαραθωνιάδα (Βράβευση των πρώτων δέκα μαθητών).

3) Οικολογία και Περιβάλλον.
α) Παγκόσμιο Συνέδριο ή τουλάχιστον Πανελλήνιο, για την Οικολογική Σωτηρία της Περιφέρειας Αττικής.
β) Θέσπιση Επάθλου για έκθεση μαθητών σχετική με την Οικολογική καταστροφή του Περιβάλλοντος στον Μαραθώνα και εν γένει στην Περιφέρεια Αττικής (Βράβευση των πρώτων δέκα μαθητών).
γ) Ημερίδες (με εστιασμένες θεματικές) για την Οικολογική Σωτηρία της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτά τα λίγα και πολλά άλλα, σε τομείς (οικονομία, τουρισμό, βιομηχανική «ανάπτυξη», κ.τ.λ.), μπορούν να γίνουν από τους ειδικούς.
Πιστεύω πως τα οφέλη για τον Λαό της περιφέρειας μπορούν να είναι πολλά.

Το γεγονός είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και θα υποβαθμιστεί, μόνο εάν εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ ολιγωρήσουμε και δεν το αναδείξουμε.
Σήμερα εμείς οι νεοέλληνες έχουμε να δώσουμε την δική μας μάχη απέναντι στην νέα εισβολή.

Ο εποικισμός των λαθρομεταναστών, η «ευρωπαϊκή» προοπτική της Τουρκίας και η επέλαση της ισοπεδωτικής αεθνούς «παγκοσμιοποίησης» είναι οι δικοί μας «Πέρσες». Το ίδιο και το αναπτυσσόμενο, γύρω αλλά και ΜΕΣΑ από τα σύνορά μας, μουσουλμανικό τόξο.

Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας
Μέλος Κ.Ε. του ΛΑ.Ο.Σ. – Εκδότης

ΥΓ.: Επέτειος 2500 ετών δεν έρχεται κάθε ημέρα!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: