ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η ακροδεξιά ένα βήμα πριν τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση της Σουηδίας..

Η ενδεχόμενη είσοδος ενός ακροδεξιού κόμματος στη σουηδική Βουλή μετά τις αυριανές εκλογές προκαλεί τη δυσφορία μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης και της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου, που θέλει ν' αποφύγει...πάση θυσία μια αναγκαστική συνεργασία με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες (SD).

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κόμμα αυτό, υπό τον 31άχρονο Τζίμι Αακεσον, φέρεται να ξεπερνά το «κατώφλι» του 4% που επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή. Καθώς τέσσερις διαφορετικές δημοσκοπήσεις, που διεξήχθησαν μέσα στην εβδομάδα, του δίνουν από 4,1%-7,5% των ψήφων, το ζήτημα που τίθεται δεν είναι μόνο το αν τελικώς θα εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, αλλά και το αν θα έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, σε περίπτωση που η συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Φρέντερικ Ράινφελντ δεν εξασφαλίσει ικανή πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κεντροδεξιά συμμαχία να συγκεντρώνει οριακά την απαραίτητη πλειοψηφία και ο ίδιος ο Ράινφελντ διακηρύσσει πως, αν χρειαστεί, θα ζητήσει την υποστήριξη των Πρασίνων, που ανήκουν σήμερα στον αριστερό αντιπολιτευτικό συνασπισμό. Θεωρεί όμως πως, σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του SD θα δυσκολέψει το κοινοβουλευτικό έργο και ότι, ανάλογα με τα αυριανά αποτελέσματα, θα μπορούσε ν' αποτελέσει πηγή πολιτικής αστάθειας.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η προτροπή του υπουργού Οικονομικών Αντερς Μποργκ προς το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας: «Μιλήστε στους ανθρώπους που σκέφτονται να ψηφίσουν το SD και ικετέψτε τους να μην το κάνουν, για το καλό της Σουηδίας». Το SD έχει βασίσει την εκστρατεία του στην κάμψη της μετανάστευσης, την οποία συνδέει με την εγκληματικότητα και με τη «διάβρωση του σουηδικού συστήματος πρόνοιας».
Οι ξενοφοβικές απόψεις του βρίσκουν αντίθετο μεγάλος μέρος της κοινωνίας μιας χώρας όπου το 14% του πληθυσμού είναι ξένης καταγωγής.
Διαμαρτυρόμενοι πολίτες έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να διακόψουν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος, δεκάδες ομάδες εκφράζονται εναντίον του στο Ιντερνετ και την Πέμπτη 12.000 μετανάστες εγκατέλειψαν τις εργασίες τους για 5 λεπτά, στο πλαίσιο μιας διαμαρτυρίας που οργανώθηκε μέσω του Facebook.
(Πηγές: Ασ. Πρες-Ρόιτερ-Γαλλικό)                                                                      ΠΗΓΗ:greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: